Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 29.09.2014 № 984 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами". Мінфін України. 2014

Документ актуальний на 17.11.2016
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

29.09.2014  № 984

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

26 листопада 2014 р.

за № 1514/26291

Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами

{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства фінансів

№ 817 від 13.09.2016

№ 453 від 21.08.2023}

Відповідно до підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, враховуючи Порядок обліку та перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 01 листопада 2017 року № 898, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23 листопада 2017 року за № 1429/31297 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25 жовтня 2019 року № 454), та з метою забезпечення здійснення розрахунків за митними та іншими платежами, які сплачуються в іноземній валюті, готівкою в національній валюті, унесення грошової застави, а також за іншими надходженнями до державного бюджету під час здійснення державної митної справи НАКАЗУЮ:

{Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 453 від 21.08.2023}

1. Затвердити Порядок проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами, що додається.

2.

Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку (Чмерук М.О.) в установленому порядку забезпечити:

подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

оприлюднення цього наказу.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра фінансів України Фудашкіна Д.О. та Голову Державної фіскальної служби України Білоуса І.О.

Міністр

О. Шлапак

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної

фіскальної служби України

Т.в.о. Голови Державної служби України

з питань регуляторної політики

та розвитку підприємництва

В.о. Голови

Антимонопольного комітету України

Заступник Голови

Національного банку України

І.О. Білоус

О.Ю. Потімков

М.Я. Бараш

Я.В. Смолій


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

фінансів України

29.09.2014 № 984

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

26 листопада 2014 р.

за № 1514/26291

ПОРЯДОК

проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами

{У тексті Порядку слова «Державна фіскальна служба України» в усіх відмінках замінено словом «Держмитслужба» у відповідних відмінках згідно з Наказом Міністерства фінансів № 453 від 21.08.2023}

І. Загальні положення

1.1. Цей Порядок розроблено з урахуванням вимог Порядку обліку та перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01 листопада 2017 року № 898, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 листопада 2017 року за № 1429/31297 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25 жовтня 2019 року № 454), та визначає процедуру підготовки та проведення Держмитслужбою конкурсу з визначення уповноваженого банку, через який будуть здійснюватись розрахунки з державним бюджетом за митними платежами (далі - Конкурс).

{Пункт 1.1 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 453 від 21.08.2023}

1.2. За результатами Конкурсу банк визнається уповноваженим на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами на всій території України (далі - уповноважений банк).

1.3. Розрахунки з державним бюджетом за митними платежами  здійснюються уповноваженим банком на підставі відповідних генеральних угод про співробітництво та розрахунково-касове обслуговування, укладених між Держмитслужбою та уповноваженим банком, а також на підставі договорів, укладених між митницями та відокремленими підрозділами уповноваженого банку.

ІІ. Порядок оголошення Конкурсу

2.1. Рішення про проведення Конкурсу приймається Головою Держмитслужби.

2.2. Для проведення Конкурсу утворюється конкурсна комісія у складі не менше 7 осіб, який затверджується Головою Держмитслужби.

2.3. Оголошення про проведення Конкурсу розміщується на офіційному веб-порталі Держмитслужби не пізніше ніж за 30 календарних днів до дати проведення Конкурсу.

2.4. Оголошення про проведення Конкурсу повинно містити:

інформацію про дату проведення Конкурсу;

склад конкурсної комісії;

кінцеву дату подання конкурсних пропозицій;

адресу, за якою отримується конкурсна документація та подаються  конкурсні пропозиції.

ІІІ. Конкурсна комісія

3.1. До складу конкурсної комісії входять представники Держмитслужби, Міністерства фінансів України (за згодою), Національного банку України (за згодою). Конкурсну комісію очолює Голова або заступник Голови Держмитслужби.

{Пункт 3.1 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 817 від 13.09.2016}

3.2. Засідання конкурсної комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менше ніж дві третини її членів. Рішення конкурсної комісії приймається простою більшістю голосів членів комісії, присутніх на її засіданні. У разі рівної кількості голосів вирішальним є голос голови конкурсної комісії.

3.3. Рішення конкурсної комісії оформляється протоколом, який підписується всіма її членами, які брали участь у голосуванні. У разі незгоди члена конкурсної комісії з її рішенням він може письмово викласти свою позицію, яка додається до протоколу засідання комісії.

3.4. До участі у Конкурсі допускаються банки, які відповідають таким вимогам:

1) у статутному капіталі відсутні частки Російської Федерації, її резидентів та осіб, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами Російської Федерації або діють в їх інтересах;

2) готові забезпечити повне банківське обслуговування у всіх  визначених Держмитслужбою місцях митного оформлення товарів та транспортних засобів, що оприлюднено відповідно до пункту 3.5 цього розділу;

3) протягом шести останніх місяців:

не мали порушень економічних нормативів, установлених Національним банком України;

до них не застосовувались заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів здійснюваних банком операцій;

щодо них не приймались рішення про віднесення банку до категорії проблемних або неплатоспроможних;

4) мають позитивний аудиторський висновок за останній звітний рік, що передує проведенню Конкурсу;

5) підтвердили виконання нормативів, встановлених Національним банком України;

6) не мають заборгованості зі сплати податків, зборів, обов’язкових платежів на момент подання конкурсної пропозиції;

7) підтвердили сумісність програмно-технічного комплексу з програмно-технічним комплексом Держмитслужби (вимоги до програмно-технічного комплексу визначаються конкурсною комісією та зазначаються у конкурсній документації);

8) запропонували найменшу ціну за банківські послуги зі здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами на всій території України (оголошення про проведення конкурсу повинно містити обсяг банківських послуг, наданих банком-попередником за попередній рік).

3.5. До компетенції конкурсної комісії належать:

розробка та оприлюднення конкурсної документації;

одержання конкурсних пропозицій учасників Конкурсу;

розгляд документації конкурсних пропозицій учасників Конкурсу;

зняття з розгляду конкурсної пропозиції, яка не відповідає вимогам конкурсної документації;

звернення до учасників Конкурсу за роз’ясненнями та наданням додаткової інформації;

проведення Конкурсу;

визначення переможця Конкурсу;

прийняття рішення про припинення банком виконання функцій уповноваженого банку після виконання вимог із забезпечення здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами на всій території України новим переможцем Конкурсу.

3.6. Використання інформації, що міститься у конкурсній документації, здійснюється з додержанням вимог законодавства про інформацію.

3.7. Процес розгляду конкурсних пропозицій є конфіденційним. Інформація, що стосується розгляду та співставлення конкурсних пропозицій, не повідомляється учасникам або будь-яким іншим особам, не пов'язаним із розглядом конкурсної документації.

IV. Умови відбору

4.1. До участі в Конкурсі допускаються банки, які надали документи, що підтверджують відповідність вимогам, визначеним у пункті 3.4 розділу ІІІ цього Порядку, а саме:

1) заяву на участь у Конкурсі, яка подається на бланку банку-претендента у довільній формі із зазначенням найменування банку, що бажає стати учасником Конкурсу, його місцезнаходження, відомостей про керівництво, загальних відомостей (форма власності та юридичний статус, організаційна структура), а також прізвища, ім'я, по батькові особи, яка представлятиме інтереси банку-претендента під час проведення Конкурсу, її номера телефону, факсу, адреси електронної пошти, куди належить надсилати всю інформацію стосовно проведення Конкурсу;

2) довіреність на ім’я особи, яка представлятиме інтереси банку-претендента під час проведення Конкурсу;

3) копії статуту та відомості щодо коду за ЄДРПОУ;

4) копії банківської ліцензії та генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, виданих Національним банком України;

5) інформацію Національного банку України щодо відсутності у банку-претендента протягом останніх шести місяців, які передують участі у Конкурсі, порушень економічних нормативів, установлених Національним банком України, та фактів застосування заходів впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів здійснюваних банком операцій, прийнятих рішень про віднесення банку до категорії проблемних або неплатоспроможних та про фінансовий стан банку-претендента на перше число місяця, в якому подаються документи;

6) копію позитивного аудиторського висновку про фінансовий стан банку-претендента за  останній звітний рік, що передує проведенню Конкурсу;

7) фінансову звітність на перше число місяця, в якому подаються документи;

8) довідку про розгалуженість до районного рівня та характеристики мережі філій та відділень банку на території України;

9) інформацію банку-претендента у довільній формі про банк, умови та переваги розрахунково-касового обслуговування митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, саме у цього учасника;

10) довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів, обов’язкових платежів, дійсну станом на момент подання конкурсної пропозиції;

11) зобов'язання банку-претендента щодо мінімального переліку послуг та граничного значення показників їх вартості, яких банк зобов'язується дотримуватись у разі набуття статусу уповноваженого банку;

12) лист-зобов’язання банку довільної форми про забезпечення дотримання зобов’язань, взятих на себе банком за результатами Конкурсу згідно з вимогами цього Порядку.

4.2. Усі документи, наведені у пункті 4.1 цього розділу, подаються державною мовою у паперовому вигляді в конверті, запечатаному та  скріпленому печаткою (за наявності) і підписом уповноваженої особи в місцях склеювання, а також на електронному носії.

Банк-претендент відповідає за достовірність і правдивість поданої інформації.

V. Визначення переможця Конкурсу

5.1. Протягом п’яти робочих днів з дня кінцевого терміну подання в установленому порядку документації конкурсних пропозицій конкурсна комісія проводить засідання, на якому розкриває конверти із конкурсними пропозиціями претендентів та дає протягом десяти робочих днів оцінку конкурсним пропозиціям.

5.2. До участі у Конкурсі допускаються учасники, конкурсні пропозиції яких відповідають вимогам конкурсної документації відповідно до цього Порядку.

5.3. Конкурсні пропозиції, які не відповідають встановленим вимогам, відхиляються.

5.4. Банк-претендент має право відкликати свою конкурсну документацію до кінцевого терміну її подання, повідомивши про це конкурсну комісію письмово.

5.5. Конкурсна комісія має право звертатися до претендентів за роз'ясненнями та наданням додаткової інформації стосовно виконання конкурсного завдання. При цьому строк подання додаткової інформації не може перевищувати 5 робочих днів з дня такого звернення.

У разі ненадання такої інформації конкурсна комісія може прийняти рішення про зняття з розгляду конкурсної документації банку-претендента.

5.6. Для проведення оцінки конкурсних пропозицій можуть залучатися окремі експерти (за згодою), рекомендації яких можуть бути використані під час визначення переможця Конкурсу.

5.7. Конкурсна комісія не може проводити засідання у разі відсутності змагальності претендентів.

5.8. Переможцем Конкурсу визнається претендент, який запропонував повне покриття банківськими послугами визначених Держмитслужбою місць митного оформлення товарів та транспортних засобів із найменшим обсягом коштів, які необхідно сплатити за надані послуги.

5.9. Рішення конкурсної комісії про визначення уповноваженого банку приймається протягом п’ятнадцяти робочих днів після кінцевої  дати подання конкурсних пропозицій.

5.10. Протокол конкурсної комісії щодо визначення переможця Конкурсу є підставою для укладення Держмитслужбою генеральних угод про співробітництво та розрахунково-касове обслуговування.

5.11. Конкурсна комісія письмово повідомляє про результати конкурсу всіх його учасників протягом трьох робочих днів з дня підписання протоколу про визначення переможця Конкурсу та розміщує зазначену інформацію на офіційному веб-порталі Держмитслужби.

5.12. Результати Конкурсу можуть бути оскаржені учасниками відповідно до законодавства України. При цьому подання скарги не зупиняє виконання рішення про визначення переможця Конкурсу, за винятком зупинення виконання зазначеного рішення в судовому порядку.

5.13. Для організаційного супроводження процесу зміни уповноваженого банку створюється спільна робоча група з числа представників Держмитслужби, банку-переможця та банку, який був уповноваженим на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами до оголошення результатів Конкурсу, склад якої затверджується Головою Держмитслужби.

5.14. Переведення митниць на обслуговування до уповноваженого банку здійснюється на підставі наказу Держмитслужби, яким затверджується відповідний графік переведення.

{Пункт 5.14 розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 817 від 13.09.2016}

5.15. Генеральні угоди повинні бути укладені протягом 14 робочих днів після видання відповідного наказу Держмитслужби та графіка переведення митниць на обслуговування до уповноваженого банку.

5.16. У разі коли угоди не укладено протягом зазначеного терміну, конкурсна комісія може продовжити термін їх укладення, але не більше ніж на 10 робочих днів.

5.17. Переможець Конкурсу спільно з Держмитслужбою протягом місяця після укладання генеральних угод забезпечують підключення уповноваженого банку до відповідних інформаційних систем Держмитслужби.

VI. Прикінцеві положення

6.1. Конкурсна документація та конкурсні пропозиції учасників зберігаються Держмитслужбою  протягом трьох років. Держмитслужба зберігає конкурсну пропозицію переможця Конкурсу протягом усього терміну дії генеральних угод.

6.2. Організаційне забезпечення проведення Конкурсу покладається на відповідальний структурний підрозділ, визначений наказом Держмитслужби.

Директор Департаменту

податкової, митної політики

та методології бухгалтерського

обліку

М.О. Чмерук

Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами

Наказ; Мінфін України від 29.09.2014 № 984

Редакція від 02.11.2023, підстава — z1565-23

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z1514-14

Законодавство України

станом на 24.03.2024

чинний


Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 16.12.2014 — 2014 р., № 98, стор. 39, стаття 2851, код акта 74976/2014

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Мінфін України:

  1. НАКАЗ від 01.02.2024 № 44 "Про внесення змін до Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку". Мінфін України. 2024 рікк
  2. НАКАЗ від 14.02.2024 № 75 "Про внесення зміни до наказу Міністерства фінансів України від 23 січня 2024 року № 29". Мінфін України. 2024 рікк
  3. НАКАЗ від 23.01.2024 № 29 "Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи". Мінфін України. 2024 рікк
  4. НАКАЗ від 09.02.2024 № 60 "Про внесення змін до наказів Міністерства фінансів України від 29 грудня 2002 року № 1098, від 19 травня 2020 року № 223". Мінфін України. 2024 рікк
  5. НАКАЗ від 16.02.2024 № 83 "Про внесення зміни до пункту 6 Порядку складання Протоколу про порушення бюджетного законодавства". Мінфін України. 2024 рікк
  6. НАКАЗ від 09.02.2024 № 59 "Про внесення змін до Типової форми рішення про місцевий бюджет". Мінфін України. 2024 рікк
  7. НАКАЗ від 26.02.2024 № 95 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 01 лютого 2024 року № 45". Мінфін України. 2024 рікк
  8. НАКАЗ від 08.02.2024 № 52 "Про внесення змін до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені". Мінфін України. 2024 рікк
  9. НАКАЗ від 01.02.2024 № 45 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 червня 2021 року № 322". Мінфін України. 2024 рікк
  10. НАКАЗ від 16.02.2024 № 85 "Про внесення зміни до підпункту 8.1.4 пункту 8.1 розділу VIII Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами". Мінфін України. 2024 рікк
  11. НАКАЗ від 01.03.2024 № 101 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 лютого 2024 року № 58". Мінфін України. 2024 рікк
  12. НАКАЗ від 22.02.2024 № 93 "Про внесення змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків". Мінфін України. 2024 рікк
  13. НАКАЗ від 22.02.2024 № 94 "Про внесення змін до пункту 4 розділу VII Порядку обробки персональних даних у базі персональних даних - Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків". Мінфін України. 2024 рікк
  14. НАКАЗ від 09.02.2024 № 58 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2020 року № 839". Мінфін України. 2024 рікк
  15. НАКАЗ від 04.01.2023 № 5 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України ". Мінфін України. 2023 рікк
  16. НАКАЗ від 13.01.2023 № 23 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 січня 2023 року № 6". Мінфін України. 2023 рікк
  17. до. Мінфін України. 2023 рікк
  18. заповнення реєстрів (тимчасового та додаткового) міжнародних поштових та експрес-відправлень і внесення змін до таких реєстрів. Мінфін України. 2023 рікк
  19. заповнення митної декларації М-16. Мінфін України. 2023 рікк
  20. визначення та обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій. Мінфін України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -