Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

РІШЕННЯ від 17.08.2017 № 3626 "Про затвердження Змін до Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2017

Документ актуальний на 12.10.2017
завантажити документ, актуальний на поточний час

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

РІШЕННЯ

17.08.2017  № 3626

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

12 вересня 2017 р.

за № 1120/30988

Про затвердження Змін до Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Відповідно до пункту 10 частини першої статті 12, частини першої статті 22 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Зміни до Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, затвердженого рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 02 липня 2012 року № 1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 липня 2012 року за № 1273/21585, що додаються.

2. Відділу стратегії та нормативно-методологічного забезпечення разом з юридичним департаментом забезпечити подання цього рішення до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

3. Це рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім пункту 1 цього рішення, який набирає чинності з 01 січня 2018 року.

4. Відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти забезпечити розміщення цього рішення на офіційній сторінці Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у мережі Інтернет після його державної реєстрації.

5. Контроль за виконанням цього рішення залишити за директором-розпорядником Ворушиліним К.М.

Директор-розпорядник

К.М.

Ворушилін

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Голови

Національного банку України

К.В. Рожкова


ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчої

дирекції Фонду

гарантування вкладів

фізичних осіб

17.08.2017 № 3626

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

12 вересня 2017 р.

за № 1120/30988

ЗМІНИ

до Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

1. Пункт 3 розділу І викласти в такій редакції:

«3. Це Положення встановлює порядок визначення бази нарахування зборів, їх суми, порядок їх сплати, а також порядок розрахунку диференційованих зборів.»;

2. Викласти розділ IV у такій редакції:

«IV. Порядок розрахунку, нарахування і сплати регулярного збору у формі диференційованого збору до Фонду

1. Розрахунок розміру регулярного збору у формі диференційованого збору (далі - диференційований збір) проводиться шляхом зважування базової річної ставки збору за ступенем ризику.

Ступінь ризику - числовий показник рівня ризику учасника Фонду.

Ступінь ризику визначається з урахуванням категорії банку, рівня ризику та загального балу, розрахованого на підставі визначених Фондом показників, які характеризують індикатори.

Перелік індикаторів, складові показників, які використовуються для їх розрахунку визначені у таблицях 1, 2 додатка 4.

Алгоритм розрахунку та порогові значення кількісних індикаторів, бали за якісними та кількісними індикаторами розробляються відповідно до цього Положення та затверджуються окремим рішенням виконавчої дирекції Фонду.

2. Учасник Фонду щоквартально самостійно визначає рівень ризику станом на перше число місяця наступного за звітним кварталом.

Для визначення рівня ризику учасник Фонду розраховує загальний бал по сумі кількісних та якісних індикаторів, що зважуються на вагові коефіцієнти в розрізі групи показників.

Кількісні індикатори характеризують:

рівень капіталу (індикатор: К1, К2);

якість активів (індикатор: ЯА1, ЯА2, ЯА3);

рівень ліквідності (індикатор: Л1, Л2, Л3);

ефективність діяльності (індикатор: Е1, Е2, Е3);

якість управління пасивами (індикатор: П1, П2).

Якісні індикатори характеризують дотримання банком вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, Фонду, виконання встановлених ними вимог та зобов’язань.

3. Віднесення банку до відповідної категорії за рівнем ризику та присвоєння відповідного ступеню ризику здійснюється учасником Фонду відповідно до матриці, визначеної у таблиці 3 додатка 4.

4. Ступінь ризику, визначений учасником Фондує власністю банку та надається Фонду.

Банк має право використовувати інформацію щодо ступеню ризику на власний розсуд.

5. Розрахунок регулярного збору у формі диференційованого збору за звітний квартал обчислюється учасником Фонду за такою формулою:

РЗД =

(Бг х С1 х СР + Бв х С2 х СР)

________________________________________

К

х n,

де:

РЗД

-

сума регулярного збору у формі диференційованого збору за звітний квартал;

Бг

-

база нарахування за вкладами в національній валюті за розрахунковий період, що розраховується відповідно до пункту 4.1 розділу III цього Положення;

Бв

-

база нарахування за вкладами в іноземній валюті за розрахунковий період, що розраховується відповідно до пункту 4.2 розділу III цього Положення;

С1

-

річна базова ставка регулярного збору в національній валюті у відсотках;

С2

-

річна базова ставка регулярного збору в іноземній валюті у відсотках;

СР

-

ступінь ризику, на який зважується базова річна ставка в національній та іноземній валюті;

n

-

кількість календарних днів у звітному кварталі;

К

-

кількість календарних днів у поточному році.

Розрахована сума регулярного збору у формі диференційованого збору округлюється з точністю до копійок за арифметичними правилами.

6. У строк до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом, учасник Фонду надає розрахунок суми регулярного збору у формі диференційованого збору, що підлягає сплаті до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за формою, наведеною у додатку 3 до цього Положення.

Якщо останній день строку подання розрахунку регулярного збору у формі диференційованого збору припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем подання розрахунку вважається перший після нього робочий день.

Розрахунок регулярного збору у формі диференційованого збору подається в електронному вигляді відповідно до встановлених Фондом правил надання звітності учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

У разі прийняття Національним банком України рішення про перенесення строків подання звітності банками до Національного банку України Фонд має право рішенням виконавчої дирекції Фонду перенести строк подання розрахунку регулярного збору у формі диференційованого збору до Фонду.

7. Сплата регулярного збору у формі диференційованого збору здійснюється відповідно до пункту 7 розділу III цього Положення.»;

3. Доповнити Положення новим додатком 4, що додається.

В.о. директора департаменту

дистанційного

та інспекційного моніторингу

діяльності банків

Т.Р. Комареус


Додаток 4

до Положення про порядок

розрахунку, нарахування

і сплати зборів до Фонду

гарантування вкладів фізичних осіб

(пункт 1 розділу IV)

Таблиця 1

ПЕРЕЛІК

кількісних індикаторів

№ з/п

Індикатор

Групи показників

1

Капітал (вага - 5%)

1.1

К1

Норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) відповідно до вимог Національного банку України.

Розрахунок складових показника здійснюється на підставі нормативно-правових актів Національного банку України.

1.2

К2

Показник співвідношення статутного капіталу банку до регулятивного капіталу - визначається як співвідношення статутного капіталу банку до регулятивного капіталу.

Розрахунок складових показника здійснюється на підставі нормативно-правових актів Національного банку України.

2

Якість активів (вага - 50%)

2.1

ЯА1

Показник частки недоходних активів в сукупних активах - співвідношення активів, що включають дебіторську заборгованість, нараховані відсотки, прострочену заборгованість за кредитами, що надані клієнтам, у тому числі банкам (до розрахунку включаються також кошти, що розміщені в банках, які визнані банкротами або ліквідуються за рішенням уповноважених органів, або в яких призначена тимчасова адміністрація, або які зареєстровані в офшорних зонах), майно, яке перейшло у власність банку як заставодержателя, основні засоби (крім інвестиційної нерухомості) до загальних активів банку.

2.2

ЯА2

Показник покриття резервами простроченої заборгованості за кредитами, що надані клієнтам, - співвідношення резервів, сформованих банком під заборгованість за кредитами, які надані клієнтам, до цієї простроченої заборгованості.

2.3

ЯА3

Показник частки цінних паперів (крім державних цінних паперів, у тому числі депозитних сертифікатів Національного банку України) - співвідношення цінних паперів банку (крім державних цінних паперів, у тому числі депозитних сертифікатів Національного банку України) до загальних активів.

3

Ліквідність (вага - 20%)

3.1

Л1

Норматив миттєвої ліквідності (Н4) відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку України.

Розрахунок складових показника здійснюється на підставі нормативно-правових актів Національного банку України.

3.2

Л2

Показник ліквідних активів в сукупних активах - співвідношення ліквідних активів (кошти в касі, кошти на кореспондентському рахунку в Національному банку України, коррахунки в інших банках, необтяжені державні цінні папери (у тому числі депозитні сертифікати Національного банку України)) до сукупних активів.

3.3

Л3

Показник швидкої ліквідності - співвідношення ліквідних активів (кошти в касі, кошти на кореспондентському рахунку в Національному банку України, активне сальдо за коштами на кореспондентських рахунках, що відкриті в інших банках (за виключенням коштів, що розміщені в банках, які визнані банкротами або ліквідуються за рішенням уповноважених органів, або в яких призначена тимчасова адміністрація, або які зареєстровані в офшорних зонах), активне сальдо за коштами «овернайт», необтяжені державні цінні папери, в тому числі депозитні сертифікати Національного банку України), до коштів на вимогу (кошти фізичних, та юридичних осіб, у тому числі банків (пасивне сальдо за коштами на кореспондентських рахунках інших банків)).

4

Ефективність діяльності (вага - 20%)

4.1

Е1

Показник ефективності діяльності - співвідношення загальних адміністративних витрат до чистого операційного доходу.

4.2

Е2

Чиста процентна маржа - співвідношення чистого процентного доходу банку до чистих активів.

4.3

Е3

Показник витрат до доходів банку - співвідношення сукупних витрат банку до сукупних доходів.

5

Якість управління пасивами (вага - 5%)

5.1

П1

Розмір середньозваженої процентної ставки за залученими вкладами фізичних осіб.

Середньозважена процентна ставка за залученими вкладами фізичних осіб розраховується відповідно до вимог форми № 350Д "Звіт про суми і вартість депозитів (у процентах річних)", що визначена нормативно-правовим актом Національного банку України щодо організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України, окремо по вкладах в національній та іноземній валютах за звітний квартал.

5.2

П2

Співвідношення середньоарифметичних залишків за вкладами фізичних осіб до середньоарифметичних залишків пасивів (ощадність банку).

Ощадність банку розраховується у відсотках як співвідношення середньоарифметичних залишків щоденних балансових рахунків з обліку вкладів фізичних осіб до середньоарифметичних залишків щоденних балансових рахунків з обліку пасивів банку за останні 90 календарних днів поспіль.

Перелік балансових рахунків з обліку вкладів фізичних осіб та пасивів банку визначається відповідно до алгоритму розрахунку щодо визначення співвідношення залишків за вкладами фізичних осіб до залишків пасивів банку, зазначеного у Методиці Національного банку України щодо розрахунку економічних нормативів регулювання діяльності банків в Україні.

Таблиця 2

Перелік якісних індикаторів (20% загального балу)

Перелік якісних індикаторів

1

За звітний квартал до банку не застосовано Національним банком України заходи впливу, крім письмового застереження та штрафу за подання перекрученої звітності відповідно до нормативно-правового акту з питань застосування заходів впливу.

2

Національний банк України не здійснює за банком особливий режим контролю за діяльністю та до банку не призначено куратора банку у зв’язку з наявністю фінансових проблем у його діяльності.

3

Банк забезпечує своєчасне та в повному обсязі виконання своїх фінансових зобов'язань перед Національним банком України.

4

Банком виконуються наявні план заходів та/або програма капіталізації та/або план приведення значення нормативів кредитного ризику за операціями з пов’язаними з банком особами у відповідність із вимогами Національного банку України та/або інші вимоги Національного банку України щодо усунення порушень вимог банківського законодавства, виконання вимог нормативно-правових актів Національного банку України для уникнення або подолання небажаних наслідків, що можуть поставити під загрозу безпеку коштів, довірених такому банку, або завдати шкоди належному веденню банківської діяльності.

5

До банку не застосовані адміністративно-господарські санкції за порушення вимог законодавства про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

Таблиця 3

Визначення ступеню ризику учасника Фонду

(ранжування банків залежно від загального балу та віднесення до відповідної категорії банків, присвоєння відповідного ступеню ризику)

Категорія банку

Рівень ризику

Загальний бал

Ступінь ризику

E

Високий

<15

2,1

D

Підвищений

15-19

1,7

C

Прийнятний

20-24

1,4

B

Задовільний

25-29

1,1

A

Низький

>=30

1

Про затвердження Змін до Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Рішення; Фонд гарант.вкладів фізич.осіб від 17.08.2017 № 3626

Прийняття від 17.08.2017

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z1120-17

Законодавство України

станом на 22.09.2023

чинний


Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 20.10.2017 — 2017 р., № 82, стор. 211, стаття 2526, код акта 87568/2017

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Фонд гарант.вкладів фізич.осіб:

  1. РІШЕННЯ від 09.03.2023 № 293 "Про внесення зміни до рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 16 лютого 2023 року № 194". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  2. РІШЕННЯ від 16.02.2023 № 194 "Про внесення зміни до підпункту 2 пункту 2 розділу III Положення про порядок складання і ведення реєстру акцептованих вимог кредиторів та задоволення вимог кредиторів банків, що ліквідуються". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  3. РІШЕННЯ від 27.04.2023 № 491 "Про внесення зміни до пункту 1 розділу VII Положення про порядок складання і ведення реєстру акцептованих вимог кредиторів та задоволення вимог кредиторів банків, що ліквідуються". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  4. РІШЕННЯ від 01.06.2023 № 651 "Про затвердження Положення про визначення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб банків, тимчасова адміністрація або процедура ліквідації яких здійснюється ним, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  5. РІШЕННЯ від 19.06.2023 № 728 "Про внесення змін до рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25 травня 2023 року № 619". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  6. РІШЕННЯ від 25.05.2023 № 619 "Про внесення змін до Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Правил подання звітності учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  7. РІШЕННЯ від 08.06.2023 № 677 "Про внесення змін до Положення про оренду майна неплатоспроможних банків". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  8. РІШЕННЯ від 28.06.2023 № 779 "Про затвердження Змін до Інструкції про порядок здійснення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб захисту прав та охоронюваних законом інтересів вкладників". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  9. відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, розпорядником якої є Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  10. РІШЕННЯ від 23.08.2023 № 1042 "Про затвердження Розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, розпорядником якої є Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, та Порядку відшкодування цих витрат". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  11. РІШЕННЯ від 14.09.2023 № 1124 "Про внесення зміни до пункту 1 рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25 серпня 2023 року № 1048". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  12. РІШЕННЯ від 25.08.2023 № 1048 "Про внесення змін до Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  13. РІШЕННЯ від 12.10.2023 № 1279 "Про внесення змін до рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 21 вересня 2023 року № 1160". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  14. РІШЕННЯ від 28.09.2023 № 1204 "Про внесення змін до Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  15. РІШЕННЯ від 21.09.2023 № 1160 "Про затвердження Змін до Положення про порядок проведення перевірок учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2023 рікк
  16. РІШЕННЯ від 24.03.2022 № 201 "Про особливості виплати гарантованої суми відшкодування в період дії воєнного стану в Україні". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2022 рікк
  17. РІШЕННЯ від 17.02.2022 № 122 "Про внесення змін до рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 18 червня 2020 року № 1158 та у додатки 1 і 8 до Правил подання звітності учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2022 рікк
  18. РІШЕННЯ від 02.03.2022 № 147 "Про внесення зміни до рішення виконавчої дирекції Фонду від 03 лютого 2022 року № 87 «Про затвердження Положення про виконання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб засобами автоматизованої системи виплат судових рішень на користь вкладників щодо стягнення гарантованої суми відшкодування за вкладом, розміщеним у банку, вкладникам якого припинено або завершено виплати, та/або пов’язаних з таким стягненням інших сум та Змін до Інструкції про порядок фінансування процесу виплат банками-агентами гарантованої суми відшкодування за вкладами»". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2022 рікк
  19. База даних "Законодавство України"має інформаційний характер і не є офіційним друкованим виданням. Вона використовується згідно із Положенням про веб-ресурси Верховної Ради України. Щодо розсилки: повідомляємо Вам, що поштову розсилку списків нових надходжень припинено! Замість розсилки Ви можете скористатись сервісом RSS або переглядати архів розділу "Найновіші надходження"на потрібну дату. "Увага! Перед тим, як користуватись базою даних, обов'язково прочитайте правила.". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2022 рікк
  20. РІШЕННЯ від 03.02.2022 № 87 "Про затвердження Положення про виконання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб засобами автоматизованої системи виплат судових рішень на користь вкладників щодо стягнення гарантованої суми відшкодування за вкладом, розміщеним у банку, вкладникам якого припинено або завершено виплати, та/або пов’язаних з таким стягненням інших сум та Змін до Інструкції про порядок фінансування процесу виплат банками-агентами гарантованої суми відшкодування за вкладами". Фонд гарант.вкладів фізич.осіб. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -