Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Стаття 2

Інформація актуальна на 20.09.2016
завантажити документ, актуальний на поточний час

Визначення демпінгу

A. НОРМАЛЬНА ВАРТІСТЬ

1. Нормальна вартість, як правило, ґрунтується на цінах, сплачених або таких, що підлягають сплаті при звичайному ході торгівлі незалежними покупцями в країні експорту.

Водночас, якщо експортер у країні експорту не виробляє або не продає аналогічний продукт, то нормальна вартість може бути встановлена на основі цін інших продавців або виробників.

Ціни в угодах між сторонами, які виявляються пов'язаними або мають компенсаційну угоду одна з одною, не можуть вважатися такими, що відповідають звичайному ходу торгівлі і не можуть використовуватися для визначення нормальної вартості, якщо не встановлено, що на такі ціни не вплинув зв'язок.

З метою визначення того, чи є дві сторони пов'язаними, може братися до уваги визначення пов'язаних сторін, викладене в статті 143 Регламенту Комісії (ЄЕС) N 2454/93 від 2 липня 1993 р.

про встановлення положень про імплементацію Регламенту Ради (ЄЕС) N 2913/92 ( 994_742 ), про встановлення Митного кодексу Співтовариства(1).

----------------

(1) OB L 253 від 11.10.1993 року, C. 1.

2. Продажі аналогічного продукту, призначені для внутрішнього споживання, як правило, використовуються для визначення нормальної вартості, якщо обсяг таких продажів становить 5 і більше відсотків від обсягу продажів відповідного продукту у Співтоваристві. Водночас, більш низький рівень продажів може використовуватися, наприклад, коли запитані ціни вважаються репрезентативними для відповідного ринку.

3. Якщо продаж аналогічного продукту при звичайному ході торгівлі не відбувається, або є недостатніми, або якщо через особливу ситуацію на ринку такі продажі не дозволяють зробити належне порівняння, то нормальна вартість аналогічного продукту розраховується на основі витрат виробництва в країні походження, додаючи обґрунтовані торговельні, загальні і адміністративні витрати і прибутки, або на основі експортних цін до відповідної третьої країни при звичайному ході торгівлі, за умови, що такі ціни є репрезентативними.

Особлива ситуація на ринку відповідного продукту в значенні першого абзацу може вважатися такою, що існує, inter alia, якщо ціни штучно занижені, якщо у торгівлі присутній значний бартер або за існування угод з переробки некомерційного характеру.

4.

Продажі аналогічного продукту на внутрішньому ринку країни-експортера або продажі на експорт у третю країну за цінами нижче витрат виробництва на одиницю продукції (постійних і змінних) з додаванням торговельних, загальних і адміністративних витрат можуть вважатися невідповідними звичайному ходу торгівлі з причини ціни і можуть не враховуватися при визначенні нормальної вартості тільки якщо встановлено, що такі продажі мали місце протягом тривалого періоду часу в істотних обсягах і за цінами, що не забезпечують покриття всіх витрат впродовж обґрунтованого періоду часу.

Якщо ціни є нижчими витрат на момент продажу, але є вищими середньозважених витрат за період розслідування, то такі ціни вважаються такими, що забезпечують покриття витрат впродовж обґрунтованого періоду часу.

Тривалим періодом звичайно є один рік, але в жодному випадку такий період не може бути менше шести місяців, і вважається, що продажі нижче витрат на одиницю продукції мали місце в істотних обсягах протягом такого періоду, якщо встановлено, що середньозважена ціна продажів нижче середньозважених витрат на одиницю продукції, або що обсяг продажів за цінами нижче витрат на одиницю продукції становить не менше 20 відсотків продажів, використовуваних для визначення нормальної вартості.

5. Витрати, як правило, розраховуються на основі облікових записів, наявних у сторони, по відношенню до якої проводиться розслідування, за умови, що такі записи відповідають загальноприйнятим принципам бухгалтерського обліку відповідної країни, і якщо продемонстровано, що такі записи вірно відображають витрати, пов'язані з виробництвом і продажем відповідного продукту.

Якщо витрати, пов'язані з виробництвом і продажем продукту, який є предметом розслідування, не повністю вірно відображені в записах відповідної сторони, вони коригуються або встановлюються на основі витрат інших виробників або експортерів у тій же країні або, якщо така інформація недоступна або не може використовуватись, на будь-який іншій обґрунтованій основі, включаючи інформацію з інших репрезентативних ринків.

Увагу повинно бути приділено доказам, поданим щодо належного розподілу витрат, за умови доведення історичного використання такого розподілу.

За відсутності більш відповідного методу перевага віддається розподілу витрат на основі обороту. Витрати коригуються належним чином для обліку тих статей безповоротних витрат, які можуть використатися в майбутньому та/або поточному виробництві, якщо це вже не відображено в розподілі витрат відповідно до цього абзацу.

Якщо на витрати, що відносяться до частини періоду, необхідного на покриття витрат, вплинули використання нових виробничих потужностей, що вимагають істотного додаткового інвестування, і низький ступінь завантаження потужностей, які є наслідком початку роботи новоствореного виробництва, яке існувало протягом частини або всього періоду розслідування, то середніми витратами, що відносяться на період створення нового виробництва, вважаються ті, які за вищезгаданими правилами розподілу витрат існують на кінець такого періоду і включаються на такому рівні в середньозважені витрати, що відносяться до розглянутого періоду, зазначені в другому абзаці частини 4. Тривалість періоду початку діяльності новоствореного виробництва визначається у зв'язку із ситуацією відповідного виробника або експортера, але не перевищує відповідної початкової частини періоду, необхідного для відшкодування витрат. Для такого коригування витрат, понесених у період розслідування, береться до уваги інформація щодо періоду створення нового виробництва, що перевищує період розслідування, якщо така інформація надається до перевірочного візиту і впродовж межах трьох місяців з початку розслідування.

6. Розміри торговельних, загальних і адміністративних витрат і прибутку ґрунтуються на фактичних даних, що відносяться до виробництва і продажів аналогічного продукту при звичайному ході торгівлі експортером або виробником, по відношенню до якого ведеться розслідування. Якщо такі суми не можуть бути визначені на вказаній основі, вони можуть визначатися на основі:

(a) середньозважених фактичних сум, визначених для інших експортерів або виробників, по відношенню до яких проводиться розслідування, які відносяться до виробництва і продажів аналогічного продукту на внутрішньому ринку країни походження;

(b) фактичних величин, застосовних до виробництва і продажів тієї самої загальної категорії продуктів вказаним експортером або виробником на внутрішньому ринку країни походження при звичайному ході торгівлі;

(c) будь-якого іншого обґрунтованого методу за умови, що сума прибутку, встановлена в такий спосіб, не перевищує суму прибутку, звичайно одержувану іншими експортерами або виробниками при продажі продуктів тієї самої загальної категорії на внутрішньому ринку країни походження.

7.

(а) У випадку імпорту із країн з неринковою економікою(1) нормальна вартість визначається на основі ціни або конструйованої вартості в третій країні з ринковою економікою, або ціни при поставках з такої третьої країни в інші країни, включаючи Співтовариство, або, якщо це не є можливим, на будь-який іншій обґрунтованій основі, включаючи ціну, фактично сплачену або таку, що підлягає сплаті за аналогічний продукт у Співтоваристві, за необхідності належним чином скориговану, якщо необхідно включити до неї обґрунтовану суму прибутку.

----------------

(1) Включаючи Азербайджан, Білорусь, Північну Корею, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан.

Відповідна третя країна з ринковою економікою обирається обґрунтованим способом, при цьому належна увага приділяється будь-якій надійній інформації, наданій на момент такого вибору.

Увага також приділяється встановленим термінам; за доцільності, обирається третя країна з ринковою економікою, по відношенню до якої проводиться таке ж розслідування.

Сторони, по відношенню до яких проводиться розслідування, негайно повідомляються після ініціювання такого розслідування про імовірний вибір третьої країни з ринковою економікою, та їм надається 10 днів для надання коментарів.

(b) В антидемпінгових розслідуваннях відносно імпорту з Казахстану та будь-якої країни з неринковою економікою, яка є членом ВТО на момент ініціювання розслідування, нормальна вартість визначається відповідно до частин з 1 до 6, якщо на основі належним чином аргументованих скарг одного або більше виробників, які є предметом розслідування, і відповідно до критеріїв і процедур, наведених у пункті (c) доведено, що умови ринкової економіки переважають при виробництві і продажу відповідного аналогічного продукту такого виробника або виробників. У противному випадку застосовуються правила, встановлені в пункті (a).

(с) Скарга відповідно до пункту (b) повинна бути подана у письмовій формі і містити достатні докази того, що виробник працює в умовах ринкової економіки, тобто що:

- прийняті підприємствами рішення щодо цін, витрат і використовуваних факторів виробництва, включаючи, наприклад, сировину, витрати на технологію та робочу силу, випуск готової продукції, продажі і інвестиції, відповідають сигналам ринку, що відображають пропозицію та попит, і при цьому не є предметом значного державного втручання, і витрати на основні фактори виробництва значним чином відображають ринкові вартості,

- на підприємствах наявна єдина чітка система основних бухгалтерських записів, які є предметом незалежної аудиторської перевірки відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку і застосовуються для всіх цілей,

- витрати виробництва і фінансовий стан підприємств не зазнавали значних викривлень, перенесених з минулої неринкової економічної системи, зокрема, відносно амортизації активів, інших списань, бартерної торгівлі і платежів шляхом компенсації боргів,

- на відповідні підприємства поширюються законодавство про банкрутство і власність, які забезпечують правову визначеність і стабільність діяльності компаній, і

- обмінний курс валюти встановлюється на рівні ринкового.

Рішення про відповідність виробника вищезгаданим критеріям приймається протягом трьох місяців з ініціювання розслідування після спеціальних консультацій Дорадчого комітету і після надання можливості промисловості Співтовариства надати свої коментарі. Таке рішення залишається чинним протягом усього розслідування.

B. ЕКСПОРТНА ЦІНА

8. Експортною ціною є ціна товару, фактично сплачена або така, що підлягає сплаті, при продажі на експорт із країни, що експортує, до Співтовариства.

9. У випадках відсутності експортної ціни або якщо експортна ціна виявляється ненадійною з причини наявності пов'язаності або компенсаційної угоди між експортером та імпортером або третьою стороною, експортна ціна може конструюватися на основі ціни, за якою імпортовані продукти вперше перепродаються незалежному покупцеві, або на будь-який іншій обґрунтованій основі, якщо товари не перепродаються незалежному покупцеві або не перепродаються в тому ж вигляді, в якому їх було імпортовано.

У цих випадках здійснюється коригування, яке включає всі витрати, включаючи мита і податки, понесені в період між ввезенням і перепродажем, і отримані прибутки, з метою встановлення достовірної експортної ціни на граничному рівні Співтовариства.

Статті витрат, на які здійснюється коригування, включають такі статі витрат, яких звичайно зазнають імпортери, але сплачуються в межах або за межами Співтовариства будь-якою стороною, що виявляється пов'язаною або такою, що має компенсаційну угоду з імпортером або експортером, включаючи звичайні витрати на транспортування, страхування, поводження, навантаження і додаткові витрати; мита, будь-які антидемпінгові мита та інші податки, що підлягають сплаті в країні, що імпортує, при ввезенні або продажі товарів; і обґрунтована норма торговельних, загальних і адміністративних витрат і прибутку.

C. ПОРІВНЯННЯ

10. Здійснюється справедливе порівняння експортної ціни і нормальної вартості. Таке порівняння здійснюється при такому рівні торгівлі і відносно продажів, здійснених, наскільки це можливо, у той самий період часу, з належним врахуванням інших розходжень, які впливають на порівнянність цін. Якщо встановлені нормальна вартість і експортна ціна не перебувають на одному рівні порівняння, то в кожному випадку здійснюються належні припущення у формі коригувань з урахуванням його особливостей, що відповідають розходженням заявлених факторів, і продемонстровані як такі, що здатні впливати на ціни і цінову порівнянність. Необхідно уникати будь-якого дублювання при проведенні коригувань, зокрема, відносно знижок, поступок, кількості і рівня торгівлі. При виконанні встановлених умов факторами, по яких можуть проводитися коригування, є такі:

(a) Фізичні характеристики

Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями у фізичних характеристиках відповідного продукту. Величина коригування відповідає обґрунтованій оцінці ринкової вартості того або іншого розходження.

(b) Імпортні збори та непрямі податки

Проводиться коригування нормальної вартості на величину, що відповідає будь-яким імпортним зборам або непрямим податкам, що стягуються з аналогічного продукту та матеріалів, що фізично до нього входять, коли товар призначається для споживання в країні, що експортує, і які не стягуються або не відшкодовуються відносно продукту, експортованого до Співтовариства.

(с) Знижки, поступки і кількості

Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями в знижках і поступках, включаючи ті, що надані за розходження в кількостях, якщо їх належним чином виражено в кількісному вигляді і прямо пов'язано з відповідними продажами. Коригування також може проводитися у зв'язку з відстроченими знижками і поступками, якщо скарга основана ґрунтується на стійкій практиці попередніх періодів, включаючи дотримання умов, необхідних для отримання права на одержання знижок і поступок.

(d) Рівень торгівлі

(i) Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями в рівні торгівлі, включаючи будь-які розходження, які можуть мати місце у зв'язку із продажами у вигляді OEM (виробник оригінального устаткування), якщо відносно ланцюга розподілу на обох ринках доведено, що експортна ціна, включаючи конструйовану експортну ціну, відповідає іншому рівню торгівлі, аніж нормальна вартість, і таке розходження вплинуло на порівнянність цін, що демонструється послідовними і чіткими розходженнями у функціях і цінах продавця на різних рівнях торгівлі на внутрішньому ринку країни, що експортує. Величина коригування ґрунтується на ринковій вартості того або іншого розходження.

(ii) Водночас, за обставин, не передбачених у підпункті (i), якщо існуючі розходження в рівні торгівлі не можуть бути виражені в кількісному вигляді з причини відсутності відповідного рівня на внутрішньому ринку країни-експортера, або якщо деякі функції ясно демонструють відношення до рівня торгівлі іншого, аніж той, що має використовуватися при порівнянні, може надаватися дозвіл на окреме коригування.

(e) Витрати на транспортування, страхування, поводження, навантаження і додаткові витрати

Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями у витратах, прямо пов'язаних з доставкою відповідного продукту від складів експортера незалежному покупцеві, якщо такі витрати включені в призначувану ціну. Такі витрати включають витрати на транспортування, страхування, поводження, навантаження і додаткові витрати.

(f) Пакування

Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями у витратах, прямо пов'язаних з витратами на пакування відповідного продукту.

(g) Кредит

Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями у витратах по будь-якому кредиту, наданому для відповідних продажів, за умови, що такий фактор врахований при формуванні призначуваної ціни.

(h) Витрати після продажів

Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями в прямих витратах на отримання поручительства, гарантій, технічної допомоги і сервісної підтримки, як передбачено законом та/або контрактом купівлі-продажу.

(i) Комісійні виплати

Проводиться коригування у зв'язку з розходженнями в комісійних виплатах, сплачених відносно відповідних продажів.

Термін "комісійні виплати" розуміється як такий, що включає надбавку, отриману торговцем продукту або подібного продукту, якщо функції такого торговця подібні до тих, які виконує агент, що працює на комісійній основі.

(j) Конвертування валют

Якщо порівняння цін вимагає конвертування однієї валюти в іншу, таке конвертування проводиться з використанням обмінного курсу на дату здійснення продажу, за винятком випадків, коли продаж іноземної валюти на форвардному ринку прямо пов'язаний з відповідним продажем на експорт, і в такому випадку використовується обмінний курс форвардного продажу. Датою продажу звичайно вважається дата виставляння інвойсу, але можуть використовуватися дата контракту, замовлення або його підтвердження, якщо вони більш правильно визначають суттєві умови продажу. Коливання обмінних курсів не беруться до уваги, і експортерам надається 60 днів для відображення стійкої зміни обмінних курсів впродовж періоду розслідування.

(k) Інші фактори

Коригування може також проводиться при розходженнях по інших факторах, не передбаченим пунктами з (a) до (j), якщо доведено, що вони впливають на порівнянність ціни, аналогічно факторам, передбаченим у цій частині, зокрема, що споживачі постійно сплачують інші ціни на внутрішньому ринку через розходження в таких факторах.

D. ДЕМПІНГОВА МАРЖА

11. Згідно з відповідними положеннями відносно справедливого порівняння, існування демпінгової маржі протягом періоду розслідування звичайно встановлюється на основі порівняння середньозваженої нормальної вартості із середньозваженою ціною всіх експортних угод до Співтовариства, або на основі порівняння окремих нормальних вартостей з окремими експортними цінами при експорті до Співтовариство по кожній окремій угоді. Водночас, нормальна вартість, встановлена на основі середньозважених показників, може порівнюватись із цінами всіх окремих експортних угод при продажах до Співтовариства, якщо спостерігається тенденція істотних розходжень в експортних цінах залежно від різних покупців, регіонів або строків, і якщо методи, вказані у першому реченні цієї частини, не відображали б практикований демпінг у повному ступені. Ця частина не перешкоджає використанню вибіркового аналізу у відповідності зі статтею 17.

12. Демпінговою маржею є величина, на яку нормальна вартість перевершує експортну ціну. Якщо показники демпінгової маржі різні, розраховується середньозважена демпінгова маржа.

<< | >>
Законодавчий акт: Регламент Ради (ЄС) N 1225/2009 "Про захист від демпінгового імпорту з країн, які не є членами Європейського Співтовариства" від 30 листопада 2009 року " (кодифікована версія)"РАДА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ,. Європейське співтовариство. 2009

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

Стаття 2