Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ведення реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій. Мінфін України. 2019

Документ актуальний на 16.05.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

фінансів України

13 лютого 2019 року № 64

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

27 березня 2019 р.

за № 308/33279

ПОРЯДОК

ведення реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій

{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства фінансів

№ 427 від 26.07.2021

№ 662 від 13.12.2021}

{У тексті Порядку слово «ДФС» замінено словом «ДПС» згідно з Наказом Міністерства фінансів № 427 від 26.07.2021}

I. Загальні положення

1. Цей Порядок розроблено відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон), пунктів 39-42 Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року № 601 (далі - Порядок).

Цей Порядок визначає механізм включення/внесення змін / виключення до/з реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій (далі - Реєстр) відомостей про Центри сервісного обслуговування (далі - ЦСО).

2. Реєстр ведеться з метою надання достовірної інформації про ЦСО, які згідно із законодавством мають право на проведення технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) різних моделей (модифікацій), включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі - Державний реєстр РРО), та які уклали відповідні договори з виробниками (постачальниками) таких РРО.

Створення і обробка документів в електронній формі здійснюються з додержанням вимог законодавства в сферах електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

ДПС є розпорядником даних Реєстру та інформаційно-телекомунікаційної системи Реєстру.

3.

Терміни у цьому Порядку використовуються у таких значеннях:

експлуатаційні документи - паспорт або формуляр, інструкція з експлуатації, оформлені згідно з Порядком;

заявник - суб’єкт господарювання, який включений до Державного реєстру РРО як виробник або постачальник моделей (модифікацій) РРО;

реєстр ЦСО РРО - переліки ЦСО та виробників (постачальників) РРО, які самостійно виконують функції ЦСО, що ведуться в електронній формі.

Інші терміни у цьому Порядку вживаються у значеннях, наведених у Законі та Порядку.

4. До Реєстру включаються:

лише ті ЦСО, якими укладено договори з виробниками (постачальниками) моделей (модифікацій) РРО на надання послуг щодо введення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту РРО згідно з експлуатаційною та ремонтною документацією виробника (постачальника) (далі - договір);

виробники (постачальники) РРО, які самостійно виконують функції ЦСО, у тому числі у випадках, передбачених розділом VI цього Порядку.

II. Основні вимоги щодо ведення Реєстру

1. Ведення Реєстру забезпечує ДПС в електронній формі. Включення ЦСО до Реєстру, внесення змін до нього, виключення з Реєстру здійснюються засобами інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС.

2. До Реєстру включаються дані про ЦСО:

1) найменування для юридичних осіб або прізвище ім’я, по батькові для фізичних осіб - підприємців;

2) податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб - підприємців, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);

3) місцезнаходження (місце проживання);

4) номер телефону;

5) прізвище, ім’я, по батькові керівника (для юридичних осіб);

6) назва(и) моделі(ей) (модифікації(й)) РРО (згідно з Державним реєстром РРО), технічне обслуговування та ремонт якого (яких) проводить такий ЦСО, із зазначенням щодо кожної моделі (модифікації) РРО періоду, протягом якого ЦСО має право здійснювати обслуговування та ремонт такої (таких) моделі (моделей) РРО згідно з укладеним з виробником (постачальником) договором;

7) дата запису у Реєстрі про включення ЦСО до Реєстру, внесення змін, виключення з Реєстру.

Реєстр ведеться з дотриманням пункту 63.6 статті 63 Податкового кодексу України - за податковими номерами або серією (за наявності) та номером паспорта (для фізичних осіб - підприємців, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта).

3. Дані з Реєстру не є інформацією з обмеженим доступом (крім реєстраційних номерів облікових карток або серії (за наявності) та номера паспорта фізичних осіб - підприємців). Актуальна інформація про ЦСО, визначена у підпунктах 1, 3-7 пункту 2 цього розділу, оприлюднюється ДПС на власному офіційному веб-порталі.

Захист державних інформаційних ресурсів та інформації з обмеженим доступом, що міститься у Реєстрі, забезпечується відповідно до законодавства в сфері захисту інформації.

III. Включення ЦСО до Реєстру

1. Включення ЦСО до Реєстру (у тому числі первинне наповнення Реєстру інформацією про ЦСО) здійснюється на підставі заяви про включення до Реєстру ЦСО РРО за формою № 1-РЦСО (додаток 1) (далі - заява), що складається та подається разом із електронною копією договору заявником до ДПС електронними засобами зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів із зазначенням обов’язкових реквізитів електронних документів.

На заяву накладається кваліфікований електронний підпис керівника юридичної особи або уповноваженої особи, фізичної особи - підприємця або його представника.

До Реєстру вносяться відомості про всі моделі (модифікації) РРО незалежно від кількості укладених договорів. Ці відомості включають назву моделі (модифікації) РРО та строк, протягом якого ЦСО має право здійснювати обслуговування та ремонт такої моделі РРО згідно з договором.

Датою та часом подання заяви до контролюючого органу є дата та час, зафіксовані у квитанції про доставку (перша квитанція) заяви.

2. Не пізніше наступного робочого дня після надходження заяви засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС за відсутності підстав для відмови у включенні ЦСО до Реєстру ЦСО включається до Реєстру.

У разі виявлення порушень вимог законодавства в сфері електронних довірчих послуг, дотримання встановленої форми, порядку заповнення і подання заяви згідно з цим Порядком заявнику надсилається повідомлення про необхідність подання нової заяви.

Інформація про результати розгляду заяви надсилається заявнику електронними засобами зв’язку в електронній формі у другій квитанції.

3. Включення до Реєстру виробника (постачальника) РРО, який самостійно виконує функції ЦСО, здійснюється у загальному порядку на підставі заяви, яка подається після включення виробника (постачальника) РРО до Державного реєстру РРО.

4. Датою включення ЦСО до Реєстру є дата внесення відповідного запису до Реєстру.

5. Заявник або ЦСО можуть надіслати до ДПС електронними засобами зв’язку в електронній формі запит про надання витягу з Реєстру за формою № 2-РЦСО (додаток 2).

6. ДПС не пізніше наступного робочого дня після надходження запиту надсилає у відповідь електронними засобами зв’язку безкоштовно в електронній формі витяг з Реєстру за формою № 3-РЦСО (додаток 3). Витяг є дійсним до внесення змін до Реєстру.

IV. Внесення змін до Реєстру

1. Внесення змін до Реєстру відбувається у разі:

1) укладання нових договорів;

2) внесення змін до договорів;

3) виявлення розбіжностей або помилок у записах Реєстру;

4) припинення/продовження/зміни строку договору.

У разі виникнення таких змін заявник подає заяву за формою № 1-РЦСО з позначкою «зміни у даних про центри сервісного обслуговування» для внесення відповідних змін до Реєстру. Така заява надсилається та приймається у тому самому порядку, що наведено у розділі III цього Порядку.

2. У разі продовження/зміни строку дії договору така заява подається протягом місяця після продовження/зміни строку договору.

V. Підстави для відмови у включенні ЦСО / внесенні змін до Реєстру

1. Підставами для відмови у включенні ЦСО / внесенні змін до Реєстру є:

1) відсутність ЦСО на обліку в контролюючому органі;

2) модель (модифікація) РРО не включена / виключена до/з Державного реєстру РРО;

3) наявність щодо заявника у Єдиному державному Реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр) запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця;

4) невідповідність інформації щодо податкового номера або серії (за наявності) та номера паспорта (для фізичної особи - підприємця, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), найменування або прізвища, імені, по батькові (у тому числі керівників ЦСО), поданої у заяві, відомостям у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, Єдиному державному реєстрі та Єдиному банку даних про платників податків - юридичних осіб, Реєстрі самозайнятих осіб;

5) відсутність у Єдиному державному реєстрі платника податків - фізичної особи - підприємця або юридичної особи чи її відокремлених підрозділів, які відповідно до законодавства мають бути включені до Єдиного державного реєстру.

VI. Припинення технічного обслуговування, проведення гарантійного, післягарантійного ремонту ЦСО моделі (модифікації) РРО

1. Припинення технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту ЦСО моделі (модифікації) РРО відбувається у разі, якщо:

1) сплив строк дії договору, а новий договір не укладено;

2) достроково припинено дію договору;

3) припинено дію договору щодо окремої моделі (модифікації) РРО (у тому числі через припинення її випуску (постачання) виробником (постачальником));

4) виключено модель (модифікацію) РРО з Державного реєстру РРО.

2. Заявник у разі виникнення однієї із підстав, визначених у підпунктах 1-3 пункту 1 цього розділу, надає заяву з позначкою «зміни у даних про центри сервісного обслуговування» з ознакою надання інформації «припинення дії договору з ЦСО».

Щодо договорів, строк дії яких спливає, така заява подається за місяць до настання кінцевої дати строку дії договору.

ДПС щомісяця засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС формує переліки договорів щодо ЦСО, строки дії яких спливають, та надсилає електронні повідомлення про припинення технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту моделі (модифікації) РРО ЦСО за формою № 4-РЦСО (додаток 4) у зв’язку з тим, що спливає строк дії договору, до ЦСО та до контролюючих органів за основним місцем обліку суб’єктів господарювання, які застосовують модель (модифікацію) РРО під час здійснення операцій з розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (далі - користувачі РРО), що обслуговуються ЦСО, строк дії договору якого спливає.

Контролюючий орган за основним місцем обліку користувача РРО, що застосовує модель (модифікацію) РРО, технічне обслуговування та проведення гарантійного, післягарантійного ремонту якої припиняється ЦСО, надсилає такому користувачеві РРО повідомлення про припинення технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту моделі (модифікації) РРО ЦСО за формою № 5-РЦСО (додаток 5) у зв’язку із закінченням строку дії договору.

Користувач РРО протягом місяця з дня припинення договору повинен укласти договір про технічне обслуговування та ремонт РРО з іншим ЦСО або виробником/постачальником.

Користувачі РРО мають право самостійно обирати ЦСО з числа ЦСО, які мають право на введення в експлуатацію, технічне обслуговування, гарантійний та післягарантійний ремонт відповідних моделей (модифікацій) РРО, або виробника/постачальника, з якими вони укладають договори про технічне обслуговування та ремонт РРО.

У разі неукладання протягом місяця договору користувача РРО з іншим ЦСО виробник (постачальник) після припинення дії раніше укладеного договору з ЦСО самостійно організовує технічне обслуговування та ремонт РРО, які раніше перебували на обслуговуванні в такому ЦСО.

Виробник (постачальник) може самостійно виконувати функції ЦСО щодо проведення технічного обслуговування та ремонту РРО за умови дотримання ним вимог Порядку.

У разі переходу на технічне обслуговування до іншого ЦСО користувач РРО зобов’язаний переопломбувати РРО в установленому порядку. Застосування РРО, опломбованого засобами контролю ЦСО, з яким користувач РРО не уклав договір, вважається порушенням встановленого порядку опломбування.

3. У разі виникнення підстави, визначеної підпунктом 4 пункту 1 цього розділу, за місяць до настання строку, встановленого для виключення моделі з Державного реєстру РРО, ДПС засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС:

формує переліки моделей (модифікацій) РРО, що підлягають виключенню з Державного реєстру РРО;

надсилає виробнику (постачальнику), ЦСО та контролюючим органам за основним місцем обліку користувача РРО повідомлення про припинення технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту моделі (модифікації) РРО ЦСО за формою № 6-РЦСО (додаток 6) у зв’язку з виключенням моделі (модифікації) РРО з Державного реєстру РРО.

VII. Виключення ЦСО з Реєстру

1. Виключення ЦСО з Реєстру здійснюється автоматично засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС:

1) у разі закінчення строку дії договорів ЦСО з усіма виробниками (постачальниками) РРО та неукладання нових;

2) у разі виключення моделей (модифікацій) РРО, що обслуговуються ЦСО, з Державного реєстру РРО;

3) на підставі відомостей із Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, отриманих відповідно до нормативно-правового акта щодо порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, та ДПС;

4) у разі набрання законної сили судовим рішенням щодо заборони діяльності ЦСО;

5) у разі виключення виробника (постачальника) з Державного реєстру РРО та відсутності у ЦСО діючих договорів з іншими виробниками (постачальниками) або якщо такий виробник (постачальник) самостійно виконував функції ЦСО.

2. У день виключення ЦСО з реєстру ДПС автоматично формує та надсилає заявнику та ЦСО витяг з Реєстру електронними засобами зв’язку в електронній формі із зазначенням причини виключення з Реєстру.

3. Датою виключення з Реєстру є дата внесення відповідного запису до Реєстру.

4. Виключення ЦСО з Реєстру не обмежує можливості його повторного включення до Реєстру. Повторне включення до Реєстру здійснюється у порядку, визначеному у розділі III цього Порядку.

В.о. директора Департаменту

податкової політики

Л.П. Максименко


Додаток 1

до Порядку ведення реєстру

центрів сервісного обслуговування

реєстраторів розрахункових операцій

(пункт 1 розділу III)

ЗАЯВА

про включення до Реєстру ЦСО РРО

(Форма № 1-РЦСО)

{Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства фінансів № 427 від 26.07.2021, № 662 від 13.12.2021}

Додаток 2

до Порядку ведення реєстру

центрів сервісного обслуговування

реєстраторів розрахункових операцій

(пункт 5 розділу III)

ЗАПИТ

про надання витягу з Реєстру ЦСО РРО

(Форма № 2-РЦСО)

Додаток 3

до Порядку ведення реєстру

центрів сервісного обслуговування

реєстраторів розрахункових операцій

(пункт 6 розділу III)

ВИТЯГ

з Реєстру ЦСО РРО

(Форма № 3-РЦСО)

{Додаток 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 662 від 13.12.2021}

Додаток 4

до Порядку ведення реєстру

центрів сервісного обслуговування

реєстраторів розрахункових операцій

(пункт 2 розділу VI)

ПОВІДОМЛЕННЯ

про припинення технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту моделі (модифікації) РРО ЦСО

(Форма № 4-РЦСО)

Додаток 5

до Порядку ведення реєстру

центрів сервісного обслуговування

реєстраторів розрахункових операцій

(пункт 2 розділу VI)

ПОВІДОМЛЕННЯ

про припинення технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту моделі (модифікації) РРО ЦСО

(Форма № 5-РЦСО)

Додаток 6

до Порядку ведення реєстру

центрів сервісного обслуговування

реєстраторів розрахункових операцій

(пункт 3 розділу VI)

ПОВІДОМЛЕННЯ

про припинення технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту моделі (модифікації) РРО ЦСО

(Форма № 6-РЦСО)

Порядок ведення реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій

Наказ; Мінфін України від 13.02.2019 № 64

Редакція від 01.01.2022, підстава — z1694-21

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z0308-19

Законодавство України

станом на 23.12.2023

чинний


Документи та файли

  • Сигнальний документ — f484010n111.doc від 14.09.22 10:40, 78 кб
  • Сигнальний документ — f484010n102.doc від 16.05.19 13:00, 39 кб
  • Сигнальний документ — f484010n113.doc від 14.09.22 10:40, 41 кб
  • Сигнальний документ — f484010n104.doc від 16.05.19 13:00, 39 кб
  • Сигнальний документ — f484010n105.doc від 16.05.19 13:00, 40 кб
  • Сигнальний документ — f484010n106.doc від 16.05.19 13:00, 39 кб

Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 19.04.2019 — 2019 р., № 30, стор. 510, стаття 1087, код акта 94084/2019

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Мінфін України:

  1. НАКАЗ від 04.01.2023 № 5 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України ". Мінфін України. 2023 рікк
  2. НАКАЗ від 13.01.2023 № 23 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 січня 2023 року № 6". Мінфін України. 2023 рікк
  3. до. Мінфін України. 2023 рікк
  4. заповнення реєстрів (тимчасового та додаткового) міжнародних поштових та експрес-відправлень і внесення змін до таких реєстрів. Мінфін України. 2023 рікк
  5. заповнення митної декларації М-16. Мінфін України. 2023 рікк
  6. визначення та обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій. Мінфін України. 2023 рікк
  7. НАКАЗ від 04.01.2023 № 6 "Про оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень і затвердження Змін до Порядку заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа". Мінфін України. 2023 рікк
  8. НАКАЗ від 02.01.2023 № 1 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 грудня 2022 року № 430". Мінфін України. 2023 рікк
  9. НАКАЗ від 02.01.2023 № 2 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 грудня 2022 року № 431". Мінфін України. 2023 рікк
  10. НАКАЗ від 17.01.2023 № 26 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463". Мінфін України. 2023 рікк
  11. НАКАЗ від 19.01.2023 № 30 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 468". Мінфін України. 2023 рікк
  12. НАКАЗ від 23.01.2023 № 35 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України ". Мінфін України. 2023 рікк
  13. НАКАЗ від 30.01.2023 № 45 "Про внесення змін до Методики верифікації державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю". Мінфін України. 2023 рікк
  14. НАКАЗ від 26.01.2023 № 43 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 06 січня 2023 року № 10". Мінфін України. 2023 рікк
  15. НАКАЗ від 09.01.2023 № 11 "Про затвердження Методики верифікації державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю". Мінфін України. 2023 рікк
  16. НАКАЗ від 06.01.2023 № 10 "Про внесення зміни у додаток до Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів". Мінфін України. 2023 рікк
  17. НАКАЗ від 02.02.2023 № 57 "Про внесення змін до Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку". Мінфін України. 2023 рікк
  18. НАКАЗ від 12.01.2023 № 18 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку". Мінфін України. 2023 рікк
  19. НАКАЗ від 13.02.2023 № 85 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів Україні від 26 січня 2023 року № 41". Мінфін України. 2023 рікк
  20. НАКАЗ від 26.01.2023 № 41 "Про особливості складання звітів про виконання паспортів бюджетних програм на 2022 рік та здійснення оцінки ефективності бюджетних програм за 2022 рік". Мінфін України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -