Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

РІШЕННЯ від 16.06.2020 № 405-рш "Про затвердження Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)". Національний банк України. 2020

Документ актуальний на 18.06.2020
завантажити документ, актуальний на поточний час

ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

16.06.2020  № 405-рш

Про затвердження Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

(зі змінами, унесеними рішеннями Правління Національного банку України

від 25 вересня 2020 року № 606-рш,

від 30 листопада 2021 року № 599-рш

(зміни, внесені пунктом 1 рішення Правління Національного банку України від 30 листопада 2021 року № 599-рш, набирають чинності з 04 січня 2022 року))

Відповідно до статей 7, 15, 25 і 56 Закону України "Про Національний банк України", на виконання вимог пункту 13 Плану дій з реалізації режиму інфляційного таргетування в Україні у 2020 році, затвердженого рішенням Правління Національного банку України від 24 грудня 2019 року № 997-рш, Правління Національного банку України ВИРІШИЛО:

1. Затвердити Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA) (далі - Положення), що додається.

2. Визнати такими, що втратили чинність:

1) постанову Правління Національного банку України від 03 грудня 2015 року № 860 "Про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок";

2) рішення Правління Національного банку України від 19 липня 2018 року № 466-рш "Про затвердження Змін до Порядку розрахунку та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок (Ukrainian Index of Interbank Rates, UIIR)";

3) пункт 3 рішення Правління Національного банку України від 14 травня 2020 року № 330-рш "Про затвердження Положення про Комітет оверсайта Українського індексу міжбанківських ставок (UIIR)".

3.

Департаменту комунікацій (Наталія Бондаренко) після прийняття Правлінням  Національного банку України цього рішення оприлюднити Положення на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку України.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Національного банку України Олега Чурія.

5. Рішення набирає чинності з 23 червня 2020 року.

Голова

Я. Смолій


ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Правління

Національного банку України

16.06.2020  № 405-рш

(зі змінами)

ПОЛОЖЕННЯ

про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

(зі змінами, унесеними рішеннями Правління Національного банку України

від 25 вересня 2020 року № 606-рш,

від 30 листопада 2021 року № 599-рш

(зміни, внесені пунктом 1 рішення Правління Національного банку України від 30 листопада 2021 року № 599-рш, набирають чинності з 04 січня

2022 року))

I. Загальні положення

1. Розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт здійснюється з метою надання учасникам ринку об’єктивного індикатора вартості гривневих ресурсів на міжбанківському ринку України.

Назва Українського індексу міжбанківських ставок овернайт англійською мовою - Ukrainian OverNight Index Average (далі - UONIA).

2. UONIA є індикатором вартості короткострокових гривневих ресурсів, які надаються/залучаються на міжбанківському ринку України шляхом укладення кредитних та депозитних угод на строк овернайт.

3. Національний банк України (далі - Національний банк) виконує функції адміністратора UONIA та є відповідальним за управління процесом визначення, розрахунку та оприлюднення UONIA.

4. Національний банк здійснює оверсайт UONIA. Оверсайт UONIA - діяльність Національного банку із забезпечення безперервного, надійного та ефективного його визначення, розрахунку та оприлюднення. Оверсайт UONIA передбачає здійснення моніторингу, аналізу та ухвалення рішень щодо будь-яких питань, пов’язаних із визначенням, розрахунком та оприлюдненням UONIA. Опрацювання питань та підготовка пропозицій та/або рішень, пов’язаних з оверсайтом UONIA, здійснюється Комітетом оверсайта індикаторів грошового та валютного ринків України, який створюється Правлінням Національного банку.

(четверте речення пункту 4 розділу I у редакції рішення

Правління Національного банку України

від 25.09.2020 № 606-рш)

5. Національний банк використовує UONIA як індикатор досягнення операційної цілі своєї процентної політики. Національний банк та учасники ринку можуть використовувати UONIA для укладання угод на грошовому ринку, однак не мають жодних зобов’язань цього робити.

II. Порядок розрахунку UONIA

6. Розрахунок UONIA здійснюється за підсумками кожного робочого дня на підставі інформації про угоди, визначені в пункті 7 розділу II цього Положення, інформація про які була доступна для використання під час розрахунку UONIA станом на 08 годину 00 хв. за київським часом наступного робочого дня після укладання угод.

Значення UONIA не підлягає перерахуванню, якщо після часу, визначеного в абзаці першому цього пункту, Національному банку через відповідні канали обміну інформацією торговельно-інформаційних систем (далі - ТІС) надаватиметься додаткова/відкоригована інформація за угодами попереднього робочого дня.

7. UONIA розраховується на підставі інформації про:

1) угоди з надання кредитів та розміщення депозитів, що укладені між банками України в національній грошовій одиниці на строк овернайт за допомогою функціоналів ТІС. Джерелом інформації про такі угоди є дані, які Національний банк отримує через канали обміну інформацією з ТІС.

Угоди з надання кредитів та розміщення депозитів, що укладені окремим банком з одним і тим самим контрагентом, агрегуються в одну угоду з обсягом, який дорівнює сумі обсягів усіх таких угод, і з процентною ставкою, яка розраховується як середньозважене значення відсоткової ставки за всіма такими угодами.

Обсяги угод/агрегованих угод, які беруться до розрахунку, становлять від 10 до 200 мільйонів гривень включно;

2) угоди з надання Національним банком банкам кредитів на строк овернайт.

Для цілей розрахунку UONIA такі угоди ранжуються за обсягом від найбільшого до найменшого значення, після чого від загальної кількості угод відсікається 45% угод зверху ряду та 45% угод знизу ряду.

Відповідна величина округлюється до цілого числа, якщо 45% від загальної кількості угод не є цілим числом.

Угоди, що лишилися після відсікання, включаються до розрахунку UONIA;

3) угоди з розміщення Національним банком серед банків депозитних сертифікатів на строк овернайт.

Для цілей розрахунку UONIA такі угоди ранжуються за обсягом від найбільшого до найменшого значення, після чого від загальної кількості угод відсікається 45% угод зверху ряду та 45% угод знизу ряду.

Відповідна величина округлюється до цілого числа, якщо 45% від загальної кількості угод не є цілим числом.

Угоди, що лишилися після відсікання, включаються до розрахунку UONIA.

Джерелом інформації про угоди, зазначені в підпунктах 2 і 3 пункту 7 розділу II цього Положення, є програмно-технологічне забезпечення Національного банку, за допомогою якого здійснюються відповідні операції.

(пункт 7 розділу II у редакції рішення

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)

8. Під угодами на строк овернайт для цілей пункту 7 розділу II цього Положення маються на увазі угоди із завершенням розрахунків наступного робочого дня після дати укладання угоди.

9. Для розрахунку UONIA використовуються номінальні відсоткові ставки, відображені в інформації за відповідними угодами. Розрахунок UONIA здійснюється у відсотках річних з точністю до чотирьох знаків після коми.

10. Розрахунок UONIA здійснюється відповідно до порядку, викладеного в додатку 1 до цього Положення.

11. Розрахунок UONIA за особливих умов здійснюється відповідно до порядку, викладеного в додатку 2 до цього Положення.

Розрахунок UONIA за особливих умов здійснюється, якщо станом на 08 год. 00 хв. ранку за угодами попереднього робочого дня, визначеними у пункті 7 розділу II цього Положення, загальна кількість угод, що доступна для розрахунку UONIA, є меншою, ніж п’ять, та/або загальна кількість банків-контрагентів (уключаючи Національний банк) за угодами є меншою, ніж три, та/або обсяг угод, доступних для розрахунку UONIA, є меншим або дорівнює 10% від середньоденного значення обсягу угод за попередній плинний місяць.

(абзац другий пункту 11 розділу II зі змінами, унесеними рішенням

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)

12. Зміни до порядку розрахунку UONIA набирають чинності не раніше ніж через тиждень після їх прийняття Правлінням Національного банку.

III. Порядок оприлюднення UONIA

13. Оприлюднення UONIA за відповідний робочий день здійснюється до 10 год. 00 хв. ранку наступного робочого дня на сторінці “Фінансові ринки” офіційного Інтернет-представництва Національного банку (далі - сторінка “Фінансові ринки”).

14. Про проведення розрахунку UONIA відповідно до пункту 11 розділу II цього Положення повідомляється на сторінці “Фінансові ринки” одночасно з оприлюдненням значення UONIA за відповідну дату.

15. Національний банк публікує на сторінці “Фінансові ринки” повний архів значень UONIA, починаючи з дати започаткування його розрахунку, а також усі варіанти (включаючи чинний) цього Положення із зазначенням часового проміжку, упродовж якого вони діяли.

(пункт 15 розділу III зі змінами, унесеними рішенням

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)


Додаток 1

до Положення про розрахунок

та оприлюднення Українського індексу міжбанківських

ставок овернайт (UONIA)

(пункт 10 розділу II)

ПОРЯДОК

розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

1. Первісна вибірка угод для розрахунку UONIA формується з угод/агрегованих угод (далі - угоди), відібраних відповідно до пунктів 6 та 7 розділу II цього Положення.

(пункт 1 додатка I у редакції рішення

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)

2. Угоди первісної вибірки ранжуються від найменшого до найбільшого значення відсоткової ставки.

З отриманого ранжованого ряду від загальної кількості угод відсікаються 5% угод зверху ряду та 5% угод знизу ряду (серед угод з однаковою ставкою відсікаються угоди з більшими обсягами).

Відповідна величина округлюється до цілого числа, якщо 5% угод від загальної кількості угод ранжованого ряду не є цілим числом.

(пункт 2 додатка I у редакції рішення

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)

3. Із ряду угод, отриманих після виконання пункту 2 додатка 1 до цього Положення, розраховується стандартне відхилення відсоткової ставки за такою формулою:

де σr- стандарте відхилення відсоткової ставки;

X - відсоткова ставка і-ї угоди;

- середньоарифметичне значення ряду відсоткових ставок;

n - кількість угод.

(пункт 3 додатка I зі змінами, унесеними рішенням

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)

4. Із ряду угод, отриманого після виконання пункту 2 додатку 1 до цього Положення, відсікаються угоди, відсоткова ставка за якими відхиляється від середньоарифметичного значення відсоткової ставки більше, ніж на два стандартних відхилення відсоткової ставки σr.

(пункт 4 додатка I зі змінами, унесеними рішенням

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)

5. Отриманий після виконання пункту 4 додатка 1 до цього Положення ряд угод уважається базовим рядом для розрахунку UONIA.

6. Значення UONIA розраховується як середньозважене значення відсоткових ставок за угодами базового ряду за такою формулою:

Oi - обсяг і-ї угоди;

ri - відсоткова ставка за і-ю угодою;

n - кількість угод.

(пункт 6 додатка I у редакції рішення

Правління Національного банку України

від 30.11.2021 № 599-рш)


Додаток 2

до Положення про розрахунок

та оприлюднення Українського індексу міжбанківських

ставок овернайт (UONIA)

(пункт 11 розділу II)

ПОРЯДОК

розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA) за особливих умов

1. Визначаються номінальні відхилення UONIA від облікової ставки Національного банку України за п’ять попередніх робочих днів, коли UONIA розраховувався відповідно до порядку розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA), викладеного в додатку 1 до цього Положення.

2. Найбільше та найменше значення з отриманих відповідно до пункту 1 додатка 2 до цього Положення відхилень відкидаються. З решти значень відхилень розраховується середнє відхилення UONIA від облікової ставки Національного банку України як звичайне середньоарифметичне значення.

3. Значення UONIA за відповідний робочий день розраховується як значення облікової ставки Національного банку України на цей день, скориговане на середнє відхилення UONIA від облікової ставки Національного банку України, розраховане відповідно до пункту 2 додатка 2 до цього Положення.

{Текст зі змінами станом на 30.11.2021 взято з сайту НБУ https://www.bank.gov.ua/}

Про затвердження Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

Рішення Національного банку України; Положення, Порядок від 16.06.2020 № 405-рш

Редакція від 04.01.2022

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/vr405500-20

Законодавство України

станом на 20.06.2023

чинний

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Національний банк України:

  1. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "02.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  2. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "02.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  3. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  4. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  5. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  6. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "03.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  7. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "04.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  8. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "04.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  9. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  10. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  11. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  12. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "05.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  13. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  14. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  15. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  16. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "06.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  17. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "10.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  18. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "10.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  19. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "11.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
  20. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПОВІДОМЛЕННЯ "11.01.2023". Національний банк України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -