Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Розділ VIII

Інформація актуальна на 20.09.2016
завантажити документ, актуальний на поточний час

Правила і процедури скорочення звичайних озброєнь і техніки, обмежуваних Договором, шляхом переобладнання для невійськових цілей

1.

Кожна Держава-учасниця має право скорочувати визначену кількість бойових танків і бойових броньованих машин шляхом переобладнання. Типи машин, які можуть переобладнуватися, перераховані у пункті 3 цього розділу, а конкретні невійськові цілі, для яких вони можуть переобладнуватися, перераховані в пункті 4 цього розділу. Переобладнані машини не приймаються на озброєння звичайних збройних сил Держави-учасниці.

2. Кожна Держава-учасниця визначає кількість бойових танків і бойових броньованих машин, яку вона буде переобладнувати. Ця кількість не перевищує:

(A) для бойових танків - 5,7 відсотків (не перевищує 750 бойових танків) від максимального рівня для наявності бойових танків, який вона повідомила при підписанні Договору згідно зі статтею VII Договору, або 150 одиниць, залежно від того, що більше; і

(B) для бойових броньованих машин - 15 відсотків (не перевищуючи 3000 бойових броньованих машин) від максимального рівня для наявності бойових броньованих машин, про який вона повідомила при підписанні Договору згідно зі статтею VII Договору, або 150 одиниць, залежно від того, що більше.

3. Такі машини можуть бути переобладнані для невійськових цілей: Т-54, Т-55, Т-62, Т-64, Т-72, "Леопард-1", БМП-1, БТР-60, ОТ-64. Держави-учасниці в рамках Спільної консультативної групи можуть змінювати перелік машин, які можуть бути переобладнані для невійськових цілей. Такі зміни, згідно з пунктом 5 статті XVI Договору, вважаються заходами з підвищення життєздатності та ефективності Договору, що належать лише до незначних питань технічного характеру.

4.

Такі машини переобладнуються для подальших конкретних невійськових цілей:

(A) універсальні тягачі;

(B) бульдозери;

(C) пожежні машини;

(B) крани вантажопідйомні;

(E) енергетичні установки;

(F) машини для подрібнення негабаритних гірських порід;

(G) кар'єрні машини;

(H) аварійно-рятувальні машини;

(I) санітарно-евакуаційні машини;

(J) транспортні машини;

(K) бурові машини

(L) збирачі нафти і хімічних продуктів з поверхні води;

(M) гусеничні льодоколи-тягачі;

(N) природоохоронні машини.

Держави-учасниці в рамках Спільної консультативної групи можуть змінювати перелік конкретних невійськових цілей. Такі зміни, згідно з пунктом 5 статті XVI Договору, вважаються заходами з підвищення життєздатності та ефективності Договору, що належать до незначних питань технічного характеру.

5. Після набуття чинності Договором кожна Держава-учасниця повідомляє всі інші Держави-учасниці про кількість бойових танків і бойових броньованих машин, яку вона планує переобладнати відповідно до положень Договору. Повідомлення про наміри Держави-учасниці провести переобладнання відповідно до цього розділу надається всім іншим Державам-учасницям принаймні за 15 днів відповідно до пункту 5 розділу X Протоколу про інспекції. У ньому зазначаються кількість і типи машин, які будуть переобладнуватися, дата початку і дата завершення переобладнання, а також конкретні невійськові машини, які з'являться після переобладнання.

6. Зазначені нижче процедури здійснюються перед переобладнанням бойових танків і бойових броньованих машин в місцях скорочення:

(A) для бойових танків: (1) видалення з шасі спеціального обладнання, включаючи навісне, яке забезпечує функціонування систем бортового озброєння; (2) демонтаж башти, якщо така є; (3) для затворної системи гармати або: (a) приварювання затвора до казенної частини щонайменше в двох місцях; або (b) прорізування хоча б однієї сторони казенної частини вздовж поздовжньої вісі виїмки, що приймає затвор; (1) поділ гарматного ствола на дві частини на відстань не більше ніж 100 міліметрів від казенної частини; (2) поділ будь-якої з цапф гармати і місця її встановлення в башті, і (3) вирізання і видалення частини броні даху корпусу, починаючи від переднього уклінного листа, до середини підбаштового отвору у корпусі разом зі сполученими частинами бортової броні на висоті не менше ніж 200 міліметрів, для Т-64 і Т-72 не менше ніж 100 міліметрів, розраховуючи відстань від броні даху корпусу, а також сполученої на тій самій висоті частини переднього уклінного листа. При цьому відокремлена частина переднього уклінного броньового листа складає не менше однієї третини верхньої частини цього листа, і

(B) для бойових броньованих машин: (1) для всіх бойових броньованих машин: вилучення з шасі спеціального обладнання, включаючи навісне, що забезпечує функціонування систем бортового озброєння; (2) для машин з кормовим розташуванням двигуна: вирізування і видалення частини броні даху корпусу від переднього нахиленого листа до перегородки моторно-трансмісійного відділення разом зі сполученими частинами бортової броні на висоті не менше ніж 300 міліметрів, рахуючи від рівня даху десантного відділення; (3) для машин з переднім розташуванням двигуна: вирізування і видалення частини броні даху корпусу від перегородки моторно-трансмісійного відділення до кормової частини машини разом зі сполученими частинами бортової броні на висоті не менше ніж 300 міліметрів, рахуючи від рівня даху десантного відділення; і (4) крім того, для бойових машин піхоти і бойових машин з важким озброєнням: (a) демонтаж башти; (b) поділ будь-якої з цапф гармати і місця її встановлення в башті; (c) для затворної системи гармати або: (i) приварювання затвора до казенної частини щонайменше в двох місцях; або (ii) прорізування хоча б однієї сторони казенної частини вздовж поздовжньої вісі виїмки, що приймає затвор; або (iii) поділ ствольної коробки на дві приблизно рівні частини; і (d) поділ гарматного ствола на дві частини на відстані не більше ніж 100 міліметрів від казенної частини.

7.

Бойові танки і бойові броньовані машини, що скорочуються згідно з пунктом 6 цього розділу, підлягають інспекції без права відмови відповідно до розділу X Протоколу про інспекції. Бойові танки і бойові броньовані машини вважаються скороченими після завершення процедур, зазначених у пункті 6 цього розділу, і повідомлення відповідно до розділу X Протоколу про інспекції.

8. Машини, що скорочуються відповідно до пункту 7 цього розділу, як і до цього підлягають повідомленню згідно з розділом IV Протоколу про обмін інформацією до завершення остаточного переобладнання для невійськових цілей і надання повідомлення відповідно до пункту 12 розділу X Протоколу про інспекції.

9. Машини, які підлягають остаточному переобладнанню для невійськових цілей, також підлягають інспекції відповідно до розділу X Протоколу про інспекції з такими змінами:

(A) процес остаточного переобладнання в місці скорочення не підлягає інспекції; і

(B) всі інші Держави-учасниці мають право інспектувати повністю переобладнані машини без права відмови після отримання повідомлення від Держави-учасниці, яка здійснює остаточне переобладнання, із зазначенням, коли процедури остаточного переобладнання будуть завершені.

10. Якщо після завершення на визначеній машині процедур, зазначених у пункті 6 цього розділу, приймається рішення не здійснювати остаточне переобладнання, то машина знищується у строки, відведені для переобладнання, які встановлені в статті VIII Договору, згідно з відповідними процедурами, викладеними в інших місцях цього Протоколу.

<< | >>
Законодавчий акт: Договір про звичайні збройні сили в Європі (укр/рос) "( Договір ратифіковано Постановою ВР N 2526-XII ( 2526-12 ) від 01.07.92 )" ( Зміни до Договору див. в Угоді ( 994_063 ) від 19.11.99 ). Європейський Союз. 1990

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

Розділ VIII