Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 23.04.2019 № 63 "Про затвердження Положення про порядок взаємодії Національного банку України з інноваційними компаніями та проектами". Національний банк України. 2019

Документ актуальний на 08.05.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

23.04.2019  № 63

{Постанова втратила чинність на підставі Постанови Національного банку № 39 від 30.03.2023}

Про затвердження Положення про порядок взаємодії Національного банку України з інноваційними компаніями та проектами

Відповідно до статей 7, 15 та 56 Закону України “Про Національний банк України”, з метою виконання заходу А.16 Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 18 червня 2015 року № 391 (у редакції рішення Правління Національного банку України від 31 травня 2018 року № 304-рш), Правління Національного банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Положення про порядок взаємодії Національного банку України з інноваційними компаніями та проектами, що додається.

2. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника Голови Національного банку України Сергія Холода.

3. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Голова

Я. Смолій


ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова Правління

Національного банку України

23.04.2019  № 63

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок взаємодії Національного банку України з інноваційними компаніями та проектами

I.

Загальні положення

1. Це Положення визначає порядок взаємодії Національного банку України (далі - Національний банк) з інноваційними компаніями та проектами.

2. У цьому Положенні терміни вживаються в такому значенні:

1) інноваційні фінансові продукти та/або послуги - нові фінансові послуги, платіжні інструменти, технологічні платформи, канали продажу або їх сукупність, що не мають відповідних аналогів на фінансовому ринку України або порівняно з іншими аналогічними продуктами та послугами, представленими на ринку, мають суттєво вищі техніко-економічні показники;

2) компанія-ініціатор упровадження інноваційних фінансових продуктів та/або послуг (далі - компанія-ініціатор) - компанія, що має намір упроваджувати інноваційний фінансовий продукт та/або послугу.

3. Компанією-ініціатором можуть бути суб’єкти господарювання (резиденти або нерезиденти), що розробили та/або планують запровадити інноваційні фінансові продукти та/або послуги на фінансовому ринку України.

4. Компанією-ініціатором може бути як особа, що надає певні фінансові/банківські, технологічні послуги на підставі відповідних дозвільних документів, так і особа, що планує надання відповідних послуг та отримання необхідних дозвільних документів після реалізації послідовних взаємопов’язаних заходів, спрямованих на впровадження інноваційного фінансового продукту та/або послуги.

II. Взаємодія Національного банку з компаніями-ініціаторами

5. Компанія-ініціатор подає до Національного банку заяву українською або англійською мовою за формою згідно з додатком до цього Положення та презентаційні матеріали.

6. Національний банк розглядає заяву та здійснює перевірку відповідності проекту вимогам, визначеним у пункті 10 розділу III цього Положення, протягом 30 робочих днів із дня отримання заяви від компанії-ініціатора.

7. Національний банк за результатами розгляду заяви повідомляє компанію-ініціатора про невідповідність заяви вимогам, визначеним у пункті 10 розділу III цього Положення, або в разі її відповідності про дату обговорення заяви.

8. Національний банк визначає необхідність отримання від компанії-ініціатора додаткової інформації або уточнення відомостей, наведених у документах, що подані до Національного банку, про що повідомляє компанію-ініціатора.

Компанія-ініціатор зобов’язана у визначений Національним банком строк надати необхідну інформацію.

9. Національний банк має право залучати до участі в розгляді інноваційних фінансових продуктів та/або послуг за згодою:

1) представників Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

2) представників Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг;

3) представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України;

4) представників Міністерства фінансів України;

5) представників Державної фіскальної служби України;

6) представників професійних асоціацій на фінансовому ринку;

7) експертів фінансового та/або технологічного ринків;

8) Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

III. Порядок розгляду Національним банком документів, поданих компаніями-ніціаторами

10. Інноваційні фінансові продукти та/або послуги, що пропонуються, повинні відповідати таким вимогам:

1) аналогічних продуктів чи послуг немає на фінансовому ринку або запропоновані продукти чи послуги істотно поліпшать характеристики наявних;

2) у результаті їх упровадження не буде створено підстав для порушення законодавства України про захист економічної конкуренції;

3) прямо або опосередковано поліпшують обслуговування користувачів, спрощують надання послуг та сприяють розвитку фінансового ринку України в цілому;

4) у законодавстві України немає норм, що забороняють упровадження відповідного інноваційного фінансового продукту та/або послуги;

5) є план заходів/дорожня карта заходів, необхідних для впровадження відповідного інноваційного фінансового продукту та/або послуги;

6) є документи, що підтверджують відсутність ризиків або визначають систему управління ризиками, що можуть виникнути під час використання інноваційних фінансових продуктів та/або послуг, а також передбачають ефективну систему заходів щодо їх запобігання або мінімізації.

11. Національний банк надає рекомендації компаніям-ініціаторам щодо можливості впровадження інноваційних фінансових продуктів та/або послуг у межах вимог законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку.

12. Національний банк у разі потреби готує пропозиції Кабінету Міністрів України щодо доцільності внесення змін до законодавства України з метою запровадження інноваційних фінансових продуктів та/або послуг.

13. Національний банк не надає допомоги щодо підготовки документів, необхідних для отримання відповідних дозвільних документів.

14. Позиція Національного банку, сформована за результатами розгляду та обговорення конкретної заяви, є індивідуальною, носить рекомендаційний характер, стосується виключно відповідної заяви та не може бути використана для подібних заяв та/або інших компаній-ініціаторів.

15. Національний банк залишає за собою право змінити позицію, сформовану за результатами розгляду конкретної заяви, зокрема з огляду на зміни в законодавстві України, отримання додаткової інформації та/або проведення подальшого поглибленого аналізу щодо заяви, або отримання додаткового кваліфікованого висновку.

Директор Департаменту

платіжних систем

та інноваційного розвитку

О. Яблунівський

ПОГОДЖЕНО

Заступник Голови

Національного банку України

С. Холод


Додаток

до Положення про порядок взаємодії

Національного банку України

з інноваційними компаніями та проектами

(пункт 5 розділу II)

"___" ___________ 20 __ р.

ЗАЯВА

Розділ I. Інформація про компанію-ініціатора

1. Загальна інформація

Таблиця 1

з/п

Перелік даних

Інформація

1

2

3

1

Повне найменування

2

ЄДРПОУ/код реєстрації (для нерезидентів)

3

Юридична адреса

4

Країна реєстрації

5

Адреса веб-сайта

6

КВЕД та короткий опис основного виду діяльності

7

Інформація про ліцензії (за наявності)

8

Власник(и) компанії-ініціатора

9

Керівник(и) компанії-ініціатора

2. Інформація про контактну особу компанії-ініціатора

Таблиця 2

з/п

Перелік даних

Інформація

1

2

3

1

Прізвище, ім’я, по батькові

2

Посада

3

E-mail

4

Контактний телефон

Розділ II. Інформація про інноваційні платіжні інструменти, фінансові послуги, бізнес-моделі та канали продажу

3. Загальний опис питання (включаючи характер очікуваної підтримки Національного банку).

4. Опис інноваційних платіжних інструментів, фінансових послуг, бізнес-моделей та каналів продажу (основні економічні та технічні характеристики, сфера застосування, опис цільової групи споживачів, ключові показники ефективності).

5. Ключові відмінності запропонованих інноваційних платіжних інструментів, фінансових послуг, бізнес-моделей та каналів продажу від наявних продуктів або послуг/аналогів на фінансовому ринку.

6. Потенційні вигоди інноваційних платіжних інструментів, фінансових послуг, бізнес-моделей та каналів продажу для споживачів.

7. Потенційні ризики для споживачів, компаній та фінансового ринку, що виникають у результаті впровадження інноваційних платіжних інструментів.

Розділ III. План упровадження інноваційних платіжних інструментів, фінансових послуг, бізнес-моделей та каналів продажу на фінансовому ринку

8. Етап упровадження (наприклад, початкова ідея, пілотування), запланована дата впровадження.

9. Вимоги законодавчих та нормативно-правових актів, яким не відповідають (можуть не відповідати або немає чітких норм) розроблені інноваційні платіжні інструменти, фінансові послуги, бізнес-моделі та канали продажу (назва та норма відповідних законодавчих або нормативно-правових актів).

10. План та етапи впровадження інноваційних платіжних інструментів, фінансових послуг, бізнес-моделей та каналів продажу на фінансовому ринку (уключаючи джерела фінансування).

11. Система заходів щодо захисту прав споживачів, уключаючи механізм компенсації їх витрат, у разі порушення їх прав.

12. Процедура розгляду скарг споживачів інноваційного фінансового продукту та/або послуги.

Додатки:

1. Презентаційні матеріали.

2. ___________________________________________________________________________

3. ___________________________________________________________________________.

                                               (перелік документів, що додаються до заяви)

Посада керівника/уповноваженої особи

__________________________

(підпис)

Ініціал, прізвище

Про затвердження Положення про порядок взаємодії Національного банку України з інноваційними компаніями та проектами

Постанова Національного банку України; Положення, Заява, Форма типового документа від 23.04.2019 № 63

Втрата чинності від 15.04.2023, підстава — v0039500-23

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v0063500-19

Законодавство України

станом на 27.11.2023

втратив чинність


Публікації документа

  • Офіційне інтернет-представництво Національного банку України від 07.05.2019
  • Офіційний вісник України від 28.05.2019 — 2019 р., № 40, стор. 10, стаття 1408, код акта 94517/2019

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Національний банк України:

  1. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "02.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  2. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "02.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  3. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  4. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  5. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  6. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  7. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "04.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  8. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "04.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  9. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  10. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  11. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  12. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  13. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  14. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  15. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  16. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  17. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "10.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  18. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "10.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  19. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "11.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  20. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "11.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -