Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 03.09.2013 № 1065 "Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення". Мінекономрозвитку України. 2013

Документ актуальний на 07.04.2018
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

НАКАЗ

03.09.2013  № 1065

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

25 вересня 2013 р.

за № 1652/24184

{Наказ скасовано як такий, що не відповідає Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”, на підставі Розпорядження КМ № 505-р від 18.07.2018}

Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення

Відповідно до статей 166-10, 188-38 і 254 Кодексу України про адміністративні правопорушення, статті 5 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та з метою забезпечення дотримання уповноваженими посадовими особами Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та державними адміністраторами законодавства під час оформлення ними матеріалів про адміністративні правопорушення НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, що додається.

2. Визнати такими, що втратили чинність:

наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 05 квітня 2007 року № 44 "Про затвердження Порядку оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення за порушення порядку видачі документа дозвільного характеру", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20 квітня 2007 року за № 397/13664;

наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 17 листопада 2008 року № 144 "Про затвердження Змін до наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 05.04.2007 № 44 "Про затвердження Порядку оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення за порушення вимог статті 16610 Кодексу України про адміністративні правопорушення", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09 грудня 2008 року за № 1176/15867.

3.

Департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва подати в установленому порядку цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максюту А.А.

Міністр економічного

розвитку і торгівлі України

І.М. Прасолов


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

економічного розвитку

і торгівлі України

03.09.2013  № 1065

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

25 вересня 2013 р.

за № 1652/24184

ІНСТРУКЦІЯ

з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція розроблена відповідно до статей 166-10, 188-38 і 254 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), статті 5 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та встановлює порядок складання протоколів про адміністративні правопорушення за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру та невиконання приписів посадових осіб спеціально уповноваженого органу з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності (далі - протокол), відповідальність за що передбачено статтями 166-10 і 188-38 КУпАП, оформлення, зберігання матеріалів про адміністративні правопорушення та порядок їх обліку уповноваженими особами Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (далі - Держпідприємництво) і державними адміністраторами.

1.2. Складання протоколів, оформлення та зберігання матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 166-10 і 188-38 КУпАП, та ведення їх обліку здійснюють уповноважені посадові особи Держпідприємництва (далі - уповноважені посадові особи).

Складання протоколів, оформлення та зберігання матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 166-10 КУпАП (в частині порушення місцевим дозвільним органом строків прийняття рішення про видачу документа дозвільного характеру), та ведення їх обліку здійснюють державні адміністратори відповідно до статті 5 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

1.3. Протоколи складаються щодо:

посадових осіб дозвільного органу - уповноваженою посадовою особою або державним адміністратором;

державного адміністратора - уповноваженою посадовою особою.

1.4. Під час вирішення питання про складання протоколу щодо посадової особи дозвільного органу, державного адміністратора (далі - посадові особи) установлюються:

наявність у діях посадової особи складу правопорушення;

чи притягалася посадова особа до адміністративної відповідальності за порушення, передбачені частиною першою статті 166-10 КУпАП, протягом року;

обставини, що виключають адміністративну відповідальність.

1.5. Уповноважені посадові особи та державні адміністратори, що складають протоколи, є відповідальними за:

правильність складання протоколів, оформлення та зберігання матеріалів про адміністративні правопорушення і порядок їх обліку;

приховування фактів порушень порядку видачі документів дозвільного характеру посадовими особами.

1.6. Якщо правопорушення вчинено кількома особами, протокол про адміністративне правопорушення складається на кожну особу окремо. У разі вчинення однією особою кількох окремих адміністративних правопорушень протоколи складаються щодо кожного з вчинених правопорушень.

II. Оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення за порушення порядку видачі документів дозвільного характеру

2.1. У разі виявлення уповноваженою посадовою особою під час перевірки дозвільного органу (державного адміністратора) правопорушень, відповідальність за які передбачена статтями 166-10 і 188-38 КУпАП, складається протокол про адміністративне правопорушення за встановленою формою згідно з додатком 1 до цієї Інструкції.

2.2. У разі виявлення державним адміністратором порушення дозвільним органом строків прийняття рішення про видачу документа дозвільного характеру, відповідальність за яке передбачена статтею 166-10 КУпАП, складається протокол про адміністративне правопорушення за встановленою формою згідно з додатком 2 до цієї Інструкції.

2.3. Протокол про адміністративне правопорушення складається у двох примірниках, один з яких під розписку вручається посадовій особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

2.4. Протокол про адміністративне правопорушення складається українською мовою. Не допускається закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до протоколу, а також унесення додаткових записів після підписання протоколу особою, щодо якої він складений.

2.5. У протоколі про адміністративне правопорушення обов’язково вказуються частина та номер статті КУпАП, якою передбачена адміністративна відповідальність за вчинення правопорушення. Зазначаються дата і місце складання протоколу. Указуються посада, прізвище, ім’я та по батькові уповноваженої посадової особи або державного адміністратора, яка (який) склала(в) протокол, та відомості про посадову особу, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Під час викладення обставин правопорушення вказуються місце та час вчинення правопорушення, його суть, які саме протиправні дії чи бездіяльність вчинила посадова особа, щодо якої складається протокол про адміністративне правопорушення.

2.6. Уповноважена посадова особа або державний адміністратор зобов’язана(ий) ознайомити посадову особу, щодо якої складається протокол про адміністративне правопорушення, з її правами, передбаченими статтею 268 КУпАП, та змістом статті 63 Конституції України, про що робиться відмітка у протоколі.

Про ознайомлення з вищезазначеним особа, щодо якої складається протокол про адміністративне правопорушення, ставить у протоколі свій підпис, а в разі відмови зазначеної особи поставити підпис про це робиться відповідний запис у протоколі, що засвідчується підписом уповноваженої посадової особи або державного адміністратора.

2.7. Посадовій особі, щодо якої складається протокол про адміністративне правопорушення, пропонується надати письмове пояснення по суті вчиненого правопорушення, яке вноситься до протоколу і засвідчується підписом зазначеної посадової особи. Пояснення може додаватися до протоколу окремо, про що робиться відповідний запис у протоколі.

У разі відмови посадової особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від надання пояснень по суті вчиненого правопорушення, заяв і клопотань щодо складання протоколу уповноваженою посадовою особою або державним адміністратором робляться про це відповідні записи, що засвідчуються підписом.

2.8. Протокол підписується уповноваженою посадовою особою або державним адміністратором та посадовою особою, щодо якої складається протокол про адміністративне правопорушення, а також може підписуватися свідками (за наявності).

У разі відмови посадової особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу уповноважена посадова особа або державний адміністратор робить про це відповідний запис, який засвідчує своїм підписом.

2.9. До протоколу долучаються матеріали, що підтверджують факт учинення адміністративного правопорушення (копії документів, що свідчать про вчинення адміністративного правопорушення), пояснення посадової особи, щодо якої складено протокол, заяви, клопотання тощо.

2.10. Кожний документ повинен мати реквізити (дату, адресу складання, назву, підписи, відбитки печатки, штампа тощо), містити достовірну інформацію та відповідати вимогам законодавства.

2.11. Протокол про адміністративне правопорушення реєструється уповноваженою посадовою особою або державним адміністратором у журналі обліку протоколів про адміністративні правопорушення (далі - журнал) згідно з додатком 3 до цієї Інструкції, сторінки якого повинні бути прошнуровані та пронумеровані, а також скріплені печаткою Держпідприємництва або міської ради міста обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення (її виконавчого органу), районної та районної у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. Записи до журналу вносяться уповноваженими посадовими особами або державними адміністраторами, які складають протоколи.

2.12. Інформація про кількість складених протоколів надсилається державними адміністраторами до Держпідприємництва не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним періодом, згідно з додатком 4 до цієї Інструкції.

2.13. Протокол про адміністративне правопорушення, складений уповноваженими посадовими особами або державними адміністраторами, разом з матеріалами та супровідним листом надсилається до відповідного суду за місцем учинення правопорушення.

III. Облік матеріалів про адміністративне правопорушення за порушення порядку видачі документів дозвільного характеру

3.1. Облік складених протоколів здійснюється уповноваженим структурним підрозділом Держпідприємництва та державними адміністраторами.

3.2. Копії матеріалів про адміністративне правопорушення, що передані до суду, разом з матеріалами перевірки зберігаються у структурному підрозділі Держпідприємництва, у якому працює уповноважена посадова особа, та у державних адміністраторів. За результатами розгляду в суді справи про адміністративні правопорушення до матеріалів додаються копії рішень у справі (копія постанови суду тощо).

3.3. Матеріали про адміністративні правопорушення, за якими завершено провадження, та журнали зберігаються згідно з термінами, установленими законодавством.

Директор

департаменту державної

регуляторної політики

та розвитку підприємництва

І.В. Шевердін


Додаток 1

до Інструкції з оформлення

матеріалів про адміністративні

правопорушення

(пункт 2.1)

ПРОТОКОЛ

про адміністративне правопорушення

Додаток 2

до Інструкції з оформлення

матеріалів про адміністративні

правопорушення

(пункт 2.2)

ПРОТОКОЛ

про адміністративне правопорушення


Додаток 3

до Інструкції з оформлення

матеріалів про адміністративні

правопорушення

(пункт 2.11)

ЖУРНАЛ

обліку протоколів про адміністративні правопорушення

___________________________________________________

(найменування органу)

Розпочато "___" ___________ 20__ року

Закінчено "___" ___________ 20__ року

№ з/п

Дата реєстрації

Номер, дата та місце складання протоколу

Прізвища та ініціали уповноваженої посадової особи або державного адміністратора, якими складено протокол

Прізвище, ім'я та по батькові особи, щодо якої складено протокол

Дата вчинення адміністративного правопорушення та його суть

Дата передачі матеріалів про адміністративне правопорушення до суду

Найменування суду

Дата розгляду справи, прийняте рішення

Примітки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Додаток 4

до Інструкції з оформлення

матеріалів про адміністративні

правопорушення

(пункт 2.12)

ЗВІТ

щодо складених протоколів про адміністративні правопорушення державними адміністраторами

№ з/п

Прізвище, ім'я та по батькові державного адміністратора, яким складено протокол

Номер протоколу, дата та місце вчинення правопорушення

Дата складання протоколу

Посадова особа, щодо якої складено протокол

Дата передачі матеріалів про адміністративне правопорушення до суду

Найменування суду

Дата та результат розгляду судом справи про адміністративне правопорушення

Примітки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення

Наказ; Мінекономрозвитку України від 03.09.2013 № 1065

Скасування від 29.01.2019, підстава — 505-2018-р

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z1652-13

Законодавство України

станом на 01.12.2023

втратив чинність


Документи та файли

  • Сигнальний документ — f408736n77.doc від 23.01.14 09:50, 55 кб
  • Сигнальний документ — f408736n78.doc від 23.01.14 09:50, 50 кб

Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 18.10.2013 — 2013 р., № 78, стор. 64, стаття 2903, код акта 69130/2013

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Мінекономрозвитку України:

  1. НАКАЗ від 27.02.2019 № 329 "Про затвердження форми заяви на одержання висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком, та Інструкції щодо її заповнення, форми висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  2. НАКАЗ від 29.01.2019 № 96 "Про затвердження уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері інтелектуальної власності, та форми припису щодо усунення порушень, виявлених під час проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері інтелектуальної власності". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  3. НАКАЗ від 23.01.2019 № 68 "Про затвердження Інструкції щодо заповнення заяви про отримання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  4. НАКАЗ від 04.02.2019 № 149/44 "Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії між електронною системою закупівель, єдиним веб-порталом використання публічних коштів та інформаційною системою Державної казначейської служби України". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  5. НАКАЗ від 22.02.2019 № 302 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства статистики України". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  6. НАКАЗ від 13.02.2019 № 217 "Про затвердження Інструкції з оформлення державними інспекторами з питань інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України матеріалів про адміністративні правопорушення". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  7. НАКАЗ від 11.03.2019 № 380 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного агентства України з інвестицій та розвитку від 23 листопада 2010 року № 122". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  8. НАКАЗ від 06.03.2019 № 358 "Про затвердження Технічного регламенту маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  9. НАКАЗ від 19.02.2019 № 263 "Про затвердження Регламенту Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку і торгівлі України". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  10. НАКАЗ від 21.03.2019 № 463 "Про внесення змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 22 березня 2016 року № 490". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  11. НАКАЗ від 24.05.2019 № 898 "Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  12. НАКАЗ від 03.05.2019 № 770 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 жовтня 2010 року № 487". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  13. НАКАЗ від 17.04.2019 № 647 "Про затвердження форми звіту телерадіоорганізацій". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  14. НАКАЗ від 13.05.2019 № 825/453/1455/5 "Про затвердження Змін до Порядку передачі нерухомого майна у власність творчим спілкам". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  15. НАКАЗ від 07.05.2019 № 790 "Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  16. НАКАЗ від 16.04.2019 № 642 "Про внесення змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 08.02.2016 № 193". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  17. НАКАЗ від 19.04.2019 № 667 "Про затвердження типових форм документів у сфері державного ринкового нагляду і державного контролю продукції". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  18. НАКАЗ від 13.05.2019 № 823/191/153 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Міністерства статистики України від 18 квітня 1996 року № 49/76/117". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  19. НАКАЗ від 03.04.2019 № 552 "Про затвердження Порядку проведення Міністерством економічного розвитку і торгівлі України перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
  20. НАКАЗ від 15.05.2019 № 851 "Про затвердження уніфікованої форми акта, складеного за результатами здійснення планової (позапланової) перевірки призначеного органу з оцінки відповідності чи визнаної незалежної організації щодо відповідності вимогам до призначених органів з оцінки відповідності чи визнаних незалежних організацій і виконання ними своїх обов’язків, установлених Законом України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» та відповідними технічними регламентами". Мінекономрозвитку України. 2019 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -