Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 05.03.2015 № 5 "Про затвердження Положення про порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні справ". Вищий господарський суд. 2015

Документ актуальний на 05.04.2018
завантажити документ, актуальний на поточний час

ПЛЕНУМ ВИЩОГО ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

05.03.2015  № 5

Про затвердження Положення про порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні справ

Розглянувши проект Положення про порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні справ, відповідно до статті 36 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", пленум Вищого господарського суду України ПОСТАНОВЛЯЄ:

Затвердити Положення про порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні справ (додається).

Голова

Вищого господарського суду

України

Б. Львов

Секретар пленуму

Вищого господарського суду

України

Л. Рогач


ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова пленуму

Вищого господарського суду

України

05.03.2015  № 5

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні справ

Це Положення встановлює порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України (далі - Пленум) з питань узагальнення практики застосування матеріального і процесуального законодавства з метою забезпечення однакового застосування норм права, надання роз'яснень рекомендаційного характеру з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні підвідомчих їм справ за результатами узагальнення судової практики та аналізу судової статистики при вирішенні справ господарської юрисдикції з метою забезпечення єдності судової практики.

1.

Загальні положення

1.1. Підготовка проекту постанови та прийняття постанови Пленуму з питань узагальнення практики застосування матеріального і процесуального законодавства з метою забезпечення однакового застосування норм права, надання роз'яснень рекомендаційного характеру з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні підвідомчих їм справ за результатами узагальнення судової практики та аналізу судової статистики при вирішенні справ господарської юрисдикції з метою забезпечення єдності судової практики (далі - Постанова) здійснюються відповідно до Плану роботи Вищого господарського суду України або за рішенням Пленуму, розпорядженням Голови Вищого господарського суду України або за його дорученням - заступників Голови Вищого господарського суду України з урахуванням вимог Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Регламенту пленуму Вищого господарського суду України (далі - Регламент), Положення про Науково-консультативну раду при Вищому господарському суді України.

2. Порядок підготовки проекту Постанови

2.1. Проект Постанови, внесений на розгляд Пленуму, розробляється на основі узагальнень судової практики з конкретних категорій справ, звернень господарських судів щодо питань застосування законодавства, довідок та інших документів за наслідками надання методичної допомоги місцевим та апеляційним господарським судам, інших матеріалів (довідок, доповідних записок тощо), підготовлених з питань, віднесених до компетенції Пленуму.

2.2. Підготовка проекту Постанови включає розгляд питання щодо необхідності підготовки проекту постанови Пленуму та прийняття рішення з цього питання, визначення відповідальних осіб за підготовку проекту Постанови, вивчення судової практики, інших необхідних матеріалів та інформації, розроблення проекту Постанови Пленуму, його вивчення та обговорення на засіданні Науково-консультативної ради при Вищому господарському суді України, суддями Вищого господарського суду України, суддями місцевих та апеляційних господарських судів, винесення проекту Постанови Пленуму для розгляду на засіданні Пленуму та прийняття проекту Постанови в першому читанні (за основу), доопрацювання (у разі потреби), прийняття Постанови Пленуму в цілому.

2.3. Підготовка проекту Постанови здійснюється робочою групою, визначеною в Плані роботи Вищого господарського суду України чи призначеною Головою Вищого господарського суду України (особою, що виконує його обов'язки). До складу робочої групи за згодою можуть входити судді, працівники апарату Вищого господарського суду України, представники міністерств, відомств, установ та організацій, науковці, судді судів різних рівнів і юрисдикцій.

Безпосереднє розроблення проекту Постанови, підбір та систематизацію відповідного законодавства, вивчення й узагальнення судової практики здійснюють працівники правового управління Вищого господарського суду України, до обов'язків яких входить виконання такої роботи.

Роботу з підготовки проекту Постанови організовує та координує керівник робочої групи, призначений з числа суддів Вищого господарського суду України.

Контроль за організацією роботи з підготовки проекту Постанови здійснює секретар судової палати, якою велося узагальнення судової практики відповідної категорії справ, та секретар Пленуму.

Голова робочої групи, яка здійснює підготовку проекту Постанови, є, як правило, доповідачем під час розгляду цього питання на Пленумі.

2.4. Члени Науково-консультативної ради Вищого господарського суду України залучаються до участі в підготовці проектів Постанов Пленуму в порядку, передбаченому Положенням про Науково-консультативну раду при Вищому господарському суді України.

2.5. Протягом 10 календарних днів з дня затвердження Плану роботи Вищого господарського суду України (прийняття рішення Пленуму, видання розпорядження Голови Вищого господарського суду України), яким передбачено підготовку проекту Постанови, робоча група розробляє план підготовки проекту Постанови, де зазначаються: проблемні питання, що виникають у застосуванні господарськими судами законодавства при вирішенні господарських справ і підлягають вирішенню та роз'ясненню, обов'язки кожного з учасників робочої групи, термін розроблення проекту, інші необхідні дані.

План підготовки проекту Постанови погоджується із секретарем судової палати, якою велося узагальнення судової практики відповідної категорії справ, секретарем Пленуму та затверджується Головою Вищого господарського суду України або за його дорученням - заступником Голови Вищого господарського суду України.

2.6. Під час розроблення проектів Постанов вивчаються: нормативно-правові акти України, акти міжнародного права та законодавство інших держав, правові позиції Європейського Суду з прав людини, Конституційного Суду України, Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів, матеріали узагальнення практики застосування норм матеріального і процесуального законодавства, що раніше проводилось у відповідній категорії справ, роз'яснення, інформаційні листи та інші документи державних органів з питань, що підлягають вивченню, наукова література та публікації в періодичних виданнях з відповідних питань, інформація про стан справ у відповідній галузі економіки, запити суб'єктів господарювання, звернення органів державної влади та управління, правоохоронних органів, інші матеріали.

2.7. Підготовка проекту Постанови повинна бути завершена в строки, передбачені планом підготовки проекту Постанови, як правило, не пізніше ніж за два місяці до першого числа місяця, визначеного для проведення засідання Пленуму.

2.8. Завізований керівником робочої групи та секретарем Пленуму проект Постанови Пленуму передається відділу підготовки та організаційно-протокольного забезпечення проведення засідань Пленуму (секретаріат Пленуму), зборів суддів, Науково-консультативної ради та інших заходів для організації ознайомлення з проектом Постанови членів Пленуму та направлення його до господарських судів для обговорення та надання пропозицій.

2.9. Відділ підготовки та організаційно-протокольного забезпечення проведення засідань Пленуму (секретаріат Пленуму), зборів суддів, Науково-консультативної ради та інших заходів у триденний строк організовує ознайомлення членів Пленуму з проектом Постанови та направлення його особам, які беруть участь у роботі Пленуму, для вивчення та внесення відповідних зауважень та/або пропозицій.

Проект Постанови може бути направлено для вивчення до Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, зацікавлених органів та організацій, наукових установ.

2.10. Члени Пленуму та особи, які беруть участь у роботі Пленуму, у визначений строк направляють відділу підготовки та організаційно-протокольного забезпечення проведення засідань Пленуму (секретаріат Пленуму), зборів суддів, Науково-консультативної ради та інших заходів свої зауваження та пропозиції або повідомляють про їх відсутність.

2.11. Отримані зауваження і пропозиції вивчаються та опрацьовуються робочою групою. У засіданні робочої групи має право взяти участь суддя (судді), який надав (надали) зауваження та/або пропозиції до проекту Постанови.

За результатами обговорення робочою групою приймається рішення про врахування тих чи інших зауважень і пропозицій або їх відхилення, після чого проект Постанови може бути передано до судових палат для додаткового обговорення.

2.12. Доопрацьований проект Постанови візується членами робочої групи та передається секретарю Пленуму, як правило, не пізніше ніж за двадцять календарних днів до засідання Пленуму.

Проект Постанови доводиться до відома членів Пленуму в електронному вигляді, як правило, не пізніше ніж за десять календарних днів до засідання Пленуму. Проект Постанови може бути опубліковано на веб-сайті Вищого господарського суду України.

2.13. Секретар Пленуму доповідає Голові Вищого господарського суду України про підготовлений робочою групою проект Постанови та за погодженням з ним включає розгляд проекту Постанови до порядку денного засідання Пленуму.

2.14. Зауваження та пропозиції до проектів Постанов, розгляд яких включено до порядку денного засідання Пленуму, надаються в друкованому вигляді секретарю Пленуму не пізніше ніж за п'ять робочих днів до засідання.

3. Порядок розгляду проекту Постанови Пленумом

3.1. Проект Постанови виносить на розгляд Пленуму Голова Вищого господарського суду України.

3.2. Порядок розгляду проекту Постанови на Пленумі, вирішення питань, пов'язаних з його обговоренням та прийняттям, встановлено Регламентом пленуму Вищого господарського суду України.

3.3. За рішенням Пленуму проект Постанови може бути прийнято остаточно (в тому числі з урахуванням редакційних правок) або за основу (в першому читанні), з умовою подальшого його доопрацювання.

4. Порядок оприлюднення Постанов Пленуму

- Прийнята на Пленумі Постанова відповідно до частини третьої статті 37 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передається секретарем Пленуму для оприлюднення в офіційному друкованому органі Вищого господарського суду України - журналі "Вісник господарського судочинства", на веб-сайті Вищого господарського суду України та для розміщення в інформаційно-пошукових системах "Ліга" і "Законодавство".

- Секретар Пленуму і відділ підготовки та організаційно-протокольного забезпечення проведення засідань Пленуму (секретаріат Пленуму), зборів суддів, Науково-консультативної ради та інших заходів забезпечують надання (направлення) копій Постанов Пленуму суддям Вищого господарського суду України, місцевим та апеляційним господарським судам України і запрошеним особам (у разі потреби).

{Текст взято з сайту Вищого господарського суду України http://vgsu.arbitr.gov.ua/}


Публікації документа

  • Вісник господарського судочинства від 2015 — 2015 р., № 2, стор. 31

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Вищий господарський суд:

  1. ОГЛЯДОВИЙ ЛИСТ N 01-8/1228 від 16.11.2001 Господарські суди України "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням земельного законодавства". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  2. ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ N 01-8/155 від 13.02.2002 Господарські суди України "Про деякі питання практики застосування окремих норм чинного законодавства у вирішенні спорів та внесення змін і доповнень до деяких інформаційних листів". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  3. ПОСТАНОВА 24.04.2002 N 5/3/502/99 "Вищий господарський суд України, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу на постанову товариства з обмеженою відповідальністю "П..."смт Приазовськ Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 10.01.2002 у справі господарського суду Запорізької області N 5/3/502/99 за заявою ТОВ "А..."смт Приазовськ до КСП "А..."с. Октябрське про банкрутство, В С Т А Н О В И В:". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  4. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 29.07.2002 Справа N 4/525-14/88 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 26.05.2005 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  5. ПОСТАНОВА 06.11.2002 Справа N 14-08/2820 "Судова колегія Вищого господарського суду України, розглянувши матеріали касаційної скарги ВАТ "П"на ухвалу господарського суду Черкаської області від 27.08.2002 р. у справі N 14-08/2820 господарського суду Черкаської області за заявою ДПІ до ВАТ "П"про банкрутство, в с т а н о в и л а:". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  6. П О С Т А Н О В Л Е Н И Е 19.02.2003 Дело N 6/203 "19 февраля 2003 года Высший хозяйственный суд Украины, рассмотрев в открытом судебном заседании кассационную жалобу ООО "И", г. Николаев, на постановление Одесского апелляционного хозяйственного суда от 30 сентября 2002 года по делу N 6/203 по иску ООО "И"к ГНИ в Ленинском р-не г. Николаева, отделению государственного казначейства в г. Николаеве, ГНИ в Центрально-городском р-не г. Кривой Рог Днепропетровской области, отделению государственного казначейства в г. Кривой Рог Днепропетровской области. ОАО "К", ЗАО "Л-К"о расторжении сделки, установил следующее.". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  7. ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ 26.05.2003 N 01-8/590 "Про нормативно-правові акти, видані відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  8. Р Е К О М Е Н Д А Ц І Ї 17.12.2003 N 04-5/534 "Господарські суди України". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  9. ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ 19.03.2004 N 01-8/493 "Про практику Верховного Суду України щодо перегляду ухвал Вищого господарського суду України про повернення касаційних скарг". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  10. ПОСТАНОВА Іменем України 27.04.2004 Справа N 17/1пд "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 02.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  11. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 12.05.2004 Справа N 43/479 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 16.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  12. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 19.05.2004 Справа N 04/18-04 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 02.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  13. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 25.05.2004 Справа N А-42/212-03 "(ухвалою судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 16.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  14. П О С Т А Н О В Л Е Н И Е 01.06.2004 "Информация о лице, размещенная на фасаде, возле входа (въезда), или о его продукции в витрине занимаемого таким лицом помещения, может быть размещена без разрешения местного органа власти". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  15. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 03.06.2004 Справа N 17-4-22-15-30/02-10735 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 23.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  16. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 10.06.2004 Справа N 9/228 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 23.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  17. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 16.06.2004 Справа N 31/267 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 16.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  18. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 22.06.2004 Справа N А-42/13-04 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 07.10.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  19. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 30.06.2004 Справа N 15/181д "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 09.09.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
  20. ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 06.07.2004 Справа N А-04/494-03 "(ухвалою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 04.11.2004 відмовлено у порушенні провадження з перегляду)". Вищий господарський суд. 2018 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -