Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Наказ МВС України від 13.01.2021 № 12 "Про затвердження Інструкції із застосування військовослужбовцями Національної гвардії України технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису". МВС України. 2021

Документ актуальний на 31.03.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

13.01.2021  № 12

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

04 березня 2021 р.

за № 294/35916

Про затвердження Інструкції із застосування військовослужбовцями Національної гвардії України технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 13, абзаців першого, другого пункту 3-3 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Національну гвардію України», пункту 9 частини першої статті 31, статті 40 Закону України «Про Національну поліцію», з метою забезпечення організації застосування військовослужбовцями Національної гвардії України технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію із застосування військовослужбовцями Національної гвардії України технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, що додається.

2. Директорату публічної безпеки, протидії злочинності та забезпечення правопорядку Міністерства внутрішніх справ України (Лизогуб Б.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Ярового С.

Міністр

А.

Аваков

ПОГОДЖЕНО:

Перший заступник

Міністра цифрової трансформації України

Голова Національної поліції України

Заступник Генерального прокурора України

Перший заступник Керівника Секретаріату

Уповноваженого Верховної Ради України

з прав людини

Голова Державної служби спеціального

зв’язку та захисту інформації України

О. Вискуб

І. Клименко

І. Мустеца

І. Савицька

Ю. Щиголь


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

внутрішніх справ України

13 січня 2021 року № 12

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

04 березня 2021 р.

за № 294/35916

ІНСТРУКЦІЯ

із застосування військовослужбовцями Національної гвардії України технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису

І. Загальні положення

1. Ця Інструкція визначає порядок застосування, обліку, зберігання, видачі та приймання військовослужбовцями Національної гвардії України (далі - НГУ) технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису (далі - засоби фото- та відеозапису), доступу до відеозаписів військовослужбовців НГУ, а також порядок зберігання, обліку, використання та видалення інформації, отриманої із цих приладів.

2. Військовослужбовці НГУ застосовують засоби фото- та відеозапису в разі залучення до виконання завдань з охорони громадського порядку (далі - ОГП) та під час конвоювання осіб, узятих під варту та/або засуджених до позбавлення волі, у тому числі під час їх екстрадиції, а також забезпечення охорони осіб, які тримаються під вартою, під час судових засідань, а також у разі участі в розшуку, переслідуванні і затриманні таких осіб, що втекли з-під варти (далі - КЕОП).

3. Засоби фото- та відеозапису повинні забезпечувати захист інформації від несанкціонованих дій, які можуть привести до її випадкової або умисної модифікації чи знищення, що підтверджується позитивними експертними висновками за результатами державної експертизи у сфері технічного та/або криптографічного захисту інформації.

4. У цій Інструкції терміни вживаються в таких значеннях:

автомобільний відеореєстратор - пристрій, призначений для запису, зберігання та відтворення відеоінформації, що використовується під час виконання завдань з ОГП та КЕОП, технічні характеристики та особливості конструкції якого дають змогу встановити (закріпити) його у/на транспортних засобах НГУ;

безпілотний літальний апарат (далі - БпЛА) - повітряне судно, призначене для виконання польоту без пілота на борту, керування польотом якого і контроль за яким здійснюються відповідною програмою або за допомогою спеціальної станції керування, що знаходиться поза повітряним судном;

безпілотний авіаційний комплекс (безпілотна авіаційна система) (далі - БпАК) - безпілотне повітряне судно або декілька таких суден, пов’язані з ним (ними) пункти дистанційного пілотування (наземні станції керування), необхідні лінії керування і контролю та інші елементи, зазначені в затвердженому проєкті типу БпАК;

відеореєстратор - пристрій, призначений для запису, зберігання та відтворення відеоінформації;

карта пам’яті - компактний електронний носій інформації, що використовується для зберігання цифрової інформації;

портативний відеореєстратор - пристрій, призначений для запису, зберігання та відтворення відеоінформації, технічні характеристики та особливості конструкції якого дають змогу закріпити його на форменому одязі військовослужбовця НГУ;

станція для заряджання та зберігання відеозаписів портативних відеореєстраторів - програмно-апаратний комплекс, призначений для зберігання фото- і відеозаписів, а також автоматичного заряджання їх акумуляторних батарей (далі - док-станція);

транспортна система технічних приладів і технічних засобів фото- і кінозйомки, відео-, аудіозапису (далі - транспортна система) - технічний комплекс, що встановлюється на транспортних засобах НГУ, у спеціальних автомобілях та вагонах, якими здійснюється конвоювання (доставляння) осіб, узятих під варту та/або засуджених до позбавлення волі, у тому числі їх екстрадиція (далі - спеціальний транспорт).

II. Порядок застосування портативних відеореєстраторів

1. Під час виконання завдань з ОГП та КЕОП портативний відеореєстратор закріплюється на форменому одязі військовослужбовця на грудях так, щоб не створювати перешкод діям військовослужбовця. У випадках, пов’язаних з потребою якісної фіксації подій, військовослужбовці можуть тримати портативний відеореєстратор у руках. Дозволяється закріплення портативного відеореєстратора на екіпіруванні (шоломі) або зброї, якщо їх конструкцією передбачено відповідні кріплення.

2. Включення портативного відеореєстратора відбувається з моменту початку виконання завдань з ОГП та КЕОП, а відеозапис ведеться безперервно до його завершення, крім випадків, пов’язаних з виникненням у військовослужбовця особистого приватного становища (відвідування вбиральні, перерви для приймання їжі тощо), а також у службових приміщеннях, у тому числі режимних, де здійснення фото-, кінозйомки та відеозапису заборонено. У процесі включення портативного відеореєстратора військовослужбовець переконується в точності встановлених на пристрої дати та часу.

3. Під час виконання службових обов’язків військовослужбовець забезпечує збереження та належні умови експлуатації виданого йому портативного відеореєстратора та не допускає його розряджання.

У разі пошкодження портативного відеореєстратора військовослужбовець доповідає про це безпосередньому командиру (начальнику).

Після прибуття до військової частини портативний відеореєстратор та/або карта пам’яті передається особі, відповідальній за облік, видачу та зберігання портативних відеореєстраторів, карт пам’яті до них.

4. За потреби портативний відеореєстратор може застосовуватися під час проведення з військовослужбовцями навчальних занять та навчальних зборів з метою здійснення аналізу дій військовослужбовців.

III. Порядок застосування автомобільних відеореєстраторів, установлених на транспортних засобах НГУ

1. Автомобільні відеореєстратори можуть бути встановлені усередині салону транспортного засобу НГУ та/або зовні для максимальної фіксації навколишньої обстановки та/або внутрішньої частини салону.

2. Включення автомобільних відеореєстраторів здійснюється з моменту початку виконання завдань з ОГП та КЕОП, а відеозапис ведеться безперервно до завершення виконання службових завдань, при цьому у процесі включення автомобільних відеореєстраторів військовослужбовці переконуються в точності встановлених на них дати та часу. Залежно від наявних режимів автомобільних відеореєстраторів та освітлення відеозапис здійснюється у відповідному режимі денної або нічної зйомки.

IV. Порядок застосування транспортних систем

1. Транспортні системи встановлюються на спеціальному транспорті.

2. У спеціальному транспорті кількість відеокамер транспортної системи визначається залежно від конструкції, технічних особливостей спеціального транспортного засобу та норм належності, затверджених у встановленому законодавством порядку.

3. Транспортні системи включаються під час виконання завдань з ОГП, здійснення конвоювання та поміщення осіб, узятих під варту та/або засуджених до позбавлення волі, в їх камери.

V. Порядок застосування засобів фото- та відеозапису на БпЛА, БпАК

1. Засоби фото- та відеозапису на БпЛА, БпАК застосовуються під час виконання службових завдань з ОГП та КЕОП.

2. Кількість засобів фото- та відеозапису та особливості їх використання на БпЛА, БпАК визначаються експлуатаційною документацією БпЛА, БпАК та/або інструкцією виробника.

VI. Обов’язки військовослужбовців НГУ, пов’язані із застосуванням засобів фото- та відеозапису

1. Під час виконання своїх повноважень військовослужбовцям забороняється:

1) самовільне видалення відеозаписів з їх носіїв, заміна цих носіїв, зміна їх дати та часу;

2) примусове виключення засобів фото- та відеозапису, у тому числі на вимогу сторонніх осіб, крім випадків, передбачених пунктом 2 розділу II цієї Інструкції;

3) перешкоджання здійсненню фото- і кінозйомки, відеозапису;

4) використання засобів фото- та відеозапису у випадках, не пов’язаних з виконанням завдань, покладених на НГУ;

5) копіювання, передавання інформації з засобів фото- та відеозапису стороннім особам.

2. За фактами втрати або пошкодження портативного відеореєстратора чи карти пам’яті, автомобільних відеореєстраторів, засобів фото- та відеозапису, установлених на БпЛА, БпАК та складових транспортних систем, призначається та проводиться службове розслідування в установленому законодавством порядку.

VII. Порядок обліку, видачі, приймання та зберігання засобів фото- та відеозапису і відеозаписів

1. Для обліку, видачі, приймання та зберігання портативних відеореєстраторів, карт пам’яті до них та інформації, отриманої із цих засобів, наказом командира військової частини призначаються відповідальні особи, які забезпечують:

1) видачу, приймання та зберігання портативних відеореєстраторів, карт пам’яті до них;

2) зміну дати та часу на портативних відеореєстраторах;

3) облік, видачу та зберігання інформації, отриманої з портативних відеореєстраторів;

4) належне ведення документації з питань обліку, видачі, приймання та зберігання портативних відеореєстраторів та отриманої з них інформації.

2. Портативні відеореєстратори та карти пам’яті зберігаються на вузлі зв’язку військової частини та видаються військовослужбовцю під підпис у журналі обліку видачі, повернення портативного відеореєстратора та карт пам’яті, копіювання та видалення цифрової інформації (далі - журнал обліку), форма якого наведена в додатку 1 до цієї Інструкції.

У разі одночасного виходу на службу більше 30 військовослужбовців командир підрозділу оформляє та затверджує в командира військової частини відомість до журналу обліку видачі, повернення портативного відеореєстратора та карт пам’яті, копіювання та видалення цифрової інформації (далі - відомість), форму якої наведено в додатку 2 до цієї Інструкції.

Затверджену відомість командир підрозділу надає відповідальній особі, яка реєструє її в підрозділі документального забезпечення та контролю військової частини та забезпечує її зберігання до передавання в архів.

3. Під час приймання портативного відеореєстратора та/або карти пам’яті відповідальна особа проводить їх візуальний огляд та за відсутності видимих пошкоджень приймає зазначений портативний відеореєстратор та/або карту пам’яті.

4. Відповідальна особа забезпечує заряджання портативного відеореєстратора та експорт інформації під час під’єднання до док-станції в автоматичному режимі або в інший спосіб, визначений виробником такого відеореєстратора.

5. У разі виявлення механічних пошкоджень портативного відеореєстратора та/або карти пам’яті відповідальна особа здійснює відповідний запис у журналі обліку та письмово доповідає про цей факт командирові військової частини.

6. Облік засобів фото- та відеозапису, установлених на транспортних засобах НГУ, БпЛА та БпАК, здійснюється відповідно до законодавства.

Умови зберігання засобів фото- та відеозапису, установлених на транспортних засобах НГУ, БпЛА та БпАК, визначаються документацією заводів-виробників.

7. Перенесення відеозаписів з карт пам’яті засобів фото- та відеозапису на персональний комп’ютер для зберігання цифрової відеоінформації здійснюється шляхом приєднання карти пам’яті засобу фото- та відеозапису до спеціального обладнання в автоматичному режимі за допомогою спеціального програмного забезпечення або в інший спосіб, визначений виробником такого засобу.

Захист інформації на персональному комп’ютері здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах».

8. Відеозаписи засобів фото- та відеозапису, установлених на транспортних засобах НГУ, БпЛА та БпАК, зберігаються у встановлений виробником спосіб у визначеному командиром військової частини підрозділі на персональному комп’ютері особи, відповідальної за облік, видачу та зберігання інформації, отриманої із цих засобів.

9. Відеозаписи зберігаються 30 діб.

Під час проведення з військовослужбовцями навчальних занять та навчальних зборів строк зберігання відеозаписів установлюється керівником навчальних занять та/або зборів.

10. Строк зберігання відеозаписів за рішенням командира військової частини може бути збільшено в разі використання їх у кримінальному провадженні та/або у провадженні у справах про адміністративні правопорушення, у разі фіксації надзвичайних подій за участю особового складу НГУ, інших подій, якщо вони можуть бути використані у процесі службової діяльності НГУ, під час проведення службових розслідувань.

11. Інформація, отримана із засобів фото- та відеозапису, видаляється по завершенню встановленого строку зберігання відповідальною за облік, зберігання та видачу інформації особою за погодженням з командиром військової частини, про що в журналі обліку робиться відповідний запис.

12. Дозвіл на копіювання та видачу відеозаписів надається відповідальній особі виключно за письмовим розпорядженням командира військової частини або особи, яка виконує його обов’язки.

У разі копіювання та видачі відеозаписів робиться відмітка в журналі обліку копіювання та видачі відеозаписів з технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, форму якого наведено в додатку 3 до цієї Інструкції.

13. Відеозаписи або їх копії можуть бути надані за вмотивованими запитами органів державної влади, органів досудового розслідування, прокуратури, слідчого судді та суду, а також інших осіб у випадках, передбачених законодавством України.

14. Передавання відеозаписів для використання засобами масової інформації, а також поширення в Інтернеті здійснюється командиром військової частини з дотриманням Закону України «Про захист персональних даних».

15. Відеозаписи видаються в тому вигляді, в якому вони були збережені на док-станції. Перегляд, аналіз відеозапису здійснює військовослужбовець, якому він виданий у встановленому цією Інструкцією порядку, для виконання покладених на нього завдань.

16. Контроль за організацією обліку, видачі, приймання та зберігання засобів фото- та відеозапису, карт пам’яті до них та інформації, отриманої із цих засобів, здійснює командир військової частини.

Директор

Директорату публічної

безпеки, протидії злочинності

та забезпечення правопорядку

Міністерства внутрішніх

справ України

Б. Лизогуб


Додаток 1

до Інструкції із застосування

військовослужбовцями

Національної гвардії України

технічних приладів і технічних

засобів, що мають функції фото-

і кінозйомки, відеозапису, засобів

фото- і кінозйомки, відеозапису

(пункт 2 розділу VII)

ЖУРНАЛ

обліку видачі, повернення портативного відеореєстратора та карт пам’яті, копіювання та видалення цифрової інформації

Додаток 2

до Інструкції із застосування

військовослужбовцями

Національної гвардії України

технічних приладів і технічних

засобів, що мають функції фото-

і кінозйомки, відеозапису, засобів

фото- і кінозйомки, відеозапису

(пункт 2 розділу VII)

ВІДОМІСТЬ

до журналу обліку видачі, повернення портативного відеореєстратора та карт пам’яті, копіювання та видалення цифрової інформації


Додаток 3

до Інструкції із застосування

військовослужбовцями

Національної гвардії України

технічних приладів і технічних

засобів, що мають функції фото-

і кінозйомки, відеозапису, засобів

фото- і кінозйомки, відеозапису

(пункт 12 розділу VII)

ЖУРНАЛ

обліку копіювання та видачі відеозаписів з технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису

№ з/п

Час та дата копіювання, видачі відеозапису, підстава

Тип носія відеозапису

Прізвище, ініціали та підпис відповідальної особи, що здійснила копіювання та/або видала відеозапис

Прізвище, ім’я, по батькові та підпис особи, що отримала відеозапис

Примітка

1

2

3

4

5

6

Про затвердження Інструкції із застосування військовослужбовцями Національної гвардії України технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису

Наказ; МВС України від 13.01.2021 № 12

Прийняття від 13.01.2021

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/z0294-21

Законодавство України

станом на 26.10.2023

чинний


Документи та файли

  • Сигнальний документ — f504098n93.doc від 31.03.21 12:40, 28 кб
  • Сигнальний документ — f504098n92.doc від 31.03.21 12:40, 30 кб

Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 19.03.2021 — 2021 р., № 21, стор. 519, стаття 970, код акта 103391/2021

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

МВС України:

  1. Наказ МВС України від 26.01.2023 № 35 "Про затвердження Порядку та умов виплати на період дії воєнного стану додаткової винагороди особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту". МВС України. 2023 рікк
  2. Наказ МВС України від 26.01.2023 № 36 "Про затвердження Порядку та умов виплати на період дії воєнного стану додаткової винагороди військовослужбовцям Державної прикордонної служби України". МВС України. 2023 рікк
  3. Наказ МВС України від 26.01.2023 № 37 "Про затвердження Порядку та умов виплати на період дії воєнного стану додаткової винагороди військовослужбовцям Національної гвардії України". МВС України. 2023 рікк
  4. Наказ МВС України від 26.01.2023 № 38 "Про затвердження Змін до Порядку і умов виплати додаткової винагороди поліцейським на період дії воєнного стану". МВС України. 2023 рікк
  5. Наказ МВС України від 01.02.2023 № 51 "Про внесення змін до Інструкції з призначення і виплати в Державній прикордонній службі України одноразової грошової допомоги, передбаченої пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану»". МВС України. 2023 рікк
  6. Наказ МВС України від 02.02.2023 № 55 "Про внесення змін до Порядку призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі поліцейського під час дії воєнного стану". МВС України. 2023 рікк
  7. Наказ МВС України від 01.02.2023 № 52 "Про внесення змін до Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту під час дії воєнного стану". МВС України. 2023 рікк
  8. Наказ МВС України від 01.02.2023 № 50 "Про внесення змін до Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги, установленої пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» в Національній гвардії України". МВС України. 2023 рікк
  9. Наказ МВС України від 03.01.2023 № 2 "Про внесення зміни до Порядку організації роботи із депутатськими запитами та депутатськими зверненнями народних депутатів України в Національній поліції України". МВС України. 2023 рікк
  10. Наказ МВС України від 31.01.2023 № 49 "Про затвердження Змін до Схеми тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу органів охорони державного кордону Державної прикордонної служби України". МВС України. 2023 рікк
  11. Наказ МВС України від 10.01.2023 № 4 "Про внесення змін до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 622". МВС України. 2023 рікк
  12. Наказ МВС України від 12.01.2023 № 6 "Про затвердження Переліку посад, пов’язаних із підвищеним ризиком для життя або здоров’я, в органах та підрозділах цивільного захисту". МВС України. 2023 рікк
  13. Наказ МВС України від 17.01.2023 № 12 "Про організацію взаємодії Експертної служби МВС із територіальним органом з надання сервісних послуг МВС". МВС України. 2023 рікк
  14. Наказ МВС України від 17.01.2023 № 11 "Про внесення змін до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 05 листопада 2020 року № 777". МВС України. 2023 рікк
  15. Наказ МВС України від 17.01.2023 № 21 "Про затвердження нормативів чисельності курсантів, слухачів, ад’юнктів (аспірантів), які навчаються за державним замовленням у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС, на одну посаду науково-педагогічного працівника". МВС України. 2023 рікк
  16. Наказ МВС України від 16.01.2023 № 8 "Про затвердження Інструкції з формування та ведення інформаційної підсистеми «Облік кривдника» інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України»". МВС України. 2023 рікк
  17. Наказ МВС України від 06.02.2023 № 65 "Про внесення змін до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 23 травня 2016 року № 405". МВС України. 2023 рікк
  18. Наказ МВС України від 09.02.2023 № 77 "Про врахування висловлених органом державної реєстрації зауважень до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 17 січня 2023 року № 22". МВС України. 2023 рікк
  19. Наказ МВС України від 31.01.2023 № 45 "Про внесення змін до Переліку посад, що підлягають заміщенню особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, та граничних спеціальних звань за цими посадами". МВС України. 2023 рікк
  20. до деяких норм належності однострою поліцейських. МВС України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -