Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 21.08.2013 № 631 "Про затвердження Порядку надання послуг із забезпечення запобігання і ліквідації розливу забруднюючих речовин у морських портах України". Мінінфраструктури України. 2013

Документ актуальний на 07.04.2018
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

21.08.2013  № 631

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

6 вересня 2013 р.

за № 1533/24065

Про затвердження Порядку надання послуг із забезпечення запобігання і ліквідації розливу забруднюючих речовин у морських портах України

{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства інфраструктури

№ 613 від 12.10.2020

№ 242 від 25.04.2022}

Відповідно до пункту 5 частини третьої та частини четвертої статті 19 Закону України «Про морські порти України» НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок надання послуг із забезпечення запобігання і ліквідації розливу забруднюючих речовин у морських портах України, що додається.

2. Департаменту державної політики в галузі морського та річкового транспорту забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку та його оприлюднення на офіційному сайті Міністерства інфраструктури України.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Демидовича Д.В.

Міністр

В.В. Козак

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби України

з питань регуляторної політики

та розвитку підприємництва

Голова Державної інспекції України

з безпеки на морському

та річковому транспорті

Тимчасово виконуючий обов'язки

Міністра оборони України

В.о.

Голови

Державної екологічної інспекції України

Міністр екології

та природних ресурсів України

М.Ю. Бродський

Г. Соболевський

О.М. Олійник

І.І. Кошелєв

О.А. Проскуряков


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

інфраструктури України

21.08.2013  № 631

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

6 вересня 2013 р.

за № 1533/24065

ПОРЯДОК

надання послуг із забезпечення запобігання і ліквідації розливу забруднюючих речовин у морських портах України

1. Цей Порядок визначає вимоги щодо надання послуг із забезпечення запобігання і ліквідації розливу забруднюючих речовин в акваторії та на території морського порту і поширюється на адміністрацію морських портів України (далі - Адміністрація), власників (користувачів) морських терміналів, стивідорні компанії, портових операторів, операторів терміналів, вантажовідправників, вантажоотримувачів, судновласників, вантажовласників, перевізників, їх представників та інших осіб, діяльність яких пов’язана з обробкою та зберіганням вантажів, обслуговуванням суден на території та в акваторії морського порту (далі - суб’єкти господарювання).

2. У цьому Порядку терміни вживаються у таких значеннях:

{Абзац другий пункту 2 виключено на підставі Наказу Міністерства інфраструктури № 613 від 12.10.2020}

очищення акваторії морських портів від забруднюючих речовин та сміття, сторонніх предметів та матеріалів - впровадження заходів суб’єктами господарювання щодо повсякденного (планового) прибирання акваторії від засмічення та забруднення, джерело яких не встановлено (вітрове занесення, забруднення з дощових колекторів, перенесення з рейду тощо);

типовий план локалізації та ліквідації розливу забруднюючих речовин - документ, що використовується для розроблення плану локалізації та ліквідації розливу забруднюючих речовин у кожному морському порту, який визначає загальний перелік необхідної інформації щодо заходів із запобігання розливу забруднюючих речовин, обміну інформацією між суб'єктами господарювання, органами державного нагляду і контролю, залучення всіх можливих сил та засобів, здійснення скоординованих дій цих суб'єктів у кожному порту та/або на акваторії порту;

{Абзац третій пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства інфраструктури № 613 від 12.10.2020в редакції Наказу Міністерства інфраструктури № 242 від 25.04.2022}

типовий план поводження з судновими відходами та залишками вантажу - документ, що використовується для розроблення плану поводження з судновими відходами та залишками вантажу у кожному морському порту, який визначає загальний перелік необхідної інформації щодо заходів із приймання з суден та передачі на плавучі або берегові очисні споруди забруднюючих речовин або вод, що їх містять, а також сміття та відходів з безпосередньою передачею їх спеціалізованим підприємствам для подальшого поводження з ними (у тому числі розміщенням їх на об'єктах поводження з відходами).

{Пункт 2 доповнено новим абзацом четвертим згідно з Наказом Міністерства інфраструктури № 242 від 25.04.2022}

Інші терміни у цьому Порядку вживаються у значеннях, наведених у Кодексі цивільного захисту України, законах України «Про морські порти України», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», Міжнародній конвенції по запобіганню забрудненню з суден 1973 року.

{Абзац пункту 2 в редакції Наказу Міністерства інфраструктури № 613 від 12.10.2020}

3. З метою забезпечення запобіганню та ліквідації розливу забруднюючих речовин в акваторії та на території морського порту Адміністрація здійснює:

розробку та затвердження типового плану локалізації та ліквідації розливів забруднюючих речовин, а також типового плану поводження з судновими відходами та залишками вантажу у кожному морському порту;

облік портових приймальних споруд (у тому числі у модулі Глобальної інтегрованої інформаційної суднової системи Міжнародної морської організації);

ведення статистичної звітності щодо обсягів (об'ємів) прийнятих суднових забруднень у кожному морському порту;

аналіз достатності сил та засобів, що забезпечують приймання суднових забруднень у кожному морському порту;

розгляд скарг про недостатність портових приймальних споруд у морському порту.

План локалізації та ліквідації розливів забруднюючих речовин повинен бути пронумерованим, зброшурованим, підписаним та скріпленим печаткою Адміністрації.

До плану поводження з судновими відходами та залишками вантажу вноситься інформація щодо суб'єктів господарювання, які відповідно до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" надають послуги, визначені абзацами другим та третім пункту 4 цього Порядку.

Суб'єкти господарювання для забезпечення Адміністрацією запобігання та ліквідації розливу забруднюючих речовин в акваторії та на території морського порту, надають на запит Адміністрації інформацію про наявні приймальні споруди, їх типи та технічні характеристики (із визначенням категорій суднових забруднень, які вони приймають), а також інформацію про обсяги (об'єми) та категорії прийнятих суднових забруднень.

{Порядок доповнено новим пунктом 3 згідно з Наказом Міністерства інфраструктури № 242 від 25.04.2022}

4. Послуги із запобігання і ліквідації розливу забруднюючих речовин включають:

приймання з суден та передача на плавучі або берегові очисні споруди забруднюючих речовин або вод, що їх містять;

приймання з суден сміття та відходів з безпосередньою передачею їх спеціалізованим підприємствам (у разі нездійснення поводження з відходами самостійно) для подальшого поводження з ними (у тому числі розміщенням їх на об'єктах поводження з відходами) згідно з чинним законодавством України;

очищення акваторій морських портів від забруднюючих речовин та сторонніх предметів і матеріалів;

локалізацію та ліквідацію наслідків аварійних скидів забруднюючих речовин або вод, що їх містять, у межах акваторій морських портів;

ліквідацію забруднень в акваторії та на території морських портів.

Послуги, визначені абзацами другим та третім пункту 4 цього Порядку можуть надаватися Адміністрацією або іншими суб'єктами господарювання.

Під час надання послуг, визначених абзацами другим та третім пункту 4 цього Порядку, пов'язаних з поводженням з небезпечними відходами, суб'єкти господарювання надають такі послуги відповідно до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності".

Послуги, визначені абзацами четвертим-шостим пункту 4 цього Порядку надаються Адміністрацією самостійно або на договірних засадах зі спеціалізованими підприємствами та організаціями, які згідно з законодавством мають право надавати такі послуги, а також з відповідними аварійно-рятувальними службами (далі - субпідрядні організації).

Усі операції, які здійснюються із ліквідації розливу забруднюючих речовин або вод, що їх містять, в акваторії порту підлягають обов'язковій реєстрації відповідно до Правил реєстрації операцій зі шкідливими речовинами на суднах, морських установках і в портах України, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 10 квітня 2001 року № 205, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28 травня 2001 року за № 452/5643.

{Пункт 4 в редакції Наказу Міністерства інфраструктури № 242 від 25.04.2022}

5. Суб'єкти господарювання укладають договори з Адміністрацією про взаємодію у розробці, реалізації та фінансуванні плану локалізації та ліквідації розливу забруднюючих речовин, забезпечення вимог екологічної безпеки (у тому числі підтримання у готовності необхідних потужностей, обладнання, об’єктових аварійно-рятувальних служб та їх експлуатації).

6. У разі розливу специфічних (шкідливих або отруйних) забруднюючих речовин Адміністрація для ліквідації наслідків розливу забруднюючих речовин залучає субпідрядні організації.

7. Взаємодія Адміністрації, суб'єктів господарювання та інших суб’єктів щодо запобігання та ліквідації розливу забруднюючих речовин на території (акваторії) морського порту та перелік необхідних сил і засобів для ліквідації наслідків визначаються Адміністрацією у плані локалізації та ліквідації розливу забруднюючих речовин.

8. Суб’єкти господарювання, що проводять перевантаження вантажів, які містять небезпечні хімічні та сипкі речовини, повинні:

не допускати забруднення або засмічення акваторії та території морського порту, збирати та передавати за договорами для подальшого безпечного поводження (у тому числі розміщення) усі види відходів та забруднених вод, що утворюються в результаті їх діяльності;

розробляти плани заходів і здійснювати разом з Адміністрацією заходи щодо зменшення обсягів викидів (скидів) забруднюючих речовин у довкілля та утворення відходів, запобігання забрудненню акваторій, територій морських портів та прибережних вод морів під час зберігання і перевалки вантажів, що містять небезпечні хімічні та сипкі речовини;

впроваджувати ефективні методи і технічні засоби щодо запобігання втратам нафти, нафтопродуктів і вантажів, що містять небезпечні хімічні та сипкі речовини, під час їх навантаження та розвантаження;

дотримуватись вимог технологічних схем, затверджених адміністрацією морського порту;

облаштовувати спеціальні причали для приймання та відправки вантажів, що містять небезпечні хімічні та сипкі речовини, приміщення для їх зберігання та перепакування, а також майданчики для знешкодження залишків небезпечних речовин;

збирати, очищати, знешкоджувати забруднені води, що утворюються під час промивання вантажних місткостей, а також стічні води акваторії та території морських портів, терміналів, причалів та інших споруд;

розробляти та здійснювати разом з Адміністрацією заходи щодо запобігання забрудненню акваторії та території морських портів під час зберігання та перевалки нафти, нафтопродуктів та/або зрідженого вуглеводного газу.

{Пункт 9 виключено на підставі Наказу Міністерства інфраструктури № 242 від 25.04.2022}

9. Компенсація витрат, які понесли Адміністрація та субпідрядні організації на ліквідацію розливу (забруднення), здійснюється згідно із законодавством України.

Директор Департаменту

державної політики

в галузі морського

та річкового транспорту

В.В. Севрюков

Про затвердження Порядку надання послуг із забезпечення запобігання і ліквідації розливу забруднюючих речовин у морських портах України

Наказ; Мінінфраструктури від 21.08.2013 № 631

Редакція від 08.07.2022, підстава — z0712-22

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z1533-13

Законодавство України

станом на 06.05.2023

чинний


Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 24.09.2013 — 2013 р., № 71, стор. 59, стаття 2621, код акта 68715/2013

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Мінінфраструктури України:

  1. НАКАЗ від 12.01.2022 № 6 "Про врахування висловлених органом державної реєстрації зауважень до наказу Міністерства інфраструктури України від 16 грудня 2021 року № 689". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  2. НАКАЗ від 10.02.2022 № 87/73 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства інфраструктури України, Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29 листопада 2013 року № 961/707". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  3. НАКАЗ від 21.02.2022 № 116 "Про визнання нормативно-правових актів СРСР такими, що не застосовуються на території України". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  4. НАКАЗ від 31.01.2022 № 62 "Про затвердження Порядку присвоєння і нанесення на судна внутрішнього плавання унікального європейського ідентифікаційного номера". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  5. НАКАЗ від 17.02.2022 № 108 "Про затвердження Вимог щодо остійності пасажирських суден ро-ро". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  6. НАКАЗ від 31.01.2022 № 57 "Про затвердження Методики розрахунку об’єму ґрунту (мінеральної сировини), що вилучається у результаті проведення шляхових робіт та не використовується для їх виконання". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  7. НАКАЗ від 13.01.2022 № 11 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 13 грудня 2004 року № 1098". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  8. НАКАЗ від 01.02.2022 № 65 "Про затвердження Порядку використання суб’єктами господарювання ґрунту, вилученого у результаті проведення шляхових робіт на внутрішніх водних шляхах, для виконання таких робіт". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  9. НАКАЗ від 28.01.2022 № 55 "Про деякі питання ведення суднового журналу судна внутрішнього плавання". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  10. НАКАЗ від 30.03.2022 № 167 "Про затвердження розкладу підйому, повороту, розкриття прогонових будівель судноплавних розвідних прогонів мостів на внутрішніх водних шляхах для пропуску суден". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  11. НАКАЗ від 22.02.2022 № 119 "Про затвердження форм суднових документів". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  12. НАКАЗ від 28.04.2022 № 256 "Про закриття морських портів". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  13. НАКАЗ від 29.04.2022 № 267 "Про затвердження Змін до Строків продовження експлуатації вантажних вагонів (крім вантажних вагонів підприємств технологічного залізничного транспорту, що призначені для переміщення вантажів у виробничих цілях в межах території таких підприємств)". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  14. НАКАЗ від 11.04.2022 № 203 "Про затвердження Порядку реєстрації суден у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  15. НАКАЗ від 17.01.2022 № 15 "Про внесення змін до наказу Міністерства інфраструктури України від 18 жовтня 2013 року № 811". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  16. НАКАЗ від 09.02.2022 № 77 "Про врахування висловлених органом державної реєстрації зауважень до наказу Міністерства інфраструктури України від 17 січня 2022 року № 15". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  17. НАКАЗ від 22.06.2022 № 441 "Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  18. НАКАЗ від 02.05.2022 № 273 "Про затвердження Правил визначення вартості будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  19. НАКАЗ від 06.05.2022 № 298 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства інфраструктури України від 30 листопада 2012 року № 721". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
  20. НАКАЗ від 07.05.2022 № 301 "Про затвердження Правил обслуговування пасажирів і багажу портами (терміналами)". Мінінфраструктури України. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -