Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 03.01.2013 № 2 "Про затвердження Порядку надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, послуг з професійної орієнтації осіб". Мінсоцполітики України. 2013

Документ актуальний на 21.11.2016
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

03.01.2013  № 2

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

17 січня 2013 р.

за № 131/22663

{Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 2203 від 30.10.2020}

Про затвердження Порядку надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, послуг з професійної орієнтації осіб

На виконання частини другої статті 33 Закону України "Про зайнятість населення" НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, послуг з професійної орієнтації осіб, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства соціальної політики України від 19 вересня 2011 року № 356 "Про затвердження Положення про надання соціальних послуг з професійної орієнтації у державній службі зайнятості", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 грудня 2011 року за № 1419/20157.

3. Департаменту ринку праці та зайнятості (Лазебна М.В.) забезпечити подання цього наказу до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію в установленому законодавством порядку.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра - керівника апарату Коломійця В.М.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

Н.

Королевська

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра освіти і науки,

молоді та спорту України

Перший заступник Голови

Спільного представницького органу

репрезентативних всеукраїнських об’єднань

профспілок на національному рівні

Перший заступник Голови

Спільного представницького органу

сторони роботодавців на національному рівні

Б.М. Жебровський

С.М. Кондрюк

О. Мірошниченко


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

соціальної політики України

03.01.2013  № 2

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

17 січня 2013 р.

за № 131/22663

ПОРЯДОК

надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, послуг з професійної орієнтації осіб

І. Загальні положення

1.1. Цей Порядок визначає організаційно-правові засади надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, районах у містах, містах (далі - територіальні органи) послуг з професійної орієнтації населення (далі - профорієнтаційні послуги).

1.2. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (далі - центральний орган), та його територіальні органи при здійсненні професійної орієнтації керуються Конституцією, законами України "Про зайнятість населення", "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та іншими законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, постановами правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд), іншими нормативно-правовими актами, а також цим Порядком.

1.3. У цьому Порядку терміни "професійна орієнтація", "професійне інформування", "професійне консультування" та "професійний відбір" вживаються у значеннях, визначених частиною першою статті 32 та частиною першою статті 33 Закону України "Про зайнятість населення".

1.4. Профорієнтаційні послуги надаються усім соціальним групам та віковим категоріям осіб, які звернулися до територіальних органів, а також групам осіб, які потребують професійної орієнтації, за письмовим зверненням їх представників до центрального та/або територіальних органів.

1.5. Основними завданнями професійної орієнтації є:

забезпечення умов для професійного самовизначення особи, вибору або зміни нею виду трудової діяльності, професії, кваліфікації, роботи та/або напряму професійного навчання;

сприяння досягненню балансу між професійними якостями, уподобаннями та індивідуальними особливостями людини і потребами ринку праці у працівниках відповідних професій і кваліфікацій;

сприяння підвищенню соціальної та професійної мобільності особи, мотивації до легальної зайнятості в Україні, реалізації індивідуального потенціалу особистості;

формування конструктивної поведінки особи на ринку праці.

1.6. Професійна орієнтація базується на таких принципах:

комплексний характер надання профорієнтаційних послуг;

адресність та індивідуалізація послуг;

узгодження інтересів особи та суспільства;

рівні можливості отримання особами профорієнтаційних послуг незалежно від місця проживання (реєстрації), роботи, навчання, віку, статі, раси, етнічного та соціального походження, політичних, релігійних та інших переконань, майнового стану та інше;

добровільність і безкоштовність отримання профорієнтаційних послуг;

конфіденційність та рекомендований характер висновків професійного консультування (далі - профконсультування) і професійного відбору (далі - профвідбір).

ІІ. Загальні підходи до надання профорієнтаційних послуг

2.1. Територіальними органами в районах, районах у містах, містах надаються такі профорієнтаційні послуги: професійне інформування (далі - профінформування), профконсультування та профвідбір, а також, за потреби, територіальними органами в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі - профінформування та профконсультування шляхом он-лайн- консультування в мережі Інтернет.

2.2. При наданні профорієнтаційних послуг територіальними органами можуть залучатися, зокрема на договірних умовах, представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, наукових установ, інших підприємств, організацій та установ незалежно від форми власності, організацій роботодавців, профспілок, громадських організацій, інших юридичних і фізичних осіб відповідно до чинного законодавства.

2.3. Профорієнтаційні послуги надаються в індивідуальній та груповій формах як безпосередньо у територіальних органах, так і поза їх межами, а також опосередковано чи дистанційно.

2.4. Профорієнтаційні послуги можуть надаватися, за потреби, неодноразово.

2.5. Профорієнтаційні послуги та особи, яким вони надаються, обліковуються засобами Єдиної інформаційно-аналітичної системи центрального органу.

2.6. Отримання профорієнтаційних послуг зареєстрованими безробітними здійснюється ними з урахуванням письмових індивідуальних рекомендацій щодо сприяння працевлаштуванню. Види та форми профорієнтаційних послуг, що пропонуються особі, визначаються працівником територіального органу за погодженням з особою.

ІІІ. Надання індивідуальних профорієнтаційних послуг

3.1. Індивідуальна профорієнтаційна послуга - це організована взаємодія працівника територіального органу та особи, яка отримує послугу, що передбачає:

з’ясування мети звернення особи, її мотивів та потреб у професійному самовизначенні;

вибір виду індивідуальної послуги (профінформування, профконсультування чи профвідбір);

безпосереднє надання послуги за обраним видом;

формулювання висновків та видача рекомендацій особі.

3.2. Індивідуальні профорієнтаційні послуги надаються особам за їх особистим зверненням або за рекомендацією працівника територіального органу.

3.3. За згодою особи послуги з профконсультування чи профвідбору можуть супроводжуватися психодіагностичним тестуванням.

IV. Надання групових профорієнтаційних послуг

4.1. З метою організації надання групових профорієнтаційних послуг територіальним органом формується перспективний графік проведення профорієнтаційних заходів відповідно до аналізу стану ринку праці.

4.2. Групова профорієнтаційна послуга - це організована взаємодія працівників територіального органу та групи осіб, що передбачає:

вибір виду (групова консультація, семінар, тренінг та інше) і тематики групової профорієнтаційної послуги відповідно до мети звернення особи, її мотивів та потреб у професійному самовизначенні;

формування групи осіб, яким буде надана групова профорієнтаційна послуга, відповідно до перспективного графіка;

проведення профорієнтаційного заходу;

видача рекомендацій особам - учасникам профорієнтаційного заходу.

4.3. Групові профорієнтаційні послуги можуть надаватись шляхом організації профорієнтаційних заходів державного, територіального та місцевого рівня, які можуть мати інформаційно-роз’яснювальний, консультаційний, навчальний (навчально-пізнавальний), мотиваційний, діагностичний характер.

4.4. Перелік і тематика профорієнтаційних заходів формуються центральним органом.

V. Забезпечення професійної орієнтації

Для організації та провадження професійної орієнтації центральним органом та його територіальними органами здійснюється науково-методичне, матеріально-технічне, програмне, психодіагностичне та інформаційне забезпечення, у тому числі шляхом закупівлі товарів, робіт і послуг у цій сфері відповідно до чинного законодавства.

VI. Фінансування професійної орієнтації

Фінансування професійної орієнтації здійснюється за рахунок коштів, передбачених на ці цілі бюджетом Фонду на поточний рік.

Директор Департаменту

ринку праці та зайнятості

М. Лазебна

Про затвердження Порядку надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, послуг з професійної орієнтації осіб

Наказ; Мінсоцполітики України від 03.01.2013 № 2

Втрата чинності від 27.11.2020, підстава — z1129-20

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z0131-13

Законодавство України

станом на 24.12.2023

втратив чинність


Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 12.02.2013 — 2013 р., № 9, стор. 234, стаття 361, код акта 65663/2013

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Мінсоцполітики України:

  1. НАКАЗ від 01.02.2024 № 38-Н "Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2024 рік". Мінсоцполітики України. 2024 рікк
  2. НАКАЗ від 09.01.2023 № 3 "Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги та компенсацій". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  3. НАКАЗ від 18.01.2023 № 23 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства соціальної політики України від 29 липня 2015 року № 779". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  4. НАКАЗ від 01.02.2023 № 42 "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 13 січня 2023 року № 16". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  5. НАКАЗ від 23.01.2023 № 27 "Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2023 рік". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  6. НАКАЗ від 13.01.2023 № 16 "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 04 липня 2022 року № 190". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  7. НАКАЗ від 18.01.2023 № 24 "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 06 серпня 2019 року № 1208". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  8. НАКАЗ від 03.02.2023 № 47 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства соціальної політики України від 22 січня 2018 року № 74". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  9. НАКАЗ від 02.02.2023 № 44/58 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 431/447". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  10. НАКАЗ від 20.03.2023 № 105 "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 22 лютого 2023 року № 77". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  11. НАКАЗ від 22.02.2023 № 77 "Про затвердження Правил етичної поведінки працівників апарату Міністерства соціальної політики України". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  12. НАКАЗ від 26.04.2023 № 140-Н "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 07 квітня 2023 року № 122-Н". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  13. НАКАЗ від 07.04.2023 № 122-Н "Про затвердження Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері соціального захисту населення". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  14. НАКАЗ від 03.05.2023 № 149-Н "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 11 квітня 2023 року № 126-Н". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  15. НАКАЗ від 11.04.2023 № 126-Н "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 28 грудня 2015 року № 1256". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  16. НАКАЗ від 24.04.2023 № 135/337 "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України від 16 листопада 2020 року № 770/810". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  17. НАКАЗ від 10.05.2023 № 157-Н "Про внесення змін до нормативно-правових актів з питань порядку надання в електронній формі інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування органам соціального захисту населення". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  18. НАКАЗ від 15.05.2023 № 159-Н "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства соціальної політики України від 16 січня 2017 року № 43". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  19. НАКАЗ від 01.06.2023 № 188 "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 27 березня 2023 року № 109-Н". Мінсоцполітики України. 2023 рікк
  20. фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, розпорядником якої є Національна соціальна сервісна служба України та її територіальні органи. Мінсоцполітики України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -