Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Наказ Міноборони України від 07.02.2018 № 50 "Про затвердження Зразків спеціального одягу, взуття, спорядження та інших предметів речового майна військовослужбовців Національної гвардії України". Міноборони України. 2018

Документ актуальний на 08.04.2018
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

07.02.2018  № 50

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

22 лютого 2018 р.

за № 217/31669

Про затвердження Зразків спеціального одягу, взуття, спорядження та інших предметів речового майна військовослужбовців Національної гвардії України

Відповідно до частини шостої статті 7 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" та з метою впровадження зразків спеціального одягу, взуття, спорядження та інших предметів речового майна військовослужбовців Національної гвардії України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Зразки спеціального одягу, взуття, спорядження та інших предметів речового майна військовослужбовців Національної гвардії України, що додаються.

2. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр оборони України

генерал армії України

С.Т. Полторак

ПОГОДЖЕНО:

Міністр внутрішніх справ України

Командувач Національної гвардії України

А.Б. Аваков

Ю.В. Аллеров


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

оборони України

07.02.2018  № 50

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

22 лютого 2018 р.

за № 217/31669

ЗРАЗКИ

спеціального одягу, взуття, спорядження та інших предметів речового майна військовослужбовців Національної гвардії України

І.

Головні убори

1. Літні головні убори

Кашкет

Кашкет виготовляється з гладкофарбованої напіввовняної тканини та складається з денця овальної форми, околички, канта, стінок, пластмасового козирка, позумента золотавого кольору, який кріпиться двома форменими ґудзиками золотавого кольору. На стінках кашкета по два вентиляційні отвори з обох боків.

Спереду на околичці кашкета закріплено кокарду золотавого кольору.

За кольорами тканин кашкет поділяється на два види:

вид 1 - околичка темно-оливкова; стінки, денце та кант світло-оливкові;

вид 2 - околичка темно-синя; стінки, денце та кант василькові.

Кепі бойове (кашкет польовий)

Кепі з тканини оливкового кольору складається з денця округлої форми, двох стінок, козирка та оздоблювальної смужки.

Козирок жорсткий, обтягнутий тканиною. По козирку прокладено дві оздоблювальні паралельні строчки. Підкладка з начільником зі штучної шкіри. На стінках з обох боків розміщено по два вентиляційні отвори, оброблені металевими блочками.

Кепі спеціальне

Кепі зі змішаної тканини темно-синього кольору складається з шести клинів (двох передніх, двох бокових, двох задніх), козирка, начільника. На кожному клині розташовано по одному вентиляційному отвору, оформленому металевим блочком. Ззаду по низу кепі розташовано пати, на які нашито прямокутні текстильні застібки для регулювання щільності облягання. Козирок з жорсткою формованою прокладкою обтягнуто основною тканиною. Уздовж зовнішнього краю козирка та паралельно з ним прокладено три строчки. У точці з’єднання клинів кріпиться ґудзик, обтягнутий основною тканиною.

2. Демісезонні та зимові головні убори

Шапка зимова повсякденна (спеціальна)

Шапка зимова виготовляється з бавовняної тканини, на підкладці з шаром утеплювача, складається з ковпака, козирка, навушників з напотиличником.

Ковпак шапки-вушанки складається з чотирьох деталей - двох центральних та двох бокових. Кінці навушників з патою застібаються на текстильну застібку. Навушники суцільнокроєні, зшиті між собою.

Шапки зимові поділяються на парадно-вихідні, повсякденні та спеціальні.

За матеріалами шапки зимові поділяються на два типи:

тип 1 - ковпак з бавовняної тканини, козирок, навушники, напотиличник з овчини хутряної облагородженої;

тип 2 - ковпак з бавовняної тканини, козирок, навушники з напотиличником зі штучного хутра.

За зовнішнім виглядом шапки зимові поділяються на два види:

вид 1 - шапка зимова темно-оливкового кольору: колір тканини Forest Night (Pantone 19-0414 TCX, 19-0312 ТРХ, 19-0512 ТРХ), колір хутра Rosin (Pantone 19-0509 ТСХ, 19-0512 ТРХ, 19-0515 ТРХ);

вид 2 - шапка зимова темно-синього кольору: колір тканини Night Sky (Pantone 19-3924 ТСХ, 19-3915 ТРХ, 19-926 ТРХ), колір хутра Salute (Pantone 19-4011 ТСХ, 19-0425 ТРХ).

Шапка-вушанка

Шапка-вушанка з натурального або штучного хутра синьо-сірого кольору складається з ковпака з чотирьох клинів, козирка, напотиличника з навушниками, які зав’язуються тасьмою.

Зовнішні деталі козирка та напотиличника з навушниками з натурального або штучного хутра.

Шапка-вушанка на підкладці з тканини, яка з’єднана з шаром утеплювача.

Шапка зимова польова

Ковпак шапки складається з двох середніх частин із суцільнокроєними половинками напотиличника і двох бічних частин із суцільнокроєними навушниками. Ковпак з утеплювальною прокладкою.

На праву бічну частину настрочено ремінець, на ліву - хлястик з півкільцем.

На ремінець і на навушник настрочено текстильну застібку для застібання шапки. Шапка може застібатися навушниками вгору. На бічних частинах шапки настрочено захисні клапани. Клапани з заокругленими кутами. Із зовнішнього і внутрішнього боків клапанів, а також на бічних частинах шапки настрочено текстильну застібку для застібання клапанів.

Під клапанами оброблено круглі слухові отвори.

На хутрових навушниках вирізано круглі отвори, між якими вставлено сітку.

З виворітного боку ковпака справа і зліва від середнього шва настрочено куліски двома паралельними строчками. Через петлі і куліски протягнуто еластичний шнур з фіксатором для регулювання розміру.

Підкладка шапки складається з двох бічних і однієї середньої частин. Підкладка з утеплювальною прокладкою.

Шапка зимова

Шапка зимова з трикотажного полотна комбінованого переплетення темно-оливкового кольору. За конструкцією шапка складається з двох деталей: зовнішньої та внутрішньої (підкладки з полотна типу "фліс"). Зовнішня та внутрішня деталі зшиваються вздовж, утворюючи одну деталь, а потім упоперек, утворюючи деталь у вигляді труби. Зовнішню деталь виконано за розміром так, щоб під час зшивання деталей упоперек виріб мав борт з підворотом. Вільні краї виробу зшиваються з внутрішнього боку виробу.

ІІ. Літня форма одягу

Костюм літній польовий спеціальний

Костюм без підкладки зі змішаної тканини типу "рип-стоп" темно-синього кольору.

Куртка вкорочена з центральною внутрішньою застібкою-блискавкою та чотирма текстильними застібками, з пришивним поясом. В бігунок застібки-блискавки вставлено смужку з текстильної тасьми. Пілочки з відрізними кокетками.

На спинці за допомогою текстильної застібки розташовано знімний планшет сірого кольору зі світловідбивальним написом "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ". Розмір планшета 31,0х8,5 см.

Штани від костюма з центральною внутрішньою застібкою-блискавкою в середньому шві передніх половинок, з відрізними бочками та боковими кишенями. На ділянці бокових швів нашито пати для регулювання штанів по низу.

Костюм спеціальний літній

Костюм складається з куртки та штанів, виготовляється в кольоровій гамі "Хижак".

Куртка з центральною потайною застібкою на петлі та ґудзиками з перетинкою посередині, які прикріплено до пілочки за допомогою текстильної тасьми.

На борті лівої пілочки обметано петлі відповідно до розташування ґудзиків правої пілочки. Верхня петля наскрізна. Усі інші петлі застібки куртки потайні, обметані на потайній планці лівого борту.

Пілочки куртки з двома накладними подвійними нагрудними кишенями з клапанами у формі прямокутника зі зрізаними кутами, які застібаються на потайну застібку з петлею та текстильну застібку. Верхня накладна кишеня об’ємна, з входом зверху.

На рукави нашито накладні об’ємні кишені з клапанами у формі прямокутника зі зрізаними кутами, які застібаються на потайну застібку. Петлі застібки потайні, обметані на потайній планці клапану.

На кишеню кріпиться планшет з основної тканини.

На ділянці ліктів підсилювальні накладки з основної тканини, які водночас є кишенями для протиударних вставок. У рукавно-бокових швах у ділянці пахв оброблено вентиляційні канали у вигляді вставок із синтетичного трикотажного сітчастого полотна, які застібаються на застібку-блискавку.

Штани прямої форми по всій довжині, з відрізним поясом, який застібається на петлю та ґудзик з перетинкою посередині, прикріплений до пояса за допомогою текстильної тасьми.

На пояс штанів нашито вісім хомутиків із синтетичної тканини. На ділянці бокових швів щільність прилягання пояса штанів регулюється вшитою в пояс еластичною стрічкою, уздовж якої прокладено дві паралельні строчки, які фіксують цю еластичну стрічку.

На ділянці стегон на обох передніх половинках нашито накладні об’ємні кишені з клапанами фігурної форми, які застібаються на одну потайну петлю і ґудзик з перетинкою, прикріплений до кишені за допомогою текстильної тасьми.

Передні половинки штанів з підсилювальними накладками із основної тканини.

Підсилювальні накладки водночас є кишенями для протиударних вставок. Вхід у накладки-кишені застібається на текстильну застібку і розташований у швах нашивання нижніх зрізів накладок.

Задні половинки штанів з підсилювальними накладками на ділянці сидіння. Над підсилювальними накладками нашито накладні об’ємні кишені з клапанами фігурної форми, які застібаються на одну потайну петлю і ґудзик з перетинкою, прикріплений до кишені за допомогою текстильної тасьми.

Клапан кишені з потайною планкою, на якій обметано петлю для застібання клапана. На задніх половинках на рівні лінії колін та унизу штанів оброблено куліски, у які протягнуто еластичні стрічки. У верхній ділянці крокових швів пришито клин із синтетичного трикотажного сітчастого полотна. На низ підсилювальних накладок нашито накладні об’ємні кишені з клапанами для магазина пістолета.

Костюм (сорочка, штани) спеціальний літній

Костюм (сорочка, штани) спеціальний літній з тканини оливкового кольору.

Сорочка з центральною потайною застібкою на петлі та ґудзики, які прикріплено до пілочки за допомогою текстильної тасьми.

Пілочки сорочки з двома накладними подвійними нагрудними кишенями з клапанами у формі прямокутника зі зрізаними кутами, які застібаються на текстильну застібку. Нижня накладна кишеня фігурної форми плоска, із входом з боку пройми, верхня накладна кишеня об’ємна, із входом зверху. Між нагрудними кишенями, на борті лівої пілочки, нашито погон, який застібається на петлю та ґудзик. На погон нашито текстильну застібку. На пілочках над кишенями розташовуються прямокутні текстильні застібки для кріплення знімних планшетів.

Спинка сорочки з відлітною кокеткою, з підкладкою із синтетичного трикотажного сітчастого полотна. Нижній край кокетки нашито на спинку чотирма закріпками, у проміжках між якими утворюються вентиляційні отвори.

Рукави сорочки вшивні, двошовні, з хлястиками внизу для регулювання щільності облягання, які вшито в нижні шви. Хлястики застібаються на текстильну застібку. На рукавах нашито накладні об’ємні кишені з клапанами у формі прямокутника зі зрізаними кутами, які застібаються на текстильну застібку. На кишені та клапани нашито прямокутні текстильні застібки для кріплення знімних нарукавних знаків. На ділянці ліктів підсилювальні накладки із синтетичної тканини оливкового кольору, які водночас є кишенями для протиударних вставок. Вхід у накладки-кишені застібається на текстильну застібку і розташовується у верхній частині накладок. Нижній зріз накладки оброблено швом у підгин і прикріплено до рукава трьома закріпками. Низ рукавів фігурний, з подовженням рукавів на ділянці тильної частини долоней, оброблено обшивками.

У рукавно-бокових швах на ділянці пахв оброблено вентиляційні канали у вигляді вставок із синтетичного трикотажного сітчастого полотна, які застібаються на застібку-блискавку.

Штани прямої форми по всій довжині із суцільнокроєним поясом, який застібається на петлю та ґудзик.

На поясі штанів нашито сім хомутиків із синтетичної ремінної тасьми. На ділянці бокових швів щільність прилягання пояса штанів регулюється вшитими в пояс синтетичними стрічками.

У середньому шві передніх половинок - застібка-блискавка.

Передні половинки штанів з відрізними бочками, які утворюють бокові кишені. На ділянці стегон на обох передніх половинках нашито накладні об’ємні кишені з клапанами фігурної форми, які застібаються на дві потайні петлі і ґудзики, прикріплені до кишень за допомогою текстильної тасьми. У шві пришивання клапанів кишень оброблено ділянку (отвір) для швидкого доступу до кишені. З внутрішнього боку кишені пришито еластичну тасьму для фіксації предметів у кишені.

Передні половинки штанів з підсилювальними накладками із синтетичної тканини оливкового кольору.

Підсилювальні накладки водночас є кишенями для протиударних вставок. Вхід у накладки-кишені застібається на текстильну застібку і розташовується у швах нашивання нижніх зрізів накладок.

Задні половинки штанів з підсилювальними накладками на ділянці сидіння, у верхньому шві нашивання яких оброблено входи в кишені. Входи в задні кишені фіксуються текстильними застібками. На задніх половинках штанів на рівні лінії колін та унизу оброблено куліски, у які протягнуто еластичні стрічки.

Костюм (куртка, штани) спеціальний літній танковий

Костюм виготовлено з тканини темно-синього кольору.

Куртка з центральною внутрішньою бортовою застібкою на 5 ґудзиків, з відкладним коміром. Верхня петля наскрізна.

Пілочки куртки з прямими кокетками, у швах пришивання клапани, які застібаються на металеві кнопки. Під клапанами прорізні кишені: ліва - для пістолета з внутрішньою застібкою-блискавкою, права - з внутрішньою кишенею для обойми.

Рукави куртки з пришивними манжетами, які застібаються на ґудзики. По шву пришивання манжет на верхніх частинах рукавів закладено дві складки. На бічних швах куртки шліци. На лівій пілочці нашито пату для кріплення погона-муфти, що застібається на текстильну застібку.

Штани з пришивним поясом, із застібкою на чотири ґудзики, один з яких на поясі. На поясі пришито п’ять фігурних хомутиків: два на передніх і три на задніх половинках. Додатково є знімний пояс.

Передні половинки штанів з підсилювальними накладками на ділянці колін та прорізними кишенями: верхні - з листочкою, нижні - з клапаном, які застібаються на металеві кнопки.

Задні половинки штанів з підсилювальними накладками.

Костюм (куртка, штани) спеціальний

Костюм із тканини темно-синього кольору.

Куртка має пілочки з чотирма кишенями. На верхню частину пілочки настрочено світловідбивальну стрічку. Спереду куртка має планку з потайною застібкою на чотири петлі та ґудзики, а також дві наскрізні петлі, які застібаються на ґудзики. Спинка суцільнокроєна, на верхню частину спинки настрочено світловідбивальну стрічку. Рукави вшивні двошовні. На нижню частину рукава настрочено світловідбивальну стрічку. Низ рукава оброблено пришивним манжетом, який застібається на прорізну петлю та ґудзик. Комір відкладний. Низ куртки оброблено швом у підгин.

Штани костюма спеціального за своєю конструкцією є напівкомбінезоном. Штани (напівкомбінезон) із застібкою в середньому шві передніх половинок застібається на застібку-блискавку та на три прорізні петлі та три ґудзики в лівому бічному шві.

На верхню частину передніх половинок настрочено накладні кишені з бічним входом.

Задні половинки з накладними кишенями на ділянці сидіння.

Нагрудна частина із накладною кишенею з клапаном, який застібається на дві прорізні петлі та два пришивні ґудзики. На деталь накладної кишені нашито кишеню, прострочену двома повздовжніми строчками, які утворюють три комірки для дрібних речей.

На рівні талії нашито пояс, на якому розташовано шість хомутиків.

Бретелі розрізні, із застібкою типу "фастекс" з можливістю регулювання довжини бретелей. Унизу штанів (напівкомбінезона) на передні та задні половини нашито дві світловідбивальні стрічки.

Низ штанів (напівкомбінезона) оброблено швом у підгин.

Костюм (куртка, штани) госпітальний

Костюм з тканини темно-синього кольору.

Куртка із центральною бортовою застібкою на чотири петлі та чотири ґудзики. Пілочки прямі, з трьома зовнішніми накладними кишенями (одна нагрудна кишеня на лівій пілочці та дві нижні бокові кишені). Спинка пряма, суцільнокроєна. Рукави вшивні, двошовні. Комір вшивний відкладний. Верхній зріз нагрудної та бокових кишень оброблено обшивками. Комір, верхні частини підбортів, обшивки верхніх зрізів кишень, низ рукавів виготовлено з тканини оливкового кольору. У шов вшивання коміра вшито вішак з основної тканини.

Штани прямі із суцільнокроєним поясом, який стягнуто по талії еластичною тасьмою. Низ штанів оброблено швом у підгин із закритим зрізом.

ІІІ. Зимова та демісезонна форма одягу

Куртка зимова подовжена

Куртка з тканини оливкового кольору, прямого силуету, на підкладці з натурального хутра оливкового кольору, з центральною бортовою застібкою-блискавкою з двома бігунками, яка переходить на комір-стійку. Застібку-блискавку до коміра закривають дві зовнішні планки. Верхню частину застібки-блискавки закриває укорочена вітрозахисна планка коміра, пришита до лівої пілочки. На верхній планці нашито текстильну застібку для кріплення погона.

Пілочки з двох частин, з відрізною кокеткою із складкою. На лівій пілочці під складкою розташовується прорізна кишеня з листочкою, що застібається на застібку-блискавку. Унизу верхніх частин пілочок розташовуються прорізні кишені з листочками.

З внутрішнього боку на лівому підборті розміщується прорізна кишеня, що застібається на застібку-блискавку.

Рукав двошовний. На верхній частині рукава нашито текстильну застібку, на якій розміщується національний ідентифікатор, нашитий на текстильну застібку, по одному на кожному рукаві. На верхньому рукаві нашито смуги текстильних застібок для кріплення нарукавних знаків.

У рукавах хутрової підкладки вставки з трикотажними манжетами.

Комір-стійка. Внутрішній бік коміра з хутра. У шов ушивання коміра-стійки вшито капюшон на підкладці. Кінці капюшона по горловині застібаються на текстильну застібку.

Ширина куртки по лінії талії регулюється шнуром з фіксатором. Низ куртки оброблено швом у підгин.

Куртка вітровологозахисна зимова спеціальна

Комплект куртки складається з куртки вітровологозахисної зимової спеціальної та утеплювача куртки вітровологозахисної зимової спеціальної.

Куртка з тканини плащової гладкофарбованої з мембранним покриттям з герметизованими швами.

Куртка укорочена на підкладці з поліефірної тканини з шаром утеплювача з центральною застібкою-блискавкою з двома бігунками донизу. На зовнішній нашивній планці розташовано шість металевих кнопок, верхня та нижня з яких - наскрізні, інші - потаємні. Знімний капюшон пристібається на застібку-блискавку.

За конструкцією утеплювач куртки вітровологозахисної зимової спеціальної є курткою з трикотажного флісового полотна на підкладці.

Утеплювач куртки виготовляється з трикотажного флісового полотна чорного кольору.

Утеплювач куртки на підкладці з поліефірної тканини з центральною застібкою-блискавкою донизу, з коміром-стійкою та знімними рукавами, які пристібаються на застібку-блискавку.

Штани вітровологозахисні зимові спеціальні

Штани вітровологозахисні зимові спеціальні складаються з двох предметів - із штанів вітровологозахисних зимових спеціальних та утеплювача штанів вітровологозахисних зимових спеціальних.

Штани вітровологозахисні зимові спеціальні виготовлено з тканини плащової гладкофарбованої з мембранним покриттям.

Штани на підкладці з поліефірної тканини з пришивним поясом, який застібається на дві петлі та два ґудзики, та застібкою-блискавкою в середньому шві передніх половинок, зі знімними бретелями з еластичної тасьми.

Пояс розширено від бокових швів до середини задніх половинок. На поясі нашито шість хомутиків для спорядження.

За конструкцією утеплювач штанів вітровологозахисних зимових спеціальних є штанами з тканини плащової гладкофарбованої на утепленій підкладці.

Утеплювач штанів з пришивним поясом, який застібається на дві петлі та два ґудзики, та застібкою-блискавкою в середньому шві передніх половинок.

Пояс утеплений розширено від бокових швів до середини задніх половинок, вистрочено фігурно.

Костюм (куртка, штани) спеціальний демісезонний

За комплектацією костюм складається з куртки та штанів, виготовляється в кольоровій гамі "Хижак".

Куртка з центральною потайною застібкою-блискавкою, а також застібається на петлі та ґудзики з перетинкою посередині, які прикріплено до борту правої пілочки за допомогою текстильної тасьми. Пілочки куртки з двома накладними подвійними нижніми кишенями з клапанами у формі прямокутника зі зрізаними кутами, які застібаються на потайні петлі. Верхня врізна кишеня із входом з борту. Між нагрудними кишенями, на борті лівої пілочки, нашито текстильну застібку для кріплення погона.

Штани прямої форми по всій довжині, з відрізним поясом, який застібається на дві петлі та два ґудзики з перетинкою посередині, які прикріплено до пояса за допомогою текстильної тасьми.

Нижній зріз пояса пришито до штанів швом у підгин із закритим зрізом.

На пояс штанів нашито вісім хомутиків із синтетичної тканини. На ділянці бокових швів щільність прилягання пояса штанів регулюється нашитою на поясі патою з еластичною стрічкою, уздовж якої прокладено дві паралельні строчки, які фіксують цю еластичну стрічку.

У середньому шві передніх половинок оброблено застібку на 3 ґудзики.

Передні половинки штанів з відрізними бочками, які утворюють бокові кишені. Вхід у кишені косий.

На ділянці стегон на обох передніх половинках нашито накладні об’ємні кишені з клапанами фігурної форми, які застібаються на одну потайну петлю і ґудзик з перетинкою, прикріплений до кишень за допомогою текстильної тасьми. Клапан кишені з потайною планкою, на якій обметано петлі для застібання клапана.

Передні половинки штанів з підсилювальними накладками із синтетичної тканини.

Костюм спеціальний зимовий

За комплектацією костюм складається з куртки та штанів, виготовляється в кольоровій гамі "Хижак".

Куртка з центральною застібкою-блискавкою та вітрозахисними планками, які застібаються на кнопки. В шов горловини встрочено застібку-блискавку, до якої пристібнуто капюшон.

На борті лівої пілочки зроблено прорізну кишеню із застібкою-блискавкою.

На пілочках куртки розташовано дві прорізні кишені знизу із застібками-блискавками. Накладні внутрішні кишені застібаються застібками-блискавками.

Спинка куртки з пришивною кокеткою, прорізними кишенями та обшивкою низу.

Рукави куртки вшивні, трьохшовні, з відрізними манжетами, тубусами та трьома прорізними кишенями.

Комір-стійка та капюшон, кінці якого застібаються на кнопки, стягуються шнурами-резинками.

Штани прямої форми по всій довжині, з відрізним поясом та підтяжками, які застібаються на петлю та ґудзик з перетинкою посередині, прикріплений до пояса за допомогою текстильної тасьми.

Нижній зріз пояса пришито до штанів швом у підгин із закритим зрізом.

На пояс штанів нашито п’ять хомутиків із основної тканини. На ділянці бокових швів щільність прилягання пояса штанів регулюється нашитою на поясі патою з еластичною стрічкою. У середньому шві передніх половинок - застібка-блискавка.

Передні половинки штанів з прорізними кишенями, які застібаються на застібку-блискавку.

На ділянці стегон на обох передніх половинках вшито застібки-блискавки.

Передні та задні половинки штанів з підсилювальними накладками із синтетичної тканини.

Куртка-утеплювач

Куртка з центральною застібкою-блискавкою.

На борті лівої пілочки вироблено прорізну кишеню із застібкою-блискавкою.

На пілочках куртки розташовано дві прорізні кишені із застібками-блискавками.

Спинка куртки з пришивною кокеткою. Рукави сорочки вшивні, двошовні, з відрізними манжетами.

На рукави нашито накладні кишені із застібкою-блискавкою.

На кишеню кріпиться планшет з основної тканини, на зворотний бік якого нашито стрічку з поверхнею "гачки".

Комір-стійка застібається на застібку-блискавку.

Низ куртки оброблено обшивкою швом у підгин із закритим зрізом.

Борти пілочок закріплено оздоблювальною строчкою. Уздовж верхнього, нижнього та передніх кінців коміра-стійки, складок накладних кишень пілочок та рукавів прокладено оздоблювальні строчки. Накладні кишені рукавів пришито строчками.

Уздовж плечових швів, швів вшивання рукавів, ліктьових швів рукавів, по нижньому краю кокетки спинки, по контуру знімного планшета нарукавної кишені прокладено оздоблювальні строчки.

Куртка демісезонна

Куртка з тканини оливкового кольору, з центральною застібкою-блискавкою з двома бігунками.

Пілочки куртки з бочком, з двома вертикальними прорізними кишенями, які застібаються на застібку-блискавку з одним бігунком. Зверху на лицьовий бік підкладки кишені нашито прямокутну накладку з отвором, обробленим люверсом, у який протягнуто шнур для регулювання щільності прилягання капюшона. Унизу на припуск швів пришивання бочка до пілочки нашито тасьми з фіксаторами шнурів для регулювання щільності прилягання куртки.

Спинка куртки суцільна, подовжена, по низу має два вертикальні входи в кишеню, оброблені застібкою-блискавкою з одним бігунком. Кишеня спинки складається з двох деталей, виготовлених із синтетичного трикотажного сітчастого полотна.

Рукави куртки вшивні двошовні, із суцільнокроєними манжетами, частково стягнутими одним рядом еластичної стрічки. На ліктьові шви нашито підсилювальні накладки прямокутної форми із закругленими кутами.

Рукави зверху мають вертикальні прорізні кишені, які застібаються на застібку-блискавку з одним бігунком. Лівий рукав по низу має вертикальну прорізну кишеню, яка застібається на застібку-блискавку з одним бігунком. Щільність прилягання низу рукавів регулюється текстильною застібкою. По низу рукавів зі зворотного боку нашито подвійну стрічку, на яку встановлено металеві кнопки для фіксації куртки-утеплювача.

Бочок пілочки на ділянці шва вшивання рукава в пройму має вентиляційний отвір, який переходить на рукав. Вентиляційний отвір оброблено вставкою із синтетичного трикотажного сітчастого полотна та застібається на застібку-блискавку з одним бігунком.

У шов вшивання коміра-стійки між зовнішнім та внутрішнім коміром вшито капюшон. У шов вшивання внутрішнього коміра в горловину по центру горловини вшито вішак та петлю з текстильної тасьми для фіксації куртки-утеплювача. Зовнішній комір має розріз, оброблений застібкою-блискавкою з двома бігунками. Внутрішній комір має отвори, оброблені люверсами захисного кольору, у які протягнуто шнур для регулювання щільності прилягання капюшона.

Капюшон куртки двошовний, з пришивним козирком. Середня деталь капюшона ззаду має два отвори, оброблені люверсами захисного кольору, у які виведено вільні кінці шнурів для регулювання щільності прилягання, скріплені між собою пластиковим фіксатором. Зі зворотного боку шнур для регулювання щільності прилягання накрито нашивною куліскою. Передній зріз капюшона обшито куліскою, у шов обшивання по центру капюшона вшито обшивний козирок. У куліску вставлено шнур для регулювання щільності прилягання. На зворотний бік козирка та на низ центральної деталі капюшона нашито прямокутні текстильні застібки для фіксації укладеного капюшона.

У шов оброблення борта між верхнім зрізом та кишенями пілочок вшито петлі із синтетичного трикотажного сітчастого полотна, у які протягнуто шнур для регулювання щільності прилягання капюшона.

Низ куртки оброблено обшивкою, у яку вставлено шнур для регулювання щільності прилягання, який протягнуто в оброблені люверсами отвори обшивки, розташовані на ділянці бічних швів по два з кожного боку.

Костюм (куртка, штани) спеціальний зимовий

Костюм з тканини оливкового кольору.

Куртка на підкладці, з центральною застібкою-блискавкою з двома бігунками та планкою, нашитою на ліву пілочку. Нашивна планка застібається на п’ять петель та ґудзиків, прикріплених до правої пілочки за допомогою текстильної тасьми.

Пілочки куртки з двома прорізними нагрудними кишенями з клапанами фігурної форми, які застібаються на петлю та ґудзик, прикріплений до пілочки за допомогою текстильної тасьми. Боки клапанів пришито до пілочок. Унизу пілочок розташовано бокові накладні об’ємні кишені з клапанами, які застібаються на дві потайні петлі та ґудзики, прикріплені до кишень за допомогою текстильної тасьми. На лівій пілочці на ділянці борта під нашивною планкою оброблено вертикальну прорізну кишеню із застібкою-блискавкою. На пілочках над кишенями розташовано прямокутні текстильні застібки для кріплення знімних планшетів.

Спинка куртки пряма, з відрізною кокеткою. Кокетка спинки з підкладкою із синтетичного трикотажного сітчастого полотна.

Рукави куртки вшивні, двошовні, з патами внизу для регулювання щільності облягання, які вшито в нижні шви. Пати застібаються на ґудзики, прикріплені до рукава за допомогою текстильної тасьми. На рукави нашито накладні об’ємні кишені з клапанами у формі прямокутника зі зрізаними кутами, які застібаються на текстильну застібку. На кишені та клапани нашито прямокутні текстильні застібки для кріплення знімних нарукавних знаків. На ділянці ліктів підсилювальні накладки із синтетичної тканини оливкового кольору, які водночас є кишенями для протиударних вставок. Вхід у накладки-кишені застібається на текстильну застібку і розташовується в нижній частині накладок. Верхній зріз накладки оброблено швом у підгин і прикріплено до рукава двома закріпками. На передній частині рукава нижче лінії ліктя рукав стягнуто еластичною стрічкою, протягнутою в куліску, з можливістю регулювання щільності прилягання рукава до руки. Бокові зрізи куліски вшито в нижній шов рукава та шов нашивання підсилювальної накладки. На задній частині рукава вшито пати з куліскою, у яку протягнуто еластичну стрічку.

Унизу рукавів у передніх швах підкладки вшито текстильну стрічку з металевою кнопкою на кінці для кріплення костюма-утеплювача до куртки.

Капюшон вшивний, складається з чотирьох частин - двох бічних та двох середніх. Лицьовий виріз капюшона фігурної форми з імітацією козирка. Уздовж лицьового вирізу капюшона оброблено куліску, у яку протягнуто еластичний шнур. Кінці еластичного шнура закріплено по краях куліски. На бокових частинах капюшона на кулісці розташовано люверси (по два з кожного боку), через які виведено назовні еластичний шнур у вигляді петлі з фіксатором для регулювання щільності облягання. Нижній зріз верхньої деталі середньої частини капюшона оброблено у вигляді клапана, який закриває еластичний шнур з фіксатором. Капюшон на підкладці зі змішаної тканини. У шов вшивання підкладки капюшона в горловину вшито текстильну стрічку-вішак.

На підкладці правої пілочки - внутрішня накладна кишеня із застібкою-блискавкою.

Куртка комплектується костюмом-утеплювачем з флісового полотна оливкового кольору. Куртка з центральною застібкою-блискавкою та коміром-стійкою.

Пілочки з боковими прорізними кишенями з клапанами, які застібаються на петлі та ґудзики. Зі зворотного боку пілочок на ділянці бокових кишень нашито накладки з підкладкової тканини. На пілочках на ділянці грудей розташовуються прямокутні текстильні застібки для кріплення знімних планшетів. На лівій пілочці під прямокутною текстильною застібкою пришито погон, який застібається на петлю та ґудзик. Погон з текстильною застібкою для його кріплення. Пілочки та спинка з нашивними кокетками. У шов вшивання коміра-стійки в горловину спинки вшито текстильну стрічку з металевою кнопкою на кінці для кріплення костюма-утеплювача до куртки.

Рукави вшивні, одношовні з накладними кишенями з вертикальним входом, який застібається на застібку-блискавку. На ділянці ліктів на рукави нашито підсилювальні накладки. Низ рукавів оброблено обшивками та стягнуто еластичною стрічкою.

У нижній частині бокових та рукавних швів костюма-утеплювача вшито текстильну стрічку у вигляді петлі для кріплення до куртки.

Верхній комір, нашивні кокетки пілочок та спинки, погон, клапани бокових кишень, накладні кишені рукавів, обшивку низу рукавів та низу костюма-утеплювача виготовлено зі змішаної тканини оливкового кольору, підсилювальні накладки рукавів - із синтетичної тканини оливкового кольору.

Штани прямої форми по всій довжині із суцільнокроєним поясом, який застібається на петлю та ґудзик. На пояс нашито сім хомутиків із синтетичної ремінної тасьми. На ділянці бокових швів щільність прилягання пояса брюк регулюється вшитими в пояс синтетичними стрічками.

У середньому шві передніх половинок знаходиться застібка-блискавка.

Передні половинки штанів з відрізними бочками, які утворюють бокові кишені. На ділянці стегон на обох передніх половинках нашито накладні об’ємні кишені з клапанами фігурної форми, які застібаються на дві потайні петлі і ґудзики, які прикріплено до кишень за допомогою текстильної тасьми. У шві пришивання клапанів кишень оброблено ділянку (отвір) для швидкого доступу до кишені. З внутрішнього боку кишені пришито еластичну тасьму для фіксації предметів у кишені.

Передні половинки штанів з підсилювальними накладками із синтетичної тканини оливкового кольору на ділянці колін. Підсилювальні накладки водночас є кишенями для протиударних вставок. Вхід у накладки-кишені застібається на текстильну застібку і розташовується у швах нашивання нижніх зрізів накладок.

Задні половинки штанів з підсилювальними накладками на ділянці сидіння, у верхньому шві нашивання яких оброблено входи в кишені. Входи в задні кишені фіксуються текстильними застібками. На задніх половинках штанів на рівні лінії колін та унизу оброблено куліски, у які протягнуто еластичні стрічки.

Унизу штанів на ділянках крокових швів - підсилювальні накладки у формі трапеції із синтетичної тканини оливкового кольору.

Штани зі знімними плечовими підтяжками з еластичної стрічки оливкового кольору. Штани комплектуються утеплювальними штанами (утеплювач) з флісу, які складаються з передніх та задніх половинок із суцільнокроєним поясом та пришивного відкоска, фіксуються на поясі за допомогою трьох рядів еластичної тасьми, вшитої в пояс. Гульфик застібається на одну прорізну петлю та один пришивний ґудзик.

Костюм (куртка, штани) спеціальний зимовий танковий

Костюм виготовлено з тканини темно-синього кольору.

Куртка з центральною внутрішньою бортовою застібкою на шість ґудзиків, з відкладним коміром, з вітрозахисним клапаном, пришивним поясом. На поясі настрочено п’ять хомутиків для зовнішнього пояса, довжина якого регулюється одношпиньковою металевою пряжкою.

Пілочки із зовнішніми прорізними боковими кишенями з листочками застібаються на петлю зі шнура та ґудзики. Ліва пілочка з наскрізною верхньою та нижньою петлями з внутрішньою кишенею під пістолет, яка розміщена у шві з’єднання підборта та вітрозахисного клапана. На лівій пілочці нашито пату для кріплення погона-муфти, що застібається на текстильну застібку. Рукави одношовні, з хлястиками, які застібаються на ґудзики. Утеплювач куртки з хутровим коміром, хлястиком на лівому кінці нижнього коміра, поясом. Пояс стягнуто еластичною тасьмою.

Штани з вистроченим пришивним поясом, на підкладці з шаром утеплювача. На передніх і задніх половинках хомутики. Гульфик застібається на три петлі та три ґудзики, має вітрозахисний клапан, який застібається на петлю та ґудзик. Унизу штани стягуються круглою еластичною тасьмою з фіксатором та мають знімні штрипки, які пристібаються на ґудзики. Додатково є знімний пояс.

Передні половинки з прорізними кишенями з клапанами на металевих кнопках.

Костюм (куртка, штани) госпітальний теплий

Костюм з тканини оливкового кольору.

Куртка зі зміщеною бортовою застібкою на п’ять петель та п’ять ґудзиків. Чотири петлі обметано по краю борта лівої пілочки, п’яту - на рівні лінії грудей по краю борта правої пілочки. Чотири ґудзики для застібання пришито на правій пілочці та один ґудзик зі зворотного боку лівої пілочки на рівні лінії грудей. На лівій пілочці пришито чотири декоративні ґудзики. Пілочки прямі, з трьома зовнішніми накладними кишенями: двома боковими та однією нагрудною на лівій пілочці. Кишені з обшивками з оздоблювальної тканини зеленого кольору.

Спинка пряма. У бокові шви на рівні лінії талії по спинці вшито пояс з оздоблювальної тканини оливкового кольору.

Рукави вшивні, двошовні, з обшивками внизу. Комір вшивний відкладний. У шов ушивання коміра в горловину вшито вішак з основної тканини.

Комір та обшивки рукавів із оздоблювальної тканини оливкового кольору.

Низ куртки оброблено швом у підгин.

Штани прямі із суцільнокроєним поясом, який стягнуто по талії еластичною тасьмою. Низ штанів оброблено швом у підгин із закритим зрізом.

ІV. Спорядження, засоби транспортування та екіпірування

Сумка транспортна індивідуальна

Сумка транспортна індивідуальна з тканини оливкового кольору складається з основного відділення, зовнішніх та внутрішніх кишень, зовнішніх ручок та лямок.

Загальне відділення закривається на застібку-блискавку з двома бігунками. Як ручки бігунків використовується шнур. Уздовж замка основним матеріалом сформовано клапан, який накриває замок.

На боках сумки пришито ручки зі стрічки. Вільна середина петлі, частину якої пришито на корпус виробу, є ручкою. Місця навантаження посилено ззовні поперечними стрічками, а з внутрішнього боку укріплено прямокутними накладками з основного матеріалу. На задньому боці сумки елементи підсилення формують бічну повздовжню ручку. Між собою ручки з’єднуються клапаном за допомогою текстильної застібки. Клапан прямокутної форми із закругленими кутами виконано з основного матеріалу та обкантовано стрічкою. З одного боку сумки між стрічками ручки пришито кишеню, що закривається на застібку-блискавку з одним бігунком. У закритому положенні бігунок розміщено зліва.

Між боками ручки посередині кишені пришито горизонтальну кишеню прямокутної форми для ідентифікатора. Кишеня складається із рамки з тканого матеріалу з покриттям та віконця з прозорої плівки. Вхід у кишеню знаходиться зліва.

На торцях сумки розміщено зовнішні кишені, по одній з кожного боку. Кишені закриваються на застібку-блискавку з одним бігунком. Місця зшивання внутрішніх деталей кишені обкантовано стрічкою.

З лівого та правого боків повздовжньої застібки-блискавки, що закриває основне відділення сумки, розміщено наплічні лямки.

Лямка складається з повздовжньої ремінної стрічки, що регулюється пластиковою пряжкою. Як наплічники використано основний матеріал з демпферною вставкою. Місця найбільших навантажень прошито закріпним зигзагоподібним швом. Лямки мають пришиту нагрудну поперечну регульовану стрічку, що закривається на пластикову застібку типу "фастекс". Сумка містить внутрішні кишені, що закриваються на застібку-блискавку з одним бігунком. У закритому положенні бігунки кишень розміщено ліворуч.

Рюкзак бойовий індивідуальний об’ємом 45 л

Рюкзак бойовий індивідуальний об’ємом 45 літрів з тканини оливкового кольору складається з основного відділення, відділення для гідравлічної системи, додаткового відділення, двох зовнішніх накладних кишень, внутрішніх кишень, лямок, ручки, пояса, компресійних стрічок.

Основне відділення закривається за допомогою застібки-блискавки з двома бігунками, що закриваються назустріч один одному. Як ручки бігунків використовується шнур, кінці якого зав’язані вузлом. Уздовж застібки-блискавки основним матеріалом сформовано клапан, який закриває замок. На кінці та на початку застібки-блискавки розміщено хлястики з додаткового матеріалу.

У верхній частині рюкзака розташовано ручку зі стрічки з отвором для шланга-гідратора, проводів системи радіозв’язку тощо.

Деталь, що формує бокові та верхню частини рюкзака, а також дно, виготовлені з основного матеріалу. Дно рюкзака має підкладку з додаткового матеріалу. На дні основного відділення розміщено люверс. На бокових частинах основного відділення розташовуються стрічки системи "MOLLE". З лівого та правого боків рюкзака розміщено по дві регульовані компресійні стрічки, що закриваються на пластикову застібку типу "фастекс". Вільні кінці стрічок закріплено кільцеподібним елементом із текстильної застібки.

У відділенні для гідратора внутрішню перегородку рюкзака виконано з деталей з додаткового матеріалу. У верхній частині перегородки розміщено отвір, який оброблено нитковим швом та підсилено деталлю із тканого матеріалу з поліуретановим покриттям. Кишеню оснащено системою кріплення гідратора на ґудзики, прикріплені до корпусу рюкзака стрічкою. Відділення для гідратора закривається за допомогою застібки-блискавки з одним бігунком, який у закритому положенні розміщено зліва.

Зовнішньою частиною кишені служить спинка рюкзака. Спинка складається із підкладки, внутрішнього демпферного шару із хімічнозшитого поліетилену та зовнішньої деталі з основного матеріалу.

Рюкзак має дві ергономічні лямки, які складаються з трьох шарів.

На верхній частині лямки розташовано вузол кріплення до рюкзака зі стрічки. На зовнішній поверхні лямки розміщено повздовжню стрічку з півкільцем, частину якої від вузла до півкільця пришито до матеріалу верху. Поперечні зигзагоподібні закріпні шви формують чарунки для півкільця та поперечної перемички. Закінчується лямка вузлом кріплення пластикової застібки типу "фастекс". До нижньої поперечної застібки пришито додаткову стрічку для швидкого регулювання довжини лямок. Кінець стрічки пришито до корпусу рюкзака за допомогою трикутного елемента. Лямки мають регульовану перемичку, що застібається на грудях за допомогою регульованої пластикової застібки типу "фастекс".

Рюкзак оснащено поясом завширшки 4,0 см. Пояс кріпиться до рюкзака за допомогою пластикових пряжок. Пояс застібається за допомогою регульованої пластикової застібки типу "фастекс". Вільні кінці стрічок закріплено кільцеподібним елементом із текстильної застібки.

Зовнішню велику кишеню виготовлено з основного та додаткового матеріалів. Кишеня закривається за допомогою застібки-блискавки з двома бігунками. Як ручки для бігунків використовується шнур. Уздовж замка основним матеріалом сформовано клапан, який накриває замок. На кінці та на початку застібки-блискавки розміщено хлястики з додаткового матеріалу. На зовнішній поверхні кишені розташовано стрічки системи "MOLLE", а також текстильні застібки для кріплення ідентифікаторів. На широкій застібці розміщено ідентифікатор на текстильній застібці.

Внутрішню деталь кишені виконано з додаткового матеріалу. У середині кишені на деталі корпусу рюкзака пришито плоску кишеню прямокутної форми із додаткового матеріалу. З лівого та правого боків кишеню оброблено стрічкою з додаткового матеріалу з подвійним підгинанням. Вертикальні строчки між шарами матеріалу кишені формують комірки для дрібних аксесуарів.

На дні кишені розташовано люверс.

Малу передню кишеню виготовлено з основного матеріалу. Кишеня закривається за допомогою застібки-блискавки з двома бігунками, що закриваються назустріч один одному. Як ручки для бігунків використовується шнур. Уздовж замка основним матеріалом сформовано клапан, який накриває замок. На кінці та на початку застібки-блискавки розміщено хлястики з додаткового матеріалу. На зовнішній поверхні кишені розміщено стрічки системи "MOLLE". На дні кишені розташовано люверс.

Рюкзак бойовий індивідуальний об’ємом 25 л

Рюкзак бойовий індивідуальний об’ємом 25 л з тканини оливкового кольору, з підвісною системою, силуетними лямками, ремінною системою, що виконує фіксувальну функцію на поясі військовослужбовця, та з нагрудною перемичкою, які застібаються та регулюються за допомогою застібок типу "фастекс".

Рюкзак має жорстку пакетну спинку з вентиляційними каналами для відведення тепла та кишенею для гідросистеми, що застібається на застібку-блискавку.

Основна частина рюкзака застібається на застібку-блискавку. У верхній частині основної частини оброблено два отвори для антен, кабелю гарнітури, шланга-гідратора тощо, отвори застібаються клапанами із синтетичної стрічки за допомогою текстильної застібки. Велика основна частина рюкзака має два відділення, розділені між собою перегородкою.

У задній частині рюкзака, під спинкою, у внутрішньому відділенні основного відділення є кишеня із зав’язками, у який вставляється гідросистема для перенесення рідини об’ємом 2,5 л, збоку від ручки є два отвори, через які протягується шланг гідросистеми.

Гідросистема складається з фляги у вигляді герметичного пакета, виготовленого з еластичного матеріалу з кришкою у верхній частині та отвором з уставленим шлангом, шланг захищено м’яким кожухом, що захищає його від переломлювання та пробиття. На кінці шланга є гумова насадка-поїлка.

На передній стінці рюкзака нашито велику кишеню, що застібається на застібку-блискавку. На зовнішній поверхні кишені настрочено синтетичну стрічку, яка утворює чарунки системи кріплення "MOLLE".

Рюкзак має вертикальну систему компресії (по дві стрічки з кожного боку). Розмір стрічок регулюється за допомогою застібки типу "фастекс". Вільні кінці стрічки термічно оброблені та фіксуються за допомогою текстильної застібки.

По бокових поверхнях основного відділення та кишенях настрочено горизонтально синтетичні тасьми для кріплення спорядження системи кріплення "MOLLE".

Жилет розвантажувальний

Жилет розвантажувальний з тканини оливкового кольору складається з передньої та задньої частин, що з’єднані між собою.

Зовнішній бік фронтальної частини містить кишеню з перетинками для розміщення чотирьох магазинів АК. Кишеня має подвійне дно з основного матеріалу, на дні кишені розміщено чотири люверси. Фіксація магазинів відбувається за допомогою гумового шнура з ручкою зі стрічки. Шнур протягнуто через люверси, розміщені на корпусі жилета, та елементи з’єднання зі стрічки на передній частині кишені. Кожен магазин накривається клапаном. Клапан виготовлено з двох шарів основного матеріалу. Фіксація клапана відбувається за допомогою текстильної застібки. На кінцях клапана пришито хлястик зі стрічки. Місця найбільших навантажень укріплено закріпним зигзагоподібним швом. На зовнішній поверхні кишень розміщено три ряди стрічок "MOLLE".

По центру фронтальної частини жилета розміщено приховану внутрішню кишеню, що закривається на текстильну застібку. Для відкривання кишені пришито хлястик зі стрічки.

З лівого та правого боків жилета розміщуються зовнішні об’ємні кишені. Кишені мають два відділення, що закриваються на застібку-блискавку з одним бігунком. Як ручки для бігунків використовується шнур. На зовнішній поверхні кишень розміщено чотири ряди стрічок "MOLLE". У середині внутрішнього відділення горизонтально розміщено еластичну стрічку. У верхній частині бічної поверхні кишені виконано хрест закріпним зигзагоподібним швом нитками червоного кольору. Цей хрест служить для ідентифікації кишені медичного призначення.

Регулювання жилета за зростом відбувається за допомогою двох пластикових застібок типу "фастекс", розміщених на наплічних лямках. Додаткова фіксація здійснюється текстильною застібкою.

Регулювання жилета за об’ємом відбувається за допомогою застібок типу "фастекс", розміщених по дві з кожного боку жилета. Для зручності регулювання застосовують петлі зі шнура, зав’язаного на вузол.

У жилеті на рівні грудей розміщено панель з трьома рядами стрічок "MOLLE" та текстильною застібкою для фіксації ідентифікаторів. У нижній частині панелі розміщено пластикові застібки типу "фастекс".

На внутрішньому боці фронтальної частини пришито кишеню для бронепластини. Кишеня закривається клапаном за допомогою текстильної застібки. Кишеня має подвійне дно з основного матеріалу, демпферний шар та внутрішній бік із додаткового матеріалу. Для фіксації бронепластини використовується хлястик зі стрічки, що закривається на текстильну застібку.

У місцях розміщення зовнішніх об’ємних кишень на внутрішній деталі пришито накладки з додаткового матеріалу та внутрішнього демпферного шару.

Тильна частина є спинкою з наплічними лямками.

За конструкцією лямка має декілька шарів. Зовнішній та внутрішній боки виконано з основного матеріалу, демпферний шар - з двох шарів демпферного матеріалу. На наплічних лямках пришито стрічку з текстильною застібкою, що закінчується пластиковим півкільцем, та поперечні стрічки для регулювання жилета за зростом за допомогою пластикової застібки.

На спинці жилета знаходиться кишеня для носіння бронепластини. Кишеня закривається клапаном на текстильну застібку. Для фіксації бронепластини застосовується хлястик зі стрічки, що закривається на текстильну застібку. На зовнішній поверхні спинки розміщуються горизонтальні стрічки "MOLLE" в кількості 5 штук, а також нашито текстильну застібку для кріплення ідентифікаторів.

Внутрішній бік тильної частини виконано з додаткового матеріалу. Між внутрішнім та зовнішнім боками розміщено демпферний шар.

Зовнішню та внутрішню деталі тильної частини обкантовано стрічкою.

Ремінно-поясна система

Ремінно-поясна система складається з пояса-ременя, що виконує фіксувальну функцію на поясі військовослужбовця. Пояс виготовлено із синтетичної тканини оливкового кольору з м’якою підкладкою із сітчастого трикотажного полотна оливкового кольору.

На зовнішньому боці пояса нашито п’ять клапанів-хомутиків, клапани застібаються на текстильну застібку, через клапани-хомутики протягується ремінь системи.

На зовнішньому боці пояса симетрично з обох боків від широкого клапана-хомутика розташовуються елементи системи модульного кріплення підсумків із синтетичної тасьми (система "MOLLE").

Ремінь виготовлено з ремінної синтетичної тасьми, який регулюється по довжині застібкою типу "фастекс".

Спинку виготовлено із синтетичного полотна оливкового кольору з підсилювальною накладкою із синтетичної водонепроникної тканини та підкладкою із сітчастого трикотажного полотна оливкового кольору на ділянці плечей.

Спинка переходить у нагрудні лямки, виготовлені із синтетичної тканини оливкового кольору, з підкладкою із синтетичного сітчастого трикотажного полотна оливкового кольору.

Від нагрудних лямок опускаються чотири стабілізувальні синтетичні стрічки для кріплення з поясною частиною системи.

Між нагрудними лямками розташовується нагрудний ремінь із синтетичної ремінної тасьми з регулюванням його довжини та застібкою типу "фастекс".

Від спинки опускаються дві широкі синтетичні стрічки для кріплення з поясною частиною системи. Посередині нижнього зрізу спинки, між двома боковими стрічками, нашито повздовжню синтетичну тасьму. На спинці нашито дві стрічки із застібкою типу "фастекс" для кріплення підсумків.

На плечових лямках нашиванням тасьми закріплено дві пряжки (по одній на кожній лямці).

На спинці та нагрудних лямках розташовано елементи системи модульного кріплення підсумків із синтетичної тасьми (система "MOLLE").

На спинці одну тасьму нашито так, що вона утворює петлю, яка є ручкою для перенесення розвантажувальної системи та водночас евакуаційною петлею для пораненого військовослужбовця.

Зрізи спинки, нагрудних лямок, пояса обкантовано синтетичною тасьмою. Спинка з нагрудними лямками та пояс з’єднуються між собою системою стабілізувальних ременів із синтетичної тасьми з можливістю регулювання положення пояса в шести точках налаштування.

Ремінно-поясна система комплектується такими підсумками:

підсумок універсальний малий - 1 шт.;

підсумок універсальний середній - 2 шт.;

підсумок універсальний великий - 1 шт.;

сумка для скидання магазинів - 1 шт.;

сумка для чотирьох автоматних магазинів АК/АКМ - 2 шт.;

гранатний підсумок - 1 шт.;

сумка універсальна для продовольчих пайків - 1 шт.

На спинці на систему "MOLLE" за допомогою лямок та застібок типу "фастекс" кріпиться підсумок універсальний великий, з обох боків до нього кріпляться підсумки універсальні середні, нижче кріпиться сумка для скидання магазинів. На поясі-ремені зі спини на систему "MOLLE" за допомогою лямок кріпиться сумка універсальна для продовольчих пайків.

На поясі-ремені з правого боку на систему "MOLLE" за допомогою лямок кріпиться підсумок універсальний малий.

На поясі-ремені з обох боків на систему "MOLLE" за допомогою лямок кріпляться підсумки для чотирьох автоматних магазинів АК/АКМ.

На підсумки для чотирьох автоматних магазинів АК/АКМ з обох боків на систему "MOLLE" за допомогою лямок кріпляться гранатні підсумки.

Ремінь брючний

Ремінь брючний виготовляється із ремінної тканої стрічки оливкового кольору завширшки 38 мм з пластиковою пряжкою з двома щілинами 38 мм. Для утримання вільного кінця ременя використовується ткана ремінна стрічка завширшки 10 мм.

Ремінь тактичний

Ремінь тактичний виготовляється із ремінної тканої стрічки оливкового кольору завширшки 45 мм з пластиковою пряжкою з двома щілинами 45 мм. Для утримання вільного кінця ременя використовується ткана ремінна стрічка завширшки 10 мм.

Спальний мішок

Спальний мішок з тканини чорного кольору на утепленій підкладці має передню та задню стінки з суцільнокроєним капюшоном, денце та захисну сітку для обличчя на капюшоні. Спальний мішок має текстильну застібку по верхньому краю та застібку-блискавку з двома двосторонніми бігунками в боковому шві з правого боку. По обидва боки від застібки-блискавки розміщуються по шість кнопок (верхня частина) для кріплення підстьобування спального мішка. По лицьовому краю капюшона та верхньому краю передньої стінки розміщуються куліси, у які протягується еластичний шнур. Стягування еластичного шнура регулюється фіксатором на рівні лівого бокового шва. У правому боковому шві нижче застібки-блискавки розміщується петля.

Підстьобування спального мішка виготовлено з підкладкової тканини. Деталі верху та підкладки підстьобування утеплено шаром утеплювача. Підстьобування спального мішка застібається на текстильну застібку по верхньому краю та з правого боку - на застібку-блискавку з двома двосторонніми бігунками в боковому шві з нижньою вітрозахисною планкою. По обидва боки від застібки-блискавки розміщуються по шість кнопок (нижня частина) для кріплення до спального мішка. По лицьовому краю капюшона та верхньому краю передньої стінки розміщуються куліси, у які протягується еластичний шнур. Стягування еластичного шнура регулюється фіксатором на рівні лівого бокового шва. У правому боковому шві нижче застібки-блискавки розміщується петля.

Чохол для спального мішка з тканини чорного кольору складається з бокової частини, денця та клапана. Зовнішню частину чохла по периметру зверху та знизу зміцнено ременевою тасьмою, яка з’єднується ременевою тасьмою з пластмасовими застібками в шести місцях. Верхній край чохла стягується шнуром з фіксатором. У шві нашивання верхнього краю чохла розміщується клапан.

V. Взуття

Чоботи валяні

Чоботи валяні з вовни сірого кольору, з високими халявами на монолітній підошві з гуми з каблуком і обсоюзкою, яка за формою асиметрична.

VІ. Знаки розрізнення та відрізнення

Кокарда та беретний знак

Кокардою та беретним знаком Національної гвардії України є золотиста промениста восьмикінцева зірка, зверху якої вміщено гренаду з полум’ям. У круглому центральному медальйоні вміщено золотистий Тризуб.

Емблема на комір кітеля

Емблемою на комір кітеля Національної гвардії України є золотиста промениста восьмикінцева зірка, зверху якої вміщено гренаду з полум’ям. У круглому центральному медальйоні розміщено емблему Національної гвардії України - прямий рівносторонній хрест з розбіжними кінцями рифленого золотистого кольору, в центрі якого у восьмиграннику вміщено зображення малого Державного Герба України.

Спеціальний жетон

Спеціальний жетон з індивідуальним номером, що видається військовослужбовцям, які виконують завдання з охорони громадського порядку, охорони дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні, та посвідчує їх належність до Національної гвардії України.

У верхній частині жетона розташовується фігурна стрічка, на якій рельєфними літерами нанесено напис "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ".

У центральній частині жетона розташовується золотава промениста восьмикінцева зірка, зверху якої вміщено гренаду з полум’ям. У круглому центральному синьому медальйоні вміщується Тризуб золотистого кольору.

У нижній частині жетона на дугоподібній смузі наноситься індивідуальний номер військовослужбовця Національної гвардії України з восьми цифр.

Нарукавний знак Національної гвардії України

За зовнішнім виглядом нарукавні знаки поділяються на три види:

оливкового кольору із золотавим кантом по колу. У центрі круга міститься зображення променистої восьмикінцевої зірки, зверху якої розміщено гренаду з полум’ям. Промениста восьмикінцева зірка, гренада та полум’я - золотавого кольору. У центрі променистої восьмикінцевої зірки вміщено емблему Національної гвардії України - прямий рівносторонній хрест з розбіжними кінцями крапового кольору, в центрі якого у восьмиграннику темно-зеленого кольору вміщено зображення малого Державного Герба України. Пружки хреста і восьмигранника - золотавого кольору. Над зображенням угорі півколом напис "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ", внизу - "УКРАЇНИ" літерами золотавого кольору;

світло-синього кольору із золотавим кантом по колу. У центрі круга міститься зображення променистої восьмикінцевої зірки, зверху якої розміщено гренаду з полум’ям. Промениста восьмикінцева зірка, гренада та полум’я - золотавого кольору. У центрі променистої восьмикінцевої зірки вміщено емблему Національної гвардії України - прямий рівносторонній хрест з розбіжними кінцями крапового кольору, в центрі якого у восьмиграннику темно-зеленого кольору вміщено зображення малого Державного Герба України. Пружки хреста і восьмигранника - золотавого кольору. Над зображенням угорі півколом напис "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ", внизу - "УКРАЇНИ" літерами золотавого кольору;

темно-оливкового кольору зі світло-оливковим кантом по колу. У центрі круга міститься зображення променистої восьмикінцевої зірки, зверху якої розміщено гренаду з полум’ям. Промениста восьмикінцева зірка, гренада та полум’я - світло-оливкового кольору. У центрі променистої восьмикінцевої зірки вміщено емблему Національної гвардії України - прямий рівносторонній хрест з розбіжними кінцями, в центрі якого у восьмиграннику вміщено зображення малого Державного Герба України. Пружки хреста і восьмигранника - світло-оливкового кольору. Над зображенням угорі півколом напис "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ", внизу - "УКРАЇНИ" літерами світло-оливкового кольору.

Нарукавний знак Головного управління Національної гвардії України

За зовнішнім виглядом нарукавні знаки поділяються на три види:

оливкового кольору із золотавим кантом по колу. У центрі круга міститься зображення променистої восьмикінцевої зірки, зверху якої розміщено гренаду з полум’ям. Промениста восьмикінцева зірка, гренада та полум’я - золотавого кольору. У центрі променистої восьмикінцевої зірки вміщено зображення малого Державного Герба України золотавого кольору. Над зображенням угорі півколом напис "ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ", внизу - "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ" літерами золотавого кольору;

світло-синього кольору із золотавим кантом по колу. У центрі круга міститься зображення променистої восьмикінцевої зірки, зверху якої розміщено гренаду з полум’ям. Промениста восьмикінцева зірка, гренада та полум’я - золотавого кольору. У центрі променистої восьмикінцевої зірки вміщено зображення малого Державного Герба України золотавого кольору. Над зображенням угорі півколом напис "ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ", внизу - "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ" літерами золотавого кольору;

темно-оливкового кольору зі світло-оливковим кантом по колу. У центрі круга міститься зображення променистої восьмикінцевої зірки, зверху якої розміщено гренаду з полум’ям. Промениста восьмикінцева зірка, гренада та полум’я - світло-оливкового кольору. У центрі променистої восьмикінцевої зірки вміщено зображення малого Державного Герба України світло-оливкового кольору. Над зображенням угорі півколом напис "ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ", внизу - "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ" літерами світло-оливкового кольору.

Нагрудні нашивки військовослужбовців Національної гвардії України

Нагрудна нашивка належності до Національної гвардії України

Нагрудна нашивка належності до військового формування (з лівого боку в місці, передбаченому конструкцією) ткана, має форму прямокутника розміром 130х25 мм кольору темно-оливкового з написом "НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ". Літери кольору світло-оливкового, заввишки 10 мм та завширшки 5 мм. Ліворуч від напису розташовано зображення променистої восьмикінцевої зірки, зверху якої розміщено гренаду з полум’ям. Промениста восьмикінцева зірка, гренада та полум’я - світло-оливкового кольору. У центрі променистої восьмикінцевої зірки вміщено емблему Національної гвардії України - прямий рівносторонній хрест з розбіжними кінцями, в центрі якого у восьмиграннику вміщено зображення малого Державного Герба України. Пружки хреста і восьмигранника - світло-оливкового кольору.

Уздовж контура нагрудної нашивки обрамлення світло-оливкового кольору.

Нагрудна нашивка групи крові та резус-фактора

Нагрудна нашивка групи крові та резус-фактора (з правого боку в місці, передбаченому конструкцією) ткана, має форму прямокутника розміром 130х25 мм темно-оливкового кольору з написом. Літери світло-оливкового кольору заввишки 10 мм та завширшки 5 мм.

Уздовж контура нагрудної нашивки обрамлення світло-оливкового кольору.

Нагрудна нашивка прізвища військовослужбовця

Нагрудна нашивка прізвища військовослужбовця ткана, має форму прямокутника розміром 130х25 мм темно-оливкового кольору з написом. Літери світло-оливкового кольору заввишки 10 мм та завширшки 5 мм.

Уздовж контура нагрудної нашивки обрамлення світло-оливкового кольору.

Командувач

Національної гвардії України

генерал-полковник

Ю.В. Аллеров

Про затвердження Зразків спеціального одягу, взуття, спорядження та інших предметів речового майна військовослужбовців Національної гвардії України

Наказ; Міноборони України від 07.02.2018 № 50

Прийняття від 07.02.2018

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z0217-18

Законодавство України

станом на 17.05.2023

чинний


Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 20.03.2018 — 2018 р., № 22, стор. 314, стаття 751, код акта 89385/2018

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Міноборони України:

  1. Наказ Міноборони України від 25.01.2023 № 44 "Про внесення Змін до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам". Міноборони України. 2023 рікк
  2. Наказ Міноборони України від 25.01.2023 № 45 "Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану". Міноборони України. 2023 рікк
  3. Наказ Міноборони України від 25.01.2023 № 44 "Про внесення Змін до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам". Міноборони України. 2023 рікк
  4. Наказ Міноборони України від 25.01.2023 № 45 "Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану". Міноборони України. 2023 рікк
  5. Наказ Міноборони України від 04.01.2023 № 6 "Про внесення зміни до Переліку органів військового управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України". Міноборони України. 2023 рікк
  6. Наказ Міноборони України від 09.01.2023 № 9/3/5 "Про затвердження Порядку здійснення координації діяльності центру протимінної діяльності, центру гуманітарного розмінування та центру соціально-гуманітарного реагування секретаріатом Національного органу з питань протимінної діяльності". Міноборони України. 2023 рікк
  7. Наказ Міноборони України від 11.02.2023 № 4 "Про затвердження Порядку та умов виплати додаткової винагороди військовослужбовцям Головного управління розвідки Міністерства оборони України на період дії воєнного стану". Міноборони України. 2023 рікк
  8. Наказ Міноборони України від 10.01.2023 № 14/18 "Про затвердження Порядку електронної інформаційної взаємодії між Міністерством оборони України та Міністерством освіти і науки України". Міноборони України. 2023 рікк
  9. Наказ Міноборони України від 10.01.2023 № 15/10 "Про затвердження Порядку організації електронної інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів і Єдиним державним реєстром судових рішень". Міноборони України. 2023 рікк
  10. Наказ Міноборони України від 22.02.2023 № 6 "Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Головного управління розвідки Міністерства оборони України в період дії воєнного стану". Міноборони України. 2023 рікк
  11. Наказ Міноборони України від 24.02.2023 № 101 "Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 04 лютого 2023 року № 66". Міноборони України. 2023 рікк
  12. Наказ Міноборони України від 04.02.2023 № 66 "Про затвердження Зміни до Переліку основних штатних посад осіб офіцерського складу, відповідних їм військових звань та рівнів військової освіти в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України". Міноборони України. 2023 рікк
  13. Наказ Міноборони України від 03.03.2023 № 113 "Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 06 лютого 2023 року № 70". Міноборони України. 2023 рікк
  14. Наказ Міноборони України від 06.02.2023 № 70 "Про затвердження Змін до Порядку зарахування (виключення) до (із) складу Військово-Морських Сил Збройних Сил України бойових кораблів та катерів, суден (кораблів та катерів) забезпечення". Міноборони України. 2023 рікк
  15. Наказ Міноборони України "ЗМІНИ до Інструкції про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період""ЗМІНИ до Інструкції про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період". Міноборони України. 2023 рікк
  16. Наказ Міноборони України від 11.01.2023 № 19 "Про затвердження Змін до Норм забезпечення речовим майном військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту в мирний час та особливий період та Змін до Інструкції про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період". Міноборони України. 2023 рікк
  17. Наказ Міноборони України від 16.03.2023 № 145 "Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 28 лютого 2023 року № 110". Міноборони України. 2023 рікк
  18. Наказ Міноборони України від 28.02.2023 № 110 "Про затвердження Зміни до Переліку основних штатних посад осіб офіцерського складу, відповідних їм військових звань та рівнів військової освіти в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України". Міноборони України. 2023 рікк
  19. Наказ Міноборони України від 03.04.2023 № 180 "Про врахування висловлених органом державної реєстрації зауважень до наказу Міністерства оборони України від 13 березня 2023 року № 131". Міноборони України. 2023 рікк
  20. Наказ Міноборони України від 13.03.2023 № 131 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства оборони України у галузі державної авіації". Міноборони України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -