Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 2 серпня 2022 р. № 859 "Про затвердження Положення про порядок видачі мандата на право здійснення військової капеланської діяльності". Кабінет Міністрів України. 2022

Документ актуальний на 05.08.2022
завантажити документ, актуальний на поточний час

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 2 серпня 2022 р. № 859

Київ

Про затвердження Положення про порядок видачі мандата на право здійснення військової капеланської діяльності

{Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ

№ 962 від 08.09.2023}

Відповідно до частини шостої статті 9 Закону України “Про Службу військового капеланства” Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити такі, що додаються:

Положення про порядок видачі мандата на право здійснення військової капеланської діяльності;

опис бланка мандата на право здійснення військової капеланської діяльності.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 73


ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 2 серпня 2022 р. № 859

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок видачі мандата на право здійснення військової капеланської діяльності

Загальні положення

1. Це Положення визначає процедуру видачі мандата на право здійснення військової капеланської діяльності (далі - мандат).

2. У цьому Положенні терміни вживаються у значенні, наведеному в Законах України “Про Службу військового капеланства”, “Про свободу совісті та релігійні організації”, “Про військовий обов’язок і військову службу” та “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

3.

Право на отримання мандата має громадянин України, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні релігійної організації, здобув вищу богословську освіту (вимога застосовується з дня набрання чинності частиною другою статті 7 Закону України “Про Службу військового капеланства”) та кандидатура якого була надана керівним центром (управліням) відповідної релігійної організації для проходження відповідної підготовки та здійснення військової капеланської діяльності.

Організація роботи, пов’язаної з видачею мандата

4. Для зайняття 90 відсотків штатних посад військових капеланів центральний орган виконавчої влади, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні Сили, Національна гвардія, інші утворені відповідно до законів України військові формування та Держприкордонслужба, затверджує розподіл квот конфесійного представництва військових капеланів з урахуванням конфесійної приналежності особового складу та надсилає до ДЕСС запит про визначення кількості кандидатів на посади військових капеланів від відповідної релігійної організації (далі - запит про кількість кандидатів).

Для зайняття 10 відсотків штатних посад військових капеланів у Збройних Силах, Національній гвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та Держприкордонслужбі начальник Служби військового капеланства Збройних Сил, Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Держприкордонслужби здійснює розподіл квот конфесійного представництва військових капеланів та через центральний орган виконавчої влади, у підпорядкуванні якого він перебуває, надсилає до ДЕСС відповідний запит про кількість кандидатів.

Запит про кількість кандидатів має містити інформацію про розподіл квот конфесійного представництва військових капеланів та загальну чисельність штатних посад військових капеланів.

5. ДЕСС за результатами розгляду запиту про кількість кандидатів протягом десяти робочих днів визначає кількість кандидатів на посади військових капеланів від відповідної релігійної організації, формує та надсилає запит до керівного центру (управління) цієї релігійної організації щодо подання кандидатур для проходження відповідної підготовки та здійснення військової капеланської діяльності (далі - запит щодо подання кандидатур).

6. Про отримання запиту щодо подання кандидатур релігійний центр (управління) повідомляє ДЕСС протягом десяти робочих днів. Релігійний центр (управління) також повідомляє ДЕСС про можливість подати кандидатури. Таке повідомлення скріплюється власноручним підписом (у разі повідомлення у паперовій формі) або електронним підписом (у разі повідомлення в електронній формі) керівника релігійного центру (управління).

7. У разі повідомлення релігійним центром (управлінням) про неможливість подати кандидатури ДЕСС протягом п’яти робочих днів повідомляє про це відповідному центральному органу виконавчої влади, що надіслав запит про кількість кандидатів.

8. Для виготовлення мандатів релігійний центр (управління) подає до ДЕСС:

1) заяву релігійного центру (управління) про виготовлення мандатів, яка має містити відомості про кожного кандидата на посаду військового капелана, зокрема:

прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), дату його народження, зареєстроване/задеклароване місце проживання, номер, серію (за наявності) паспорта громадянина України, дату видачі та орган, що його видав;

найменування посади священнослужителя, яку кандидат на посаду військового капелана обіймає в релігійній організації;

2) заяву кандидата на посаду військового капелана про видачу йому мандата із зазначенням форми виготовлення та видачі мандата (електронна чи паперова), засвідчену керівником релігійного центру (управління);

3) копії сторінок паспорта громадянина України, що містять відцифрований образ обличчя кандидата на посаду військового капелана, а також інформацію про його прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, зареєстроване місце проживання, серію та номер паспорта, дату видачі та найменування органу, що його видав (для паспорта громадянина України у формі книжечки), або копії лицьового та зворотного боку паспорта громадянина України (для паспорта громадянина України у формі картки);

4) щодо кандидата на посаду військового капелана, паспорт громадянина України якого оформлено у формі книжечки, - копії документа з інформацією про реєстраційний номер облікової картки платника податків або копії сторінки паспорта громадянина України з відміткою про відмову від прийняття такого реєстраційного номера (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті громадянина України);

5) відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання;

6) відомості про документ про вищу богословську освіту (з моменту введення в дію частини другої статті 7 Закону України “Про Службу військового капеланства”).

У разі коли документ про вищу богословську освіту виданий до 1 вересня 2018 р., зазначаються відомості про свідоцтво про державне визнання документа про вищу духовну освіту;

7) відомості про документ про вищу освіту, що підтверджує присудження ступеня вищої освіти не нижче бакалавра.

9. Документи, необхідні для виготовлення мандата або його дубліката, подаються до ДЕСС у паперовій формі відповідним релігійним центром (управлінням) через уповноваженого представника чи надсилаються реєстрованим поштовим відправленням або в електронній формі на офіційну адресу електронної пошти ДЕСС з накладенням електронного підпису керівника відповідного релігійного центру (управління).

10. Працівник ДЕСС під час приймання документів від релігійних центрів (управлінь) перевіряє повноту поданих документів, зазначених у пункті 8 цього Положення, наявність підстав для оформлення мандата, звіряє відомості про особу, зазначені в її паспорті громадянина України з даними, що містяться в заяві релігійного центру (управління) та документах про освіту.

11. У разі встановлення наявності підстав для відмови у виготовленні мандата ДЕСС видає наказ про відмову у виготовленні мандата, та письмово повідомляє про це релігійному центру (управлінню) із зазначенням підстав такої відмови.

Наказ про відмову у виготовленні мандата може бути оскаржений до суду.

12. Підставами для видання ДЕСС наказу про відмову у виготовленні мандата є:

1) подання не в повному обсязі документів, що додаються до заяви про виготовлення мандата;

2) подання документів, що містять помилки;

3) заява або хоча б один із документів, що додаються до заяви про виготовлення мандатів, підписані особою, яка не має на це повноважень;

4) відсутність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей про релігійну організацію або наявність запису про державну реєстрацію її припинення;

5) статут (положення) релігійної організації, священнослужителем якої є кандидат на посаду військового капелана, та/або релігійного центру (управління), що подав кандидатуру священнослужителя для проходження відповідної підготовки та здійснення військової капеланської діяльності, не відповідає вимогам закону.

13. Про виготовлення мандата або про відмову в його виготовленні ДЕСС протягом 15 робочих днів з дня отримання від релігійного центру (управління) заяви та доданих до неї документів видає відповідний наказ. Такий наказ оприлюднюється ДЕСС у порядку, визначеному законодавством про доступ до публічної інформації.

Виготовлення та видача мандата

14. Мандат виготовляється ДЕСС за формою згідно з додатком.

15. Відповідно до заяви кандидата на посаду військового капелана виготовлення та видача мандата здійснюються в паперовій або електронній формі у форматі PDF/A із застосуванням засобів кваліфікованого електронного підпису з урахуванням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг, а також законодавства у сфері електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації.

16. У разі виготовлення мандата в паперовій формі мандат скріплюється підписом Голови ДЕСС, який засвідчується гербовою печаткою ДЕСС, а в разі виготовлення мандата в електронній формі на нього накладається кваліфікований електронний підпис Голови ДЕСС.

17. Повідомлення відповідному релігійному центру (управлінню) про готовність мандата до видачі здійснюється ДЕСС протягом п’яти робочих днів.

18. Облік виданих мандатів здійснюється ДЕСС в журналі обліку мандатів на право здійснення військової капеланської діяльності (далі - журнал обліку мандатів) за формою, визначеною ДЕСС, який ведеться в електронній формі.

19. Мандат видається уповноваженому представнику релігійного центру (управління) для подальшої передачі його відповідному кандидату. Про видачу мандата уповноважений працівник ДЕСС робить відмітку в журналі обліку мандатів.

20. Мандат в електронній формі видається релігійному центру (управлінню) шляхом надсилання його разом із супровідним листом з накладеним на нього кваліфікованим електронним підписом Голови ДЕСС на адресу електронної пошти відповідного релігійного центру (управління).

У разі видачі мандата в електронній формі він вважається отриманим релігійним центром (управлінням) з часу надходження на адресу електронної пошти ДЕСС повідомлення від такого релігійного центру (управління) з накладеним на нього електронним підписом керівника релігійного центру (управління) або уповноваженої ним особи про отримання цього мандата. Про отримання релігійним центром (управлінням) мандата в електронній формі уповноважений працівник ДЕСС робить відмітку в журналі обліку мандатів.

21. Копія виданого мандата протягом п’яти робочих днів після її отримання релігійним центром (управлінням) надсилається відповідному центральному органу виконавчої влади, що надіслав запит про кількість кандидатів.

Центральний орган виконавчої влади, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні Сили, Національна гвардія, інші утворені відповідно до законів України військові формування та Держприкордонслужба, протягом трьох місяців з дня отримання копій виданих мандатів повідомляє ДЕСС про осіб, на ім’я яких було видано мандати, але які не уклали контракти про проходження військової служби на посадах Служби військового капеланства.

{Пункт 21 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 962 від 08.09.2023}

22. Плата за виготовлення та видачу мандата не стягується.

Виготовлення дубліката мандата

23. Підставами для виготовлення дубліката мандата є:

1) втрата мандата;

2) пошкодження мандата.

24. У разі втрати або пошкодження мандата у паперовій формі кандидат або військовий капелан подає до ДЕСС заяву в паперовій формі про виготовлення дубліката мандата, погоджену відповідним релігійним центром (управлінням), чи надсилає її реєстрованим поштовим відправленням або надсилає заяву в електронній формі на офіційну адресу електронної пошти ДЕСС з накладенням електронного підпису.

25. Дублікат мандата виготовляється протягом десяти робочих днів на бланку мандата з написом у правому верхньому кутку його титульної сторінки слова “Дублікат” та зазначенням дати його видачі.

26. Видача кандидату або військовому капелану дубліката мандата в паперовій або електронній формі та підтвердження факту його отримання здійснюються у порядку, визначеному для видачі мандата.

Припинення права здійснювати військову капеланську діяльність

27. Право здійснювати військову капеланську діяльність припиняється шляхом відкликання ДЕСС мандата.

28. Підставами для відкликання ДЕСС мандата є:

1) припинення громадянства України військового капелана;

2) втрата військовим капеланом статусу священнослужителя релігійної організації, що подала кандидатуру для проходження відповідної підготовки та здійснення військової капеланської діяльності;

3) припинення діяльності релігійного центру (управління), що подав кандидатуру військового капелана для проходження відповідної підготовки та здійснення військової капеланської діяльності;

4) звернення релігійного центру (управління), що надав кандидатуру священнослужителя для проходження відповідної підготовки та здійснення військової капеланської діяльності, до ДЕСС із проханням відкликати мандат;

5) визнання недійсним документа про вищу богословську освіту;

6) встановлення судом факту підроблення документа, поданого релігійним центром (управлінням) для виготовлення мандата;

7) звільнення військового капелана з посади Служби військового капеланства;

8) неукладення контракту про проходження військової служби на посадах Служби військового капеланства протягом трьох місяців з дня видачі мандата.

{Пункт 28 доповнено підпунктом 8 згідно з Постановою КМ № 962 від 08.09.2023}

29. Про відкликання мандата ДЕСС:

1) протягом п’яти робочих днів з дня отримання даних, що підтверджують факти та обставини, зазначені у пункті 28 цього Положення, видає відповідний наказ;

2) не пізніше наступного робочого дня повідомляє відповідному центральному органу виконавчої влади, за запитом про кількість кандидатів якого було видано мандат.

30. Про відкликання мандата уповноважений працівник ДЕСС робить відповідний запис у журналі обліку мандатів.

31. Збройні Сили, Національна гвардія, інші утворені відповідно до законів України військові формування та Держприкордонслужба протягом десяти робочих днів повідомляють ДЕСС про звільнення військового капелана.


Додаток

до Положення

(в редакції постанови Кабінету Міністрів України

від 8 вересня 2023 р. № 962)

МАНДАТ

на право здійснення військової капеланської діяльності

{Додаток в редакції Постанови КМ № 962 від 08.09.2023}


ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 2 серпня 2022 р. № 859

ОПИС

мандата на право здійснення військової капеланської діяльності

Мандат у паперовій формі виготовляється на білому паперовому аркуші розміром 297 х 210 міліметрів, щільність якого не менше 80 грамів на кв. метр.

На титульній сторінці мандата подано інформацію українською мовою, що виконана друкарським способом:

перший рядок - у центрі розміщений малий герб України;

другий та третій рядки у центрі - ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ЕТНОПОЛІТИКИ ТА СВОБОДИ СОВІСТІ;

четвертий рядок у лівому кутку мандата надруковано слово “Серія” та дві літери, що її позначають, а в правому - шестизначний реєстраційний номер. Серія і реєстраційний номер мандата визначаються за формою “МК № ХХХХ-YY”, де МК - серія мандата, позначена кириличними літерами, ХХХХ - порядковий номер мандата в межах відповідної серії, а YY - останні дві цифри року, коли мандат було видано;

п’ятий рядок у центрі - МАНДАТ;

шостий рядок у центрі - на право здійснення військової капеланської діяльності;

сьомий рядок у центрі - прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) священнослужителя, якому видається мандат;

восьмий та дев’ятий рядки у центрі - найменування релігійного центру (управління), що подав кандидатуру священнослужителя для проходження відповідної підготовки та здійснення військової капеланської діяльності;

десятий рядок у центрі - конфесійна приналежність;

одинадцятий рядок у центрі - військове формування/правоохоронний орган здійснення військової капеланської діяльності;

{Абзац одинадцятий в редакції Постанови КМ № 962 від 08.09.2023}

дванадцятий рядок у центрі - реквізити наказу ДЕСС, на підставі якого виготовлено мандат;

{Абзац дванадцятий в редакції Постанови КМ № 962 від 08.09.2023}

тринадцятий рядок у центрі - найменування посади особи ДЕСС, яка підписала мандат, підпис, власне ім’я та прізвище посадової особи, яка підписала мандат, проставляється печатка ДЕСС;

{Абзац тринадцятий в редакції Постанови КМ № 962 від 08.09.2023}

чотирнадцятий рядок зліва - дата виготовлення мандата.

{Абзац в редакції Постанови КМ № 962 від 08.09.2023}

Про затвердження Положення про порядок видачі мандата на право здійснення військової капеланської діяльності

Постанова Кабінету Міністрів України; Положення, Форма типового документа, Опис від 02.08.2022 № 859

Редакція від 13.09.2023, підстава — 962-2023-п

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/859-2022-%D0%BF

Законодавство України

станом на 22.09.2023

чинний


Документи та файли

  • Сигнальний документ — f517954n104.docx від 13.09.23 16:40, 22 кб

Публікації документа

  • Урядовий кур'єр від 04.08.2022 — № 168
  • Офіційний вісник України від 16.08.2022 — 2022 р., № 63, стор. 71, стаття 3805, код акта 112993/2022

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Кабінет Міністрів України:

  1. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 1 "Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 року в умовах правового режиму воєнного стану в Україні". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 1 "Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 року в умовах правового режиму воєнного стану в Україні". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  3. РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 3 січня 2023 р. № 2-р "Деякі питання проектування та будівництва мостового переходу через р. Ірпінь на автомобільній дорозі загального користування державного значення Р-30 Під’їзд до м. Ірпеня". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  4. РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 3 січня 2023 р. № 1-р "Про схвалення проекту Угоди про взаємне скасування віз для пред’явників дипломатичних та службових паспортів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сенегал". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 12 "Про внесення зміни в додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. № 153". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 14 "Деякі питання виконання Державного бюджету України у 2023 році в умовах воєнного стану". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 2 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2022 р. № 174". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 6 "Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 р. № 106". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 4 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 січня 2014 р. № 6". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 3 "Про внесення змін у додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 р. № 85". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 17 "Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про продовження строку експлуатації ракетного комплексу 15П118М". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 16 "Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 18 травня 2016 р. № 343". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 15 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2006 р. № 1081 і від 2 вересня 2015 р. № 728". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 9 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності органами з визначення технічної прийнятності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Міністерством економіки". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 8 "Про визначення мінімального розміру гарантійної частки будівництва об’єктів нерухомого майна". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 7 "Про внесення зміни до пункту 4 Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 5 "Про встановлення розміру грошової компенсації за витрату часу, пов’язану з веденням записів та наданням інших відомостей, респондентам, які беруть участь у державному статистичному спостереженні “Обстеження умов життя домогосподарств”". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 3 січня 2023 р. № 10 "Про затвердження Порядку надання компенсації витрат ініціаторам створення індустріальних (промислових) парків - суб’єктам господарювання, керуючим компаніям та учасникам індустріальних (промислових) парків на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  19. РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 6 січня 2023 р. № 4-р "Про схвалення Концепції Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта на 2023-2027 роки". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 6 січня 2023 р. № 20 "Про внесення змін до Типового договору оренди захисних споруд цивільного захисту". Кабінет Міністрів України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -