Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 1843-VIII від 9 лютого 2017 року "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи"". Верховна Рада України. 2017

Документ актуальний на 27.02.2017
завантажити документ, актуальний на поточний час

ПОСТАНОВА

Верховної Ради України

Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи"

Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити Рекомендації парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи" (додаються).

2. Кабінету Міністрів України до 1 вересня 2017 року поінформувати Верховну Раду України про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань, схвалених цією Постановою.

3. Апарату Верховної Ради України забезпечити в установленому порядку видання збірника матеріалів парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи".

4. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

5. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України

А.ПАРУБІЙ

м. Київ

9 лютого 2017 року

№ 1843-VIII


СХВАЛЕНО

Постановою Верховної Ради України

від 9 лютого 2017 року № 1843-VIII

РЕКОМЕНДАЦІЇ

парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи"

Більше двох років тому Україна пережила доленосний момент своєї історії - відбулася Революція Гідності.

Тисячі відважних українців вийшли на Майдан, щоб відстояти європейський вибір України. Заради гідного майбутнього своєї країни віддала життя Небесна Сотня.

Указом Президента України від 14 квітня 2014 року № 405/2014 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України". Відтоді тисячі військовослужбовців, добровольців, волонтерів відстоюють територіальну цілісність нашої держави на східних кордонах.

Завдяки спільним зусиллям Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та громадськості упродовж 2014-2016 років створено законодавчу базу, що регулює питання соціального захисту учасників Революції Гідності та членів родин Героїв Небесної Сотні, закладено основи законодавчої бази з питань соціального захисту учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих.

Зокрема, на всі зазначені вище категорії осіб поширено дію Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а саме:

1. Статус інваліда війни надається:

1.1. Особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі в Революції Гідності, та які звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

З метою реалізації права постраждалих учасників Революції Гідності на отримання статусу інваліда війни постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 482:

затверджено Порядок встановлення факту участі осіб, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (у Революції Гідності), і одержання ними під час участі у Революції Гідності поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я;

затверджено Порядок встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями, каліцтвом, контузією чи іншими ушкодженнями здоров’я, одержаними особами, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (у Революції Гідності);

внесено зміни до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317.

1.2. Особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, з числа:

військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовців військових прокуратур, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби України, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань;

працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції;

бійців добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

бійців добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;

осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції (у тому числі волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Порядок надання статусу інваліда війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 року № 685.

Рішення про надання статусу інваліда війни приймається органами соціального захисту населення.

2. Статус учасника бойових дій надається особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, з числа:

військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовців військових прокуратур, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби України, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань;

бійців добровольчих формувань, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413.

Рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається комісіями з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міністерстві оборони України, Міністерстві внутрішніх справ України, Національній поліції України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту, Генеральній прокуратурі України, Управлінні державної охорони України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній пенітенціарній службі України, Державній фіскальній службі України.

У разі виникнення спірних питань, що потребують міжвідомчого врегулювання, рішення приймається Міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", яка утворена Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (далі - Міжвідомча комісія).

3. Статус учасника війни надається працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 739 "Питання надання статусу учасника війни деяким особам" розгляд питань про встановлення статусу учасника війни зазначеним категоріям осіб покладено на комісії, утворені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 1996 року № 458 "Про комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни, відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

4. Статус особи, на яку поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (далі - статус члена сім’ї загиблого), надається:

членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності;

членам сімей осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, поліцейських, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

членам сімей осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції (у тому числі волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

членам сімей осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

членам сімей осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час виконання такими добровольчими формуваннями завдань антитерористичної операції у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

членам сімей військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовців військових прокуратур, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби України, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

членам сімей працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення.

Порядок надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", деяким категоріям осіб затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 740.

Рішення про встановлення статусу члена сім’ї загиблого приймається структурними підрозділами місцевих державних адміністрацій з питань соціального захисту населення.

Станом на 1 вересня 2016 року надано:

статус інваліда війни - 60 постраждалим учасникам Революції Гідності та близько 4 тисячам учасників антитерористичної операції;

статус учасника бойових дій - понад 263 тисячам учасників антитерористичної операції;

статус учасника війни - 529 учасникам антитерористичної операції;

статус члена сім’ї загиблого - 147 членам сімей загиблих учасників Революції Гідності та понад 6100 членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції.

Питання соціального захисту учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності, членів сімей Героїв Небесної Сотні та загиблих учасників антитерористичної операції регулюються також Указом Президента України "Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції" від 18 березня 2015 року № 150/2015, Кодексом законів про працю України, законами України "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей", "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист", "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про реабілітацію інвалідів в Україні", "Про відпустки" та іншими нормативними актами.

МЕДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ

Особи з числа учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності, яким наданий статус інваліда війни, учасника бойових дій або учасника війни, а також члени сімей загиблих з числа таких осіб мають пільги:

на безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

на позачергову (першочергову) госпіталізацію;

на безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);

на щорічне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів.

Учасникам війни пільги на безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів та на безплатне зубопротезування надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (у 2016 році - 1930 гривень).

Членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції та Героїв Небесної Сотні зазначені пільги надаються з 1 березня 2016 року без урахування сукупного доходу сім’ї на підставі Закону України "Про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих", розробленого народними депутатами України Третьяковим О.Ю., Порошенком О.П., Бурбаком М.Ю., Загорієм Г.В., Гаврилюком М.В., Шухевичем Ю.-Б.Р. та Рибчинським Є.Ю. у співпраці з ініціативною групою постраждалих/поранених на Майдані.

Особи, які отримали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження під час участі у Революції Гідності, мають право на безоплатне медичне обслуговування в Клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами, а також в госпіталях ветеранів війни та військово-медичних закладах (госпіталях) відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про забезпечення належного медичного обслуговування осіб, які отримали ушкодження здоров’я під час участі у Революції Гідності" від 8 грудня 2015 року № 851-VIII.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я під час проведення антитерористичної операції на сході України" від 29 травня 2014 року № 1286-VII право на безоплатне медичне обслуговування (лікування, медичну реабілітацію та інше) в Клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами надано також учасникам антитерористичної операції з числа військовослужбовців.

На даний час майже 16 тисяч учасників антитерористичної операції отримали медичну допомогу в 30 обласних госпіталях ветеранів війни та в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни (село Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області).

У закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України пройшли медичне обстеження та диспансеризацію близько 190 тисяч учасників антитерористичної операції, близько 16 тисяч членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції та близько 200 учасників Революції Гідності.

У багатьох закладах охорони здоров’я виділені додаткові ліжко-місця, відкриті кабінети психологічної допомоги та реабілітації.

Реабілітація осіб з порушенням опорно-рухового апарату проводиться у Львівському та Київському госпіталях ветеранів війни.

Для запровадження активної фізичної реабілітації хворих з травмами хребта і ураженнями спинного мозку керівниками закладів охорони здоров’я вводяться до штатних розписів у межах затверджених обсягів фінансування посади фахівців з фізичної реабілітації.

З метою приведення рівня надання фізичної реабілітації в Україні до європейських стандартів наразі опрацьовуються кваліфікаційні характеристики професій "ерготерапевт", "фізичний терапевт", "лікар з фізичної і реабілітаційної медицини".

Санаторно-курортне лікування учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності, а також членів сімей загиблих з числа таких осіб здійснюється в межах таких бюджетних програм:

"Санаторно-курортне лікування ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про жертви нацистських переслідувань", та інвалідів" (КПКВК 2501470). Загальний обсяг видатків із загального фонду державного бюджету за цією бюджетною програмою у 2016 році становив 103,7 мільйона гривень (у 2014 році - 83,4 мільйона гривень, у 2015 році - 132,8 мільйона гривень);

"Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням" (КПКВК 2505150). Загальний обсяг видатків із державного бюджету для забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням у межах цієї бюджетної програми у 2016 році становив 22,1 мільйона гривень (у 2015 році - 22,5 мільйона гривень).

За вісім місяців 2016 року путівки на санаторно-курортне лікування отримали:

у санаторно-курортні заклади Міністерства соціальної політики України - 1763 учасники антитерористичної операції (у 2015 році - 3646 учасників антитерористичної операції);

у санаторно-курортні заклади Міністерства оборони України - 782 учасники антитерористичної операції (у 2015 році - 2179 учасників антитерористичної операції).

Інваліди війни мають право на отримання грошової компенсації за невикористання санаторно-курортного лікування, якщо вони протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань.

Грошова компенсація виплачується інвалідам війни I і II групи у розмірі 100 відсотків середньої вартості путівки, інвалідам війни III групи - 75 відсотків середньої вартості путівки.

Учасники бойових дій, учасники війни та члени сімей загиблих з числа таких осіб мають право на одержання грошової компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Середня вартість санаторно-курортної путівки визначається щороку Міністерством соціальної політики України за поданням Фонду соціального захисту інвалідів та за погодженням з Міністерством фінансів України в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України про Державний бюджет України на поточний рік.

У 2016 році середня вартість санаторно-курортної путівки для виплати зазначених компенсацій становила 400 гривень. Як наслідок, розмір компенсації за невикористання санаторно-курортного лікування та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування майже у 13 разів був меншим за реальну вартість путівки (7-8 тисяч гривень).

Відповідно до статті 4 Закону України "Про реабілітацію інвалідів в Україні" військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, а також працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися до антитерористичної операції в районах її проведення, надано право на забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послугами медичної реабілітації, санаторно-курортним оздоровленням на підставі висновків лікарсько-консультативних комісій лікувально-профілактичних закладів чи рішень військово-лікарських комісій незалежно від встановлення їм інвалідності.

Порядок протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в антитерористичній операції та/або забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 518.

Фінансування протезування та ортезування зазначених осіб, а також забезпечення їх технічними та іншими засобами реабілітації здійснюється в межах таких бюджетних програм:

"Протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, а також регенерація для окремих категорій громадян, які брали участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок" (КПКВК 2505040). За цією бюджетною програмою на 2016 рік було передбачено 150 мільйонів гривень, з урахуванням перерозподілу коштів відповідно до реальних потреб сума видатків зменшена до 42,6 мільйона гривень. За 11 місяців 2016 року використано 27,5 мільйона гривень, здійснено протезування 19 учасників антитерористичної операції, продовжується протезування 12 учасників антитерористичної операції (у 2015 році з передбачених 27,6 мільйона гривень використано 16,9 мільйона гривень, здійснено протезування 11 учасників антитерористичної операції за кордоном);

"Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів" (КПКВК 2507030). На забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації в межах цієї бюджетної програми у 2016 році передбачено 1047,2 мільярда гривень.

Упродовж 2014-2016 років забезпечено протезуванням 315 учасників антитерористичної операції, у тому числі за кордоном - 24 особи, за новітніми технологіями в Україні - 6 осіб.

Відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" військовослужбовці, учасники бойових дій, особи, звільнені з військової служби, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи виконували службово-бойові завдання в екстремальних (бойових) умовах, в обов’язковому порядку повинні пройти безоплатну психологічну, медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до цих центрів і назад.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, психологічної реабілітації потребують 77 відсотків учасників антитерористичної операції.

З метою належного здійснення реабілітації Міністерством охорони здоров’я України розроблено методичні рекомендації щодо особливостей ведення пацієнтів з ознаками післятравматичного стресового розладу, створені виїзні мультидисциплінарні бригади (психіатр, психотерапевт, психолог), які залучаються для надання психолого-психіатричної допомоги, виділені ліжко-місця для реабілітації хворих з наслідками психологічної травми.

Профільні науково-дослідні інститути здійснюють підготовку спеціалістів, які працюють у зоні бойових дій, у медичних закладах і центрах медико-психологічної реабілітації, а також тренерів, які зможуть проводити подальші навчання для локальних цільових фахових груп у кожній області.

Фінансування психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції здійснюється в межах бюджетної програми "Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням" (КПКВК 2505150). За цією бюджетною програмою на психологічну реабілітацію учасників антитерористичної операції у 2016 році виділено 45,3 мільйона гривень, за 11 місяців використано 25 мільйонів гривень (у 2015 році було виділено 50 мільйонів гривень, з яких використано 24,8 мільйона гривень).

Планова кількість учасників антитерористичної операції - отримувачів послуг з психологічної реабілітації перевищує 9 тисяч осіб. За 11 місяців 2016 року психологічною реабілітацією забезпечено понад 5 тисяч учасників антитерористичної операції.

Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції укладені договори про надання послуг з психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції з 13 реабілітаційними установами.

Надання соціальної та психологічної допомоги здійснюють також центри соціально-психологічної реабілітації населення, що належать до сфери управління Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (міста Боярка, Славутич, селища міського типу Бородянка, Іванків Київської області, місто Коростень Житомирської області).

За вісім місяців 2016 року спеціалістами зазначених центрів надано послуг із соціально-психологічної допомоги 4814 учасникам антитерористичної операції та 7256 членам їхніх сімей.

Забезпечення реалізації пільг на безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, безплатне зубопротезування здійснюється переважно комунальними лікувально-профілактичними закладами за місцем проживання особи. Обсяги асигнувань на зазначену мету визначаються місцевими органами виконавчої влади.

Питання безоплатного та пільгового відпуску медикаментів регулюється постановами Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року № 1071 "Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами та установами охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету" та від 17 серпня 1998 року № 1303 "Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань".

ПІЛЬГИ З ОПЛАТИ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ, КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОМ, ПРИДБАННЯ ПАЛИВА

Особам з числа учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності, яким надано статус інваліда війни, учасника бойових дій або учасника війни, а також членам сімей загиблих з числа таких осіб надано право:

на 50-100-відсоткову знижку плати за користування житлом (квартирна плата);

на 50-100-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією, іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб;

позачергове безплатне встановлення квартирних телефонів і позачергове користування всіма послугами зв’язку. Абонементна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків затвердженого тарифу.

Учасникам війни зазначені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (у 2016 році - 1930 гривень).

Членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції та Героїв Небесної Сотні зазначені вище пільги надаються з 1 березня 2016 року без урахування сукупного доходу сім’ї на підставі Закону України "Про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих", розробленого народними депутатами України Третьяковим О.Ю., Порошенком О.П., Бурбаком М.Ю., Загорієм Г.В., Гаврилюком М.В., Шухевичем Ю-Б.Р. та Рибчинським Є.Ю. у співпраці з ініціативною групою постраждалих/поранених на Майдані.

Знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією, іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб надається в межах середніх норм споживання.

Соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 "Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування".

Пільги з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива, скрапленого газу, абонентної плати за користування телефоном надаються за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам. Так, у 2016 році місцевим бюджетам були передбачені, зокрема, такі субвенції:

у сумі 40269 мільйонів гривень - на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття;

у сумі 1205,2 мільйона гривень - на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997 року № 1050).

До 1 травня 2016 року зазначені субсидії призначалися з урахуванням пільг, передбачених законодавством для окремих категорій громадян, у тому числі для учасників бойових дій, інвалідів війни, членів сімей загиблих.

З прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 319 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України" з 1 травня 2016 року у разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються. Інформація про осіб, яким призначено субсидію, подається підприємствам-виробникам/виконавцям житлово-комунальних послуг та вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

За даними галузевої статистичної звітності, заборгованість субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для надання населенню пільг станом на 1 липня 2016 року становила 313 мільйонів гривень, проте пільги з оплати житлово-комунальних послуг надавалися пільговим категоріям населення підприємствами житлово-комунального господарства в повному обсязі.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТЛОМ

Особи з числа учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності, яким надано статус інваліда війни, учасника бойових дій або учасника війни, а також члени сімей загиблих з числа таких осіб мають право на позачергове (першочергове) забезпечення житлом.

Облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов, розподіл та надання житла, що належить до комунальної власності, відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" належить до компетенції органів місцевого самоврядування.

За інформацією обласних та Київської міської державних адміністрацій, станом на 1 жовтня 2016 року в черзі на поліпшення житлових умов перебували 31576 осіб, з них:

4607 інвалідів війни, у тому числі з числа учасників антитерористичної операції;

14693 учасники бойових дій, у тому числі з числа учасників антитерористичної операції;

3419 учасників війни, у тому числі з числа учасників антитерористичної операції;

8857 військовослужбовців, звільнених у запас.

Загальна потреба в коштах для реалізації права зазначених осіб на отримання житла становить 15 мільярдів гривень.

Згідно зі статтею 91 Бюджетного кодексу України до видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, належать видатки на програми підтримки будівництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян.

Відповідно до Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2006 року № 1081, військовослужбовці, які визнані у встановленому законодавством порядку інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків), пов’язаних із захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України і безпосередньою участю в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, та члени сімей військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, пов’язаного із захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України і безпосередньою участю в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, забезпечуються жилими приміщеннями для постійного проживання, що збудовані (придбані) за рахунок коштів державного бюджету та інших передбачених законодавством джерел, чи грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення з урахуванням пільг, установлених законами.

При цьому центральні органи виконавчої влади, що здійснюють керівництво Збройними Силами, іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями, правоохоронні органи спеціального призначення, Державна спеціальна служба транспорту та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, посади в яких комплектуються військовослужбовцями, виділяють до 20 відсотків житла для забезпечення зазначених вище осіб жилими приміщеннями для постійного проживання, що збудовані (придбані) за рахунок коштів державного бюджету та інших передбачених законодавством джерел і розташовані у населених пунктах, у яких вони перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, чи виплати грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення в такому самому обсязі.

У 2016 році сім’ям військовослужбовців розподілено 909 квартир (у 2015 році - 658 квартир) та 93 сім’ям (у 2015 році - 231 сім’ї) виплачена грошова компенсація за належне їм для отримання житло. З різних джерел надходження забезпечено житлом 48 сімей (у 2015 році - 87 сімей) загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

З фондів Міністерства оборони України забезпечено житлом 302 учасники антитерористичної операції, у тому числі 11 військовослужбовців, які отримали поранення.

У Державному бюджеті України у 2015 та 2016 роках передбачалася державна бюджетна програма "Забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок" (КПКВК 2505140) із видатками у сумі 63,9 мільйона гривень на рік. Проте в подальшому суму бюджетних призначень було зменшено відповідно до фактичної потреби (у 2015 році до 32,6 мільйона гривень, у 2016 році - до 45,3 мільйона гривень).

Порядок використання таких коштів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 407. Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство соціальної політики України. Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (відповідальний виконавець бюджетної програми), обласні та Київська міська державні адміністрації (їх структурні підрозділи).

У 2015 році за кошти програми КПКВК 2505140 придбано 48 квартир на загальну суму 29,3 мільйона гривень.

Станом на 1 грудня 2016 року на квартирному обліку перебуває 56 учасників антитерористичної операції, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок. Для придбання житла для 54 таких осіб на рахунки обласних державних адміністрацій спрямовано 44 мільйони гривень.

У Державному бюджеті України передбачено також бюджетну програму "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов" (КПКВК 2511120). Видатки за цією бюджетною програмою у 2015 році становили 367,7 мільйона гривень, у 2016 році - 416,8 мільйона гривень.

У 2015 році за кошти зазначеної субвенції закуплено 638 квартир.

Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю за результатами розгляду 5 жовтня 2016 року питання про стан виконання бюджетних програм щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції за дев’ять місяців 2016 року дійшов висновку про високий ризик зриву виконання бюджетної програми за КПКВК 2511120: станом на 5 жовтня 2016 року з виділених 299970 тисяч гривень не використано жодної копійки, оскільки Міністерство соціальної політики України запропонувало новий механізм використання коштів, яким передбачено придбання житла шляхом призначення та виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року № 719.

Питання забезпечення реалізації законодавчо встановлених гарантій щодо забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції перебуває на постійному контролі Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Зокрема, впродовж 2016 року Комітет чотири рази на своїх засіданнях розглядав стан виконання відповідних бюджетних програм, за результатами розгляду звертався до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо необхідності забезпечення своєчасного їх виконання. Інформація щодо стану забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих також доведена до відома Президента України П. Порошенка.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ ДІЛЯНКАМИ

Відповідно до Земельного кодексу України та Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, члени сімей загиблих мають право на першочергове отримання земельних ділянок:

для індивідуального житлового будівництва (у селах - не більше 0,25 гектара, у селищах - не більше 0,15 гектара, у містах - не більше 0,10 гектара);

для садівництва (не більше 0,12 гектара);

для городництва (землі надаються на праві оренди).

Порядок набуття права власності на земельні ділянки, повноваження органів виконавчої влади щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування громадянам визначені Земельним кодексом України.

Відповідно до статті 281 Податкового кодексу України учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, у тому числі з числа учасників антитерористичної операції, члени сімей загиблих звільняються від сплати земельного податку.

За оперативною інформацією територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, до органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади надійшла така кількість заяв про отримання земельних ділянок у власність:

167869 заяв учасників антитерористичної операції. Станом на 1 вересня 2016 року учасникам антитерористичної операції надано у власність 37393 земельні ділянки загальною площею 32,17 тисячі гектарів;

104 заяви членів сімей загиблих (померлих) учасників Революції Гідності. Станом на 1 вересня 2016 року членам сімей загиблих надано у власність 32 земельні ділянки загальною площею 72,64 гектара.

Органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування прийнято рішення про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення:

109267 земельних ділянок загальною площею 103,53 тисячі гектарів для учасників антитерористичної операції;

95 земельних ділянок загальною площею 93,98 гектара для членів сімей загиблих (померлих) учасників Революції Гідності.

Одним із проблемних питань у сфері виділення земельних ділянок для учасників антитерористичної операції є відсутність плану зонувань населених пунктів або детального плану території. Без зазначених документів відповідно до частини третьої статті 24 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" передача земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність фізичним особам для містобудівних потреб забороняється.

Особливо гостро це питання постало в місті Києві. За інформацією Департаменту земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації, у місті Києві плани зонування не розроблялися взагалі, а детальні плани території розроблені орієнтовно на 10-15 відсотків території міста, і ці землі вже мають своїх власників (користувачів). Як наслідок, у місті Києві земельні ділянки виділені лише 84 членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції. Водночас не прийнято жодного рішення про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для учасників антитерористичної операції.

ОДНОРАЗОВА ГРОШОВА ДОПОМОГА У РАЗІ ІНВАЛІДНОСТІ АБО ЗАГИБЕЛІ (СМЕРТІ) УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ

Відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, у разі отримання інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності мають право на отримання одноразової грошової допомоги.

Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають також члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста.

Одноразова грошова допомога призначається і виплачується Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також органами державної влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів - військовозобов’язаними, проходження служби у військовому резерві - резервістами. Порядок призначення і виплати такої одноразової грошової допомоги затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975.

Учасники парламентських слухань відзначають, що, на жаль, трапляються непоодинокі випадки, коли особи з числа військовослужбовців невдовзі після демобілізації помирають внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби (виконанням обов’язків військової служби) під час участі в антитерористичній операції, проте членам їхніх сімей одноразова грошова допомога не виплачується.

Відповідно до Закону України "Про волонтерську діяльність" право на отримання одноразової грошової допомоги мають також волонтери, яким встановлена інвалідність внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій та збройних конфліктів. У разі загибелі (смерті) такого волонтера одноразова грошова допомога виплачується членам його сім’ї. Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 року № 604.

З 25 грудня 2015 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих", ініційований народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Цим Законом право на отримання одноразової грошової допомоги надано також учасникам антитерористичної операції із числа добровольців, працівників підприємств, установ, організацій, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, та членам сімей загиблих (померлих) таких осіб. Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги зазначеним категоріям осіб затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2016 року № 336.

Рішення про призначення одноразової грошової допомоги учасникам антитерористичної операції з числа добровольців, працівників підприємств, установ, організацій, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, та членам сімей загиблих (померлих) таких осіб приймається Міжвідомчою комісією.

Станом на 1 грудня 2016 року Міжвідомчою комісією прийнято рішення про виплату одноразової грошової допомоги 91 члену сімей 53 загиблих учасників антитерористичної операції та 22 особам, які отримали інвалідність, пов’язану з участю в антитерористичній операції, на загальну суму 38,3 мільйона гривень.

Одноразова грошова допомога зазначеним вище категоріям осіб визначається у кратному розмірі до прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, на дату загибелі (смерті) особи або встановлення інвалідності:

у разі загибелі (смерті) - у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (з 1 грудня 2016 року - 800 тисяч гривень);

у разі встановлення інвалідності:

I групи - у розмірі 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (з 1 грудня 2016 року - 400 тисяч гривень);

II групи - у розмірі 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (з 1 грудня 2016 року - 320 тисяч гривень);

III групи - у розмірі 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (з 1 грудня 2016 року - 240 тисяч гривень).

ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА ПОСТРАЖДАЛИМ УЧАСНИКАМ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ТА ЧЛЕНАМ СІМЕЙ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

Відповідно до Закону України "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей" постраждалі учасники масових акцій громадського протесту в Україні, що розпочалися 21 листопада 2013 року, члени сімей з числа загиблих таких осіб мають право на державну допомогу:

у зв’язку зі смертю члена сім’ї, який брав участь у масових акціях громадського протесту, якщо смерть безпосередньо пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, - у розмірі 1 мільйон гривень;

у зв’язку з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень учаснику масових акцій громадського протесту - у розмірі 700 тисяч гривень;

у зв’язку з нанесенням тілесних ушкоджень середньої тяжкості учаснику масових акцій громадського протесту - у розмірі 500 тисяч гривень;

у зв’язку з нанесенням легких тілесних ушкоджень, побоїв, мордувань учаснику масових акцій громадського протесту - у розмірі 200 тисяч гривень;

у зв’язку із знищенням або пошкодженням майна учасника масових акцій громадського протесту - у розмірі витрат, необхідних для відновлення майна або придбання майна аналогічної вартості.

Порядок виплати зазначених видів державної допомоги визначено постановами Кабінету Міністрів України:

"Про соціальний захист осіб, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 року" від 6 серпня 2014 року № 324;

"Про соціальний захист осіб, які отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 року" від 29 липня 2015 року № 535;

"Про соціальний захист осіб, які отримали легкі тілесні ушкодження, побої, мордування під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 року" від 23 грудня 2015 року № 1098;

"Про соціальний захист членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 року, а також осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності" від 28 березня 2014 року № 76.

Перелік осіб, які отримали під час участі у Революції Гідності тілесні ушкодження різної тяжкості, формується і затверджується Міністерством охорони здоров’я України за результатами судово-медичної експертизи та за погодженням з Міністерством соціальної політики України, Міністерством внутрішніх справ України, Генеральною прокуратурою України.

Станом на 1 вересня 2016 року:

до списку осіб, смерть яких пов’язана з участю в Революції Гідності, внесено 108 осіб; профінансовано виплату державної допомоги 99 особам на суму 24,1 мільйона гривень (близько 250 тисяч гривень із належної за законом суми в 1 мільйон гривень);

до переліку осіб, які отримали під час участі у Революції Гідності тяжкі тілесні ушкодження, внесено 172 особи; профінансовано виплату державної допомоги 153 особам на суму 15,5 мільйона гривень (близько 102 тисяч гривень на одну особу із належної за законом суми в 700 тисяч гривень);

до переліку осіб, які отримали під час участі у Революції Гідності тілесні ушкодження середньої тяжкості, внесено 228 осіб; профінансовано виплату державної допомоги на суму 9,8 мільйона гривень (8,6 відсотка потреби, що становить 114 мільйонів гривень);

до переліку осіб, які отримали легкі тілесні ушкодження, побої, мордування, внесено 518 осіб, виплата їм державної допомоги ще не здійснювалася.

ПІЛЬГОВИЙ ПРОЇЗД

Відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" ветерани мають право на пільговий проїзд, а саме:

учасники бойових дій, інваліди війни мають право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. Це право поширюється і на особу, яка супроводжує інваліда I групи;

інваліди війни I і II груп мають право безплатного проїзду один раз на рік (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, а особам, які супроводжують інвалідів I групи (не більше одного супроводжуючого), надається 50-відсоткова знижка вартості проїзду один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту;

учасники бойових дій мають право на безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або право на проїзд один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою.

Фінансування зазначених витрат здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

До 1 січня 2016 року у Державному бюджеті України передбачалася субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

З 2016 року перевезення пільгових категорій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

За інформацією обласних та Київської міської державних адміністрацій, у місцевих бюджетах регіонів на 2016 рік для реалізації права на безплатний проїзд відповідно до законодавства пільгових категорій громадян, зокрема учасників бойових дій та осіб з інвалідністю, передбачено 851,9 мільйона гривень, з них 555 мільйонів - у місті Києві.

За вісім місяців 2016 року надано послуги з пільгового перевезення залізничним транспортом 543 особам з числа батьків військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, на суму 42,5 тисячі гривень та 361,1 тисячі осіб з числа учасників бойових дій на суму 30,04 мільйона гривень.

З місцевих бюджетів не відшкодовано коштів на суму 35,4 тисячі гривень та 25,1 мільйона гривень відповідно.

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, у тому числі осіб, мобілізованих для участі в антитерористичній операції на сході країни, здійснюється відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

За загальним правилом у разі повернення пенсіонера-військовослужбовця на військову службу виплата пенсії на час проходження військової служби припиняється. Проте це правило не поширюється на пенсіонерів з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період або прийняття на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці. За таких обставин виплата пенсій на час такої служби не припиняється.

Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту резервістів, які постраждали внаслідок участі в антитерористичній операції, та членів їх сімей" особам, які стали інвалідами внаслідок виконання обов’язків військової служби у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції чи забезпеченні її проведення, та членам сімей осіб, які загинули чи померли внаслідок цих причин, надано право на призначення пенсій на умовах пенсійного забезпечення військовослужбовців. Надано також право зараховувати службу у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції чи забезпеченні її проведення до вислуги років для призначення пенсії відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Пенсію по інвалідності, пов’язану з участю в антитерористичній операції, призначено 2741 особі з числа військовослужбовців.

Непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти, військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", які перебували на їх утриманні, мають право на пенсію в разі втрати годувальника.

З 1 січня 2015 року розміри пенсії в разі втрати годувальника членам сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які мають право на пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, у тому числі під час участі в антитерористичній операції, збільшено з 40 до 70 відсотків грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї. Якщо на утриманні перебували двоє і більше членів сім’ї, пенсія призначається у розмірі 90 відсотків грошового забезпечення, але не менше 40 відсотків на кожного непрацездатного члена сім’ї.

Пенсію в разі втрати годувальника за 2176 військовослужбовців, загиблих під час проведення антитерористичної операції, призначено 4331 утриманцю.

Особам, звільненим з військової служби, іншим особам, які мають право на пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", та членам їхніх сімей може призначатися (за їхнім бажанням) пенсія на умовах і в порядку, передбачених Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

Прийнявши 18 жовтня 2016 року Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції", ініційований народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, Верховна Рада України надала право на дострокове призначення пенсії за віком також безпосереднім учасникам антитерористичної операції із числа військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, добровольцям, яким у зв’язку з участю в антитерористичній операції надано статус учасника бойових дій або інваліда війни, а також членам сімей загиблих таких осіб.

Особам, які стали інвалідами внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, та членам сімей загиблих учасників цих подій пенсія призначається на умовах і в порядку, передбачених Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Законом України "Про внесення змін до статті 32 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення пенсій особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності" особам, які стали інвалідами у зв’язку з участю в Революції Гідності, надано право на призначення пенсії по інвалідності незалежно від страхового стажу.

Станом на 1 вересня 2016 року органами Пенсійного фонду України пенсії по інвалідності призначені 113 учасникам Революції Гідності, із них 27 особам - без наявності страхового стажу.

Законом України "Про внесення зміни до статті 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії, одержаних під час участі в Революції Гідності" врегульовано питання призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, без урахування страхового стажу годувальника.

Пенсію у зв’язку з втратою годувальника призначено 83 родинам осіб, смерть яких пов’язана з участю в Революції Гідності, з них 14 родинам - без наявності страхового стажу годувальника. Середній розмір такої пенсії становить 6574,6 гривні.

Ініціаторами законів України "Про внесення змін до статті 32 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення пенсій особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності", "Про внесення зміни до статті 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії, одержаних під час участі в Революції Гідності" були у тому числі народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2014 року № 76 встановлено доплату до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в Революції Гідності, у таких розмірах:

на одну непрацездатну особу - 5000 гривень;

на двох непрацездатних осіб - 6500 гривень;

на трьох та більше непрацездатних осіб - 8000 гривень.

Законом України "Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб", ініційованим народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, звільнено від оподаткування пенсії, призначені інвалідам війни, у тому числі з числа учасників антитерористичної операції, та членам сімей загиблих, у тому числі з числа сімей загиблих учасників антитерористичної операції та Героїв Небесної Сотні.

Під час прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 2015 року № 213-VIII Верховною Радою України підтримано пропозицію Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю в частині виплати в повному розмірі пенсії працюючим інвалідам війни III групи, учасникам бойових дій, інвалідам I та II груп та членам сімей загиблих, у тому числі осіб, смерть яких пов’язана з участю в антитерористичній операції та в Революції Гідності.

На виконання Указу Президента України від 21 листопада 2015 року № 649 постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 139 визначено порядок виплати довічної стипендії пам’яті М. Жизневського, що виплачується щомісяця його батькам - Жизневському Михайлу Петровичу та Жизневській Ніні Василівні, які мешкають у Республіці Білорусь, у розмірі 3250 гривень кожному.

Відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни та члени сімей загиблих одержують підвищення до пенсії у таких розмірах, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

інваліди війни:

I групи - 50 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 623,5 гривні);

II групи - 40 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 498,8 гривні);

III групи - 30 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 374,1 гривні);

учасники бойових дій - 25 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 311,75 гривні);

учасники війни - 15 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 187,05 гривні);

члени сімей загиблих - 25 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 311,75 гривні).

Відповідно до Закону України "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни" встановлюється щомісячна виплата цільової грошової допомоги на прожиття:

інвалідам війни I групи - 70 гривень;

інвалідам війни II та III груп - 50 гривень;

учасникам бойових дій - 40 гривень.

Інвалідам війни відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" встановлюється державна соціальна допомога на догляд у розмірі від 15 до 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 656 інвалідам війни та учасникам бойових дій гарантується найменша пенсійна виплата у таких розмірах, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

інвалідам війни I групи - 285 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 3553,95 гривні);

інвалідам війни II групи - 255 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 3179,85 гривні);

інвалідам війни III групи - 225 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 2805,75 гривні);

учасникам бойових дій - 165 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 2057,55 гривні).

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВАЛІДІВ ВІЙНИ АВТОТРАНСПОРТОМ

Відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" інваліди війни мають право на позачергове безоплатне забезпечення автомобілем (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем) на термін експлуатації до 10 років (з наступною заміною на новий), на виплату компенсації на бензин (пальне), ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування.

Згідно із Законом України "Про гуманітарну допомогу" особи з інвалідністю, в тому числі інваліди війни, мають також право на безоплатне забезпечення автомобілем, визнаним як гуманітарна допомога.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни" передбачено, що автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким особа з інвалідністю була забезпечена через органи соціального захисту населення, після смерті такої особи може бути переданий у власність одному із членів сім’ї за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, без сплати податків та зборів незалежно від терміну експлуатації автомобіля.

Порядок забезпечення інвалідів автомобілями затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999.

Станом на 1 січня 2016 року на обліку в органах праці та соціального захисту населення для забезпечення автомобілями перебувало 64,7 тисячі осіб з інвалідністю, у тому числі 7,6 тисячі інвалідів війни.

У 2015-2016 роках кошти із загального фонду державного бюджету для забезпечення інвалідів війни автомобілями не виділялися. За рахунок спеціального фонду державного бюджету Фондом соціального захисту інвалідів проведено дві процедури закупівлі автомобілів для забезпечення ними осіб з інвалідністю, але вони були відмінені.

Разом з тим автомобілями забезпечено:

у 2014 році - 370 осіб з інвалідністю (13 автомобілів придбано за кошти місцевих бюджетів, 29 - за благодійні кошти, 328 - отримано як гуманітарна допомога);

у 2015 році - 183 особи з інвалідністю (1 автомобіль придбано за кошти місцевого бюджету, 182 отримано як гуманітарна допомога) та одного учасника антитерористичної операції (гуманітарна допомога).

Інваліди війни мають право на компенсацію на бензин (пальне), ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування.

Порядок виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228.

Розміри щомісячної грошової компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування розраховуються у відсотковому відношенні від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, і становлять:

для автомобілів - 22 відсотки (з 1 грудня 2016 року - 274,34 гривні);

для мотоколяски - 16 відсотків (з 1 грудня 2016 року - 199,52 гривні).

Розмір компенсації на транспортне обслуговування становить 29 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2016 року - 361,63 гривні).

За інформацією Міністерства соціальної політики України, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, які мають право на виплату грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів, виплачено:

у 2014 році - 5,3 мільйона гривень 26068 особам;

у 2015 році - 5,1 мільйона гривень 24042 особам;

за перше півріччя 2016 року - 2,6 мільйона гривень 22226 особам.

Грошову компенсацію на транспортне обслуговування виплачено:

у 2014 році - 9,7 мільйона гривень 36752 особам;

у 2015 році - 10 мільйонів гривень 35570 особам;

за перше півріччя 2016 року - 4,9 мільйона гривень 32312 особам.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВ

Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України:

1) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток;

2) за працівниками, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Зазначені гарантії зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

За інформацією Рахункової палати, запроваджена з 2014 року соціальна гарантія щодо компенсації з державного бюджету підприємствам середнього заробітку їх мобілізованих працівників проіснувала лише півтора року та не була забезпечена в повному обсязі фінансовими ресурсами.

У 2014 році вимоги статті 119 Кодексу законів про працю України не супроводжувалися відповідними змінами до Державного бюджету України на 2014 рік. На 2015 рік на виплату відповідної компенсації були затверджені бюджетні призначення в обсязі 1,8 мільярда гривень, що становить 65,2 відсотка потреби. Збільшення видатків у грудні 2015 року на ці цілі на загальну суму 304,3 мільйона гривень не покривало об’єктивних потреб. Підприємства отримували компенсацію в межах середнього заробітку за 63-98 відсотків загальної чисельності мобілізованих працівників за 11 місяців 2015 року, у грудні 2015 року - лише за 34 відсотки мобілізованих працівників.

З 1 січня 2016 року, з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 24 грудня 2015 року № 911-VIII, компенсація з державного бюджету підприємствам, установам, організаціям витрат на виплату середнього заробітку не здійснюється. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

За інформацією Державної служби України з питань праці, за час проведення антитерористичної операції розглянуто 575 письмових звернень працівників, призваних на військову службу. У ході 175 перевірок виявлено порушення прав працівників, призваних на військову службу, за результатами яких:

внесено 163 приписи про усунення виявлених порушень;

складено та направлено до місцевих судів 123 протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (77 протоколів - за частиною першою, 46 протоколів - за частиною сьомою статті 41 Кодексу);

внесено 56 пропозицій щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб роботодавців;

винесено 2 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб суб’єктів господарювання відповідно до статті 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання вимог державного інспектора з питань праці щодо усунення порушень;

винесено 15 постанов про накладення штрафних санкцій відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України на суму 215,4 тисячі гривень;

матеріали 24 перевірок спрямовані до правоохоронних органів за ознаками злочину, передбаченого статтею 172 Кримінального кодексу України (незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв’язку з повідомленням ним про порушення вимог Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю).

На період проведення антитерористичної операції не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції.

Відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" ветерани мають такі пільги у сфері трудових відносин:

учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни та члени сімей загиблих мають право на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

учасники бойових дій, інваліди війни та члени сімей загиблих мають право на переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у разі ліквідації підприємства, установи, організації;

учасники бойових дій та інваліди війни мають право на одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік;

учасники війни та члени сімей загиблих мають право на використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також на одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

інваліди війни мають право на позачергове працевлаштування за спеціальністю відповідно до підготовки та висновків медико-соціальної експертизи.

Законом України "Про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про зайнятість населення" щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення" встановлено додаткові гарантії такій категорії осіб щодо сприяння у працевлаштуванні. Так, для працевлаштування зазначеної категорії осіб підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

За інформацією Міністерства соціальної політики України, з початку 2015 року послугами Державної служби зайнятості скористалися 43,1 тисячі безробітних з числа військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції (за вісім місяців 2016 року - 38,5 тисячі осіб), з них:

9,3 тисячі осіб (за вісім місяців 2016 року - 6,3 тисячі осіб) отримали роботу;

1,9 тисячі осіб з числа учасників антитерористичної операції прийняті на військову службу за контрактом;

третина безробітних учасників антитерористичної операції працевлаштувалися на вакансії робітників з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою устаткування і машин, кожний п’ятий - на місця керівників (менеджерів), 16 відсотків - на вакансії кваліфікованих робітників з інструментом, кожний десятий - у сфері торгівлі та послуг, 13 відсотків - на місця, що не потребують спеціальної підготовки;

за видами економічної діяльності третина безробітних військовослужбовців з числа учасників антитерористичної операції працевлаштовані у сільському та лісовому господарстві, 19 відсотків - у переробній промисловості, 14 відсотків - в оптовій та роздрібній торгівлі, 9 відсотків - у сфері державного управління та оборони;

1,9 тисячі учасників антитерористичної операції (за вісім місяців 2016 року - 0,7 тисячі осіб) започаткували власну справу за рахунок виплати допомоги по безробіттю одноразово;

3,3 тисячі учасників антитерористичної операції пройшли професійне навчання за направленням державної служби зайнятості (за вісім місяців 2016 року - 2 тисячі осіб);

до громадських та інших робіт тимчасового характеру було залучено 4,1 тисячі учасників антитерористичної операції (за вісім місяців 2016 року - 2,7 тисячі осіб);

допомогу по безробіттю отримували 41 тисяча осіб (за вісім місяців 2016 року - 36,6 тисячі осіб).

У Державному бюджеті України передбачалися видатки на здійснення заходів із професійної адаптації учасників антитерористичної операції:

у 2015 році за бюджетною програмою "Заходи з соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції (крім військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку)" (КПКВК 2505170) з бюджетними видатками 27,5 мільйона гривень (використано 10 мільйонів гривень);

у 2016 році в межах бюджетної програми "Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням" (КПКВК 2505150) з бюджетними видатками 27,5 мільйона гривень (за дев’ять місяців 2016 року використано 10,6 мільйона гривень).

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 179.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство соціальної політики України. Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (відповідальний виконавець бюджетної програми) та структурні підрозділи з питань соціального захисту населення.

За інформацією Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, за вісім місяців 2016 року з навчальними закладами укладено 1183 договори, 3384 учасники антитерористичної операції пройшли професійне навчання за професіями: водій автотранспортних засобів, електрогазозварник, кінолог, робітник фермерського господарства, машиніст крана автомобільного, монтажник тощо.

ЗДОБУТТЯ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ТА ВИЩОЇ ОСВІТИ

Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 15 жовтня 2015 року № 1085:

передбачено, що особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 30 листопада 2015 року, особи, яких законом визнано учасниками бойових дій із числа учасників антитерористичної операції, у тому числі які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби), мають право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі (за їх вибором);

надано право на першочергове зарахування до вищих навчальних закладів дітям, батьки (один із батьків) яких загинули під час участі в антитерористичній операції, а також дітям учасників бойових дій із числа осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;

надано право зарахування за результатами співбесіди до вищих навчальних закладів особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також особам, які визнані інвалідами війни у зв’язку з участю в антитерористичній операції.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, у 2016 році конкурсною комісією цього Міністерства вищим навчальним закладам, які перебувають у його підпорядкуванні, виділено 3266 місць державного замовлення для навчання дітей загиблих учасників антитерористичної операції та Героїв Небесної Сотні, інвалідів війни із числа учасників антитерористичної операції, дітей-інвалідів, сиріт та інших, у тому числі 2025 місць - здобувачам вищої освіти денної форми навчання, 1241 місце - студентам заочної форми навчання.

З 5 липня 2015 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти", згідно з яким учасники бойових дій з числа військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, та їхні діти, у тому числі діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, мають право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається у вигляді:

повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

соціальної стипендії;

безоплатного забезпечення підручниками;

безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

безоплатного проживання в гуртожитку;

інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти затверджений Кабінетом Міністрів України лише 23 листопада 2016 року, із запізненням більш як на півтора року.

ПІЛЬГИ ЗА ФІНАНСОВИМИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМИ

Відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

За інформацією Національного банку України, станом на 1 вересня 2016 року банками розглянуто 224556 кредитних договорів, укладених з особами зазначених категорій, та переглянуто умови 221369 договорів.

Банки не нараховували штрафні санкції та пеню за невиконання зобов’язань за 200105 кредитними договорами, не нараховували проценти за користування кредитом за 215122 кредитними договорами.

ЩОРІЧНА РАЗОВА ГРОШОВА ДОПОМОГА

Відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни та членам сімей загиблих щороку до 5 травня виплачується разова грошова допомога у розмірі, що визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

У 2016 році розміри такої разової грошової допомоги визначалися постановами Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 141 "Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань" та від 29 квітня 2016 року № 320 "Про збільшення розмірів щорічної разової грошової допомоги до 5 травня деяким категоріям громадян" та виплачувалися у розмірі:

інвалідам війни:

I групи - 2975 гривень;

II групи - 2600 гривень;

III групи - 2310 гривень;

учасникам бойових дій - 920 гривень;

особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - 2975 гривень;

членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни, визнаних за життя інвалідами загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, - 500 гривень;

учасникам війни - 400 гривень.

Видатки на забезпечення виплати щорічної разової грошової допомоги здійснюються за бюджетною програмою "Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною" (КПКВК 2501150) з обсягом видатків у 2016 році в розмірі 1,036 мільярда гривень.

У 2016 році щорічна разова грошова допомога виплачена 1296,5 тисячі осіб.

Під час обговорення учасники парламентських слухань акцентували увагу на таких проблемах:

1) низький рівень поінформованості учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих про їхні права та соціальні гарантії. Часті зміни в законодавстві та державних цільових програмах, відсутність системного інформування про весь комплекс заходів соціальної підтримки, на яку мають право зазначені категорії осіб, призводять до несвоєчасного їх звернення до відповідних органів та, як наслідок, втрати частини гарантованих пільг;

2) необхідність впровадження новітніх технологій протезування в Україні. Державна підтримка на такі цілі могла б забезпечити розвиток інноваційного вітчизняного виробництва та значну економію бюджетних коштів, зокрема, за рахунок видатків на оплату проїзду і перебування учасників антитерористичної операції та їх супровід за кордоном та надійне подальше гарантійне обслуговування;

3) недосконалість нормативно-правової бази з питань професійної діяльності у сфері психологічної реабілітації та відсутність належно підготовлених спеціалістів з питань психологічної реабілітації, які мали б досвід роботи з наслідками психологічних травм, отриманих в умовах бойових дій;

4) відсутність програм психологічної реабілітації членів сімей загиблих та відсутність можливості родинної реабілітації;

5) відсутність інформації про перелік аптек, що безоплатно відпускають ліки, а також про перелік ліків, що відпускаються безоплатно. Органи місцевого самоврядування не укладають договори з аптеками про видачу безоплатних ліків та про компенсацію їх вартості;

6) необхідність удосконалення законодавчої норми щодо безоплатного зубопротезування, оскільки на практиці зубопротезування проводиться, як правило, із застосуванням дорогоцінних металів;

7) відсутність окремої профільної програми реабілітації колишніх полонених (особливо осіб, які зазнали тортур та нелюдського поводження);

8) порушення права учасників бойових дій, учасників війни, інвалідів війни та членів сімей загиблих на пільговий проїзд у громадському транспорті (мають місце численні випадки відмови перевізників від їх безоплатного перевезення);

9) відсутність єдиної координаційної служби, відповідальної за реалізацію державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни, у тому числі з числа учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих таких осіб;

10) неможливість реалізації особами, які отримали ушкодження здоров’я під час участі в Революції Гідності, права на медичне обслуговування в Клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 грудня 2015 року № 851;

11) відсутність Національного військового меморіального кладовища, створення якого передбачено Постановою Верховної Ради України від 2 червня 2011 року № 3459;

12) зволікання з реалізацією Закону України "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей".

Зважаючи на суми виплат державної допомоги, які поступово здійснюються постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих таких осіб, державна допомога в розмірах, передбачених зазначеним законом, буде виплачуватися впродовж 9-12 років.

Зважаючи на викладене, учасники парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи" рекомендують:

1. Верховній Раді України:

1) здійснювати в установленому порядку постійний моніторинг та вживати заходів парламентського контролю щодо цільового та ефективного використання бюджетних коштів, виділених на забезпечення пільг та соціальних гарантій, передбачених законодавством для учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих з числа таких осіб;

2) прискорити розгляд та прийняття проекту Закону України про внесення змін до статті 4 Закону України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва" щодо реалізації державних житлових програм (реєстр. № 4550).

2. Кабінету Міністрів України:

1) забезпечити належний рівень відкритості центральних та місцевих органів виконавчої влади для взаємодії з громадськими об’єднаннями, що опікуються питаннями осіб, постраждалих внаслідок проведення антитерористичної операції та участі в Революції Гідності, та безпосередньо з такими особами;

2) розробити за участю представників громадськості та волонтерів і затвердити комплексний порядок забезпечення учасників антитерористичної операції інформацією про їхні права та соціальні гарантії.

На період до затвердження комплексного порядку:

а) забезпечити учасників антитерористичної операції інформацією з питань їхніх соціально-правових гарантій:

при демобілізації: щодо порядку реалізації права на встановлення статусу учасника бойових дій; щодо пільг і соціальних гарантій, передбачених для цієї категорії осіб, та порядку їх реалізації;

у разі поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час участі в Революції Гідності, під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення: щодо порядку реалізації права на встановлення статусу інваліда війни; щодо пільг і соціальних гарантій, передбачених для цієї категорії осіб, та порядку їх реалізації;

при направленні працівників підприємств, установ, організацій для участі у забезпеченні проведення антитерористичної операції: щодо порядку реалізації права на встановлення статусу учасника війни; щодо пільг і соціальних гарантій, передбачених для цієї категорії осіб, та порядку їх реалізації;

б) забезпечити членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час участі у Революції Гідності, участі в антитерористичній операції та забезпеченні її проведення, інформацією: щодо порядку реалізації права на встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; щодо пільг і соціальних гарантій, передбачених для цієї категорії осіб. Забезпечити надання зазначеній категорії осіб також допомоги (зокрема соціальним працівником) з метою практичної реалізації відповідних пільг та соціальних гарантій;

3) забезпечити внесення до Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції відомостей про інвалідність таких осіб;

4) забезпечити розроблення та запровадження дієвих механізмів забезпечення зайнятості учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності, у тому числі з інвалідністю (надання компенсаційних виплат на оплату праці, перепідготовку, фактичні транспортні витрати на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування, для проходження попереднього медичного огляду, для здійснення підприємницької діяльності тощо);

5) підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти щодо:

надання особам, які перебувають у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому не були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і отримали поранення, контузію або каліцтво під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення, права на забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послугами медичної реабілітації, санаторно-курортним лікуванням до встановлення інвалідності;

внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення Національного військового меморіального кладовища;

6) забезпечити дотримання медико-соціальними експертними комісіями вимог законодавства при встановленні групи інвалідності учасникам антитерористичної операції та учасникам Революції Гідності (недопущення заниження групи інвалідності) та строку, на який встановлено інвалідність;

7) передбачити фінансування за рахунок коштів державного бюджету:

ендопротезування та нейрореабілітації учасників антитерористичної операції;

зубопротезування з використанням сучасних технологій учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих таких осіб;

протезування та ортезування за кордоном осіб, які постраждали внаслідок масових акцій громадського протесту, виробами підвищеної функціональності за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні;

діагностування та лікування інфекційних захворювань осіб, які брали (беруть) участь в антитерористичній операції (забезпеченні її проведення) та учасників Революції Гідності;

8) прискорити створення Національного центру психологічної реабілітації, що виконуватиме міжвідомчі та міждисциплінарні функції діагностичного, науково-практичного, навчально-методичного, інформаційного характеру і стане координаційним центром для мережі відповідних реабілітаційних центрів;

9) прискорити схвалення концепції державної цільової програми медичної, психологічної, соціальної реабілітації та адаптації учасників антитерористичної операції на період до 2020 року та прийняття відповідної державної програми;

10) забезпечити постійний контроль реалізації передбачених законодавством пільг і соціальних гарантій учасників антитерористичної операції з числа внутрішньо переміщених осіб;

11) запровадити для учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих таких осіб європейську модель реімбурсації (відшкодування вартості) лікарських засобів та медичних послуг;

12) унормувати питання визначення та затвердження кваліфікаційних характеристик професій ерготерапевта, фізичного терапевта і лікаря з фізичної і реабілітаційної медицини;

13) врегулювати питання щодо виплати грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб за належні військовослужбовцям під час проходження військової служби виплати, які здійснюються після їх виключення зі списків особового складу військових частин;

14) стимулювати впровадження та розвиток в Україні новітніх технологій протезування учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності виробами підвищеної функціональності (зокрема біопротезування);

15) вжити заходів для забезпечення реалізації інвалідами війни III групи та учасниками бойових дій, які отримали статус у зв’язку з участю в антитерористичної операції, права на першочергове поліпшення житлових умов;

16) забезпечити невідкладну виплату державної допомоги, встановленої Законом України "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей", та передбачити механізм її індексації;

17) забезпечити виплату державної допомоги особам, які постраждали внаслідок масових акцій громадського протесту, невідкладно після включення таких осіб Міністерством охорони здоров’я України до відповідного списку постраждалих;

18) забезпечити персоніфікований облік страхових внесків, сплачених за кожного військовослужбовця (крім військовослужбовців строкової військової служби), кожну особу рядового і начальницького складу;

19) вжити заходів для забезпечення виплати одноразової грошової допомоги:

демобілізованим військовослужбовцям, інвалідність яких настала внаслідок захворювання, пов’язаного із захистом Батьківщини, або захворювання, що мало місце в період проходження ним військової служби чи пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби;

членам сімей демобілізованих військовослужбовців, які померли внаслідок таких захворювань;

20) унормувати питання надання посадовими особами практичної допомоги учасникам антитерористичної операції та членам сімей загиблих таких осіб в отриманні документів, необхідних для встановлення відповідного статусу;

21) опрацювати питання щодо:

утворення Міністерства України у справах ветеранів;

виокремлення учасників антитерористичної операції в окрему соціальну категорію з наданням відповідного статусу;

врегулювання на законодавчому рівні питання надання відповідного статусу цивільним громадянам, які внаслідок проведення антитерористичної операції одержали поранення, контузію чи каліцтво;

скасування заборони закупівлі закладами охорони здоров’я комп’ютерної техніки та меблів, особливо в областях, де проводиться антитерористична операція;

виділення додаткових коштів для покращення матеріально-технічної бази госпіталів ветеранів війни та центрів медико-психологічної реабілітації і придбання для них сучасного обладнання;

надання дружинам (чоловікам) та батькам Героїв Небесної Сотні права на достроковий вихід на пенсію;

розділення бюджетної програми КПКВК 2501220 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" на дві окремі бюджетні програми з підтримки окремо громадських організацій інвалідів та окремо для громадських організацій ветеранів і учасників антитерористичної операції;

виокремлення в окрему бюджетну програму фінансування санаторно-курортного лікування, оздоровлення та реабілітації осіб, які постраждали внаслідок масових акцій громадського протесту та отримали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження, що встановлено судово-медичною експертизою;

запровадження інституту Урядового уповноваженого з питань постраждалих під час Революції Гідності та членів їхніх сімей;

доцільності надання відповідного статусу особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення, у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому не були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

надання статусу інваліда війни особам, які стали інвалідами внаслідок захворювання, пов’язаного з безпосередньою участю в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення;

спрощення механізму надання особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення, статусу учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни, члена сім’ї загиблого та видачі їм відповідних посвідчень, зокрема, забезпечити надходження необхідних документів до уповноважених органів не шляхом подання їх особою, а одержання шляхом обміну інформацією між відповідними органами та установами (військовими комісаріатами, медико-соціальними експертними комісіями, органами соціального захисту населення тощо).

3. Державному управлінню справами:

1) спростити порядок реалізації особами, які під час участі у Революції Гідності зазнали поранень, каліцтва, контузій чи інших ушкоджень здоров’я, права на безоплатне медичне обслуговування (лікування, диспансеризацію, медичну реабілітацію тощо) у Клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами;

2) опрацювати питання щодо надання особам, які під час участі у Революції Гідності зазнали поранень, каліцтва, контузій чи інших ушкоджень здоров’я, права на безоплатне отримання всіх необхідних послуг у медично-лікувальних та санаторно-курортних закладах Державного управління справами.

4. Місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у межах їхніх повноважень:

1) забезпечити виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2016 року № 34 "Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни";

2) забезпечити реалізацію Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" в частині затвердження планів зонувань населених пунктів або детального плану території;

3) звернути увагу посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування на необхідність відповідного шанобливого ставлення та надання всебічної допомоги захисникам територіальної цілісності України та членам родин загиблих при зверненні останніх до органів державної влади та місцевого самоврядування.

Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи"

Постанова Верховної Ради України; Рекомендації від 09.02.2017 № 1843-VIII

Прийняття від 09.02.2017

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/1843-19

Законодавство України

станом на 01.12.2023

чинний


Публікації документа

  • Голос України від 01.03.2017 — № 39

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Постанови Верховної Ради України:

  1. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2378-VIII від 3 квітня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про концесії". Верховна Рада України. 2018 рікк
  2. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2381-VIII від 3 квітня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону". Верховна Рада України. 2018 рікк
  3. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2335-VIII від 14 березня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 242 Кримінального процесуального кодексу України". Верховна Рада України. 2018 рікк
  4. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2355-VIII від 20 березня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Кодексу України з процедур банкрутства". Верховна Рада України. 2018 рікк
  5. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2361-VIII від 22 березня 2018 року "Про внесення змін до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання". Верховна Рада України. 2018 рікк
  6. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2351-VIII від 20 березня 2018 року "Про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання". Верховна Рада України. 2018 рікк
  7. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2358-VIII від 20 березня 2018 року "Про направлення на повторне перше читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава". Верховна Рада України. 2018 рікк
  8. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2372-VIII від 22 березня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб’єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні". Верховна Рада України. 2018 рікк
  9. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2368-VIII від 22 березня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування". Верховна Рада України. 2018 рікк
  10. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2359-VIII від 20 березня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур". Верховна Рада України. 2018 рікк
  11. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2356-VIII від 20 березня 2018 року "Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України". Верховна Рада України. 2018 рікк
  12. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2371-VIII від 22 березня 2018 року "Про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання Україною легітимності виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України - Автономній Республіці Крим та місті Севастополі". Верховна Рада України. 2018 рікк
  13. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2388-VIII від 5 квітня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом д’Ондта". Верховна Рада України. 2018 рікк
  14. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2385-VIII від 4 квітня 2018 року "Про проведення парламентських слухань на тему: "Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп"". Верховна Рада України. 2018 рікк
  15. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2386-VIII від 5 квітня 2018 року "Про внесення зміни до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання". Верховна Рада України. 2018 рікк
  16. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2394-VIII від 5 квітня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інвестиційної привабливості будівництва об’єктів відновлювальної енергетики". Верховна Рада України. 2018 рікк
  17. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2391-VIII від 5 квітня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про національну безпеку України". Верховна Рада України. 2018 рікк
  18. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2410-VIII від 19 квітня 2018 року "Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні". Верховна Рада України. 2018 рікк
  19. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2405-VIII від 17 квітня 2018 року "Про повернення на доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу". Верховна Рада України. 2018 рікк
  20. ПОСТАНОВА Верховної Ради України № 2399-VIII від 17 квітня 2018 року "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"". Верховна Рада України. 2018 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -