Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 28.08.2021 № 1836 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України". МОЗ України. 2021

Документ актуальний на 27.09.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

28.08.2021  № 1836

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

31 серпня 2021 р.

за № 1137/36759

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України

Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), НАКАЗУЮ:

1. Внести до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 червня 2021 року за № 728/36350, такі зміни:

1) в абзаці третьому пункту 5 слово «вересня» замінити словом «жовтня»;

2) у пункті 6 слово «вересня» замінити словом «жовтня»;

3) у пункті 8 слово «вересня» замінити словом «жовтня»;

4) в абзаці першому пункту 11 слово «вересня» замінити словом «жовтня»;

5) в абзацах першому та другому пункту 13 слово «вересня» замінити словом «жовтня»;

6) у пункті 14 слово «вересня» замінити словом «жовтня».

2.

Затвердити Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, що додаються.

3. Директорату розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я (Карчевич М.В.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

В. Ляшко

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби спеціального зв’язку

а захисту інформації України

Голова Державної регуляторної служби України

Перший віце-прем’єр-міністр України -

Міністр економіки України

Міністр соціальної політики України

Перший заступник

Міністра цифрової трансформації України

Тимчасово виконуючий обов’язки

Голови Національної служби здоров’я України

Голова правління Пенсійного фонду України

Голова Спільного представницького

органу об’єднань профспілок

Уповноважений Верховної Ради України

з прав людини

Директор виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

Керівник Секретаріату

Спільного представницького органу сторони

роботодавців на національному рівні

Ю. Щиголь

О. Кучер

О. Любченко

М. Лазебна

О. Вискуб

Д. Самофалов

Є. Капінус

Г.В. Осовий

Л. Денісова

Т. Михайленко

Р. Іллічов

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров’я України

28 серпня 2021 року № 1836

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

31 серпня 2021 р.

за № 1137/36759

ЗМІНИ

до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України

1. Пункт 1 Порядку реєстрації живонароджених і мертвонароджених, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України 29 березня 2006 року № 179, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 квітня 2006 року за № 428/12302, після абзацу тринадцятого доповнити новим абзацом чотирнадцятим такого змісту:

«Медичне свідоцтво про народження (ф. № 103/о) та медичний висновок про народження дитини формуються та видаються протягом доби з народження дитини після проведення первинного огляду новонародженого.».

У зв’язку з цим абзац чотирнадцятий вважати абзацом п’ятнадцятим.

2. Речення перше пункту 18 Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 лютого 2020 року № 587, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 березня 2020 року за № 236/34519, викласти в такій редакції:

«18. У разі недоступності електронної медичної інформаційної системи, або неможливості обміну даними між електронною медичною інформаційною системою та центральною базою даних системи через їх технічну несправність, або у разі відсутності відповідної технічної можливості в системі, медичні працівники зобов’язані внести медичні записи, записи про направлення та рецепти до Реєстру після усунення відповідної технічної несправності або після появи відповідної технічної можливості в системі у термін, визначений технічними вимогами до електронної медичної інформаційної системи для її підключення до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, затвердженими НСЗУ.».

3. Порядок ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 вересня 2020 року № 2136 «Деякі питання ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 30 вересня 2020 року за № 952/35235, доповнити пунктом 13 такого змісту:

«13. Відомості з Реєстру можуть надаватися за запитом через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, зокрема з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія».

Запит подається з метою перевірки інформації про сформований медичний висновок та пред’явлення інформації про відповідний медичний висновок з використанням Порталу Дія за місцем вимоги.

Запит на отримання відомостей про медичний висновок з Реєстру повинен містити відомості, достатні для пошуку в Реєстрі відповідного медичного висновку та однозначної ідентифікації системою пацієнта, посилання на запис в Реєстрі пацієнтів, про якого зазначені в такому медичному висновку.

Для однозначної ідентифікації системою пацієнта запит повинен містити частину або набір наступних відомостей:

реєстраційний номер облікової картки платника податків згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків (за наявності);

унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

реквізити (серія (у разі наявності) та номер) одного з таких документів, що посвідчують особу (за наявності):

паспорт громадянина України;

тимчасове посвідчення громадянина України;

свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, легалізований у встановленому порядку;

посвідка на постійне проживання в Україні;

посвідчення біженця;

посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

У разі однозначної ідентифікації системою пацієнта, посилання на запис в Реєстрі пацієнтів, про якого зазначені в такому медичному висновку, запитувачу надається така інформація про медичний висновок з Реєстру:

1) номер запису в Реєстрі;

2) дату формування і реєстрації медичного висновку в Реєстрі;

3) вид медичного висновку;

4) строк дії медичного висновку;

5) відомості, передбачені відповідними порядками формування та видачі медичних висновків відповідного виду, затвердженими МОЗ.

Набори даних та порядок взаємодії визначається відповідно до чинного законодавства про електронну взаємодію державних електронних інформаційних ресурсів.».

4. В абзаці другому пункту 7 Порядку ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 листопада 2020 року № 2755, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 січня 2021 року за № 44/35666, цифри «11» замінити цифрами «10».

5. У Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 червня 2021 року за № 728/36350:

1) абзац перший пункту 5 розділу I після слів «лікуючим лікарем» доповнити словами «суб’єкта господарювання (далі - лікуючим лікарем)»;

2) у розділі II:

підпункт 11 пункту 1 викласти в такій редакції:

«11) строк дії медичного висновку (дата початку, дата завершення);»;

пункт 3 викласти в такій редакції:

«3. Медичний висновок категорії «Захворювання або травма загального характеру» формується на підставі медичних записів про стан здоров’я (функцій організму) пацієнта віком від 14 років та висновку лікуючого лікаря.

Лікуючий лікар реабілітаційного закладу, відділення, підрозділу формує медичний висновок категорії «Захворювання або травма загального характеру» на підставі медичних записів про пацієнта, який отримуватиме лікування та/або реабілітаційну допомогу та висновку лікуючого лікаря про його тимчасову непрацездатність.

Направлення для продовження лікування та/або реабілітаційної допомоги в реабілітаційному закладі, відділенні, підрозділі здійснюється лікуючим лікарем із урахуванням медичних показань для проведення заходів із реабілітації у сфері охорони здоров’я на підставі об’єктивного стану пацієнта, результатів попереднього лікування, даних лабораторних, інструментальних, рентгенологічних, функціональних обстежень.»;

пункт 4 після слів «лікуючого лікаря» доповнити словами «про тимчасову непрацездатність особи»;

у пункті 12 цифри «11» замінити цифрами «10»;

у пункті 13 цифри та слово «6-7 та 13-14» замінити цифрами та словом «6, 12 та 13»;

3) у розділі III:

у назві слово «період» замінити словом «строк»;

у пункті 1 слово «період» замінити словом «строк»;

у пункті 3 слово «періоду» замінити словом «строку»;

пункт 6 викласти в такій редакції:

«6. Медичні висновки, визначені в абзаці другому пункту 3 розділу II цього Порядку формуються на весь період отримання лікування та/або реабілітаційної допомоги з зазначенням строку дії відповідно до пункту 4 розділу III цього порядку.»;

пункт 7 виключити.

У зв’язку з цим пункти 8-14 вважати відповідно пунктами 7-13;

у пункті 7 слово «період» замінити словом «строк»;

у пункті 9 слово «період» замінити словом «строк»;

пункт 13 після слова «період» доповнити словами «отримання медичної допомоги в стаціонарних умовах».

4) у розділі IV:

в абзаці першому пункту 4 слова «Необхідність догляду за хворою дитиною» замінити словами «Догляд за хворою дитиною»;

пункт 5 виключити.

У зв’язку з цим пункти 6-10 вважати відповідно пунктами 5-9;

пункт 9 після слова «Повідомлення» доповнити словом «про»;

5) у розділі V:

абзац перший пункту 4 виключити.

У зв’язку з цим абзаци другий-сороковий вважати абзацами першим-тридцять дев’ятим;

пункт 6 викласти в такій редакції:

«6. Передача відомостей до Електронного реєстру листків непрацездатності здійснюється автоматично одразу з моменту формування медичного висновку в Реєстрі, після встановлення відмітки про відміну медичного висновку, а в разі недоступності центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, Електронного реєстру листків непрацездатності - одразу з моменту усунення відповідних несправностей, або за ініціацією лікаря щодо раніше сформованого та внесеного до Реєстру медичного висновку.

Медичні висновки сформовані відповідно до пункту 3 розділу IV цього порядку до Електронного реєстру листків непрацездатності автоматично не відправляються до моменту ідентифікації такого пацієнта.»;

пункт 7 викласти в такій редакції:

«7. Інформація про медичний висновок особи, що надається за запитом через Портал Дія, містить такі дані:

1) номер запису в Реєстрі;

2) тип медичного висновку;

3) категорію медичного висновку;

4) дату та час формування медичного висновку;

5) відомості про назву суб’єкта господарювання з Реєстру суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я в електронній системі охорони здоров’я, посилання на запис про який зазначене в медичному висновку.

6) строк дії медичного висновку (дата початку, дата завершення).».

6. У пункті 3 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України 17 червня 2021 року № 1234, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 липня 2021 року за № 890/36512:

у реченні першому абзацу першого слова «період дії» у всіх відмінках замінити словами «строк дії»;

після абзацу першого доповнити новим абзацом другим такого змісту:

«До 01 жовтня 2021 року листок непрацездатності вважається виданим через 5 днів після дати закриття листка непрацездатності.».

У зв’язку з цим абзац другий вважати абзацом третім.

Генеральний директор

Директорату з розвитку

цифрових трансформацій

в охороні здоров’я

М. Карчевич


Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 31.08.2021 — 2021 р., № 67, стор. 101, стаття 4239, код акта 106970/2021

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

МОЗ України:

  1. НАКАЗ від 13.01.2021 № 37 "Про затвердження Переліку спеціалізованих установ і закладів переливання крові та відповідних підрозділів закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України, які є учасниками реалізації експериментального проекту із заготівлі специфічної (гіперімунної) плазми крові, що містить антитіла до SARS-CoV-2 для контрактного виробництва з неї імуноглобуліну для використання у лікуванні гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". МОЗ України. 2021 рікк
  2. НАКАЗ від 15.02.2021 № 257 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку визнання результатів інспектування на відповідність умов виробництва вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) вимогам належної виробничої практики»". МОЗ України. 2021 рікк
  3. НАКАЗ від 10.02.2021 № 227 "Про затвердження Порядку визнання результатів інспектування на відповідність умов виробництва вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) вимогам належної виробничої практики". МОЗ України. 2021 рікк
  4. НАКАЗ від 03.02.2021 № 169 "Про внесення зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я від 11 лютого 2016 року № 84". МОЗ України. 2021 рікк
  5. НАКАЗ від 25.01.2021 № 112 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31 липня 2013 року № 667". МОЗ України. 2021 рікк
  6. НАКАЗ від 22.01.2021 № 106 "Про затвердження критеріїв успішного складання тестових екзаменів ліцензійних інтегрованих іспитів і величини критерію «склав» для інтегрованого тестового іспиту «КРОК» та іспиту з англійської мови професійного спрямування як компонентів єдиного державного кваліфікаційного іспиту у 2021-2023 роках". МОЗ України. 2021 рікк
  7. НАКАЗ від 19.01.2021 № 74 "Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України". МОЗ України. 2021 рікк
  8. НАКАЗ від 15.02.2021 № 253 "Про затвердження форми погодження керівника закладу охорони здоров’я на надання медичної допомоги пацієнту науково-педагогічними працівниками". МОЗ України. 2021 рікк
  9. медичного обстеження донорів крові та компонентів крові. МОЗ України. 2021 рікк
  10. НАКАЗ від 08.02.2021 № 207 "Про внесення змін до Порядку карантинізації донорської плазми та до Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів". МОЗ України. 2021 рікк
  11. НАКАЗ від 10.11.2021 № 227 "Про затвердження Порядку визнання результатів інспектування на відповідність умов виробництва вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) вимогам належної виробничої практики". МОЗ України. 2021 рікк
  12. НАКАЗ від 13.04.2021 № 722 "Про внесення змін до Порядку визнання результатів інспектування на відповідність умов виробництва вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) вимогам належної виробничої практики". МОЗ України. 2021 рікк
  13. НАКАЗ від 18.02.2021 № 293 "Про затвердження Порядку розподілу анатомічних матеріалів та критеріїв встановлення пар донор-реципієнт". МОЗ України. 2021 рікк
  14. НАКАЗ від 24.02.2021 № 346 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 року № 385". МОЗ України. 2021 рікк
  15. щодо заповнення. МОЗ України. 2021 рікк
  16. щодо заповнення. МОЗ України. 2021 рікк
  17. НАКАЗ від 09.03.2021 № 407 "Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я". МОЗ України. 2021 рікк
  18. НАКАЗ від 09.03.2021 № 408 "Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії". МОЗ України. 2021 рікк
  19. НАКАЗ від 26.02.2021 № 353 "Деякі питання формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів". МОЗ України. 2021 рікк
  20. НАКАЗ від 24.02.2021 № 344 "Про внесення зміни до Переліку закладів охорони здоров’я". МОЗ України. 2021 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -