Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 11.06.2021 № 1184 "Деякі питання організації посмертного донорства". МОЗ України. 2021

Документ актуальний на 02.09.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

11.06.2021  № 1184

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

26 липня 2021 р.

за № 967/36589

Деякі питання організації посмертного донорства

Відповідно до частини шостої статті 17, абзацу другого частини другої статті 23 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», абзацу шістдесят третього підпункту 10 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), та з метою врегулювання механізму посмертного донорства та встановлення чіткого алгоритму дій при реалізації донорського етапу НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

1) Склад та основні завдання бригади вилучення анатомічних матеріалів людини;

2) Умови зберігання вилучених анатомічних матеріалів людини, їх підготовка до перевезення та умови перевезення вилучених анатомічних матеріалів людини;

3) Форма № 033/о «Акт про вилучення анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації»;

4) Форма № 033/о/т «Акт про вилучення анатомічних матеріалів людини, призначених для виготовлення біоімплантатів»;

5) Перелік анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, дозволених до вилучення у донора-трупа;

6) Перелік анатомічних матеріалів людини, призначених для виготовлення біоімплантатів, дозволених до вилучення у донора-трупа;

7) Перелік фетальних матеріалів, дозволених до вилучення у мертвого ембріона (плода) людини.

2.

Визнати такими, що втратили чинність:

1) абзац сімнадцятий пункту 1 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 26 липня 1999 року № 184 «Про затвердження форм облікової статистичної документації, що використовується в стаціонарах лікувально-профілактичних закладів»;

2) наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25 вересня 2000 року № 226 «Про затвердження нормативно-правових документів з питань трансплантації», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2000 року за № 697/4918.

3. Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій (Стрілка В.Є.) забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

В. Ляшко

ПОГОДЖЕНО:

Перший заступник

Міністра цифрової трансформації України

Уповноважений Верховної Ради України

з прав людини

Президент

Національної академії медичних наук України

О. Вискуб

Л. Денісова

В. Цимбалюк


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров’я України

11 червня 2021 року № 1184

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

26 липня 2021 р.

за № 967/36589

СКЛАД ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

бригади вилучення анатомічних матеріалів людини

I. Загальні положення

1. Цей Склад визначає механізм формування бригади вилучення анатомічних матеріалів людини (далі - Бригада) та її основні завдання.

2. Терміни, що вживаються, мають такі значення:

база вилучення анатомічних матеріалів людини (далі - База) - заклад охорони здоров’я, бюро судово-медичної експертизи або інший суб’єкт господарювання, що згідно із законодавством має право здійснювати діяльність, пов’язану з трансплантацією, в якому знаходиться донор-труп;

госпітальна трансплант-координація - сукупність заходів, метою яких є забезпечення процесу вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа на базі вилучення анатомічних матеріалів людини та надання їх для подальшої трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів;

Центр трансплантації - заклад охорони здоров’я, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що передбачає право надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації.

Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», Законі України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та Порядку констатації та діагностичних критеріях смерті мозку людини, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09 листопада 2020 року № 2559, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 18 грудня 2020 року за № 1260/35543.

3. Вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації дозволяється у донора-трупа після підписання форми первинної облікової документації № 012/о «Акт про констатацію смерті мозку людини» або № 012/о/д «Акт про констатацію смерті мозку дитини», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09 листопада 2020 року № 2559, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18 грудня 2020 року за № 1259/35542, (далі - акт про констатацію смерті мозку), та наявності заяви щодо згоди на вилучення анатомічних матеріалів, за формою наведеною у додатку 1 до Порядку надання письмової згоди живого донора на вилучення у нього анатомічних матеріалів та письмової відмови від раніше наданої такої згоди, письмової згоди або незгоди чи відкликання раніше наданої згоди на вилучення анатомічних матеріалів з тіла особи для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів після визначення її стану як незворотна смерть, а також подання письмової заяви про призначення, зміну чи відкликання повноважного представника або додатку 1 до Порядку отримання письмової згоди на вилучення з тіла померлої особи анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1211 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2021 року № 457) (далі - згода на вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації).

4. Вилучення анатомічних матеріалів для виготовлення біоімплантатів дозволяється у донора-трупа після підписання акта про констатацію смерті мозку або фіксації у медичній документації померлої особи факту її біологічної смерті та наявності заяви щодо згоди на вилучення анатомічних матеріалів, за формою наведеною у додатку 1 до Порядку надання письмової згоди живого донора на вилучення у нього анатомічних матеріалів та письмової відмови від раніше наданої такої згоди, письмової згоди або незгоди чи відкликання раніше наданої згоди на вилучення анатомічних матеріалів з тіла особи для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів після визначення її стану як незворотна смерть, а також подання письмової заяви про призначення, зміну чи відкликання повноважного представника або додатку 2 до Порядку отримання письмової згоди на вилучення з тіла померлої особи анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1211 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2021 року № 457) (далі - згода на вилучення анатомічних матеріалів для виготовлення біоімплантатів).

5. Після констатації смерті мозку продовжується кондиціонування потенційного донора, про що вноситься відповідний запис у формі первинної облікової документації № 003/о «Медична карта стаціонарного хворого», затвердженій наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14 лютого 2012 року № 110, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974.

Записи щодо лікарських засобів використаних під час кондиціонування потенційного донора вносяться до форми первинної облікової документації № 003-4/о «Листок лікарських призначень», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2013 року № 435, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 року за № 990/23522.

II. Госпітальна трансплант-координація

1. Трансплант-координатор із залученням необхідних лікарів інших спеціальностей організовує проведення клінічних обстежень та лабораторних досліджень, які є необхідними для визначення протипоказань до вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа та в подальшому для встановлення пар донор-реципієнт.

2. Після отримання згоди на вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та встановлення відсутності протипоказань до вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа, трансплант-координатор повідомляє спеціалізовану державну установу «Український центр трансплант-координації» (далі - УЦТК) про наявність донора-трупа та вносить дані до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин для встановлення пар донор-реципієнт.

3. Після встановлення пар донор-реципієнт трансплант-координатор спільно з УЦТК організовує прибуття Бригад до Бази.

4. Трансплант-координатор визначає час, коли Бригади повинні з’явитись на Базі та планує час роботи операційних зал, в яких відбуватиметься вилучення анатомічних матеріалів.

Трансплант-координатор координує анестезіологічний супровід при вилученні анатомічних матеріалів у донора-трупа, у якого констатовано смерть мозку.

5. Організаційно-методичне керівництво процесу госпітальної трансплант-координації здійснює УЦТК.

III. Склад та основні завдання бригади вилучення анатомічних матеріалів людини

1. Бригада створюється відповідно до наказу керівника Бази або Центру трансплантації, яким затверджується порядок утворення та функціонування Бригади. До складу Бригади входять медичні працівники Бази та/або Центру трансплантації.

2. Для вилучення у донора-трупа анатомічних матеріалів, призначених для трансплантації до складу Бригади можуть входити:

лікарі-хірурги, кількість та профіль яких залежить від виду та обсягу донорського матеріалу;

лікарі-трансплантологи;

лікарі-анестезіологи;

лікарі-урологи;

сестри медичні операційні;

інші спеціалісти відповідної спеціальності галузі знань «22 Охорона здоров’я» (за потреби).

Для вилучення у донора-трупа анатомічних матеріалів, призначених для виготовлення біоімплантатів до складу Бригади можуть входити:

лікарі судово-медичні експерти;

лікарі-патологоанатоми;

лікарі-хірурги;

лікарі-ортопеди-травматологи;

лікарі-комбустіологи;

інші спеціалісти відповідної спеціальності галузі знань «22 Охорона здоров’я» (за потреби).

3. Основними завданнями Бригади є вилучення, зберігання, підготовка до перевезення та/або перевезення анатомічних матеріалів для їх подальшої трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів.

4. Бази та Центри трансплантації забезпечують оперативне та цілодобове реагування Бригад на виклики.

5. Бригади вилучають анатомічні матеріали для трансплантації відповідно до згоди на вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та Переліку анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, дозволених до вилучення у донора-трупа, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 червня 2021 року № 1184.

6. Бригади вилучають анатомічні матеріали для виготовлення біоімплантатів відповідно до згоди на вилучення анатомічних матеріалів для виготовлення біоімплантатів та Переліку анатомічних матеріалів людини, призначених для виготовлення біоімплантатів, дозволених до вилучення у донора-трупа, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 червня 2021 року № 1184.

7. Вилучення у донора-трупа анатомічних матеріалів для трансплантації документується шляхом заповнення форми № 033/о «Акт про вилучення анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 червня 2021 року № 1184 (далі - форма № 033/о).

Форма № 033/о підписується лікарями, які брали участь у вилученні анатомічних матеріалів для трансплантації, а у разі призначення судово-медичної експертизи - також судово-медичним експертом, і долучається до висновку судово-медичного експерта, медичної документації донора-трупа та реципієнта.

8. Вилучення у донора-трупа анатомічних матеріалів для виготовлення біоімплантатів документується шляхом заповнення форми № 033/о/т «Акт про вилучення анатомічних матеріалів людини, призначених для виготовлення біоімплантатів», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 червня 2021 року № 1184 (далі - форма № 033/о/т).

Форма № 033/о/т підписується лікарями, які брали участь у вилученні анатомічних матеріалів для виготовлення біоімплантатів, а у разі призначення судово-медичної експертизи - також судово-медичним експертом, і долучається до висновку судово-медичного експерта та медичної документації донора-трупа.

9. Непридатність анатомічного матеріалу для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів документується шляхом заповнення акта про непридатність анатомічного матеріалу для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів (далі - акт про непридатність), форма якого наведена в додатку до цього Складу та основних завдань.

Електронну копію акта про непридатність, трансплант-координатор вносить до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин.

Генеральний директор

Директорату

високотехнологічної

медичної допомоги та інновацій

В. Стрілка


Додаток

до Складу та основних завдань

бригади вилучення

анатомічних матеріалів людини

(пункт 9 Розділу III)

АКТ

про непридатність анатомічного матеріалу для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів

Деякі питання організації посмертного донорства

Наказ; МОЗ України від 11.06.2021 № 1184

Прийняття від 11.06.2021

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z0967-21

Законодавство України

станом на 06.04.2023

чинний


Документи та файли

  • Сигнальний документ — f508584n74.doc від 02.09.21 12:45, 148 кб

Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 06.08.2021 — 2021 р., № 60, стор. 214, стаття 3810, код акта 106314/2021

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

МОЗ України:

  1. НАКАЗ від 10.01.2023 № 43 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20 грудня 2022 року № 2296". МОЗ України. 2023 рікк
  2. НАКАЗ від 17.01.2023 № 94 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2022 року № 2373". МОЗ України. 2023 рікк
  3. НАКАЗ від 19.01.2023 № 103 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2022 року № 2374". МОЗ України. 2023 рікк
  4. НАКАЗ від 25.01.2023 № 139 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 03 січня 2023 року № 8". МОЗ України. 2023 рікк
  5. хімічних речовин. МОЗ України. 2023 рікк
  6. НАКАЗ від 03.01.2023 № 8 "Про затвердження Порядку проведення оцінки ризиків, пов’язаних із впливом небезпечних хімічних речовин та Граничних біологічних величин хімічних речовин". МОЗ України. 2023 рікк
  7. НАКАЗ від 03.02.2023 № 208 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 січня 2023 року № 77". МОЗ України. 2023 рікк
  8. НАКАЗ від 13.01.2023 № 77 "Про затвердження Змін до Гігієнічних нормативів якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення". МОЗ України. 2023 рікк
  9. НАКАЗ від 03.02.2023 № 209 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 січня 2023 року № 81". МОЗ України. 2023 рікк
  10. НАКАЗ від 13.01.2023 № 81 "Про затвердження Мінімальних вимог до охорони здоров’я та безпеки працівників, які піддаються впливу електромагнітних полів". МОЗ України. 2023 рікк
  11. вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу. МОЗ України. 2023 рікк
  12. до. МОЗ України. 2023 рікк
  13. НАКАЗ від 04.01.2023 № 16 "Про затвердження Порядку ведення Реєстру декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, в електронній системі охорони здоров’я". МОЗ України. 2023 рікк
  14. НАКАЗ від 21.02.2023 № 342 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31 січня 2023 року № 188". МОЗ України. 2023 рікк
  15. НАКАЗ від 31.01.2023 № 188 "Про затвердження Змін до Гігієнічних регламентів хімічних речовин у повітрі робочої зони". МОЗ України. 2023 рікк
  16. НАКАЗ від 28.02.2023 № 419 "Про затвердження Критеріїв, за якими здійснюється визначення підприємства, установи та організації, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері охорони здоров’я". МОЗ України. 2023 рікк
  17. гранично допустимої концентрації мутагенів у повітрі робочої зони. МОЗ України. 2023 рікк
  18. НАКАЗ від 03.02.2023 № 201 "Про затвердження Переліку речовин, продуктів, виробничих процесів, побутових та природних факторів, мутагенних для людини та Гігієнічних регламентів гранично допустимої концентрації мутагенів у повітрі робочої зони". МОЗ України. 2023 рікк
  19. до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України. МОЗ України. 2023 рікк
  20. відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів. МОЗ України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -