Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 15.02.2021 № 233 "Про затвердження Змін до Правил ринку та Методики формування цін на допоміжні послуги". Нацком.енергетики. 2021

Документ актуальний на 05.03.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

ПОСТАНОВА

15.02.2021  № 233

Про затвердження Змін до Правил ринку та Методики формування цін на допоміжні послуги

Відповідно до законів України "Про ринок електричної енергії" та "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Зміни до Правил ринку, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 307, що додаються.

2. Затвердити Зміни до Методики формування цін на допоміжні послуги, затвердженої постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 квітня 2019 року № 635, що додаються.

3. Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному вебсайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Голова НКРЕКП

В. Тарасюк


ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова Національної

комісії, що здійснює державне

регулювання у сферах

енергетики та комунальних

послуг

15.02.2021  № 233

ЗМІНИ

до Правил ринку

1.

У розділі III:

1) пункт 3.3.1 глави 3.3 викласти в такій редакції:

"3.3.1. Якщо обсяг запропонованої ДП за результатами відповідного аукціону на ДП перевищує або дорівнює обсягу, що був визначений ОСП для купівлі, ДП розподіляються на аукціоні на ДП за цінами пропозицій на ДП згідно з вимогами глави 3.15 цього розділу.

Якщо обсяг запропонованої ДП за результатами річного аукціону на ДП менший ніж потреба ОСП, ОСП акцептує всі обсяги, зазначені в наданих пропозиціях, та використовує для ПДП найменшу з ціни пропозицій на ДП відповідного ПДП або ціни, розрахованої за затвердженою Регулятором методикою.";

2) пункти 3.6.8 та 3.6.9 глави 3.6 викласти в такій редакції:

"3.6.8. Результати моніторингу надання ДП використовуються для нарахування платежів за надання ДП та плати за невідповідність надання ДП та є підставою для позбавлення ПДП Свідоцтва про відповідність вимогам до ДП у частині надання відповідної ДП.

3.6.9. Рішення щодо позбавлення ПДП Свідоцтва про відповідність вимогам до ДП у частині надання ДП приймається за результатами моніторингу, якщо кількість розрахункових періодів, у яких ДП була не надана, становить більше 30 % від загальної кількості розрахункових періодів, по яких у ПДП були зобов'язання з надання ДП.

Для позбавлення ПДП Свідоцтва про відповідність вимогам до ДП у частині надання ДП ОСП:

1) обчислює критичний розрахунковий період Nкр, після якого кількість випадків ненадання ДП перевищує допустимий відсоток ненадання відповідної ДП, за формулою

де

0,3

-

допустима доля ненадання ДП одиницею надання ДП;

Nзаг

-

загальна кількість розрахункових періодів у місяці, в яких в одиниці надання ДП були зобов'язання з надання ДП.

Усі розрахункові періоди, що слідують після Nкр, виключаються з розрахунків платежів (за надання ДП та плати за невідповідність надання ДП) по такій одиниці надання відповідної ДП;

2) вилучає одиницю надання ДП з Реєстру ПДП щодо надання відповідної ДП;

3) скасовує зобов'язання такої одиниці надання ДП з надання відповідної ДП на подальші місяці, а обсяги акцептованих резервів по такій одиниці надання ДП виставляє на наступні аукціони.";

3) пункт 3.10.7 глави 3.10 викласти в такій редакції:

"3.10.7. Добові аукціони на ДП проводяться протягом року кожного календарного дня у d-1.

Добовий аукціон на ДП проводиться лише на ті розрахункові періоди, на які потреба ОСП у резервах не задоволена на попередніх аукціонах або якщо виникла потреба в додаткових резервах.";

4) пункт 3.16.2 глави 3.16 замінити двома новими пунктами 3.16.2 та 3.16.3 такого змісту:

"3.16.2. ОСП не пізніше ніж через 30 хвилин після закриття воріт аукціону на ДП повідомляє ПДП результати аукціону на ДП (у тому числі тих ПДП, чия пропозиція відхилена) із зазначенням, зокрема:

обсягів та цін поданих пропозицій на ДП;

обсягів та цін акцептованих пропозицій на ДП.

Інформація щодо обсягів та цін поданих та акцептованих пропозицій на ДП зазначається по кожному продукту для відповідних розрахункових періодів відповідно до формату, визначеного в документації, що оприлюднена на офіційному вебсайті ОСП.

Якщо аукціонна платформа недоступна, інформація про результати аукціону на ДП надсилається кожному ПДП, який брав участь в аукціоні, на електронну пошту та/або іншими засобами зв'язку.

3.16.3. ОСП оприлюднює на власному офіційному вебсайті результати аукціону на ДП із зазначенням, зокрема, обсягів та цін акцептованих пропозицій на ДП.

Результати добового аукціону на ДП оприлюднюються не пізніше 17:00 дня проведення такого аукціону.

Результати річного/квартального/місячного/тижневого аукціону на ДП оприлюднюються після завершення процедури оскарження результатів відповідного аукціону.".

2. Абзаци другий-четвертий пункту 5.19.3 глави 5.19 розділу V викласти в такій редакції:

"

".

3. Пункти 10.7 та 10.8 розділу X замінити одним пунктом 10.7 такого змісту:

"10.7. Граничні ціни надання ДП (по кожному продукту) прирівнюються до цін надання відповідних ДП (по кожному продукту), визначених за методикою, затвердженою Регулятором.".

У зв'язку з цим пункти 10.9-10.14 вважати відповідно пунктами 10.8-10.13.

4. Пункт 12.4 глави 12 додатка 3 замінити двома новими пунктами 12.4 та 12.5 такого змісту:

"12.4. ОСП має право розірвати цей Договір в односторонньому порядку з дати, зазначеної в повідомленні про розірвання Договору, якщо:

1) ПДП втратив статус учасника ринку;

2) усі наявні одиниці надання ДП відповідного ПДП виключено з Реєстру ПДП.

12.5. Дія цього Договору припиняється достроково з дати набрання законної сили рішенням суду про його розірвання.".

У зв'язку з цим пункт 12.5 вважати пунктом 12.6.

5. Пункт 12.4 глави 12 додатка 4 замінити двома новими пунктами 12.4 та 12.5 такого змісту:

"12.4. ОСП має право розірвати цей Договір в односторонньому порядку з дати, зазначеної в повідомленні про розірвання Договору, якщо:

1) ПДП втратив статус учасника ринку;

2) усі наявні одиниці надання ДП відповідного ПДП виключено з Реєстру ПДП.

12.5. Дія цього Договору припиняється достроково з дати набрання законної сили рішенням суду про його розірвання.".

У зв'язку з цим пункт 12.5 вважати пунктом 12.6.

6. Пункт 12.4 глави 12 додатка 5 замінити двома новими пунктами 12.4 та 12.5 такого змісту:

"12.4. ОСП має право розірвати цей Договір в односторонньому порядку з дати, зазначеної в повідомленні про розірвання Договору, якщо:

1) ПДП втратив статус учасника ринку;

2) усі наявні одиниці надання ДП відповідного ПДП виключено з Реєстру ПДП.

12.5. Дія цього Договору припиняється достроково з дати набрання законної сили рішенням суду про його розірвання.".

У зв'язку з цим пункт 12.5 вважати пунктом 12.6.

7. У додатку 6:

1) в абзаці другому пункту 6 слова "відповідно до Правил ринку" замінити знаком та словами ", а також результати аукціонів у системі управління ринком";

2) пункти 7 та 8 викласти в такій редакції:

"7. Одиницею моніторингу є одиниця надання ДП, яка може складатися з енергоблоків/гідроагрегатів та/або електростанції, та/або одиниці відбору (одиниці споживання). Моніторинг РПЧ здійснюється на підставі телевимірювань по кожному енергоблоку/гідроагрегату та/або електростанції, та/або одиниці відбору (одиниці споживання), що входять до складу одиниці надання ДП, графіків фізичного відпуску та відбору ППБ та результатів аукціонів у системі управління ринком. Моніторинг аРВЧ або рРВЧ та РЗ здійснюється на підставі телевимірювань по одиниці надання ДП, графіків фізичного відпуску та відбору ППБ та результатів аукціонів у системі управління ринком.

8. Моніторинг надання ДП здійснюється для визначених у Правилах ринку продуктів, що були акцептовані на аукціонній платформі на ДП та/або за резервною процедурою.

Результати моніторингу надання ДП (як за умов, якщо активація ДП відбувалася, так і за умов, якщо активація ДП не відбувалася) поділяються на два типи:

1) ДП надана;

2) ДП не надана.

Якщо в середині будь-якого розрахункового періоду за будь-яким підходом виявлена невідповідність встановленим критеріям щодо обсягів чи якості надання ДП, то приймається рішення, що ДП не надана протягом усього розрахункового періоду. У випадку відсутності будь-яких невідповідностей вимогам, передбаченим цим Порядком, приймається рішення, що ДП надана протягом усього розрахункового періоду.

Якщо за результатами моніторингу надання ДП прийнято рішення, що ДП не надана, але це відбулося внаслідок виконання команди ОСП на зміну активної потужності поза межами балансуючого ринку та/або команди поза межами балансуючого ринку, що вплинула на зміну активної потужності, а також повернення на графік фізичного відпуску після виконання таких команд, для відповідних ОРЧ приймається рішення, що ДП надана, у разі надання ПДП відповідної інформації.

Якщо ДП не надана одиницею надання ДП, рішення, що ДП не надана, поширюється на весь відповідний продукт.

Якщо диспетчерська команда на зміну рівня виробництва/споживання видана поза межами модуля активації та/або по телефону, то приймається рішення, що ДП із забезпечення рРВЧЗ та/або рРВЧР надана.

У разі розміщення на одній одиниці надання ДП більше одного виду резервів приймається рішення, що ДП надана, якщо надані всі види резервів. Якщо один із видів резервів не наданий, то приймається рішення, що ДП не надана по відповідному виду резерву.

АРВЧ не може бути суміщений на одному блоці/агрегаті (групі) з рРВЧ та/або РЗ. У випадку суміщення на одиниці надання ДП аРВЧ і рРВЧ та/або РЗ для здійснення моніторингу ПДП має надавати ОСП телевимірювання активної потужності та інші дані по енергоблоку/гідроагрегату (групі) аРВЧ та дані по енергоблоку/гідроагрегату (групі) рРВЧ та/або РЗ.";

3) у пункті 9:

абзац третій доповнити знаком та словом "/або";

в абзацах дев'ятому та одинадцятому слова та абревіатуру "умовами договору на надання ДП" замінити словами, абревіатурою та знаком "результатами аукціону на ДП та/або графіком фізичного відпуску та відбору ППБ";

після абзацу одинадцятого доповнити новим абзацом дванадцятим такого змісту:

"Якщо ПДП має у відношенні одиниці надання ДП зобов'язання лише з надання рРВЧ та/або РЗ на завантаження (розвантаження), то перевірка здійснюється лише на доступність резерву на завантаження (розвантаження).".

У зв'язку з цим абзаци дванадцятий-п'ятнадцятий вважати відповідно абзацами тринадцятим-шістнадцятим;

після абзацу чотирнадцятого доповнити новим абзацом п'ятнадцятим такого змісту:

"Якщо в ОРЧ відбувалось зменшення потужності одиниці надання ДП внаслідок активації пропозиції на балансуючому ринку, в результаті чого потужність електростанції становить 0 МВт, ДП із РПЧ, аРВЧС та аРВЧР вважається наданою.".

У зв'язку з цим абзаци п'ятнадцятий та шістнадцятий вважати відповідно абзацами шістнадцятим та сімнадцятим;

4) у пункті 11:

абзац другий викласти в такій редакції:

"Послуга вважається активованою в ОРЧ, в яких одиниця надання ДП перебувала під управлінням ЦР САРЧП, та у випадках, коли за результатом виконання диспетчерських команд активна потужність станції дорівнює 0 МВт, або при виконанні команд поза балансуючим ринком.";

абзаци сімнадцятий та двадцять другий доповнити словами, знаком та абревіатурою "та/або відповідно до результатів аукціонів на ДП";

в абзаці сорок другому букву та знак "n +" замінити буквою та знаком "n -";

після абзацу сорок другого доповнити новим абзацом сорок третім такого змісту:

"Значення розрахованої фактичної зміни навантаження та мінімально допустимої швидкості зміни навантаження округлюється до третього знака після коми.".

У зв'язку з цим абзаци сорок третій та сорок четвертий вважати відповідно абзацами сорок четвертим та сорок п'ятим.

Директор

Департаменту енергоринку

Ю. Власенко


ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова Національної

комісії, що здійснює державне

регулювання у сферах

енергетики та комунальних

послуг

15.02.2021  № 233

ЗМІНИ

до Методики формування цін на допоміжні послуги

1. У главі 2:

1) у пункті 2.1:

абзац другий викласти в такій редакції:

"

(1)

";

після абзацу десятого доповнити новим абзацом одинадцятим такого змісту:

"

-

коефіцієнт стимулювання надання допоміжної послуги із забезпечення РПЧ, що дорівнює 1;

".

У зв'язку з цим абзаци одинадцятий-п'ятнадцятий вважати відповідно абзацами дванадцятим-шістнадцятим;

2) абзац другий пункту 2.2 викласти в такій редакції:

(3)

";

3) доповнити новим пунктом такого змісту:

"2.3. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення РПЧ симетричного (PrSFCR) визначається за формулою

(4)

".

У зв'язку з цим формули 4-13 вважати відповідно формулами 5-14.

2. Глави 3 та 4 викласти в такій редакції:

"3. Формування ціни на допоміжну послугу із забезпечення РВЧ

3.1. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення автоматичного РВЧ на завантаження (Pr+aFRR) визначається за формулою

(5)

де

-

коефіцієнт стимулювання надання допоміжної послуги із забезпечення автоматичного РВЧ, що дорівнює 1.

3.2. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення автоматичного РВЧ на розвантаження (Pr-aFRR) визначається за формулою

(6)

3.3. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення автоматичного РВЧ симетричного (PrSaFRR) визначається за формулою

(7)

3.4. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення ручного РВЧ на завантаження (Pr+mFRR) визначається за формулою

(8)

де

-

коефіцієнт стимулювання надання допоміжної послуги із забезпечення ручного РВЧ, що дорівнює 0,45.

3.5. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення ручного РВЧ на розвантаження (Pr-mFRR) визначається за формулою

(9)

4. Формування ціни на допоміжну послугу із забезпечення РЗ

4.1. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення РЗ на завантаження (Pr+RR) визначається за формулою

(10)

де

-

коефіцієнт стимулювання надання допоміжної послуги із забезпечення РЗ, що дорівнює 0,4.

4.2. Ціна надання допоміжної послуги із забезпечення РЗ на розвантаження (Pr-RR) визначається за формулою

(11)

".

У зв'язку з цим формули 9-14 вважати відповідно формулами 12-17.

Директор

Департаменту енергоринку

Ю. Власенко

Про затвердження Змін до Правил ринку та Методики формування цін на допоміжні послуги

Постанова; Нацком.енергетики, ком.послуг від 15.02.2021 № 233

Прийняття від 15.02.2021

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v0233874-21

Законодавство України

станом на 12.05.2023

чинний


Публікації документа

  • Оприлюднення на офіційних веб-сайтах органів державної влади України від 16.02.2021

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Нацком.енергетики:

  1. ПОСТАНОВА від 13.01.2021 № 42 "Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 січня 2020 року № 92". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 13.01.2021 № 41 "Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 січня 2020 року № 89". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 13.01.2021 № 40 "Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 січня 2020 року № 77". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 11.01.2021 № 16 "Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 15.01.2021 № 46 "Про затвердження Змін до постанови НКРЕКП від 26 квітня 2019 року № 641". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 127 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 16 грудня 2020 року № 2458". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 126 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 16 грудня 2020 року № 2456". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 125 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 30 грудня 2020 року № 2772". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 124 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 30 грудня 2020 року № 2770". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 127 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 16 грудня 2020 року № 2458". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 126 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 16 грудня 2020 року № 2456". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 125 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 30 грудня 2020 року № 2772". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 30.01.2021 № 124 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 30 грудня 2020 року № 2770". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 03.02.2021 № 138 "Про затвердження Змін до Порядку встановлення, перегляду та припинення дії «зеленого» тарифу на електричну енергію для суб’єктів господарської діяльності, споживачів електричної енергії, у тому числі енергетичних кооперативів, та приватних домогосподарств, генеруючі установки яких виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 05.02.2021 № 189 "Про внесення зміни до Правил ринку". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 03.02.2021 № 143 "Про затвердження Змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 07 липня 2016 року № 1234". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 03.02.2021 № 175 "Про затвердження Змін до постанови НКРЕКП від 12 червня 2018 року № 374". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 10.02.2021 № 218 "Про затвердження Змін до деяких постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 03.02.2021 № 173 "Про затвердження Змін до постанови НКРЕКП від 29 березня 2019 року № 450". Нацком.енергетики. 2021 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 17.02.2021 № 254 "Про подання фінансової звітності суб’єктами господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг". Нацком.енергетики. 2021 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -