Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Глава II[2] Головування в Суді і роль бюро Суду

Інформація актуальна на 20.09.2016
завантажити документ, актуальний на поточний час

Правило 8[3] (Вибори Голови і заступників Голови Суду та голів і заступників голів секцій)

1. На пленарних засіданнях Суду обирається його Голова, двоє заступників Голови та голови секцій строком на три роки за умови, що цей строк не перевищуватиме тривалості строку їхніх повноважень.

2.

У кожній секції таким самим чином обирається строком на три роки заступник голови, який заміняє голову секції, якщо останній не може виконувати своїх обов'язків.

3. Суддя, обраний відповідно до викладених вище пунктів 1 або 2, може бути переобраний - але тільки один раз - на посаду такого самого рівня. Це обмеження щодо кількості строків перебування на посаді не виключає можливості один раз переобрати на посаду такого самого рівня суддю, який обіймає посаду на зазначених вище умовах на дату набрання чинності з цією поправкою до правила 8.

4. Голови та заступники голів і надалі залишаються на своїх посадах до обрання своїх наступників.

5. Вибори, про які йдеться в цьому правилі, проводяться шляхом таємного голосування. У них беруть участь лише присутні обрані судді. Якщо жоден суддя не набирає абсолютної більшості голосів присутніх обраних суддів, проводиться додатковий раунд голосування або додаткові раунди голосування - доти, доки один кандидат не одержить абсолютну більшість голосів. При проведенні кожного раунду кандидат, який одержав найменшу кількість голосів, викреслюється зі списку кандидатів. Якщо найменшу кількість голосів набирають кілька кандидатів, зі списку кандидатів викреслюється лише той з них, що поступається всім іншим за порядком старшинства, встановленим правилом 5. За рівної кількості голосів між двома кандидатами в останньому раунді перевага надається судді, який має старшинство згідно з правилом 5.

Правило 9 (Функції Голови Суду)

1.

Голова спрямовує діяльність Суду та здійснює адміністративні функції. Він представляє Суд, і на нього, зокрема, покладається відповідальність за зв'язки з керівними органами Ради Європи.

2. Голова головує на пленарних засіданнях Суду, засіданнях Великої палати та засіданнях колегії з п'яти суддів.

3. Голова не бере участі в розгляді справ, які слухаються палатами, крім випадків, коли він є суддею, обраним від відповідної Договірної Сторони.

Правило 9A[4] (Роль бюро)

1. a) Суд має бюро, членами якого є Голова Суду, заступники Голови Суду і голови секцій. У випадку, якщо заступник Голови Суду або голова секції не в змозі бути присутнім на засіданні бюро, тоді замість нього на засіданні має бути присутній заступник голови цієї секції або, у разі неможливості такої заміни, - член цієї секції, наступний за порядком старшинства, встановленим правилом 5.

b) Бюро має право вимагати присутності на своєму засіданні будь-якого іншого члена Суду чи будь-якої іншої особи, якщо вважає таку присутність необхідною.

2. Роботі бюро допомагають Секретар і заступник Секретаря Суду.

3. Завдання бюро - допомагати Голові Суду виконувати його функції зі спрямування роботи та адміністрування Суду. У зв'язку з цим Голова Суду може порушити перед бюро будь-яке адміністративне чи позасудове питання, яке належить до компетенції Голови Суду.

4. Бюро також сприяє координації дій між секціями Суду.

5. Перед тим як видати практичні рекомендації, відповідно до правила 32, та ухвалити загальні правила, розроблені Секретарем Суду згідно з пунктом 4 правила 17, Голова Суду може проконсультуватися з бюро.

6. Бюро має право доповідати Пленуму Суду з будь-якого питання. Воно також може висловлювати Пленуму свої пропозиції.

7. Засідання бюро протоколюються, після чого протоколи, виконані обома офіційними мовами Суду, роздаються суддям Суду.

Секретар бюро призначається Секретарем Суду за погодженням з Головою Суду.

Правило 10 (Функції заступників Голови Суду)

Заступники Голови допомагають Голові Суду. Вони заміщають Голову у випадках, коли останній не може виконувати своїх обов'язків, або коли посада Голови є вакантною, або на прохання Голови. Вони також діють як голови секцій.

Правило 11 (Заміщення Голови та заступників Голови)

Якщо Голова і заступник Голови одночасно не можуть виконувати своїх обов'язків або ж їхні посади є одночасно вакантними, посаду Голови Суду має обійняти голова секції або, якщо такого немає, один з обраних суддів у порядку старшинства, передбаченому в правилі 5.

Правило 12[5] (Головування в секціях та палатах)

Голови секцій головують на засіданнях секцій та палат, членами яких вони є, і спрямовують роботу цих секцій. Заступники голів секцій посідають їхнє місце, якщо вони не можуть виконувати своїх обов'язків, або якщо посада голови цієї секції є вакантною, або на прохання голови секції. Якщо й вони не можуть цього зробити, тоді їхнє місце посідають судді секцій та палат у порядку старшинства, передбаченому в правилі 5.

Правило 13[6] (Неможливість головування)

Судді Суду не можуть головувати у випадках, коли стороною у справі є Договірна держава, громадянами якої вони є або від якої вони були обрані, або у випадках, коли вони засідають як судді, призначені на підставі пункту 1(a) правила 29 або пункту 1 правила 30 цього Регламенту.

Правило 14 (Збалансованість представництва за ознакою статі)

Стосовно здійснення призначень на підставі цієї та наступної глав цього Регламенту Суд проводить політику, що має на меті забезпечення розумної збалансованості представництва за ознакою статі.

<< | >>
Законодавчий акт: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ " РЕГЛАМЕНТ СУДУ *" Страсбург, липень 2006 року. Європейський суд з прав людини. 2006

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

Глава II[2] Головування в Суді і роль бюро Суду