Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

РОЗДІЛ В - ПРОЦЕДУРИ ДЛЯ КОМПЕТЕНТНИХ ОРГАНІВ

Інформація актуальна на 10.05.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

ПІДЧАСТИНА А - ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

66.B.1. Сфера застосування

Цей розділ встановлює процедури, включаючи адміністративні вимоги, яких мають дотримуватись компетентні органи, які забезпечують впровадження та дотримання положень Розділу A цього додатка (Part-66).

66.B.10.

Компетентний орган

(a) Загальні положення

Держава-член має визначити компетентний орган, до обов’язків якого належать видача, продовження дії, зміна, призупинення або анулювання свідоцтв персоналу з технічного обслуговування повітряних суден.

Цей компетентний орган запроваджує належну організаційну структуру для забезпечення відповідності вимогам цього додатка (Part-66).

(b) Ресурси

Компетентний орган має бути належним чином забезпечений персоналом для забезпечення впровадження вимог цього додатка (Part-66).

(c) Процедури

Компетентний орган запроваджує письмові процедури, які визначають порядок забезпечення відповідності вимогам цього додатка (Part-66). З метою забезпечення постійної відповідності такі процедури мають переглядатися з внесенням відповідних змін.

66.B.20. Ведення записів

(a) Компетентний орган має запровадити систему ведення записів, яка забезпечує відповідне відстеження процесу видачі, поновлення, зміни, призупинення або анулювання кожного свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден.

(b) Для кожного свідоцтва ці записи мають містити:

1. заявку на видачу свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден або внесення змін до такого свідоцтва, включаючи всю доказову документацію;

2. копію свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден, включаючи будь-які зміни;

3. копії всього відповідного листування;

4. докладні відомості про будь-які винятки та санкції;

5.

будь-який звіт інших компетентних органів щодо утримувача свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден;

6. протоколи екзаменів, що проводилися компетентним органом;

7. застосовний звіт про конвертацію, що використовувався під час конвертації;

8. застосовний звіт про екзаменування, що використовувався під час зарахування.

(c) Строк зберігання записів, передбачених у підпунктах 1–5 (b) цього пункту, має становити щонайменше п’ять років з дати закінчення терміну дії свідоцтва.

(d) Записи, зазначені у підпунктах 6, 7 та 8 (b) цього пункту, мають зберігатися постійно.

66.B.25. Взаємний обмін інформацією

(a) З метою реалізації вимог цих Авіаційних правил компетентні органи мають брати участь у взаємному обміні інформацією.

(b) Без упередження щодо компетенції держав-членів у разі виникнення потенційної загрози безпеці польотів, що стосується декількох держав-членів, пов’язані компетентні органи мають сприяти один одному щодо вживання необхідних заходів з нагляду.

66.B.30. Винятки

Усі винятки, дозволені відповідно до частини шостої статті 11 Повітряного кодексу України, мають бути задокументовані та зберігатися компетентним органом.

ПІДЧАСТИНА В - ВИДАЧА СВІДОЦТВА ПЕРСОНАЛУ З ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ПОВІТРЯНИХ СУДЕН

Ця підчастина встановлює процедури, яких має дотримуватися компетентний орган під час видачі, зміни або продовження дії свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден.

66.B.100.  Процедура видачі свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден компетентним органом

(a) Після отримання заявки за Формою 19 EASA та всієї доказової документації компетентний орган має перевірити повноту заповнення Форми 19 EASA і переконатися, що зазначений досвід відповідає вимогам цього додатка (Part-66).

(b) Компетентний орган повинен перевірити, що заявник склав усі необхідні екзамени, та/або підтвердити дійсність будь-яких зарахувань, щоб переконатися у відповідності всім необхідним модулям, зазначеним у Доповненні I до цього додатка (Part-66), відповідно до вимог цього додатка (Part-66).

(с) Після встановлення особистості і дати народження заявника та переконавшись у відповідності заявника стандартам знань і досвіду, що вимагається цим додатком (Part-66), компетентний орган має видати відповідне свідоцтво персоналу з технічного обслуговування повітряних суден заявнику.

Ця інформація має зберігатися в записах компетентного органу.

(d) У разі якщо типи повітряного судна або групи будуть схвалені під час видачі першого свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден, компетентний орган має перевірити відповідність вимогам 66.B.115.

66.B.105. Процедура видачі свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден через організацію з технічного обслуговування, схвалену відповідно до додатка 2 (Part-145) до цих Авіаційних правил

(а) Організація з технічного обслуговування, схвалена відповідно до додатка 2 (Part-145) до цих Авіаційних правил, за умови схвалення компетентним органом на виконання такої діяльності, може:

(i) підготувати свідоцтво персоналу з технічного обслуговування повітряних суден від імені компетентного органу, або

(ii) надати рекомендацію компетентному органу щодо заявки від особи на видачу свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден з тим, щоб компетентний орган міг підготувати та видати таке свідоцтво.

(b) Організація з технічного обслуговування, зазначена в підпункті (а) цього пункту, має забезпечити відповідність вимогам 66.B.100 (a) і (b) цього додатка (Part-66).

(c) У всіх випадках свідоцтво персоналу з технічного обслуговування повітряних суден може бути видане заявнику лише компетентним органом.

66.B.110. Процедура внесення змін до свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден для включення додаткової основної категорії або підкатегорії

(a) Після завершення процедур, зазначених в 66.B.100 або 66.B.105, компетентний орган має включити до свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден додаткову основну категорію або підкатегорію, що засвідчується печаткою і підписом, або перевидати свідоцтво.

(b) До системи записів компетентного органу мають бути внесені відповідні зміни.

66.B.115. Процедура внесення змін до свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден для включення рейтингу повітряного судна або зняття обмежень

(а) Після отримання прийнятної Форми 19 EASA і всієї доказової документації, що підтверджує відповідність вимогам щодо застосовного рейтингу разом з супровідним свідоцтвом персоналу з технічного обслуговування повітряних суден, компетентний орган має:

1.

внести відповідний рейтинг повітряного судна до свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден заявника; або

2. перевидати вищезазначене свідоцтво з включенням застосовного рейтингу повітряного судна; або

3. зняти застосовні обмеження відповідно до 66.A.50.

До системи записів компетентного органу мають бути внесені відповідні зміни.

(b) У разі якщо повний курс підготовки на тип, проведений не організацією з підготовки до технічного обслуговування, належним чином схваленою відповідно до вимог додатка 4 (Part-147) до цих Авіаційних правил, перед включенням рейтингу типу компетентний орган має переконатися, що всі вимоги до підготовки на тип виконано.

(с) У разі якщо підготовка на робочому місці не вимагається, рейтинг типу повітряного судна має бути внесено на підставі сертифіката визнання, виданого організацією з підготовки до технічного обслуговування, схваленою відповідно до вимог додатка 4 (Part-147) до цих Авіаційних правил.

(d) У разі якщо підготовка на тип повітряного судна не покривається єдиним курсом, компетентний орган перед внесенням рейтингу типу має переконатися, що зміст і тривалість курсів повністю відповідають обсягу категорії свідоцтва та суміжні сфери були розглянуті належним чином.

(е) У разі підготовки щодо відмінностей компетентний орган повинен переконатися, що попередня кваліфікація заявника, доповнена або курсом, схваленим відповідно до додатка 4 (Part-147) до цих Авіаційних правил, або курсом безпосередньо схваленим компетентним органом, є прийнятною для надання рейтингу типу.

(f) Відповідність практичним елементам має бути продемонстрована:

(i) шляхом надання детальних записів про практичну підготовку або формуляра (журнала), наданого організацією з технічного обслуговування, схваленою належним чином відповідно до вимог додатка 2 (Part-145) до цих Авіаційних правил, або (якщо застосовно)

(ii) шляхом надання сертифіката про підготовку, що охоплює елемент практичної підготовки, виданого організацією з підготовки до технічного обслуговування, схваленою належним чином відповідно до вимог додатка 4 (Part-147) до цих Авіаційних правил.

(g) Під час внесення типу повітряного судна мають застосовуватися рейтинги типу повітряного судна, визначені Агентством.

66.B.120. Процедура продовження терміну дії свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден

(a) Компетентний орган має порівняти свідоцтво персоналу з технічного обслуговування повітряних суден утримувача із записами компетентного органу та перевірити відсутність будь-яких заходів щодо анулювання, призупинення або змін відповідно до 66.B.500. Якщо записи ідентичні та заходи згідно з 66.B.500 не виконуються, свідоцтво має бути продовжене на строк п’ять років і до справи внесено відповідні зміни.

(b) Якщо записи компетентного органу відрізняються від свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден утримувача свідоцтва:

1. компетентний орган повинен розслідувати причини таких розбіжностей і має право не продовжувати термін дії свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден.

2. компетентний орган має повідомити утримувача свідоцтва і всі відомі організації з технічного обслуговування, схвалені відповідно до вимог Підчастини F додатка 1 (Part-М) або додатка 2 (Part-145) до цих Авіаційних правил, на які може безпосередньо вплинути такий факт.

3. компетентний орган має за потреби вжити заходів згідно зі статтею 66.B.500 щодо анулювання, призупинення або зміни вищезазначеного свідоцтва.

66.B.125. Процедура конвертації свідоцтв, включаючи рейтинги групи

(a) Індивідуальні рейтинги типу повітряного судна, що вже внесені до свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден, зазначені у пункті 3 Розділу V цих Авіаційних правил, мають залишатись у свідоцтві та не повинні бути конвертовані в нові рейтинги, крім випадку, коли утримувач свідоцтва повністю відповідає вимогам щодо внесення, зазначеним в 66.А.45 цього додатка (Part-66), для відповідної групи/підгрупи рейтингів.

(b) Конвертація має здійснюватися відповідно до такої таблиці конвертації:

1. для категорії В1 або C:

вертоліт з поршневим двигуном, повна група - конвертується в «повну підгрупу 2с» та додатково рейтинги типу повітряного судна для вертольотів з одним поршневим двигуном, які містяться в групі 1;

вертоліт з поршневим двигуном, група виробника - конвертується у відповідну «підгрупу виробника 2с» та додатково рейтинги типу повітряного судна для вертольотів з одним поршневим двигуном, виробник яких міститься в групі 1;

вертоліт з газотурбінним двигуном, повна група - конвертується в «повну підгрупу 2b» та додатково рейтинги типу повітряного судна для вертольотів з одним газотурбінним двигуном, які містяться в групі 1;

вертоліт з газотурбінним двигуном, група виробника - конвертується у відповідну «підгрупу виробника 2b» та додатково рейтинги типу повітряного судна для вертольотів з одним газотурбінним двигуном, виробник яких міститься в групі 1;

літак з одним поршневим двигуном - металева конструкція, повна група або група виробника - конвертується в «повну групу 3». Для свідоцтва В1 мають бути включені такі обмеження: літаки композитної конструкції, літаки дерев’яної конструкції та літаки з металевим трубним каркасом, обшитим тканиною;

літак з декількома поршневими двигунами - металева конструкція, дерев’яна конструкція, повна група або група виробника - конвертується в «повну групу 3». Для свідоцтва B1 мають бути включені такі обмеження: літаки композитної конструкції, літаки дерев’яної конструкції та літаки з металевим трубним каркасом, обшитим тканиною;

літак з одним поршневим двигуном - дерев’яна конструкція, повна група або група виробника - конвертується в «повну групу 3». Для свідоцтва B1 мають бути включені такі обмеження: літаки металевої конструкції, літаки композитної конструкції та літаки з металевим трубним каркасом, обшитим тканиною;

літак з декількома поршневими двигунами - дерев’яна конструкція, повна група або група виробника - конвертується в «повну групу 3». Для свідоцтва B1 мають бути включені такі обмеження: літаки металевої конструкції, літаки композитної конструкції та літаки з металевим трубним каркасом, обшитим тканиною;

літак з одним поршневим двигуном - композитна конструкція, повна група або група виробника - конвертується в «повну групу 3». Для свідоцтва B1 мають бути включені такі обмеження: літаки металевої конструкції, літаки дерев’яної конструкції та літаки з металевим трубним каркасом, обшитим тканиною;

літак з декількома поршневими двигунами - композитна конструкція, повна група або група виробника - конвертується в «повну групу 3». Для свідоцтва B1 мають бути включені такі обмеження: літаки металевої конструкції, літаки дерев’яної конструкції та літаки з металевим трубним каркасом, обшитим тканиною;

літак з газотурбінним двигуном - один двигун, повна група - конвертується в «повну підгрупу 2а» та додатково рейтинги типу повітряного судна для літаків з одним турбогвинтовим двигуном, які не вимагають рейтингу типу повітряного судна в попередній системі і знаходяться в групі 1;

літак з газотурбінним двигуном - один двигун, група виробника - конвертується в відповідну «підгрупу виробника 2а» та додатково рейтинги типу повітряного судна для літаків з одним турбогвинтовим двигуном виробника, які не вимагають рейтингу типу повітряного судна в попередній системі і знаходяться в групі 1;

літак з газотурбінним двигуном - декілька двигунів, повна група - конвертується в рейтинги типу повітряного судна для літаків з декількома турбогвинтовими двигунами, які не вимагають рейтингу типу повітряного судна в попередній системі;

2. для категорії B2:

літак - конвертується в «повну підгрупу 2а» і «повну групу 3» та додатково рейтинги типу повітряного судна для літаків, які не вимагають рейтингу типу повітряного судна в попередній системі і знаходяться в групі 1;

вертоліт - конвертується в «повні підгрупи 2b і 2с» та додатково рейтинги типу повітряного судна для вертольотів, які не вимагають рейтингу типу повітряного судна в попередній системі і знаходяться в групі 1;

3. для категорії C:

літак - конвертується в «повну підгрупу 2а» і «повну групу 3» та додатково рейтинги типу повітряного судна для літаків, які не вимагають рейтингу типу повітряного судна в попередній системі і знаходяться в групі 1;

вертоліт - конвертується в «повні підгрупи 2b і 2с» та додатково рейтинги типу повітряного судна для вертольотів, які не вимагають рейтингу типу повітряного судна в попередній системі і знаходяться в групі 1.

(c) Якщо свідоцтво було видане з урахуванням обмежень внаслідок процесу конвертації, передбаченому 66.A.70, ці обмеження мають залишатись у свідоцтві, якщо вони не знімаються за умов, визначених у відповідному звіті про конвертацію, передбаченому 66.B.300.

66.B.130. Процедура прямого схвалення підготовки на тип повітряного судна

Компетентний орган може схвалити підготовку на тип повітряного судна, що проводиться не схваленою відповідно до додатка 4 (Part-147) до цих Авіаційних правил організацією з підготовки до технічного обслуговування, на підставі пункту 1 Доповнення III до цього додатка (Part-66). У такому разі компетентний орган повинен мати процедуру для забезпечення того, що підготовка на тип повітряного судна відповідає Доповненню III до цього додатка (Part-66).

ПІДЧАСТИНА C - ЕКЗАМЕНИ

Ця підчастина встановлює процедури, яких має дотримуватися компетентний орган під час проведення ним екзаменів.

66.B.200. Екзамени, які проводить компетентний орган

(a) До проведення екзамену всі екзаменаційні питання мають зберігатися в умовах обмеженого доступу таким чином, щоб кандидати не знали, які саме питання становитимуть екзаменаційний базис.

(b) Компетентний орган має призначити:

1. осіб, які контролюють питання, що будуть використовуватися для кожного екзаменування;

2. екзаменаторів, які повинні бути присутні під час усіх екзаменів для забезпечення чесності складання екзамену.

(c) Базові екзамени мають відповідати стандартам, зазначеним у Доповненнях I та II до цього додатка (Part-66).

(d) Екзамени з підготовки на тип та екзамени на тип мають відповідати вимогам стандарту, зазначеного у Доповненні III до цього додатка (Part-66).

(e) Нові описові питання мають впроваджуватися кожні шість місяців, а попередні питання вилучаються або тимчасово не використовуються. Записи про використані питання мають зберігатися в записах як довідкова інформація.

(f) Усі екзаменаційні папери мають роздаватися кандидатам на початку екзамену і повертатися екзаменаторові наприкінці складання екзамену. У період, передбачений для складання екзамену, не дозволяється виносити екзаменаційні папери з приміщення, де відбувається екзамен.

(g) Крім спеціальної документації, необхідної для екзаменів на тип повітряного судна, кандидат може мати при собі тільки екзаменаційні папери.

(h) Кандидати, що складають екзамен, мають розміщуватися таким чином, щоб жоден із них не мав змоги прочитати екзаменаційну роботу іншого кандидата. Не дозволяється спілкуватися з іншими особами, окрім екзаменатора.

(i) Кандидатам, які порушили вимоги до складання екзамену, забороняється складати будь-які подальші екзамени протягом 12 місяців від дати екзамену, під час якого було встановлено порушення.

ПІДЧАСТИНА D - КОНВЕРТАЦІЯ КВАЛІФІКАЦІЙ ПЕРСОНАЛУ, ЯКИЙ ЗАСВІДЧУЄ ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

Ця підчастина встановлює процедури для конвертації кваліфікацій персоналу, який засвідчує технічне обслуговування, зазначених в 66.А.70, у свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден.

66.B.300. Загальні положення

(a) Компетентний орган може конвертувати кваліфікації тільки:

(i) НЕ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ;

(ii) отримані в Україні і дійсні до набрання чинності цього додатка (Part-66).

(b) Компетентний орган може здійснювати конвертацію тільки відповідно до звіту про конвертацію, впровадженим відповідно до пунктів 66.B.305 або 66.B.310, як застосовно.

(c) Звіти про конвертацію мають бути:

(i) розроблені компетентним органом; або

(ii) схвалені компетентним органом для забезпечення відповідності вимогам цього додатка (Part-66).

(d) Звіти про конвертацію разом з будь-якими змінами в них мають зберігатися компетентним органом в записах відповідно до 66.B.20.

66.B.305. Звіт про конвертацію для національних кваліфікацій

(а) Звіт про конвертацію національних кваліфікацій персоналу, який засвідчує технічне обслуговування, має описувати обсяг кожного типу кваліфікації, включаючи пов’язане національне свідоцтво, за наявності, а також пов’язані права та копію чинних правил, що визначають ці вимоги.

(b) Звіт про конвертацію має відображати для кожного типу кваліфікації, зазначеного в підпункті (а) цього пункту:

1. до якого свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден він буде конвертований;

2. які обмеження мають бути додані відповідно до 66.A.70 (с) або (d) цього додатка (Part-66), як застосовно;

3. умови зняття обмежень із зазначенням модуля/теми, за якими необхідне екзаменування для зняття обмеження та отримання повного свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден або включення додаткової категорії (підкатегорії). Він має включати модулі, визначені у Доповненні III до цього додатка (Part-66), що не покриваються національною кваліфікацією.

66.B.310.  Звіт про конвертацію для повноважень,  які видані схваленими організаціями з технічного обслуговування

(а) Для кожної схваленої організації з технічного обслуговування, що розглядається, звіт про конвертацію має встановлювати обсяг кожного типу повноваження, виданого організацією з технічного обслуговування та містити копії застосовних процедур схваленої організації з технічного обслуговування щодо кваліфікації та надання повноважень персоналу, який засвідчує технічне обслуговування, на підставі яких здійснюється конвертація.

(b) Звіт про конвертацію має відображати для кожного типу повноваження, зазначеного в підпункті (а) цього пункту:

1. до якого свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден воно буде конвертоване; та

2. які обмеження мають бути додані відповідно до 66.A.70 (с) або (d), як застосовно; та

3. умови зняття обмежень із зазначенням модуля/теми, за якими необхідне екзаменування для зняття обмеження та отримання повного свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден або включення додаткової категорії (підкатегорії). Він має включати модулі, визначені у Доповненні III до цього додатка (Part-66), що не покриваються національною кваліфікацією.

ПІДЧАСТИНА E - ЗАРАХУВАННЯ ЕКЗАМЕНІВ

Ця підчастина встановлює процедури зарахування екзаменів згідно з 66.A.25 (с).

66.B.400. Загальні положення

(a) Компетентний орган може здійснити зарахування екзаменування тільки на підставі звіту про зарахування екзаменів, підготовленого відповідно до 66.B.405.

(b) Звіт про зарахування екзаменів має:

(i) розроблятися компетентним органом; або

(ii) схвалюватися компетентним органом для забезпечення відповідності вимогам цього додатка (Part-66).

(с) Звіт про зарахування екзаменів разом з будь-якою зміною в ньому має бути датований і зберігатись у записах компетентного органу відповідно до 66.B.20.

66.B.405. Звіт про зарахування екзаменів

(a) Звіт про зарахування екзаменів має містити порівняння:

(i) модулів, підмодулів, предметів і рівнів знань, що містяться в Доповненні I до цього додатка (Part-66), як застосовно; та

(ii) навчального плану застосовної технічної кваліфікації до певної заявленої категорії.

У порівнянні має бути зазначено, чи підтверджується дотримання і чи є обґрунтування для кожної заяви.

(b) Звіт про зарахування екзаменів, крім екзаменів з базових знань, що проводяться в організації з підготовки до технічного обслуговування, схваленій відповідно до вимог додатка 4 (Part-147) до цих Авіаційних правил, може бути наданий тільки компетентним органом держави-члена, в якій була отримана кваліфікація, без упередження до двосторонніх угод.

(c) Зарахування може бути надано, лише коли є заява про відповідність щодо кожного модуля і підмодуля, в якій зазначено, де в технічній кваліфікації є еквівалентний стандарт.

(d) Компетентний орган на постійній основі має перевіряти:

(i) чи змінювався стандарт національної кваліфікації; або

(ii) чи змінювалося Доповнення I до цього додатка (Part-66),

та оцінити, чи потрібні в результаті зміни у звіті про зарахування екзаменів. Такі зміни мають бути задокументовані, датовані та записані.

66.B.410. Чинність зарахування екзаменів

(a) Компетентний орган має повідомити заявника у письмовій формі про будь-які надані зарахування разом з посиланням на звіт про зарахування екзаменів, що використовувався.

(b) Зарахування діють протягом 10 років після їх надання.

(c) Після закінчення строку дії зарахувань заявник може звернутися за новими зарахуваннями. Компетентний орган має продовжити строк дії зарахувань на додатковий 10-річний період без подальшого розгляду, якщо не були змінені вимоги до базових знань, визначені у Доповненні I до цього додатка (Part-66).

ПІДЧАСТИНА F - ПОСТІЙНИЙ НАГЛЯД

Ця підчастина описує процедури для постійного нагляду за свідоцтвом персоналу з технічного обслуговування повітряних суден, зокрема для анулювання, призупинення або обмеження свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден.

66.B.500. Анулювання, призупинення або обмеження свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден

Компетентний орган має призупинити, обмежити або анулювати свідоцтво персоналу з технічного обслуговування повітряних суден у разі виявлення випадку, який стосується безпеки польотів, або незаперечного встановлення факту, що особа здійснювала або була причетною до здійснення таких дій:

1. отримання свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден та/або сертифікаційних прав на підставі сфальсифікованих документів;

2. невиконання замовленого технічного обслуговування та неповідомлення про цей факт організації або особі, яка замовила таке технічне обслуговування;

3. невиконання замовленого технічного обслуговування за результатами власного огляду та неповідомлення про цей факт організації або особі, для якої мало проводитися таке технічне обслуговування;

4. недбале технічне обслуговування;

5. фальсифікація записів з технічного обслуговування;

6. свідома видача сертифіката передачі до експлуатації, коли технічне обслуговування, зазначене в цьому сертифікаті, не було виконано або без перевірки виконання такого технічного обслуговування;

7. виконання технічного обслуговування або видача сертифіката передачі до експлуатації в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;

8. видача сертифіката передачі до експлуатації з порушенням вимог додатка 1 (Part-M), додатка 2 (Part-145) або додатка 3 (Part-66).

Заступник директорадепартаменту льотноїпридатності

В. Овчинніков

Доповнення I до додатка 3до Авіаційних правил України«Підтримання льотної придатностіповітряних суден та авіаційних виробів,компонентів і обладнання та схваленняорганізацій і персоналу, залученихдо виконання цих завдань»(пункт 1 розділу V)

ДОПОВНЕННЯ I (APPENDIX I) Вимоги до базових знань

Доповнення II до додатка 3до Авіаційних правил України«Підтримання льотної придатностіповітряних суден та авіаційних виробів,компонентів і обладнання та схваленняорганізацій і персоналу, залученихдо виконання цих завдань»(пункт 1 розділу V)

ДОПОВНЕННЯ II (APPENDIX II) Стандарт базових екзаменів

1. Загальні положення

1.1. Усі базові екзамени мають проводитися з використанням формату тестового питання та описових питань, як зазначено нижче. Неправильні відповіді мають здаватися однаково правдоподібними для будь-якої особи, недосвідченої з цього питання. Всі варіанти мають чітко стосуватися питання, мати однакову лексику, граматичну будову та довжину. У числових питаннях неправильні відповіді мають відповідати процедурним помилкам, таким як використання неправильних знаків або неправильне перетворення одиниць. Вони не мають бути випадковими цифрами.

1.2. Кожне тестове питання повинно мати три альтернативні відповіді, тільки одна із яких є правильною, і кандидату надається час для виконання модуля, який базується на номінальній середній величині у 75 секунд на одне питання.

1.3. Кожне описове питання вимагає підготовки письмової відповіді, для чого кандидатові надається 20 хвилин для відповіді на кожне таке питання.

1.4. Відповідні описові питання мають бути підготовлені і використовуватися для оцінювання знань тем, зазначених у модулях 7А, 7В, 9А, 9В та 10 Доповнення I до цього додатка (Part-66).

1.5. Кожне питання повинно мати підготовлену модель відповіді, яка також включатиме будь-які відомі альтернативні відповіді, що можуть бути віднесені до інших підрозділів.

1.6. Модель відповіді також поділяється на перелік важливих пунктів, які називаються ключовими.

1.7. Тестова частина кожного підмодуля або модуля вважається складеною, якщо 75 % відповідей є правильними.

1.8. Кожна відповідь на описове питання вважається прийнятою на 75 %, якщо відповідь кандидата містить 75 % необхідних ключових пунктів питання і не має серйозних помилок у необхідних ключових пунктах.

1.9. Якщо не складено тільки тестову частину або тільки описову частину, тоді необхідно перескласти тільки тестову частину або тільки описову частину відповідно.

1.10. Система відмічання помилок не використовуватиметься для визначення, чи склав кандидат екзамен.

1.11. Не складений модуль можна перескласти не раніше ніж через 90 днів з моменту його не складення, крім випадку, коли схвалена згідно вимогами додатка 4 (Part-147) до цих Авіаційних правил організація з підготовки до технічного обслуговування проводить курси повторного вивчення не складених предметів відповідного модуля, тоді не складений модуль може бути перескладений через 30 днів.

1.12. Періоди часу, передбачені 66.A.25 цього додатка (Part-66), стосуються кожного окремого екзамену по модулю, за винятком тих екзаменів по модулю, які були здані як частина іншої категорії свідоцтва, на основі якої свідоцтво вже було видане.

1.13. Максимальна кількість послідовних спроб для кожного модуля дорівнює трьом. Наступні підходи з трьох спроб надаються через один рік.

Заявник має проінформувати в письмовій формі організацію з підготовки до технічного обслуговування або компетентний орган, які проводять екзаменування про кількість і дати спроб протягом останнього року та організацію або компетентний орган, де ці спроби мали місце. Організація з підготовки до технічного обслуговування або компетентний орган є відповідальним(ою) за перевірку кількості спроб протягом застосовного строку.

2. Кількість питань для модулів Доповнення I до додатка 3 (Part-66) до цих Авіаційних правил

2.1. МОДУЛЬ 1 - Математика

Категорія A - 16 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 20 хвилин.

Категорія В1 - 32 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 40 хвилин.

Категорія В2 - 32 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 40 хвилин.

Категорія В3 - 28 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 35 хвилин.

2.2. МОДУЛЬ 2 - Фізика

Категорія A - 32 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 40 хвилин.

Категорія В1 - 52 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 65 хвилин.

Категорія В2 - 52 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 65 хвилин.

Категорія В3 - 28 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 35 хвилин.

2.3 модуль 3 - Основи електрики

Категорія A - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

Категорія B1 - 52 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 65 хвилин.

Категорія B2 - 52 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 65 хвилин.

Категорія В3 - 24 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 30 хвилин.

2.4. модуль 4 - Основи електроніки

Категорія В1 - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

Категорія В2 - 40 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 50 хвилин.

Категорія В3 - 8 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 10 хвилин.

2.5. модуль 5 - Цифрова техніка / електронні ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ системи

Категорія A - 16 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 20 хвилин.

Категорії В1.1 та В1.3 - 40 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 50 хвилин.

Категорії B1.2 та B1.4 - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

Категорія В2 - 72 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 90 хвилин.

Категорія В3 - 16 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 20 хвилин.

2.6. модуль 6 - Матеріали і деталі

Категорія A - 52 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 65 хвилин.

Категорія В1 - 72 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 90 хвилин.

Категорія В2 - 60 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 75 хвилин.

Категорія В3 - 60 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 75 хвилин.

2.7. модуль 7А - Практика технічного обслуговування

Категорія A - 72 тестових питань та 2 описових питання. Час на виконання - 90 + 40 хвилин.

Категорія В1 - 80 тестових питань та 2 описових питання. Час на виконання - 100 + 40 хвилин.

Категорія В2 - 60 тестових питань та 2 описових питання. Час на виконання - 75 + 40 хвилин.

МОДУЛЬ 7В - ПРАКТИКА ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

Категорія В3 - 60 тестових питань та 2 описових питання. Час на виконання - 75 + 40 хвилин.

2.8. МОДУЛЬ 8 - ОСНОВИ АЕРОДИНАМІКИ

Категорія A - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

Категорія В1 - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

Категорія В2 - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

Категорія В3 - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

2.9. МОДУЛЬ 9А - ЛЮДСЬКІ ФАКТОРИ

Категорія A - 20 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 25 + 20 хвилин.

Категорія В1 - 20 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 25 + 20 хвилин.

Категорія В2 - 20 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 25 + 20 хвилин.

МОДУЛЬ 9В - ЛЮДСЬКІ ФАКТОРИ

Категорія В3 - 16 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 20 + 20 хвилин.

2.10. МОДУЛЬ 10 - АВІАЦІЙНЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Категорія A - 32 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 40 + 20 хвилин.

Категорія В1 - 40 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 50 + 20 хвилин.

Категорія В2 - 40 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 50 + 20 хвилин.

Категорія В3 - 32 тестових питань та 1 описове питання. Час на виконання - 40 + 20 хвилин.

2.11. МОДУЛЬ 11А -  АЕРОДИНАМІКА, КОНСТРУКЦІЇ ТА СИСТЕМИ  ГАЗОТУРБІННОГО ЛІТАКА

Категорія A - 108 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 135 хвилин.

Категорія В1 - 140 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 175 хвилин.

МОДУЛЬ 11В - АЕРОДИНАМІКА, КОНСТРУКЦІЇ ТА СИСТЕМИ ПОРШНЕВОГО ЛІТАКА

Категорія A - 72 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 90 хвилин.

Категорія В1 - 100 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 125 хвилин.

МОДУЛЬ 11С - АЕРОДИНАМІКА, КОНСТРУКЦІЇ ТА СИСТЕМИ ПОРШНЕВОГО ЛІТАКА

Категорія В3 - 60 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 75 хвилин.

2.12. МОДУЛЬ 12 - АЕРОДИНАМІКА, КОНСТРУКЦІЇ ТА СИСТЕМИ ВЕРТОЛЬОТА

Категорія A - 100 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 125 хвилин.

Категорія В1 - 128 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 160 хвилин.

2.13. МОДУЛЬ 13 - АЕРОДИНАМІКА, КОНСТРУКЦІЇ ТА СИСТЕМИ ПОВІТРЯНОГО СУДНА

Категорія В2 - 180 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 225 хвилин. За необхідності, питання та час на виконання можуть бути розділені на дві частини.

2.14. МОДУЛЬ 14 - СИЛОВА УСТАНОВКА

Категорія В2 - 24 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 30 хвилин.

2.15. МОДУЛЬ 15 - ГАЗОТУРБІННИЙ ДВИГУН

Категорія A - 60 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 75 хвилин.

Категорія В1 - 92 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 115 хвилин.

2.16. МОДУЛЬ 16 - ПОРШНЕВИЙ ДВИГУН

Категорія A - 52 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 65 хвилин.

Категорія B1 - 72 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 90 хвилин.

Категорія B3 - 68 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 85 хвилин.

2.17. МОДУЛЬ 17А - ПОВІТРЯНИЙ ГВИНТ

Категорія A - 20 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 25 хвилин.

Категорія B1 - 32 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 40 хвилин.

МОДУЛЬ 17В - ГВИНТ

Категорія B3 - 28 тестових та 0 описових питань. Час на виконання - 35 хвилин.

Доповнення III до додатка 3до Авіаційних правил України«Підтримання льотної придатностіповітряних суден та авіаційних виробів,компонентів і обладнання та схваленняорганізацій і персоналу, залученихдо виконання цих завдань»(пункт 1 розділу V)

ДОПОВНЕННЯ III (APPENDIX III) Стандарт підготовки і екзаменів з типу повітряного судна

Доповнення IV до додатка 3до Авіаційних правил України«Підтримання льотної придатностіповітряних суден та авіаційних виробів,компонентів і обладнання та схваленняорганізацій і персоналу, залученихдо виконання цих завдань»(пункт 1 розділу V)

ДОПОВНЕННЯ IV (APPENDIX IV) Вимоги до досвіду для розширення свідоцтва персоналу з технічного обслуговування повітряних суден Part-66

Доповнення V до додатка 3до Авіаційних правил України«Підтримання льотної придатностіповітряних суден та авіаційних виробів,компонентів і обладнання та схваленняорганізацій і персоналу, залученихдо виконання цих завдань»(пункт 1 розділу V)

ДОПОВНЕННЯ V (APPENDIX V) Форма заявки - Форма 19 EASA

Доповнення VI до додатка 3до Авіаційних правил України«Підтримання льотної придатностіповітряних суден та авіаційних виробів,компонентів і обладнання та схваленняорганізацій і персоналу, залученихдо виконання цих завдань»(пункт 1 розділу V)

ДОПОВНЕННЯ VI (APPENDIX VI) Свідоцтво персоналу з технічного обслуговування повітряних суден відповідно до додатка 3 (Part-66) до цих Авіаційних правил

Додаток 4до Авіаційних правил України«Підтримання льотної придатностіповітряних суден та авіаційних виробів,компонентів і обладнання та схваленняорганізацій і персоналу, залученихдо виконання цих завдань»(пункт 1 розділу VI)

ДОДАТОК 4 (ANNEX IV) Частина 147 (Part-147)

Зміст

147.1. Загальні відомості

<< | >>
Законодавчий акт: НАКАЗ від 06.03.2019 № 286 "Про затвердження Авіаційних правил України «Підтримання льотної придатності повітряних суден та авіаційних виробів, компонентів і обладнання та схвалення організацій і персоналу, залучених до виконання цих завдань»". Державіаслужба України. 2019

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

РОЗДІЛ В - ПРОЦЕДУРИ ДЛЯ КОМПЕТЕНТНИХ ОРГАНІВ

- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -