Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 09.06.2021 № 1144 "Про затвердження Порядку проведення скринінгу слуху дітей". МОЗ України. 2021

Документ актуальний на 10.09.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

09.06.2021  № 1144

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

04 серпня 2021 р.

за № 1010/36632

Про затвердження Порядку проведення скринінгу слуху дітей

Відповідно до статті 35-2 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», до Державної соціальної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року № 453, до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90) з метою регламентації механізму проведення скринінгу слуху дітей і відпрацювання організаційно-методичних заходів для забезпечення діагностики та подальшого спостереження і лікування дітей з порушеннями слуху НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок проведення скринінгу слуху дітей, що додається.

2. Керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій забезпечити проведення скринінгу слуху дітей відповідно до Порядку, затвердженого цим наказом.

3. Директорату медичного забезпечення (Ідоятова Є.Ж.) забезпечити подання цього наказу у встановленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Садов’як І.Д.

5.

Цей наказ набирає чинності з 01 січня 2022 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Міністр

В. Ляшко

ПОГОДЖЕНО:

Уповноважений Верховної Ради України

з прав людини

Уповноважений Президента України з прав дитини

Л. Денісова

М. Кулеба


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров’я України

09 липня 2021 року № 1144

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

04 серпня 2021 р.

за № 1010/36632

ПОРЯДОК

проведення скринінгу слуху дітей

I. Загальні положення

1. Цей Порядок регламентує механізм проведення скринінгу слуху у дітей (далі - скринінг) і відпрацювання організаційно-методичних заходів для забезпечення діагностики та подальшого спостереження і лікування дітей з порушеннями слуху.

2. Проведення скринінгу слуху дітей здійснюється за наявності інформованої згоди одного з батьків або законного представника за формою згідно з додатком. Батьки або законні представники дитини мають право відмовитись від проведення скринінгу, незалежно від віку дитини за письмовою заявою у довільній формі, в якій відображається факт ознайомлення батьків / законних представників з можливими наслідками відмови від проведення скринінгу для здоров’я дитини.

3. Періодичність проведення скринінгу слуху у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, порядок та терміни передачі медичної інформації щодо результатів скринінгу слуху дітей медичними працівниками та законними представникам, а також заходи реагування у разі надходження медичної інформації про виявлення патології слуху у дітей, що знаходяться в закладах інтернатного типу та сімейних форм виховання не відрізняються від вимог прописаних у цьому порядку.

II. Методи скринінгу та інтерпретація результатів

1. Для скринінгу слуху методом реєстрації викликаної отоакустичної емісії (далі - ОАЕ) використовується набір пристроїв для реєстрації і аналізу генерації первинних тонів, які видають волоскові клітини внутрішнього вуха (механорецептори) у відповідь на стимул (клацання, тональну посилку, сигнали чистого тону) для визначення порушення функції роботи вуха при плановій діагностиці та/або обстеженню новонароджених для виявлення ряду спадкових захворювань (неонатальному скринінгу). Зазвичай включає програмований пристрій, датчик який приймає і передає сигнали, які видно на дисплеї, і вушні вкладиші. Стимулюючий сигнал випускає датчик, який введений в вушний канал, а відгук реєструється через мікрофон, який перебуває в датчику. Зазначений набір пристроїв може бути скомбінований з іншими ауділогічними пристроями (наприклад, тимпанометр, пристрій тест-відповіді слухового відділу стовбура мозку).

Обстеження проводиться, як правило, уві сні дитини. В приміщенні, де проводиться обстеження, повинно бути тихо, під час обстеження медичні працівники не повинні розмовляти, а дитина повинна бути спокійною. Зонд, на який одягнена силіконова вушна вкладка, встановлюється в зовнішній слуховий хід герметично. Після цього вмикається звукова стимуляція. Обстеження починається автоматично після калібрування положення зонду в зовнішньому слуховому ході.

Обстеження триває, як правило, 1-2 хвилини. Після обстеження на екрані приладу висвітлюється результат обстеження.

Якщо дитина не проходить скринінг з першої спроби, необхідно вийняти зонд з вуха та оглянути його на предмет наявності сірки або сторонніх тіл. За потребою, необхідно протерти наконечник зонду та повторно вставити його до вуха і виконати тестування ще раз. Необхідно виконати не менше двох спроб тестування для кожного вуха у будь-якому випадку.

Отримані результати скринінгу оцінюються як: «скринінг пройшов», «скринінг не пройшов» або «скринінг пройшов на праве/ліве вухо» або «скринінг не пройшов на праве/ліве вухо». Будь-які інші формулювання є некоректними та не можуть бути застосованими для оцінки результатів проведення скринінгу.

Результат «скринінг пройшов» означає, що у дитини в обох вухах зареєстрована отоакустична емісія достатньої амплітуди, а співвідношення сигнал/шум не менше 3 дБ.

Результат «скринінг не пройшов» означає, що у дитини в обох вухах отоакустична емісія недостатньої амплітуди, або співвідношення сигнал/шум менше 3 дБ (незалежно від амплітуди ОАЕ).

Результат «скринінг пройшов на праве/ліве вухо» означає, що у дитини на правому/лівому вусі зареєстрована отоакустична емісія достатньої амплітуди, а співвідношення сигнал/шум не менше 3 дБ.

Результат «скринінг не пройшов на праве/ліве вухо» означає, що у дитини на правому/лівому вусі отоакустична емісія недостатньої амплітуди, або співвідношення сигнал/шум менше 3 дБ (незалежно від амплітуди ОАЕ).

2. Коротколатентні слухові викликані потенціали (далі - КСВП) - це біоелектричні потенціали, які виникають у стовбуромозковому відділі слухового аналізатора у відповідь на звукову стимуляцію у вигляді клацання та можуть бути зареєстровані з поверхні шкіри голови дитини. Обстеження проводиться всім дітям без винятку, які досягли тримісячного віку, за допомогою спеціалізованих приладів, які генерують звукові стимули та за допомогою реєструючих електродів отримують біоелектричні відповіді слухового аналізатора (стовбура головного мозку). Метод чутливий до електричних перешкод, тому обстеження виконують уві сні дитини. Реєструючі електроди закріплюються на поверхні шкіри голови дитини, звукові стимули інтенсивністю 35 дБ подаються в зовнішній слуховий хід дитини. Кожне вухо тестується окремо.

Результат інтерпретується як «слуховий скринінг пройшов», якщо реєструється викликаний потенціал стовбура головного мозку.

Якщо не реєструється викликаний потенціал стовбура головного мозку - результат інтерпретується як «слуховий скринінг не пройшов».

III. Скринінг слуху новонароджених

1. Скринінг слуху новонароджених повинен бути проведений протягом 1 місяця з дня народження дитини.

Первинний скринінг слуху новонароджених проводиться безпосередньо у закладі охорони здоров’я, в якому перебуває дитина після народження. Обстеженню підлягають 100% новонароджених, незалежно від наявності або відсутності факторів ризику втрати слуху.

Первинний скринінг слуху новонароджених проводиться шляхом реєстрації ОАЕ.

Якщо новонароджений не проходить первинний скринінг слуху з першої спроби (отримує результат «скринінг слуху не пройшов»), необхідно вийняти зонд з вуха та оглянути його на предмет наявності сірки або сторонніх тіл. За потребою, необхідно протерти наконечник зонду та повторно вставити його до вуха і виконати тестування ще раз. Необхідно виконати не менше двох спроб тестування для кожного вуха.

Якщо при проведенні первинного скринінгу слуху у новонароджених зареєстровано результат «скринінг пройшов» вони подальшого обстеження не потребують.

Якщо при проведенні первинного скринінгу слуху у новонародженого зареєстровано результат «скринінг не пройшов» (або в одному, або обох вухах не вдалося отримати результат «скринінг пройшов») необхідно виконати вторинний скринінг слуху новонароджених.

2. Вторинний скринінг слуху новонароджених може виконуватися після виписки новонародженого з пологового будинку, в закладі охорони здоров’я за місцем спостереження новонародженого, в умовах дитячої поліклініки, вдома або в умовах лікувально-діагностичного центру.

Вторинний скринінг слуху новонародженого проводиться до досягнення ним віку в один місяць, але з урахуванням того, що повинно пройти достатньо часу, щоб слухові проходи новонародженого очистилися від залишків навколоплідних вод.

Вторинний скринінг слуху новонародженого виконується на обох вухах, навіть якщо при першому скринінгу методом реєстрації викликаної ОАЕ був отриманий результат «скринінг не пройшов» тільки на одному вусі.

Якщо первинний скринінг слуху новонародженого виконувався шляхом вимірювання OAE, то для вторинного скринінгу необхідно застосовувати знову OAE або метод КСВП.

3. Новонароджені, що перебувають у відділенні інтенсивної терапії понад 5 діб, повинні в рамках скринінгу слуху новонароджених окрім реєстрації ОАЕ проходити і обов’язково КСВП. Це потрібно для вчасного виявлення можливого неврального порушення слуху.

4. У випадку, якщо новонароджений, який перебуває у відділенні інтенсивної терапії, не пройшов скринінг шляхом КСВП, його направляють безпосередньо до лікаря-сурдолога дитячого, а за потребою, на повне діагностичне аудіологічне обстеження.

5. Дітям, які народилися раніше 37-38 тижнів вагітності, а також новонародженим з патологічними станами можна проводити відразу автоматизований тест КСВП без попереднього проведення ОАЕ.

6. Дані про результати скринінгу новонароджених вносяться до форми первинної облікової документації № 097/о «Медична карта новонародженого № ____», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 січня 2016 року № 29, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2016 року за № 230/28360 та передаються до Центру відстеження результатів скринінгу слуху дітей.

7. Якщо неможливо застосувати вторинний скринінг слуху новонародженого, або при проведені вторинного скринінгу слуху новонародженого було отримано результат «скринінг не пройшов» (або на одному або на обох вухах не вдалося отримати результатів), новонароджений направляється на повне аудіологічне обстеження не пізніше досягнення нею 3-х місячного віку.

IV. Повне діагностичне аудіологічне обстеження дітей

1. Направлення на повне аудіологічне обстеження може узгоджуватися з лікарем-педіатром, лікарем-педіатром дільничним.

2. Повне діагностичне аудіологічне обстеження дитини включає, в залежності від віку дитини, обстеження об’єктивними методами тимпанометрії, реєстрацію акустичного рефлексу внутрішньовушних м’язів, слухових викликаних потенціалів на клацання, тональні посилки або групи стимулів, а також суб’єктивними методами тональної порогової аудіометрії. Обстеження виконують спеціально підготовлений медичний працівник спільно з лікарем-сурдологом дитячим або лікарем-отоларингологом дитячим.

3. Повне діагностичне аудіологічне обстеження дітей проводиться у закладах охорони здоров’я, незалежно від форми власності, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики по сурдології, підготовлений персонал та необхідне діагностичне обладнання відповідно до табелів матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців.

4. Дитина, якій за результатами повного аудіологічного обстеження слуху встановлено діагноз втрати слуху, підлягає слухопротезуванню дитячими слуховими апаратами. При відсутності результату протягом не менше 6 місяців користування слуховими апаратами, такій дитині може бути показана кохлеарна імплантація з заходами слухової реабілітації.

V. Скринінг слуху дітей передшкільного, молодшого дошкільного, середнього дошкільного та старшого дошкільного віку

1. Скринінг слуху дітей передшкільного, молодшого дошкільного, середнього дошкільного та старшого дошкільного віку проводиться перед зарахуванням до закладу дошкільної освіти, але не пізніше досягнення ними 3 річного віку та перед зарахуванням до закладу загальної середньої освіти, але не пізніше досягнення ними 6 річного віку відповідно.

2. Скринінг слуху дітей молодшого дошкільного віку перед зарахуванням до закладів дошкільної освіти (або дітей, які досягли 3 річного віку) проводиться в закладі охорони здоров’я за місцем спостереження та/або надання медичних послуг дитині за умови наявності в такому закладі необхідного обладнання та медичних працівників. Якщо в закладі охорони здоров’я за місцем спостереження та/або надання медичних послуг дитині відсутнє необхідне обладнання або медичний працівник, який володіє методикою проведення скринінгу слуху дітей, в такому випадку за направленням лікаря-педіатра або лікаря-педіатра дільничного дитина проходить скринінг слуху в закладі охорони здоров’я в якому наявне необхідне обладнання для проведення скринінгу слуху у дітей та є медичний працівник, який володіє методикою проведення скринінгу слуху дітей.

3. Скринінг слуху дітей передшкільного, молодшого дошкільного, середнього дошкільного та старшого дошкільного віку до досягнення 6 річного віку проводиться перед зарахуванням до першого класу закладу загальної середньої освіти.

4. Дані про результати скринінгу слуху дітей молодшого дошкільного та дошкільного віку вносяться до форми первинної облікової документації № 112/о «Історія розвитку дитини № __», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я від 28 липня 2014 року № 527, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13 серпня 2014 року за № 959/25736 та передаються до Центру відстеження результатів скринінгу слуху дітей.

5. У разі, якщо під час проведення скринінгу слуху дітей молодшого дошкільного та дошкільного віку отримано результат «скринінг не пройшов», дитина направляється на повне діагностичне аудіологічне обстеження, яке проводиться відповідно до пунктів 1-3 розділу IV цього Порядку.

VI. Облік дітей, які не пройшли слуховий скринінг

1. Всі діти, які отримали результат «скринінг не пройшов» на одному чи обох вухах під час первинного чи вторинного скринінгу слуху новонароджених, підлягають обліку і направленню на повне аудіологічне обстеження (діагностику).

2. Всі діти, у яких при повному діагностичному аудіологічному обстеженні встановлений діагноз порушення слуху, підлягають обліку з метою організації подальшого спостереження та ранньої інтервенції: лікування, слухопротезування та/або кохлеарної імплантації, реабілітаційних заходів.

В.о. Генерального директора

Директорату

медичного забезпечення

Є. Ідоятова


Додаток

до Порядку проведення

скринінгу слуху дітей

(пункт 2 розділу I)

ІНФОРМОВАНА ЗГОДА БАТЬКІВ

щодо проведення дитині скринінгу слуху

Про затвердження Порядку проведення скринінгу слуху дітей

Наказ; МОЗ України від 09.06.2021 № 1144

Прийняття від 09.06.2021

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z1010-21

Законодавство України

станом на 11.01.2024

чинний


Документи та файли

  • Сигнальний документ — f508818n68.doc від 10.09.21 14:05, 24 кб

Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 17.08.2021 — 2021 р., № 63, стор. 159, стаття 3985, код акта 106496/2021

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

МОЗ України:

  1. НАКАЗ від 10.01.2023 № 43 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20 грудня 2022 року № 2296". МОЗ України. 2023 рікк
  2. НАКАЗ від 17.01.2023 № 94 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2022 року № 2373". МОЗ України. 2023 рікк
  3. НАКАЗ від 19.01.2023 № 103 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2022 року № 2374". МОЗ України. 2023 рікк
  4. НАКАЗ від 25.01.2023 № 139 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 03 січня 2023 року № 8". МОЗ України. 2023 рікк
  5. хімічних речовин. МОЗ України. 2023 рікк
  6. НАКАЗ від 03.01.2023 № 8 "Про затвердження Порядку проведення оцінки ризиків, пов’язаних із впливом небезпечних хімічних речовин та Граничних біологічних величин хімічних речовин". МОЗ України. 2023 рікк
  7. НАКАЗ від 03.02.2023 № 208 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 січня 2023 року № 77". МОЗ України. 2023 рікк
  8. НАКАЗ від 13.01.2023 № 77 "Про затвердження Змін до Гігієнічних нормативів якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення". МОЗ України. 2023 рікк
  9. НАКАЗ від 03.02.2023 № 209 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 січня 2023 року № 81". МОЗ України. 2023 рікк
  10. НАКАЗ від 13.01.2023 № 81 "Про затвердження Мінімальних вимог до охорони здоров’я та безпеки працівників, які піддаються впливу електромагнітних полів". МОЗ України. 2023 рікк
  11. вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу. МОЗ України. 2023 рікк
  12. до. МОЗ України. 2023 рікк
  13. НАКАЗ від 04.01.2023 № 16 "Про затвердження Порядку ведення Реєстру декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, в електронній системі охорони здоров’я". МОЗ України. 2023 рікк
  14. НАКАЗ від 21.02.2023 № 342 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31 січня 2023 року № 188". МОЗ України. 2023 рікк
  15. НАКАЗ від 31.01.2023 № 188 "Про затвердження Змін до Гігієнічних регламентів хімічних речовин у повітрі робочої зони". МОЗ України. 2023 рікк
  16. НАКАЗ від 28.02.2023 № 419 "Про затвердження Критеріїв, за якими здійснюється визначення підприємства, установи та організації, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері охорони здоров’я". МОЗ України. 2023 рікк
  17. гранично допустимої концентрації мутагенів у повітрі робочої зони. МОЗ України. 2023 рікк
  18. НАКАЗ від 03.02.2023 № 201 "Про затвердження Переліку речовин, продуктів, виробничих процесів, побутових та природних факторів, мутагенних для людини та Гігієнічних регламентів гранично допустимої концентрації мутагенів у повітрі робочої зони". МОЗ України. 2023 рікк
  19. до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України. МОЗ України. 2023 рікк
  20. відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів. МОЗ України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -