Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 21 серпня 2019 р. № 824 "Про затвердження типових положень про денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі". Кабінет Міністрів України. 2019

Документ актуальний на 10.09.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 21 серпня 2019 р. № 824

Київ

Про затвердження типових положень про денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

{Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ

№ 1372 від 09.12.2022}

Відповідно до частини другої статті 14 Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та частини другої статті 13-2 Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються:

Типове положення про денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

Типове положення про спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

2. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним, районним у мм. Києві та Севастополі державним адміністраціям (обласним, Київській міській військовим адміністраціям) забезпечити відповідно до потреб територіальних громад створення денних центрів соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, керуючись затвердженими цією постановою типовими положеннями.

{Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

3.

Міністерству соціальної політики за погодженням з Міністерством фінансів розробити та затвердити примірні штатні нормативи та умови оплати праці працівників денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

{Пункт 3 в редакції Постанови КМ № 1372 від 09.12.2022}

4. Рекомендувати органам місцевого самоврядування керуватися затвердженими цією постановою типовими положеннями.

Прем'єр-міністр України

В.ГРОЙСМАН

Інд. 73


ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 21 серпня 2019 р. № 824

ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ

про денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

1. Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі - денний центр), є спеціалізованою службою підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, насильства, зокрема сексуального, пов’язаного із збройним конфліктом (далі - постраждалі особи).

{Абзац перший пункту 1 в редакції Постанови КМ № 1372 від 09.12.2022}

Денний центр створюється для надання комплексної соціально-психологічної та первинної правової допомоги, а також соціальних послуг постраждалим особам, у тому числі у випадках, коли такі особи звернулися разом із дитиною, та для забезпечення їм (за потреби) можливості короткострокового або цілодобового перебування у спеціально обладнаному при денному центрі приміщенні, що забезпечене комунальними послугами і призначене для надання постраждалим особам, які звернулися до такого центру, послуг короткострокового або цілодобового перебування (далі - “кризова кімната”).

2. Денний центр створюється місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування (далі - засновники) відповідно до законодавства та з урахуванням потреб територіальної громади, непропорційного впливу насильства на жінок і чоловіків та можливостей для проведення спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення юридичної чи фактичної нерівностей жінок і чоловіків щодо реалізації прав і свобод, установлених Конституцією і законами України.

До створення денного центру та забезпечення його функціонування можуть залучатися на засадах державно-приватного партнерства підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадські об’єднання, іноземні неурядові організації, міжнародні організації, фізичні особи - підприємці, а також фізичні особи, які надають соціальні послуги, відповідно до законодавства.

3. Денний центр у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, рішеннями центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також цим Типовим положенням.

Денний центр діє на підставі положення, яке розробляється на основі цього Типового положення та затверджується його засновником відповідно до законодавства.

У положенні денний центр має право визначити можливість надання допомоги особам, які постраждали від будь-яких форм насильства, зокрема насильства, спричиненого збройним конфліктом, торгівлею людьми, сексуальним домаганням, відповідно до мети та завдань денного центру та “кризової кімнати” (у разі наявності).

{Пункт 3 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

4. У цьому Типовому положенні терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України Про запобігання та протидію домашньому насильству, Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, “Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю”, “Про соціальні послуги”, “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, “Про протидію торгівлі людьми”, “Про волонтерську діяльність”.

{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

5. Денний центр може бути юридичною особою, яка має самостійний баланс, розрахункові рахунки, або структурним підрозділом іншого закладу (установи) соціального чи іншого спрямування (закладу соціального захисту, соціального обслуговування тощо).

Денний центр як структурний підрозділ іншого закладу (установи) соціального чи іншого спрямування має спільний із закладом (установою) баланс, не є юридичною особою та безпосередньо підзвітний закладу (установі).

Денний центр може бути створено шляхом реорганізації діючих закладів (установ), що надають соціальні послуги.

6. Приміщення, в якому працює денний центр, повинне бути забезпечене комунальними послугами, відповідати санітарно-гігієнічним нормам, вимогам пожежної безпеки та умовам безпечного перебування в ньому.

У разі введення на території України чи адміністративно-територіальної одиниці, в якій розміщено денний центр, надзвичайного або воєнного стану в денному центрі має бути забезпечено підготовку та облаштування споруд цивільного захисту (приміщень, придатних для укриття та безпечного перебування постраждалих осіб і персоналу). У період зазначеного стану директор (завідувач) денного центру або структурного підрозділу закладу (установи) соціального чи іншого спрямування, в якому (якій) створено денний центр, організовує забезпечення та проводить перевірку систем опалення, водопостачання, постачання електроенергії, наявності необхідного запасу продуктів харчування, води, лікарських засобів, засобів гігієни, одягу, взуття тощо.

{Пункт 6 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

Якщо в денному центрі немає споруд цивільного захисту, директор (завідувач) денного центру або структурного підрозділу закладу (установи) соціального чи іншого спрямування, в якому (якій) створено денний центр, організовує евакуацію або переміщення осіб, які перебувають у денному центрі, до найближчих захисних споруд цивільного захисту або інших місць укриття за сигналами оповіщення цивільного захисту.

{Пункт 6 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

7. Денний центр є підконтрольним і підзвітним суб’єкту, який його створив/суб’єктам, які його створили.

8. Діяльність денного центру припиняється за рішенням його засновника або в інших випадках, визначених законодавством.

9. Основними завданнями денного центру є:

надання комплексної соціально-психологічної та первинної правової допомоги постраждалим особам;

виконання програм для постраждалих осіб відповідно до типових програм для постраждалих осіб, затверджених Мінсоцполітики;

організація та підтримка груп взаємодопомоги постраждалих осіб;

організація та проведення семінарів і тренінгів для постраждалих осіб;

проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання повторним випадкам насильства щодо постраждалої особи та формування нульової толерантності до його проявів у суспільстві;

інформування населення про права постраждалих осіб та соціальні послуги, які надаються денним центром;

надання короткострокового (до десяти діб) або цілодобового перебування у “кризовій кімнаті” (за її наявності у денному центрі) постраждалим особам;

надання соціальних послуг, зокрема представництва інтересів, відповідно до Закону України “Про соціальні послуги”.

{Пункт 9 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

10. Денний центр провадить свою діяльність за такими напрямами:

надання постраждалим особам психологічної підтримки;

інформування постраждалої особи або її законних представників (якщо такий представник не є кривдником) про функції та повноваження інших суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, насильству, зокрема сексуальному, пов’язаному із збройним конфліктом, можливості отримання подальшої підтримки та надання за потреби інформації про зазначених суб’єктів;

{Абзац третій пункту 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

інформування особи, яка постраждала від насильства, зокрема сексуального, пов’язаного із збройним конфліктом, або її законних представників про можливості звернення до правоохоронних органів з метою фіксації та документування воєнних злочинів з подальшим відповідним захистом;

{Пункт 10 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

роз’яснення причин домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства, зокрема сексуального, пов’язаного із збройним конфліктом, та його наслідків для подальшого життя постраждалої особи та її дітей;

{Абзац п'ятий пункту 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

проведення оцінки потреб постраждалої особи за формою, визначеною Мінсоцполітики, складення разом із нею індивідуального плану заходів для усунення складних життєвих обставин, викликаних ситуацією насильства, з установленням строків виконання;

визначення необхідності екстреної психологічної допомоги (кризової інтервенції) та вирішення питання щодо направлення постраждалої особи до загальної чи іншої спеціалізованої служби підтримки постраждалих осіб;

забезпечення надання постраждалій особі допомоги у формуванні, розвитку та підтримці соціальних навичок, умінь і соціальної компетенції;

надання допомоги постраждалій особі, яка опинилася у складних життєвих обставинах з метою визначення основних проблем і шляхів їх розв’язання;

сприяння в отриманні постраждалими особами безоплатної правової допомоги відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”;

сприяння у наданні постраждалим особам екстреної медичної допомоги у разі потреби в медичних закладах;

інформування місцевої держадміністрації, органів місцевого самоврядування, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції про виявлення фактів домашнього насильства за наявності добровільної поінформованої згоди постраждалих осіб, крім випадків вчинення насильства стосовно дітей та недієздатних осіб або виявлення актів насильства кримінального характеру, коли така згода не вимагається; у разі виявлення факту домашнього насильства стосовно дитини - інформування протягом доби служби у справах дітей та уповноваженого підрозділу органу Національної поліції;

подання щопівроку звіту обласним держадміністраціям про результати виконання завдань і функцій у сфері запобігання та протидії насильству у визначеному Мінсоцполітики порядку.

11. Денний центр надає соціальні послуги постраждалим особам на безоплатній основі в обсязі, визначеному державними стандартами надання соціальних послуг, що затверджені Мінсоцполітики.

Денний центр надає такі соціальні послуги, як екстрене (кризове) втручання, консультування, інформування, надання притулку тощо.

Зміст та обсяг соціальної послуги для кожної постраждалої особи визначається індивідуально залежно від її потреб і зазначається в договорі про надання соціальної послуги.

Інформація про соціальні послуги постраждалим особам з інтелектуальними та сенсорними порушеннями надається доступним способом, зокрема, із застосуванням загальновживаної лексики, жестової мови, шрифту Брайля.

Денний центр може надавати платні соціальні послуги згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 р. 12 “Про порядок надання платних соціальних послуг та затвердження їх переліку” (Офіційний вісник України, 2004 р., № 2, ст. 42; 2016 р., № 73, ст. 2448).

12. У денному центрі за рішенням засновника з урахуванням потреб територіальної громади може бути створена “кризова кімната”.

Строк цілодобового перебування у “кризовій кімнаті” не може перевищувати десяти діб. Продовження строку перебування погоджується директором (завідувачем) денного центру на строк, що не перевищує десяти діб, на підставі оцінки потреб постраждалої особи. Максимальний строк перебування у “кризовій кімнаті” становить не більше ніж 20 діб.

Після закінчення граничного строку перебування у “кризовій кімнаті” постраждалу особу може бути влаштовано до інших спеціалізованих служб, які надають соціальні послуги постраждалим особам.

До “кризової кімнати” постраждалу особу влаштовують на підставі її особистого звернення або направлення суб’єкта, що здійснює заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, відповідно до Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 658 (Офіційний вісник України, 2018 р., № 69, ст. 2332).

13. Право на влаштування до “кризової кімнати” має:

1) повнолітня постраждала особа за особистим зверненням;

2) повнолітня постраждала особа, направлена структурним підрозділом місцевої держадміністрації або виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, до повноважень якого належить організація заходів у сфері запобігання та протидії насильству, уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, центром соціальних служб, мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги постраждалим особам;

3) особа, яка не досягла повноліття, але перебуває (перебувала) у зареєстрованому шлюбі;

4) дитина у разі її прийняття до “кризової кімнати” разом з матір’ю/батьком або особою, яка їх замінює.

Наявність у постраждалої особи громадянства іншої держави/ довідки про звернення за захистом в Україні/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту/посвідчення біженця/посвідки на тимчасове проживання/посвідки на постійне проживання або відсутність громадянства не є підставою для відмови їй у наданні послуг денного центру.

{Пункт 13 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

Внутрішньо переміщені особи, іноземці та особи без громадянства приймаються до денного центру та у разі потреби до “кризової кімнати” на загальних підставах.

{Пункт 13 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

14. До “кризової кімнати” не влаштовуються постраждалі особи:

{Абзац другий пункту 14 виключено на підставі Постанови КМ № 1372 від 09.12.2022}

з ознаками гострих інфекційних захворювань;

{Абзац четвертий пункту 14 виключено на підставі Постанови КМ № 1372 від 09.12.2022}

з грибковими та паразитарними хворобами шкіри та волосся;

із потребою в стаціонарному лікуванні.

Зазначені постраждалі особи у разі потреби підлягають невідкладному направленню до закладів охорони здоров’я з одночасним повідомленням відповідно до законодавства про факт вчинення щодо них насильства.

15. Перебування у “кризовій кімнаті” особи, яка вчинила насильство стосовно постраждалої особи, яка перебуває у зазначеній кімнаті, забороняється.

16. Перебування в одній “кризовій кімнаті” повнолітніх постраждалих осіб різної статі забороняється.

17. Про влаштування постраждалої особи до “кризової кімнати” видається наказ директора (завідувача) денного центру.

Наказ про відмову у влаштуванні до “кризової кімнати” видається або надсилається заявнику не пізніше дня прийняття такого наказу. У наказі обов’язково зазначаються причини відмови.

Наказ видається не пізніше ніж через три робочих дні з дати подання особистої заяви постраждалою особою або з дати отримання направлення суб’єкта, що здійснює заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, відповідно до Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протягом яких постраждала особа перебуває у “кризовій кімнаті”, проходить медичний огляд згідно з пунктом 14 цього Типового положення та іншу перевірку щодо наявності в такої особи підстав, що унеможливлюють її перебування у “кризовій кімнаті”.

18. На кожну постраждалу особу, влаштовану до “кризової кімнати”, формується особова справа, в якій зберігаються такі документи:

направлення, видане суб’єктом, що здійснює заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, відповідно до Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі (за наявності);

письмова заява постраждалої особи (за наявності);

документ про поінформовану згоду постраждалої особи на влаштування до “кризової кімнати” та отримання пов’язаних з цим соціальних послуг;

копія документа, що посвідчує особу (за наявності);

наказ про влаштування до “кризової кімнати”;

договір про надання соціальних послуг у “кризовій кімнаті”;

акт оцінювання потреб постраждалої особи;

індивідуальний план роботи з постраждалою особою;

наказ про продовження строку перебування у “кризовій кімнаті” (у разі такого продовження);

наказ про вибуття з “кризової кімнати”.

Інформація, що міститься в особових справах, є конфіденційною та обробляється відповідно до вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

19. Денний центр має право:

функціонувати в установленому законодавством порядку за рахунок коштів місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ, організацій, добровільних внесків юридичних і фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством;

співпрацювати з усіма суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, насильству, зокрема сексуальному, пов’язаному із збройним конфліктом.

{Абзац третій пункту 19 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

20. Кошторис і штатний розпис денного центру затверджуються відповідно до законодавства.

На роботу до денного центру можуть бути прийняті фахівці у сфері права, психології та соціальної роботи, які пройшли спеціальну підготовку з питань запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, насильству, зокрема сексуальному, пов’язаному із збройним конфліктом, на умовах трудового договору відповідно до законодавства про працю.

{Абзац другий пункту 20 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

У разі введення на території України чи адміністративно-територіальної одиниці, в якій розміщено денний центр, надзвичайного або воєнного стану допускається залучення до його роботи волонтерів і працівників, фахову підготовку яких, необхідну для надання соціально-психологічних послуг постраждалим особам, підтверджено відповідними документами, з укладенням договорів згідно із законодавством, зокрема відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”.

{Пункт 20 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

21. Соціальні послуги постраждалим особам надаються у приміщенні денного центру.

У разі введення на території України чи адміністративно-територіальної одиниці, в якій розміщено денний центр, надзвичайного або воєнного стану допускається надання послуг денного центру постраждалим особам дистанційно та/або залучення працівників, які вимушено покинули місце роботи в межах України, до роботи денного центру за місцем їх перебування.

{Пункт 21 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

22. Денний центр, створений як юридична особа, очолює директор, якого призначає на посаду/звільняє з посади засновник в установленому порядку шляхом укладення/розірвання трудового договору (контракту).

Директор денного центру повинен мати вищу освіту за відповідним напрямом підготовки (магістр, спеціаліст), післядипломну освіту в галузі управління, не менше ніж п’ять років стажу роботи на керівних посадах нижчого рівня.

23. Денний центр, створений як структурний підрозділ закладу (установи) соціального чи іншого спрямування, очолює директор (завідувач), якого призначає на посаду/звільняє з посади в установленому порядку керівник закладу (установи).

24. Директор (завідувач) структурний підрозділ закладу (установи) соціального чи іншого спрямування, в якому створено денний центр:

персонально відповідальний за виконання завдань денного центру, забезпечення належних умов перебування в ньому постраждалих осіб, збереження матеріально-технічної бази, організацію роботи “кризової кімнати”;

представляє без довіреності денний центр в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, відносинах з громадськими об’єднаннями, підприємствами, установами, організаціями, іншими юридичними та фізичними особами в Україні та за її межами;

видає відповідно до компетенції накази, організовує та контролює їх виконання;

забезпечує цільове використання майна та коштів денного центру в межах затвердженого кошторису, збереження та поточне утримання майна;

приймає на роботу/звільняє з роботи працівників денного центру;

затверджує посадові інструкції працівників денного центру;

затверджує правила внутрішнього розпорядку денного центру та контролює їх виконання;

організовує ведення бухгалтерського та статистичного обліку, підготовку та подання звітів відповідно до законодавства;

забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних норм, правил протипожежної безпеки та охорони праці;

організовує навчання, підвищення кваліфікації, атестацію працівників денного центру;

виконує інші функції, необхідні для виконання завдань денного центру.

25. Фінансування денного центру проводиться за рахунок коштів засновника та інших джерел, не заборонених законодавством.

26. Порядок ведення діловодства і бухгалтерського обліку в денному центрі визначається законодавством.


ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 21 серпня 2019 р. № 824

ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ

про спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

1. Спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі - консультативна служба), утворюється для надання особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, насильства, зокрема сексуального, пов’язаного із збройним конфліктом (далі - постраждалі особи), разових або періодичних консультацій щодо заходів реагування на випадки такого насильства, сприяння ефективному розв’язанню проблем самою постраждалою особою (за підтримки фахівців соціальних служб), направлення її в разі потреби до відповідних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, насильству, зокрема сексуальному, пов’язаному із збройним конфліктом, надання первинної психологічної підтримки та інформування щодо можливостей отримання послуг інших суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

{Пункт 1 в редакції Постанови КМ № 1372 від 09.12.2022}

2. Консультативна служба створюється місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування (далі - засновники) відповідно до законодавства з урахуванням потреб територіальної громади, непропорційного впливу насильства на жінок і чоловіків та можливостей проведення позитивних дій (спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення юридичної чи фактичної нерівностей жінок і чоловіків щодо реалізації прав і свобод, установлених Конституцією і законами України).

До створення консультативної служби та забезпечення її функціонування можуть залучатися на засадах державно-приватного партнерства підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадські об’єднання, іноземні неурядові організації, міжнародні організації, фізичні особи - підприємці, а також фізичні особи, які надають соціальні послуги, відповідно до законодавства.

3. Консультативна служба у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, рішеннями центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також цим Типовим положенням.

4. У цьому Типовому положенні терміни вживаються у значенні, наведеному в Законах України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, “Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю”, “Про соціальні послуги”, “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, “Про протидію торгівлі людьми”, “Про волонтерську діяльність”.

{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

5. Консультативна служба діє на підставі свого положення, яке розробляється на основі цього Типового положення та затверджується її засновником відповідно до законодавства.

У положенні консультативна служба має право визначити можливість надання допомоги особам (у тому числі внутрішньо переміщеним особам), які постраждали від будь-яких форм насильства, зокрема спричиненого збройним конфліктом, торгівлею людьми, сексуальним домаганням, відповідно до мети та завдань консультативної служби.

{Пункт 5 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

6. Консультативна служба може бути юридичною особою, яка має самостійний баланс, реєстраційні рахунки, або структурним підрозділом органу місцевого самоврядування, закладу (установи) соціального чи іншого спрямування (закладу соціального захисту, соціального обслуговування, освіти, культури тощо).

Консультативна служба може бути створена шляхом реорганізації (перетворення) діючих закладів (установ), що надають соціальні послуги.

7. Приміщення, в якому працює консультативна служба, повинне бути забезпечене усіма видами комунальних послуг, відповідати санітарно-гігієнічним нормам і вимогам пожежної безпеки.

У разі введення на території України чи адміністративно-територіальної одиниці, в якій розміщено консультативну службу, надзвичайного або воєнного стану в консультативній службі має бути забезпечено підготовку та облаштування споруд цивільного захисту (приміщень, придатних для укриття та безпечного перебування постраждалих осіб і персоналу). У період зазначеного стану директор консультативної служби або закладу (установи) соціального чи іншого спрямування, в якому (якій) утворено консультативну службу, організовує забезпечення та проводить перевірку систем опалення, водопостачання, постачання електроенергії, наявності необхідного запасу продуктів харчування, води, лікарських засобів, засобів гігієни, одягу, взуття тощо.

{Пункт 7 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

Якщо у консультативної служби немає споруд цивільного захисту, директор консультативної служби або закладу (установи) соціального чи іншого спрямування, в якому (якій) створено консультативну службу, організовує евакуацію або переміщення осіб, що перебувають у консультативній службі, до найближчих захисних споруд цивільного захисту або інших місць укриття за сигналами оповіщення цивільного захисту.

{Пункт 7 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

8. Консультативна служба є підконтрольною та підзвітною суб’єкту, який її створив/суб’єктам, які її створили.

9. Діяльність консультативної служби припиняється за рішенням її засновника або в інших випадках, визначених законодавством.

10. Основними завданнями консультативної служби є:

надання разових чи періодичних консультацій постраждалим особам та їх законним представникам (якщо такі представники не є кривдниками) щодо прав, заходів, соціальних послуг, якими постраждала особа може скористатися;

сприяння ефективному розв’язанню проблем самою постраждалою особою (за підтримки фахівців соціальних служб), направлення її в разі потреби до відповідних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству та насильству за ознакою статі;

надання первинної психологічної підтримки;

інформування постраждалих осіб про заходи та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися, відповідно до їх потреб з урахуванням психофізичного стану, спричиненого домашнім насильством та/або насильством за ознакою статі, насильством, зокрема сексуальним, пов’язаним із збройним конфліктом;

{Абзац п'ятий пункту 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

інформування особи, яка постраждала від насильства, зокрема сексуального, пов’язаного із збройним конфліктом, або її законних представників про можливості звернення до правоохоронних органів з метою фіксації та документування воєнних злочинів з подальшим відповідним захистом.

{Пункт 10 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

Консультативна служба надає соціальні послуги на підставі:

заяви постраждалої особи;

заяви, поданої від імені дитини батьками/іншими законними представниками або родичами дитини (бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою), мачухою або вітчимом дитини, якщо вони не є кривдниками дитини, а також органом опіки та піклування;

направлення суб’єкта, що здійснює заходи у сфері запобігання та протидії насильству та насильству за ознакою статі.

11. Кошторис і штатний розпис консультативної служби затверджуються відповідно до законодавства.

На роботу до консультативної служби можуть бути прийняті фахівці у сфері психології, соціальної роботи, охорони здоров’я, педагогіки, права, які пройшли спеціальну підготовку з питань запобігання та протидії насильству, на умовах трудового договору відповідно до законодавства про працю.

У разі введення на території України чи адміністративно-територіальної одиниці, в якій розміщено консультативну службу, надзвичайного або воєнного стану допускається залучення до її роботи волонтерів і працівників, фахову підготовку яких, необхідну для надання соціально-психологічних послуг постраждалим особам, підтверджено відповідними документами, з укладенням договорів згідно із законодавством, зокрема відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”.

{Пункт 11 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

12. Консультативна служба відповідно до покладених на неї завдань провадить свою діяльність за такими напрямами:

проведення психологічного обстеження постраждалої особи та організація надання їй за потреби первинної психологічної підтримки;

надання первинної консультаційної та психологічної допомоги, у тому числі із залученням фахівців інших загальних або спеціалізованих служб підтримки;

надання постраждалій особі або її законному представнику (якщо такий представник не є кривдником) інформації про права такої особи, а також про можливості, функції та повноваження суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, насильству, зокрема сексуальному, пов’язаному із збройним конфліктом, та іншим формам насильства, можливості отримання нею подальшої підтримки та надання їй за потреби контактів зазначених суб’єктів;

{Абзац четвертий пункту 12 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

проведення оцінки потреб постраждалої особи;

визначення необхідності в екстреній психологічній допомозі (кризовій інтервенції) та вирішення питання щодо направлення постраждалої особи до загальної чи спеціалізованої служби підтримки постраждалих осіб;

інформування місцевої держадміністрації, органів місцевого самоврядування, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції про виявлення фактів домашнього насильства за наявності добровільної поінформованої згоди постраждалої особи, крім випадків вчинення насильства стосовно дітей і недієздатних осіб або виявлення актів насильства кримінального характеру, коли така згода не вимагається; у разі виявлення факту домашнього насильства стосовно дитини - інформування не пізніше ніж до закінчення однієї доби служби у справах дітей та уповноваженого підрозділу органу Національної поліції;

подання щопівроку звіту обласним держадміністраціям про результати виконання завдань і функцій у сфері запобігання та протидії насильству у визначеному Мінсоцполітики порядку.

13. Надання соціальних послуг консультативною службою постраждалим особам здійснюється на безоплатній основі відповідно до державних стандартів надання соціальних послуг.

Консультативна служба надає такі соціальні послуги, як екстрене (кризове) втручання, консультування, інформування.

Перелік соціальних послуг, що надаються консультативною службою, визначається положенням про консультативну службу.

14. Соціальні послуги постраждалим особам надаються у приміщенні консультативної служби.

15. Для забезпечення комплексного підходу до надання допомоги та виконання своїх завдань і функцій консультативна служба співпрацює із суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, насильству, зокрема сексуальному, пов’язаному із збройним конфліктом, та іншим формам насильства.

{Пункт 15 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1372 від 09.12.2022}

16. Консультативну службу, створену як юридичну особу, очолює директор, якого призначає на посаду/звільняє з посади її засновник в установленому порядку шляхом укладення/розірвання трудового договору (контракту).

Директор консультативної служби повинен мати вищу освіту за відповідним напрямом підготовки (магістр, спеціаліст), післядипломну освіту в галузі управління, не менше ніж п’ять років стажу роботи на керівних посадах нижчого рівня.

17. Директор консультативної служби або закладу (установи) соціального чи іншого спрямування, в якому створено консультативну службу:

є персонально відповідальним за виконання завдань консультативної служби, збереження її матеріально-технічної бази;

без довіреності представляє консультативну службу в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, відносинах з об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями, іншими юридичними та фізичними особами в Україні та за її межами;

розпоряджається в установленому порядку майном і коштами консультативної служби;

видає відповідно до компетенції накази, організовує та контролює їх виконання;

забезпечує цільове використання майна і коштів консультативної служби в межах затвердженого кошторису, збереження та утримання майна;

приймає на роботу і звільняє з роботи працівників консультативної служби;

затверджує посадові інструкції працівників консультативної служби;

затверджує правила внутрішнього розпорядку консультативної служби та контролює їх виконання;

організовує ведення бухгалтерського та статистичного обліку, підготовку та подання звітів відповідно до законодавства;

забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних норм, правил протипожежної безпеки та охорони праці;

організовує навчання, підвищення кваліфікації, атестацію працівників консультативної служби;

виконує інші функції, необхідні для виконання завдань консультативної служби.

18. Фінансування консультативної служби проводиться за рахунок коштів засновника та інших джерел, не заборонених законодавством.

Порядок ведення діловодства і бухгалтерського обліку консультативної служби визначається відповідно до законодавства.

Про затвердження типових положень про денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

Постанова Кабінету Міністрів України; Положення від 21.08.2019 № 824

Редакція від 14.12.2022, підстава — 1372-2022-п

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/824-2019-%D0%BF

Законодавство України

станом на 27.10.2023

чинний


Публікації документа

  • Урядовий кур'єр від 30.08.2019 — № 165
  • Офіційний вісник України від 13.09.2019 — 2019 р., № 70, стор. 173, стаття 2469, код акта 95914/2019

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Кабінет Міністрів України:

  1. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 1 "Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 року в умовах правового режиму воєнного стану в Україні". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 1 "Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 року в умовах правового режиму воєнного стану в Україні". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  3. РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 3 січня 2023 р. № 2-р "Деякі питання проектування та будівництва мостового переходу через р. Ірпінь на автомобільній дорозі загального користування державного значення Р-30 Під’їзд до м. Ірпеня". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  4. РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 3 січня 2023 р. № 1-р "Про схвалення проекту Угоди про взаємне скасування віз для пред’явників дипломатичних та службових паспортів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сенегал". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 12 "Про внесення зміни в додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. № 153". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 14 "Деякі питання виконання Державного бюджету України у 2023 році в умовах воєнного стану". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 2 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2022 р. № 174". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 6 "Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 р. № 106". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 4 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 січня 2014 р. № 6". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 3 "Про внесення змін у додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 р. № 85". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 17 "Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про продовження строку експлуатації ракетного комплексу 15П118М". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 16 "Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 18 травня 2016 р. № 343". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 15 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2006 р. № 1081 і від 2 вересня 2015 р. № 728". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 9 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності органами з визначення технічної прийнятності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Міністерством економіки". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 8 "Про визначення мінімального розміру гарантійної частки будівництва об’єктів нерухомого майна". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 7 "Про внесення зміни до пункту 4 Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 5 "Про встановлення розміру грошової компенсації за витрату часу, пов’язану з веденням записів та наданням інших відомостей, респондентам, які беруть участь у державному статистичному спостереженні “Обстеження умов життя домогосподарств”". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 10 "Про затвердження Порядку надання компенсації витрат ініціаторам створення індустріальних (промислових) парків - суб’єктам господарювання, керуючим компаніям та учасникам індустріальних (промислових) парків на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  19. РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 6 січня 2023 р. № 4-р "Про схвалення Концепції Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта на 2023-2027 роки". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 20 "Про внесення змін до Типового договору оренди захисних споруд цивільного захисту". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -