Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Стаття 25 - Вирішення суперечок

Інформація актуальна на 20.09.2016
завантажити документ, актуальний на поточний час

25.1. Будь-яке спірне питання, що стосується Угоди про фінансування та не може бути вирішено впродовж шести місяців шляхом консультацій між сторонами, як зазначено у статті 21 цих Загальних умов, може, на прохання сторін, вирішуватися за допомогою третейського суду.

25.2.

В такому випадку, кожна зі сторін повинна призначити третейського суддю впродовж 30 діб з дня подання прохання про арбітражний розгляд суперечки. У випадку неспроможності виконати цю умову, будь-яка зі сторін може звернутися до Генерального секретаря Постійної Палати Третейського Суду (м. Гаага) з проханням призначити другого третейського суддю. Два призначені арбітри, у свою чергу, впродовж 30 днів повинні призначити третього суддю. Якщо вони цього не можуть зробити, то будь-яка зі сторін може звернутися до Генерального секретаря Постійної Палати Третейського Суду (м. Гаага) з проханням призначити третього третейського суддю.

25.3. Якщо третейськими суддями не буде прийняте інше рішення, то для вирішення суперечки має застосовуватися процедура, що визначена в Диспозитивних нормах Постійної Палати Третейського Суду щодо арбітражного розгляду справ, сторонами яких є міжнародні організації та країни. Рішення повинні прийматися впродовж трьох місяців більшістю третейських суддів.

25.4. Кожна зі сторін зобов'язана вжити всіх необхідних заходів для виконання рішень третейських суддів.

ДОДАТОК II ДО ФІНАНСОВОЇ УГОДИ № ENPI/2012/024-267 ТЕХНІЧНІ ТА АДМІНІСТРАТИВНІ ПОЛОЖЕННЯ

Країна-бенефіціар / регіон

Україна

Орган, від якогонадійшов запит

Уряд України

Рядок бюджету

19 08 01 03

Назва

Місцевий розвиток,орієнтований на громадськість (МРГ) - Етап III

Загальна вартість

Внесок ЄС: 23 млн. євроСпівфінансування ПРООН - 0,8 млн. євро

Метод допомоги/режим управління

Проектний підхідНедецентралізоване управління (спільне управління з Програмою Розвитку ООН)

DAC-код

43010

Сектор

Мультисекторальна допомога

1.

ОПИС

Третій етап Програми МРГ (МРГ III - 2014-2017) буде побудовано на досвіді проектів МРГ I та II, та інших успішних проектів місцевого розвитку в різних частинах України. Шляхом відтворення методик соціальної мобілізації Програма надаватиме підтримку мешканцям сіл і невеликих міст щодо їхнього залучення до місцевого розвитку в якості рушійної сили. Програма МРГ III включатиме:

• Зосередження на відтворенні громадської ініціативи із особливим наголосом на повній інституціоналізації місцевого розвитку, побудованому на потребах громадськості;

• Поширення заходів Програми на території міст, із особливою увагою до сектору житлового господарства;

• Розбудову інституційних спроможностей місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування щодо застосування інноваційних практик і технологій залучення громадськості до місцевого розвитку;

• Розширення підтримки невеликих сільськогосподарських і несільськогосподарських економічних ініціатив у відповідності до зростаючих потреб сільського населення.

Підхід до реалізації, орієнтований на потреби громадськості, було обрано як найбільш прийнятний метод досягнення визначених цілей Програми, оскільки він забезпечує не лише залучення громадськості та співпрацю мешканців відповідних населених пунктів, але також їхнє співробітництво із місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Методика соціальної мобілізації використовує усталені стандарти і практики для оцінки рівня залучення і лідерських якостей громадськості. Така методика забезпечує залучення всіх сегментів територіального колективу (чоловіки, жінки, молодь та люди похилого віку) а також сталість результатів на основі спільної власності і відповідальності за процес розвитку на місцевому рівні. Процес соціальної мобілізації є невід'ємною частиною розвитку оперативних практик демократичного самоуправління. Він також є багатоступеневим процесом накопичення на місцевому рівні необхідних знань і потенціалу до покращення умов життя.

1.1.

Цілі

Загальна мета:

Сприяння стійкому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення демократії участі та стимулювання ініціатив, орієнтованих на потреби громадськості на всій території України.

Конкретні цілі:

1) Сприяння запровадженню підходів до місцевого самоврядування та сталого розвитку, орієнтованих на потреби громадськості, шляхом:

- посилення спроможностей населення, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та ВНЗ до застосування методів місцевого розвитку;

- інтегрування механізмів залучення населення до місцевого планування та надання адміністративних послуг на місцевому рівні до оперативних практик органів місцевого самоврядування;

- підтримка ініціатив громадськості стосовно сталого відновлення, управління та діяльності базової соціальної і комунальної інфраструктури; та

- підтримка малих сільськогосподарських та несільськогосподарських економічних ініціатив в сільській місцевості.

(2) Підвищення рівня енергоефективності на місцевому рівні за допомогою:

- розбудови потенціалу територіальних громад, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування щодо енергетичного планування та ефективного використання енергетичних ресурсів;

- підтримки ініціатив, орієнтованих на потреби громадськості, у сфері ефективного використання енергетичних ресурсів; та

- підвищення рівня поінформованості громадськості щодо ефективного використання енергії, використовуючи практичний досвід на низовому рівні.

(3) Сприяння створенню мережі і банку знань кращих практик з мобілізації громадськості і демократії участі, що перебувають у місцевій власності і управлінні.

Через схеми невеликих грантів, в межах компоненту з підвищення рівня енергоефективності, Програма сприятиме забезпеченню екологічної стійкості. Методологія МРГ в першу чергу сприятиме залученню громадян до повноправної участі в житті суспільства, підвищенню рівня співпраці з місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, надаючи підтримку в розвитку належного управління, приділяючи особливу увагу питанням покращення соціально-економічних умов.

1.2.

Очікувані результати

Основою реалізації Програми є "Підхід, орієнтований на потреби громадськості", який використовує процес планування на основі участі за принципом "знизу-вгору", та мобілізації громадськості для заохочення формування організацій, орієнтованих на потреби громадськості, які реалізовуватимуть ініціативи самодопомоги в співробітництві із місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування. Здебільшого такі ініціативи самодопомоги включають заходи з відновлення базової соціальної і комунальної інфраструктури та підвищення якості надання публічних послуг з єдиною метою - покращення рівня життя. Реалізація ініціатив громадськості призводить до накопичення критичної маси практичного досвіду стосовно участі в місцевому самоврядуванні та покращення стосунків між місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування та населенням. Така критична маса забезпечуватиме інформацією дискусію, що наразі відбувається, з приводу адміністративної та фіскальної децентралізації, а також - подальшої демократизації суспільства.

Визначені виклики комунального господарства мають характер соціально-економічних проблем та проблем розвитку, відповідно мобілізація громадськості - найбільш прийнятний спосіб їх вирішення. Тільки цілісний підхід до проблем відновлення житлового фонду багатоквартирних будинків може гарантувати сталі рішення. Програма буде використовувати досвід попередніх напрацювань і поточних ініціатив в цьому секторі. Користь від реалізації Програми полягатиме в комплексному підході, що дозволить забезпечити стійке запровадження заходів з глибокої модернізації багатоквартирних будинків, наблизивши їх до стандартів ЄС з енергоефективності, та підвищивши в такий спосіб якість життя значної кількості громадян України.

Проект МРГ - Етап III забезпечить досягнення наступних результатів:

• Створено/підсилено для забезпечення належної платформи для здійснення колективних заходів та спільного процесу прийняття рішень на місцевому рівні: 1000 комунальних організацій, 300 ОСББ, 200 форумів з питань місцевого розвитку, 10 комунальних груп технічної підтримки та 25 регіональних координаційних рад.

• Підсилено інституційні спроможності 200 комунальних ресурсних центрів та 10 муніципальних ресурсних центрів в сфері розвитку, орієнтованого на потреби громадськості.

• Щонайменше двома регіональними ВНЗ/навчальними центрами затверджено навчальні програми з розвитку, рушійною силою якого є громадськість, включаючи принципи і методику розвитку, орієнтованого на потреби громадськості.

• Проведено навчання з питань взаємодії з місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, щонайменше 6000 членів територіальних громад та 2000 представників місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

• Проведено навчання щодо інституційного управління, спільного планування, сталої реалізації проектів в комунальній сфері щонайменше 300 посадовців ОСББ та 100 представників міських рад

• Реалізовано щонайменше 800 невеликих проектів в сільській місцевості, спрямованих на підвищення якості надання базових комунальних послуг та підтримку економічного розвитку в сільській місцевості, включаючи підтримку реалізації невеликих проектів з енергозбереження/використання відновлюваних джерел енергії, спрямованих на скорочення втрат енергоресурсів та диверсифікацію джерел енергії.

• Реалізовано щонайменше 300 комунальних проектів з метою покращення якості життя міського населення.

• Запроваджено щонайменше 10 інноваційних практик та інструментів комунального управління в сфері забезпечення інформацією, підвищення якості надання адміністративних послуг та сприяння залученню населення.

• Щонайменше 10 000 членів громадських організацій пройшли підготовку в сфері енергоефективності з метою підвищення рівня поінформованості громадськості на місцевому рівні стосовно можливостей енергозбереження.

• Щонайменше 14 000 членів ОСББ пройшли підготовку з питань практичного використання методу мобілізації громадськості для покращення умов проживання в багатоквартирних будинках.

1.3. Заходи та план-графік їх реалізації

Реалізація заходів Програми МРГ - Етап III відбуватиметься за 4 основними компонентами за допомогою схеми невеликих грантів:

• Компонент 1: Сприяння запровадженню підходу, орієнтованому на потреби громадськості, в межах місцевого самоврядування

• Компонент 2: Підтримка невеликих економічних ініціатив в сільській місцевості

• Компонент 3. Підхід, орієнтований на потреби громадськості, до вирішення питань щодо енергоефективності міського житлового фонду

• Компонент 4. Запровадження інноваційних заходів та нових технологій на місцевому рівні

Початок Програми буде забезпечено наступними заходами:

Компонент 1: Сприяння запровадженню підходу, орієнтованого на потреби громадськості, в межах місцевого самоврядування

Враховуючи зацікавленість з боку громадськості, місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування до започаткування методики, орієнтованої на потреби громадськості, МРГ III буде зосереджено на питаннях інтерналізації процесів мобілізації громадськості. Враховуючи це, переважною формою роботи буде відтворення позитивного досвіду, в той час, коли стандартна підтримка груп, що представляють населення відповідної території, керована МРГ, буде застосовуватись в значно меншій мірі. Спосіб відтворення передбачає надання більш значної ролі органам місцевого самоврядування в процесі мобілізації громадськості, та зменшення частки МРГ в межах загальних витрат на реалізацію спільних невеликих проектів. Технічна допомога надається тим місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування, що мають намір застосовувати методологію розвитку, орієнтовану на потреби громадськості, поза межами територій, на яких розповсюджується діяльність Програми МРГ.

Компонент 2: Підтримка невеликих економічних ініціатив в сільській місцевості

В межах Компоненту 2 надалі розроблятимуться заходи, спрямовані на економічний розвиток сільських районів та надаватиметься підтримка стратегії інтегрованого зростання, у відповідності до принципів комплексного спільного підходу, узгодження і забезпечення синергії із національними і регіональними стратегіями розвитку, і координування цієї діяльності із зацікавленими сторонами, як визначено в межах Програми європейського сусідства щодо сільського господарства та розвитку сільських територій (ENPARD). Пілотний майданчик Проекту МРГ-II в подальшому розширено, а функції/внесок місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування буде визначено більш детально з точки зору довгострокової перспективи співробітництва та підтримки національними програмами з розвитку кооперативів. Зацікавленими сторонами та методами реалізації Компоненту 2 є ті ж, що застосовуються до Компоненту 1. Проте економічні ініціативи представлені окремим елементом, оскільки вони вимагають більш ретельної підготовки, і мають бути зосереджені більше на заходах, спрямованих на формування прибутку. В цьому відношенні, підтримка розвитку кооперативів та інших форм об'єднання громадян, або груп малих фермерів, може забезпечувати формування прибутків та сприяти підвищенню рівня зайнятості з метою покращення якості життя та автономності населення в межах території сіл.

Для територіальних громад, які мають намір створювати кооперативи з метою підтримки місцевих економічних ініціатив у відповідності до положень програми ENPARD щодо передачі ноу-хау, проводитимуться навчання, надаватимуться консультативні послуги та виділятимуться невеликі ґранти.

Компонент 3. Підхід, орієнтований на потреби громадськості, до підвищення рівня енергоефективності міського житлового фонду

Компонент 3 сприятиме покращенню якості міського житлового фонду, що визначено Урядом, донорською спільнотою та громадянами України. Періодичні зусилля Уряду щодо вирішення цієї проблеми можна побачити в спробах внести певні законодавчі зміни в цій сфері, та започаткуванні програм проведення невеликих ремонтів багатоквартирних будинків. Допомога згідно з Програмою надається територіальним громадам, налаштованим на досягнення наступних відчутних результатів:

• Створено та посилено спроможність об'єднання співвласників багатоквартирних будинків як органів місцевого самоврядування, що мають на меті спільне утримання будинків;

• Розроблено і застосовано комплексні технічні рішення в сфері житло-комунального господарства;

Розроблено і перевірено на практиці модель мобілізації громадян до участі в модернізації будинків, і ця модель може бути відтворена у інших регіонах. Методологію Проекту МРГ, яку було успішно застосовано у сільській місцевості, пропонується використати також і на території міст для того, щоб дати поштовх до розвитку, керованого громадськістю. Процес мобілізації громадськості організується навколо житлово-комунальних послуг, в той час, як сприяння розвитку прогресивної форми спільного управління багатоквартирними будинками, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), буде пріоритетом для підтримки збоку Програми. МРГ III надаватиме допомогу громадянам, що мешкають в багатоквартирних будинках, щодо їхньої організації в ОСББ, або що стосується розвитку існуючих об'єднань, сприятиме в складанні планів розвитку і отриманні грантів для реалізації невеликих проектів.

Здобута цінність компоненту буде корисна з точки зору комплексного підходу, який забезпечить стійке запровадження заходів щодо глибокої модернізації багатоквартирних будинків, наблизивши їх до стандартів ЄС у сфері енергоефективності, та підвищивши в такий спосіб якості життя значної кількості громадян України.

Компонент 4. Запровадження інноваційної діяльності та нових технологій на місцевому рівні

Заходи щодо сприяння розвитку, рушійною силою якого є громадськість, будуть поглиблюватись через додаткову підтримку, що надаватиметься місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування. Відібрані місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування будуть ознайомлені з найкращими інноваційними практиками і технологіями управління. Механізми соціальної звітності, форми спільного процесу прийняття рішень, інноваційні методи надання населенню і моніторингу адміністративних послуг, доступ до адміністративних послуг, що надаються місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, сприятимуть створенню сталого характеру розвитку, рушійною силою якого є громадськість. Інформацію про інноваційні моделі муніципального управління буде надано всім учасникам Програми. Після проведення інформаційної кампанії та цілого ряду тренінгів буде оголошено конкурс заявок на реалізацію заходів щодо підтримки запровадження інноваційних практик управління та вдосконалення адміністративних послуг. Конкурс заявок надасть можливість місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування застосувати інноваційні моделі та технології. Відібрані місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування пройдуть додаткове навчання і отримають консультативну підтримку щодо поступового запровадження запропонованих практик і використання виділених ґрантів. В якості одного з обов'язкових критеріїв відбору використовуватиметься принцип розподілу витрат. Виходячи з аналізу отриманого досвіду, буде підготовлено керівні принципи щодо створення засад для більш широкого розповсюдження досвіду на національному рівні. Аналіз перешкод і виявлених проблем стосовно запровадження інноваційних практик управління надасть основу для розробки рекомендацій щодо політики у відповідних сферах, які будуть передані Уряду. Партнерство із Асоціацією малих міст та Асоціацією місцевих і регіональних влад буде підсилено для спільної підтримки необхідних стратегічних реформ.

Проведення інформаційних кампаній та підвищення рівня поінформованості з комплексних питань

Індикативний план-графік: місяці 1-46 реалізації Програми

Ключовий захід

Рік 1

Рік 2

Рік 3

Рік 4

П1

П2

П1

П2

П1

П2

П1

П2

1

Початок реалізації Програми на національному та регіональному рівні

х

2

Оновлення та друк посібників/інструкцій

х

3

Набір та навчання персоналу для виконання Програми

х

4

Встановлення партнерських зв'язків з регіонами

х

5

Відбір районів та встановлення партнерських зв'язків

х

6

Відбір сільських/міських рад

х

х

х

7

Відбір громад для провадження заходів на місцевому рівні

х

х

х

8

Формування/забезпечення функціонування громадських організацій за місцем проживання громадян

х

х

9

Формування/забезпечення функціонування форуму з питань місцевого розвитку

х

х

10

Створення/підсилення ресурсних центрів

х

х

11

Навчання посадових осіб та представників громадських організацій

х

х

х

х

х

х

12

Підготовка та активізація планів територіальних громад

х

х

13

Інформаційна кампанія стосовно ОСББ як прогресивної форми управління багатоквартирними будинками

х

х

14

Підготовка проектних пропозицій щодо невеликих грантів

х

х

х

х

15

Розробка технічної документації

х

х

х

х

16

Оцінка та схвалення проектних пропозицій щодо невеликих грантів

х

х

х

х

17

Підписання угоди та фінансування невеликих проектів

х

х

х

х

х

18

Виконання невеликих проектів

х

х

х

х

х

19

Підтримка невеликих економічних ініціатив в межах території сіл

х

х

х

х

х

20

Вивчення інноваційних практик і технологій, що можуть застосовуватись в контексті міст

х

х

х

х

х

х

х

21

Інформаційна кампанія та розбудова спроможностей щодо практик управління

х

х

х

х

х

х

х

22

Відбір і виконання муніципальних проектів з інноваційного управління

х

х

х

х

х

х

х

23

Створення центру управління знаннями

х

24

Документування набутого досвіду та рекомендацій з формування політики

х

х

25

Розповсюдження досвіду та інтерналізація політики

х

х

х

26

Розроблення навчальних планів для підготовки студентів, державних службовців та представників відібраних органів місцевого самоврядування

х

х

х

х

х

х

х

27

Підвищення рівня поінформованості громадськості з комплексних питань

х

х

х

х

х

х

28

Оцінка виконання Програми

х

х

х

2. МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ТА ТЕРМІН ВИКОНАННЯ

2.1. Місцезнаходження

Програма МРГ III охопить всю територію України. Група управління Програмою базуватиметься в Києві.

2.2. Термін виконання

Термін виконання Угоди визначено в ст. 5 Особливих умов.

3. ВИКОНАННЯ

3.1. Організаційна схема та розподіл обов'язків

Програму буде реалізовано Програмою розвитку ООН (ПРООН).

Як сторона Угоди про фінансування, що є донором, Європейська Комісія залишає за собою право зміни зазначеної вище організації, або обсягу делегування завдань, без необхідності внесення змін до Угоди про фінансування. В цьому випадку Європейська Комісія проведе консультації з Бенефіціаром стосовно таких змін та повідомить йому назву нової організації і/або обсягу делегованих їй завдань.

Для здійснення нагляду та перевірки правильності загального напряму та методики Програми буде створено наглядовий комітет. Наглядовий комітет Програми проводитиме наради щонайменше двічі на рік.

До складу наглядового комітету увійдуть:

представники країни-бенефіціара: Секретаріат Кабінету Міністрів України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство освіти і науки України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство охорони здоров'я України, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, Державний Фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Українська асоціація районних та обласних рад, Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад (за потреби представники - місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування).

представники ПРООН,

представники Європейського Союзу.

3.2. Звітність

ПРООН подаватиме квартальні і річні звіти, які міститимуть опис основної діяльності та фінансових аспектів ходу реалізації Програми.

3.3. Бюджет

Загальний бюджет Програми складає 23.8 млн євро, з яких 23 млн євро буде виділено із загального бюджету Європейського Союзу, а 0.8 млн євро - ПРООН.

Категорії

Внесок ЄС (євро)

Внесок ПРООН (євро)

Разом

Компонент 1

6 000 000

6 000 000

Компонент 2

2 000 000

400 000

2 400 000

Компонент 3

13 000 000

13 000 000

Компонент 4

2 000 000

400 000

2 400 000

ЗАГАЛОМ

23 000 000

800 000

23 800 000

Для проектів відібраних в рамках конкурсу з боку українських партнерів-1, орієнтовно передбачатиметься співфінансування з різних джерел, залучаючи, наприклад: регіональні, місцеві чи приватні кошти.

__________-1 Вимоги до українських партнерів визначатимуться в керівництві для аплікантів відповідно до процедур, визначених у Практичному посібнику з процедур укладання договорів на виконання зовнішніх дій ЄК.

4. МОНІТОРИНГ ТА ОЦІНКА

4.1. Моніторинг

Європейська Комісія може проводити Моніторинг, орієнтований на досягнення результату (ROM моніторинг), із залученням незалежних консультантів, починаючи з шостого місяця реалізації заходів Програми, і який буде завершено щонайменше за шість місяців до закінчення етапу реалізації.

4.2. Оцінка

a) Незалежні консультанти, найняті Європейською Комісією, проведуть зовнішню оцінку за такою схемою:

• місія з проведення проміжної оцінки після завершення першого року реалізації;

• підсумкова оцінка на початку завершального етапу;

• заключна оцінка.

b) ПРООН та Європейська Комісія проведуть аналіз висновків, зроблених під час роботи місії з проведення проміжної оцінки Програми, і приймуть спільне рішення стосовно додаткових заходів, яких слід вжити, а також - що стосується внесення необхідних змін і уточнень, включно із переорієнтацією Програми, в разі, якщо таке буде зазначено. Звіти за результатами інших оціночних і моніторингових місій будуть передані Бенефіціарові для врахування будь-яких рекомендацій, зроблених такими місіями.

c) Європейська Комісія інформуватиме ПРООН щонайменше за 10 днів до початку діяльності зовнішніх місій. ПРООН дієво і оперативно співпрацюватиме з експертами з моніторингу та/або оцінки, та, окрім іншого надасть експертам всю необхідну інформацію та документи, а також забезпечить експертам доступ до приміщень та заходів Програми.

5. ІНФОРМАЦІЙНА ВЗАЄМОДІЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОСТІ

Забезпечення публічності ЄС та ПРООН, Заходи інформаційної взаємодії та забезпечення публічності проводитимуться відповідно до "Спільних рекомендацій щодо забезпечення публічності діяльності ЄС-ООН на місцях"-2. Стратегію забезпечення публічності та інформаційної взаємодії, яку було розроблено і яка застосовувалась під час реалізації проекту МРГ II, буде переглянуто і оновлено. Будь-які інформаційні матеріали будуть готуватись і поширюватись серед всіх учасників. Організації донорів, ЗМІ та партнери отримуватимуть актуальну інформацію про Програму в рамках регулярних звітів про хід виконання Програми та через інформаційні бюлетені. Веб-сайт Програми МРГ буде надавати партнерам спрощений доступ до ресурсних матеріалів та інформації стосовно заходів Програми. Окрім цього, буде проведено інформаційну кампанію для підвищення рівня поінформованості громадськості стосовно комплексних питань, включаючи ґендерні питання, проблеми змін клімату та належного управління.

__________-2 http://ec.europa.eu/europeaid/work/procedures/implementation/international_organisations/ other_documents_related_united_nations/document/joint_visibility_guidelines.pdf

<< | >>
Законодавчий акт: "УГОДА про фінансування програми "Місцевий розвиток, орієнтований на громадськість - етап III"". Європейський Союз. 2013

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

Стаття 25 - Вирішення суперечок