Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 27.04.2018 № 1301/5 "Про затвердження Порядку виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу". Мін'юст України. 2018

Документ актуальний на 31.05.2018
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.04.2018  № 1301/5

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

02 травня 2018 р.

за № 544/31996

Про затвердження Порядку виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу

{Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції

№ 154/5 від 10.01.2023}

Відповідно до статті 26 Кримінально-виконавчого кодексу України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу, що додається.

2. Департаменту публічного права Міністерства юстиції України (Кравченко Л.М.) подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади».

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Чернишова Д.В.

Перший заступник Міністра

Н. Бернацька

ПОГОДЖЕНО:

Голова Національної поліції України

Голова Державної

судової адміністрації України

С.М.

Князєв

З. Холоднюк


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

юстиції України

27.04.2018 № 1301/5

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

02 травня 2018 р.

за № 544/31996

ПОРЯДОК

виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу

І. Загальні положення

1. Цей Порядок визначає механізм виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу.

2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають такі значення:

засуджені - особи, засуджені до покарання у виді штрафу;

орган пробації - уповноважений орган з питань пробації;

судові рішення - вирок, ухвала суду про призначення покарання у виді штрафу.

3. Підстави для виконання судових рішень визначаються Кримінально-виконавчим кодексом України.

ІІ. Функції уповноваженого органу з питань пробації при виконанні покарання у виді штрафу

1. При виконанні судового рішення на орган пробації покладаються:

облік засуджених;

контроль за строками сплати штрафу засудженими;

внесення до суду подань стосовно засуджених, які порушують строки сплати штрафу.

{Абзац четвертий пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

2. Виконання судових рішень здійснюється за місцем проживання засудженого.

ІІІ. Умови виконання судового рішення про призначення покарання у виді штрафу

1. Підставою для виконання органом пробації судового рішення про призначення покарання у виді штрафу є розпорядження суду про виконання судового рішення та копія самого рішення, оформлених судом у порядку, визначеному законом.

{Пункт 1 розділу III в редакції Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

2. У день отримання судового рішення дані про засудженого заносяться до журналу обліку осіб, засуджених до покарання у виді штрафу (далі - журнал обліку) (додаток 1).

3. У триденний строк орган пробації надсилає:

до суду, який виніс судове рішення, повідомлення про прийняття судового рішення до виконання (додаток 2);

до підрозділів інформаційно-аналітичної підтримки територіальних органів поліції повідомлення про засуджену особу (додаток 3).

{Абзац третій пункту 3 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

4. На кожного засудженого в органі пробації заводиться особова справа (додаток 4). Номер особової справи має збігатися з номером, за яким судове рішення зареєстроване в журналі обліку.

5. В особовій справі зберігаються всі матеріали, пов’язані з виконанням судового рішення, які підшиваються у хронологічній послідовності. Аркуші особової справи нумеруються і заносяться до опису.

6. Якщо у судовому рішенні, що надійшло до органу пробації, виявлені неточності, які перешкоджають виконанню покарання у виді штрафу, орган пробації протягом трьох днів інформує про це суд, який виніс судове рішення, для вжиття заходів щодо усунення виявлених неточностей.

{Абзац другий пункту 6 розділу III виключено на підставі Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

7. Не пізніше наступного дня з дня отримання судового рішення за адресою, зазначеною у судовому рішенні, або іншою відомою адресою, засуджений викликається до органу пробації.

Засуджений може викликатися особисто із врученням виклику до органу пробації (додаток 5) або телефонним зв’язком, про що органом пробації складається довідка (у довідці зазначаються дата та час телефонної розмови, номер телефону, з якого здійснено дзвінок, номер телефону, на який було здійснено дзвінок, а також стислий зміст бесіди, дата та час, на який викликано засудженого).

Дата явки визначається з урахуванням об’єктивних обставин (відстані, наявності транспортних можливостей, вихідних або святкових днів).

У день першого візиту засудженого до органу пробації персонал цього органу проводить з ним бесіду, під час якої перевіряються документи, що посвідчують особу засудженого та з’ясовується факт сплати штрафу.

Якщо засудженим не підтверджено сплату штрафу:

1) з’ясовуються відомості, що мають значення для виконання судового рішення, зокрема уточнення місця проживання, працевлаштування, матеріального стану (наявність доходу), адреса електронної пошти, контактні номери, можливість сплати штрафу повністю або частинами (розстрочка);

2) роз’яснюються правові наслідки несплати штрафу або чергового платежу у разі розстрочки виплат його суми.

З метою документальної фіксації фактів, що мають значення для виконання судового рішення складається довідка бесіди.

За результатами проведення першої бесіди засуджений письмово зазначає про те, що його поінформовано про правові наслідки несплати штрафу або розстрочки його сплати (чергового платежу).

У подальшому виклик до органу пробації може надсилатися з використанням технічних засобів електронних комунікацій (електронною поштою, текстовим повідомленням з використанням мобільного зв’язку). Копії документів, що підтверджують факт направлення (вручення) виклику долучаються до особової справи.

{Розділ III доповнено пунктом 7 згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

8. Засуджений зобов’язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання судовим рішенням законної сили і повідомити про це орган пробації шляхом пред’явлення документа про сплату штрафу.

Якщо засудженому призначено штраф із розстрочкою виплати певними частинами, він зобов’язаний сплачувати штраф у розмірі та строки, що встановлені судовим рішенням. Про сплату відповідної частини штрафу засуджений повідомляє орган пробації шляхом пред’явлення документа про сплату відповідної частини штрафу.

9. У документі про сплату штрафу повинні міститися реквізити, які звіряються з реквізитами рахунків для зарахування надходжень до державного бюджету (для сплати штрафу за кримінальними провадженнями (справами), що розміщені на офіційних вебсайтах місцевих загальних судів).

{Пункт 9 розділу III в редакції Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

10. Якщо засуджений не з’явився до органу пробації, не підтвердив сплату штрафу шляхом пред’явлення документа після закінчення місячного строку від набрання судовим рішенням законної сили, орган пробації з урахуванням наявної інформації про засудженого надсилає подання (додаток 6) до суду, який виніс судове рішення, для вирішення питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі, відповідно до вимог частини п’ятої статті 53 Кримінального кодексу України.

{Пункт 10 розділу III в редакції Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

11. У разі якщо засуджений під час призначення штрафу з розстрочкою виплати не повідомив орган пробації про сплату чергового платежу, через місяць після закінчення строку виплати чергового платежу орган пробації з урахуванням наявної інформації про засудженого надсилає до суду подання (додаток 7) про заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до вимог частини п’ятої статті 53 Кримінального кодексу України.

{Пункт 11 розділу III в редакції Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

12. У випадках, визначених пунктами 10, 11 цього розділу, орган пробації надсилає до Державної податкової служби України запит в електронній формі на отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела отримання цим засудженим доходів, що долучається до відповідного подання.

Порядок подання запитів встановлюється Міністерством юстиції України та Міністерством фінансів України.

{Розділ III доповнено пунктом 12 згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

13. У разі якщо штраф призначено як додаткове покарання до позбавлення або обмеження волі, відповідно до пункту 1 частини першої статті 537 Кримінального процесуального кодексу України орган пробації направляє до суду подання про відстрочку виконання судового рішення до відбуття засудженим покарання у виді позбавлення або обмеження волі.

14. Якщо судове рішення надійшло до органу пробації після закінчення місячного строку від набрання ним законної сили, орган пробації вживає заходи, передбачені пунктами 7, 10-12 цього розділу.

{Розділ III доповнено новим пунктом згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

ІV. Підстави та порядок зняття з обліку органу пробації осіб, засуджених до покарання у виді штрафу

{Назва розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

1. Виконання покарання у виді штрафу припиняється, а засуджений знімається з обліку у зв’язку із:

сплатою штрафу;

заміною несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі - за наявності копії відповідного судового рішення, оформленого судом у порядку, визначеному законом;

{Абзац третій пункту 1 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

скасуванням вироку - за наявності копії відповідного судового рішення, оформленого судом у порядку, визначеному законом;

{Абзац четвертий пункту 1 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

застосуванням амністії - за наявності копії відповідного судового рішення, оформленого судом у порядку, визначеному законом;

{Абзац п'ятий пункту 1 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

звільненням від відбування покарання відповідно до статті 80 Кримінального кодексу України - за наявності копії відповідного судового рішення, оформленого судом у порядку, визначеному законом;

{Пункт 1 розділу IV доповнено абзацом шостим згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

виданням Указу Президента України про помилування засудженого - за наявності копії Указу про помилування;

смертю - за наявності рішення суду про оголошення засудженого померлим або за наявності повідомлення органу державної реєстрації актів цивільного стану чи копії свідоцтва про смерть;

зміною засудженою особою постійного місця проживання - за наявності підтвердження про отримання особової справи й постановку засудженого на облік в уповноваженому органі з питань пробації за новим місцем проживання.

2. У день отримання документа, зазначеного у пункті 1 цього розділу, готується довідка про зняття засудженого з обліку (додаток 8) за підписом керівника органу пробації, яка підшивається у хронологічному порядку до особової справи засудженого.

3. У триденний строк після зняття з обліку засудженого орган пробації надсилає:

до суду, який виніс відповідне судове рішення,- повідомлення про виконання судового рішення та зняття засудженого з обліку (додаток 9);

до підрозділів інформаційно-аналітичної підтримки територіальних органів поліції - повідомлення про засуджену особу згідно з додатком 3 до цього Порядку.

{Абзац третій пункту 3 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

4. Про дату та підстави зняття засудженого з обліку робиться відповідний запис у журналі обліку та на титульному аркуші (обкладинці) його особової справи.

Директор Департаменту

публічного права

Л. Кравченко


Додаток 1

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 2 розділу III)

ЖУРНАЛ

обліку осіб, засуджених до покарання у виді штрафу

Додаток 2

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 3 розділу III)

ПОВІДОМЛЕННЯ

про прийняття судового рішення до виконання

Додаток 3

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 3 розділу III)

ПОВІДОМЛЕННЯ

про засуджену особу

Додаток 4

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 4 розділу IІІ)

ОСОБОВА СПРАВА

Додаток 5

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 7 розділу ІІI)

ВИКЛИК

до органу пробації

{Додаток 5 в редакції Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

Додаток 6

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 10 розділу III)

ПОДАННЯ

на підставі частини третьої статті 26 Кримінально-виконавчого кодексу України

{Додаток 6 в редакції Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

Додаток 7

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 11 розділу III)

ПОДАННЯ

на підставі частини четвертої статті 26 Кримінально-виконавчого кодексу України

{Додаток 7 в редакції Наказу Міністерства юстиції № 154/5 від 10.01.2023}

Додаток 8

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 2 розділу IV)

ДОВІДКА

Додаток 9

до Порядку виконання

уповноваженими органами

з питань пробації судових рішень

про призначення покарання

у виді штрафу

(пункт 4 розділу IV)

ПОВІДОМЛЕННЯ

Про затвердження Порядку виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу

Наказ Міністерства юстиції України; Порядок, Журнал, Форма типового документа, Повідомлення, Справа, Довідка від 27.04.2018 № 1301/5

Редакція від 27.01.2023, підстава — z0058-23

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z0544-18

Законодавство України

станом на 24.12.2023

чинний


Документи та файли

  • Сигнальний документ — f475140n97.doc від 31.05.18 12:20, 30 кб
  • Сигнальний документ — f475140n99.doc від 31.05.18 12:20, 28 кб
  • Сигнальний документ — f475140n101.doc від 31.05.18 12:20, 30 кб
  • Сигнальний документ — f475140n102.doc від 31.05.18 12:20, 36 кб
  • Сигнальний документ — f475140n161.docx від 08.02.23 10:25, 15 кб
  • Сигнальний документ — f475140n164.docx від 08.02.23 10:25, 15 кб
  • Сигнальний документ — f475140n167.docx від 08.02.23 10:25, 15 кб
  • Сигнальний документ — f475140n106.doc від 31.05.18 12:20, 26 кб
  • Сигнальний документ — f475140n107.doc від 31.05.18 12:20, 28 кб

Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 25.05.2018 — 2018 р., № 40, стор. 224, стаття 1432, код акта 90177/2018

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Мін'юст України:

  1. ПОВІДОМЛЕННЯ від 10.01.2023 "Відомості про припинення дії міжнародних договорів". Мін'юст України. 2023 рікк
  2. НАКАЗ від 03.01.2023 № 41/5 "Про внесення змін до Положення про комісію Міністерства юстиції України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України". Мін'юст України. 2023 рікк
  3. НАКАЗ від 03.01.2023 № 33/5 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України". Мін'юст України. 2023 рікк
  4. НАКАЗ від 04.01.2023 № 77/5 "Про затвердження Змін до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги". Мін'юст України. 2023 рікк
  5. ПОВІДОМЛЕННЯ від 25.01.2023 "Відомості про припинення дії міжнародних договорів". Мін'юст України. 2023 рікк
  6. ПОВІДОМЛЕННЯ від 27.01.2023 "Відомості про припинення дії міжнародних договорів". Мін'юст України. 2023 рікк
  7. НАКАЗ від 10.01.2023 № 154/5 "Про затвердження Змін до Порядку виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу". Мін'юст України. 2023 рікк
  8. НАКАЗ від 10.01.2023 № 154/5 "Про затвердження Змін до Порядку виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу". Мін'юст України. 2023 рікк
  9. НАКАЗ від 30.01.2023 № 397/5 "Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 23 червня 2011 року № 1707/5". Мін'юст України. 2023 рікк
  10. НАКАЗ від 16.01.2023 № 230/5 "Про встановлення вартості однієї експертогодини у 2023 році". Мін'юст України. 2023 рікк
  11. НАКАЗ від 12.01.2023 № 195/5/4 "Про внесення змін до пункту 4 Порядку надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у автоматичному режимі". Мін'юст України. 2023 рікк
  12. НАКАЗ від 17.01.2023 № 260/5 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства юстиції України". Мін'юст України. 2023 рікк
  13. НАКАЗ від 17.01.2023 № 271/5 "Про внесення зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень". Мін'юст України. 2023 рікк
  14. визначення ступеня виправлення засудженого. Мін'юст України. 2023 рікк
  15. НАКАЗ від 19.01.2023 № 294/5 "Про визначення ступеня виправлення засудженого". Мін'юст України. 2023 рікк
  16. НАКАЗ від 20.01.2023 № 313/5 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України". Мін'юст України. 2023 рікк
  17. ПОВІДОМЛЕННЯ від 10.02.2023 "Відомості про припинення дії міжнародних договорів". Мін'юст України. 2023 рікк
  18. НАКАЗ від 23.01.2023 № 331/5 "Про внесення зміни до пункту 3 Порядку надання інформації Пенсійним фондом України на запити органів державної виконавчої служби та приватних виконавців". Мін'юст України. 2023 рікк
  19. НАКАЗ від 27.01.2023 № 390/5 "Про затвердження Змін до Порядку здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі". Мін'юст України. 2023 рікк
  20. НАКАЗ від 02.02.2023 № 451/5 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів з питань судово-експертної діяльності". Мін'юст України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -