Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Глава D - ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО СЕРТИФІКАТІВ ТИПУ ТА ОБМЕЖЕНИХ СЕРТИФІКАТІВ ТИПУ

Інформація актуальна на 24.06.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

21.А.90A. Сфера застосування

Ця глава визначає процедуру схвалення змін типової конструкції та змін сертифікатів типу, встановлює права та обов’язки заявників на отримання та утримувачів такого схвалення.

Ця глава також визначає стандартні зміни, які не є предметом процесу схвалення відповідно до цієї глави. У цій главі посилання на сертифікати типу охоплюють посилання на сертифікати типу та на обмежені сертифікати типу.

21.A.90B. Стандартні зміни

(a) Стандартними змінами є зміни типової конструкції:

1) щодо:

(i) літаків з MTOM 5 700 кг або менше;

(ii) гвинтокрилих повітряних суден з MTOM 3 175 кг або менше;

(iii) планерів, мотопланерів, аеростатів та дирижаблів, які належать до ELA1 або ELA2;

2) які відповідають проектним даним, що містяться у виданих компетентним органом вимогах для сертифікації, враховуючи прийнятні методи, техніку та практику для впровадження та визначення стандартних змін, включаючи пов’язані інструкції з підтримання льотної придатності; та

3) які не суперечать даним утримувача сертифіката типу.

(b) Параграфи з 21.A.91 до 21.A.109 не застосовуються до стандартних змін.

21.А.91. Класифікація змін, які вносяться до типової конструкції

Зміни, які вносяться до типової конструкції, класифікуються як другорядні та головні. Другорядна зміна є такою, що суттєво не впливає на масу, центрування, міцність конструкції, надійність, експлуатаційні характеристики, рівень шуму, викид палива, випускну емісію або на інші характеристики, що впливають на льотну придатність виробу. Якщо це не суперечить параграфу 21.А.19, згідно з цією главою усі інші зміни є головними. Головні та другорядні зміни схвалюються згідно з параграфом 21.А.95 або 21.А.97 відповідно та належним чином ідентифікуються.

21.А.92. Прийнятність заявника

(a) Тільки утримувач сертифіката типу може подавати заявку на схвалення головної зміни типової конструкції згідно з цією главою; усі інші заявники на схвалення головної зміни типової конструкції подають заявку згідно з главою Е.

(b) Будь-яка фізична або юридична особа може подавати заявку на схвалення другорядної зміни типової конструкції згідно з цією главою.

21.А.93.

Заявка

Заявка на схвалення зміни типової конструкції подається за формою та в порядку, що встановлені компетентним органом, і повинна включати:

(а) Опис зміни, який визначає:

1) усі частини типової конструкції та затверджені керівництва, на які впливає зміна;

2) вимоги для сертифікації та вимоги захисту довкілля, відповідно до яких зміну спроектовано згідно з параграфом 21.А.101.

(b) Визначення будь-яких повторних досліджень, які необхідні для доведення відповідності зміненого виробу застосовним вимогам для сертифікації та вимогам захисту довкілля.

(c) Якщо зміна впливає на дані для забезпечення експлуатації, заявка включає необхідні зміни даних для забезпечення експлуатації або доповнюється ними після первинного подання заявки.

21.А.95. Другорядні зміни

Другорядні зміни типової конструкції класифікуються та схвалюються:

(a) Компетентним органом; або

(b) Відповідно схваленою організацією розробника за процедурою, що узгоджена з компетентним органом.

21.А.97. Головні зміни

(a) Заявник на схвалення головної зміни:

1) надає компетентному органу доказову документацію разом з будь-якими описовими даними, необхідними для включення до типової конструкції;

2) доводить відповідність зміненого виробу застосовним вимогам для сертифікації та вимогам захисту довкілля відповідно до вимог параграфа 21.А.101;

3) діє відповідно до пунктів 21.A.20(b), (c) та (d);

4) якщо заявник є утримувачем відповідного схвалення організації розробника, він складає заяву, про яку йдеться в пункті 21.A.20(d), відповідно до положень глави J;

5) діє відповідно до параграфа 21.А.33 та, якщо застосовно, параграфа 21.А.35.

(b) Схвалення головної зміни типової конструкції обмежується тією (тими) конкретною (конкретними) конфігурацією (конфігураціями) типової конструкції, до якої (яких) вносяться зміни.

21.А.101.

Визначення застосовних вимог для сертифікації та вимог захисту довкілля

(a) Заявник на схвалення зміни до сертифіката типу повинен довести, що змінений виріб відповідає вимогам для сертифікації, які є застосовними до такого зміненого виробу та є чинними на дату подання заявки на схвалення зміни, якщо тільки відповідність більш пізнім чинним поправкам не вибрана заявником або не вимагається відповідно до пунктів (e) та (f), та задовольняє застосовним вимогам захисту довкілля, зазначеним у параграфі 21.A.18.

(b) За рахунок часткового відступу від пункту (а) заявник може довести, що змінений виріб відповідає попередній поправці до вимог для сертифікації, визначеним у пункті (а), та будь-яким іншим вимогам для сертифікації, які компетентний орган вважає такими, що безпосередньо стосуються виробу. Однак попередня поправка до вимог для сертифікації не може передувати даті вимог для сертифікації, зазначених у сертифікаті типу. Заявник може довести відповідність попередній поправці до вимог для сертифікації у будь-якому з таких випадків:

1) зміна, яку компетентний орган не вважає суттєвою. Під час визначення того, чи є така конкретна зміна суттєвою, компетентний орган розглядає зміну з урахуванням усіх попередньо внесених до конструкції змін, що стосуються цієї зміни, та усіх пов’язаних з цим поправок до вимог для сертифікації, включених до сертифіката типу виробу. Зміни, які задовольняють один із нижчезазначених критеріїв, автоматично вважаються суттєвими, якщо:

(i) загальна конфігурація або принципи конструкції не збережені; або

(ii) припущення, які були використані для сертифікації виробу, що підлягає зміні, не залишаються чинними;

2) для кожної зони, системи, кожного компонента або обладнання, якщо компетентний орган вважає, що внесена зміна на них не впливає;

3) для кожної зони, системи, кожного компонента або обладнання, якщо компетентний орган вважає, що доведення їх відповідності вимогам для сертифікації, визначеним у пункті (а), не сприятиме збільшенню рівня безпеки зміненого виробу або буде недоцільне з практичної точки зору.

(с) Заявник на схвалення зміни до повітряного судна (іншого, ніж гвинтокрил) з максимальною вагою 2 722 кг (6 000 фунтів) або менше чи до гвинтокрила з негазотурбінною силовою установкою з максимальною вагою 1 361 кг (3 000 фунтів) або менше може довести, що змінений виріб відповідає сертифікаційному базису типу, який зазначений в сертифікаті типу.

Однак якщо компетентний орган вважає, що зміна у такому разі є суттєвою, він може визначити за необхідне довести відповідність поправці до сертифікаційного базису типу виробу, який включений до сертифіката типу, що є чинною на дату подання заявки, та будь-яким іншим вимогам для сертифікації, які компетентний орган вважає такими, що безпосередньо стосуються виробу, за винятком випадку, коли компетентний орган вважає, що доведення відповідності такій поправці або таким вимогам для сертифікації не сприятиме збільшенню рівня безпеки зміненого виробу або буде недоцільне з практичної точки зору.

(d) Якщо компетентний орган вважає, що вимоги для сертифікації, які чинні на дату подання заявки на схвалення зміни, не забезпечують адекватних вимог до запропонованої зміни, заявник також повинен довести відповідність будь-яким спеціальним умовам та поправкам до цих спеціальних умов, визначених згідно з параграфом 21.А.16В, для забезпечення рівня безпеки, еквівалентного тому, що встановлений у вимогах для сертифікації, які є чинними на дату подання заявки на схвалення зміни.

(e) Будь-яка заявка на схвалення змін до сертифіката типу великого літака та великого гвинтокрила є чинною протягом п’яти років, а будь-яка заявка на внесення змін до будь-якого іншого сертифіката типу - протягом трьох років. У разі якщо зміна не схвалена або стає зрозумілим, що вона не буде схвалена протягом періоду, встановленого згідно з цим пунктом, заявник може:

1) подати нову заявку на схвалення зміни типової конструкції та дотримуватись положень пункту (а), що застосовуються до первісної заявки на схвалення зміни; або

2) звернутися за продовженням первісної заявки та дотримуватись положень пункту (а) на дату набрання чинності заявкою, що вибрана заявником, але яка не раніша, ніж дата, що визначена як дата схвалення зміни у визначені в цьому пункті строки для первісної заявки на схвалення зміни.

(f) Якщо заявник обрав доведення відповідності вимогам для сертифікації з поправками, які є чинними після подання заявки для схвалення зміни типової конструкції, заявник повинен також забезпечити відповідність будь-яким іншим вимогам для сертифікації, які компетентний орган визнає прямо пов’язаними зі зміною.

(g) Якщо заявка на схвалення зміни типової конструкції для повітряного судна включає дані для забезпечення експлуатації або доповнюється ними після первинного подання заявки сертифікаційний базис даних для забезпечення експлуатації визначається згідно з пунктами (a), (b), (c), (d) та (f), що наведені вище.

21.А.103. Видання схвалення

(a) Заявник має право отримати схвалення головної зміни до схваленої компетентним органом типової конструкції після:

1) подання заяви, зазначеної в пункті 21.A.20(d); та

2) доведення того, що:

(i) змінений виріб відповідає застосовним вимогам для сертифікації та вимогам захисту довкілля відповідно до параграфа 21.А.101;

(ii) будь-які невідповідності положенням льотної придатності компенсуються за рахунок факторів, які забезпечують еквівалентний рівень безпеки польотів; та

(iii) відсутня особливість або характеристика, які роблять цей виріб небезпечним для використання, для якого заявлена сертифікація.

3) Щодо зміни, яка впливає на дані для забезпечення експлуатації, доведено, що необхідні зміни даних для забезпечення експлуатації відповідають застосовному сертифікаційному базису даних для забезпечення експлуатації, який визначено згідно з пунктом 21.A.101(g).

4) Шляхом відступу від підпункту 3 та за запитом заявника, який включений до заяви, про яку йдеться в пункті 21.A.20(d), головну зміну типової конструкції повітряного судна може бути схвалено до доведення відповідності застосовному сертифікаційному базису даних для забезпечення експлуатації за умови доведення заявником відповідності застосовному сертифікаційному базису даних для забезпечення експлуатації до того, як дані для забезпечення експлуатації фактично повинні бути застосовані.

(b) Другорядна зміна типової конструкції схвалюється згідно з параграфом 21.А.95 тільки в тому разі, якщо доведено відповідність зміненого виробу застосовним вимогам для сертифікації відповідно до параграфа 21.А.101.

21.А.105. Зберігання документації

Для кожної зміни уся суттєва інформація, що стосується конструкції, креслення та звітів з випробувань, включаючи звіти про перевірку зміненого виробу, який проходив випробування, повинна зберігатися заявником для надання у розпорядження компетентного органу і підтримуватися у порядку, що забезпечує наявність даних, необхідних для забезпечення для зміненого виробу підтримання льотної придатності, підтримання чинності даних для забезпечення експлуатації та відповідності вимогам захисту довкілля.

21.А.107. Інструкції з підтримання льотної придатності

(a) Утримувач схвалення другорядної зміни типової конструкції повинен надати принаймні один комплект пов’язаних з нею змін, якщо такі існують, до інструкцій з підтримання льотної придатності виробу, до якого вноситься другорядна зміна, складених згідно із застосовним сертифікаційним базисом типу, кожному відомому власнику одного або кількох повітряних суден, двигуна або повітряного гвинта, до яких внесено другорядну зміну, під час їх поставки або видання першого сертифіката льотної придатності для зміненого повітряного судна залежно від того, що настане пізніше, та у подальшому зробити ці зміни інструкцій доступними за запитом будь-якій іншій особі, від якої вимагається відповідність вимогам цих інструкцій.

(b) Крім того, ревізії таких змін до інструкцій з підтримання льотної придатності повинні бути доступними для всіх відомих експлуатантів виробу, до якого внесено другорядну зміну, а також повинні бути доступними для будь-якої іншої особи за її запитом, якій необхідно дотримуватись вимог зазначених інструкцій.

21.A.108. Наявність даних для забезпечення експлуатації

Якщо зміна впливає на дані для забезпечення експлуатації, утримувач схвалення другорядної зміни робить доступними:

(a) принаймні один комплект змін до даних для забезпечення експлуатації, що підготовлений згідно із застосовним сертифікаційним базисом даних для забезпечення експлуатації, для всіх відомих експлуатантів зміненого повітряного судна до того, як дані для забезпечення експлуатації повинні використовуватися організаціями з підготовки або експлуатантами, та

(b) будь-яку подальшу зміну до даних для забезпечення експлуатації, які зазнали впливу, для всіх відомих експлуатантів зміненого повітряного судна; та

(c) за запитом, відповідні частини змін, про які йдеться в пунктах (а) та (b), для:

1) компетентної влади, що є відповідальною за перевірку відповідності одному або декільком елементам даних для забезпечення експлуатації, які зазнали впливу; та

2) будь-якої особи, якій необхідно дотримуватись одного або декількох елементів цієї групи даних для забезпечення експлуатації.

21.А.109. Обов’язки та маркування

Утримувач схвалення другорядної зміни типової конструкції повинен:

(a) виконувати обов’язки, визначені у параграфах 21.А.4, 21.А.105, 21.А.107 та 21.А.108; та

(b) визначати маркування, включаючи літери UPA (Ukrainian Part Approval), згідно з пунктом 21.А.804(а).

<< | >>
Законодавчий акт: НАКАЗ від 26.04.2019 № 529 "Про затвердження Авіаційних правил України, Частина 21 «Сертифікація повітряних суден, пов’язаних з ними виробів, компонентів та обладнання, а також організацій розробника та виробника» АПУ-21 (Part-21)". Державіаслужба України. 2019

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

Глава D - ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО СЕРТИФІКАТІВ ТИПУ ТА ОБМЕЖЕНИХ СЕРТИФІКАТІВ ТИПУ

- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -