Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

. Президент України. 2021

Документ актуальний на 02.03.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

Указ

Президента України

Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України

{Із змінами, внесеними згідно з Указом Президента

№ 550/2021 від 26.10.2021}

З метою забезпечення добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, на виконання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та відповідно до пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1. Затвердити Положення про проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України (додається).

2. Утворити конкурсну комісію із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України (далі - конкурсна комісія) та затвердити її персональний склад (додається).

3. Ліквідувати Комісію для проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, утворену Указом Президента України від 10 червня 2019 року № 356 «Питання добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України».

4. Конкурсній комісії забезпечити проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

{Стаття 4 в редакції Указу Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

5. Міністерству закордонних справ України забезпечити:

проведення тестування учасників конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України щодо визначення рівня володіння ними офіційними мовами Ради Європи;

внесення в установленому порядку до Ради Європи за результатами проведення конкурсу списку кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

6.

Визнати таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 10 червня 2019 року № 356 «Питання добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України».

7. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України

В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ

19 лютого 2021 року

№ 63/2021


ЗАТВЕРДЖЕНО

Указом Президента України

від 19 лютого 2021 року № 63/2021

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України

1. Це Положення визначає процедуру та умови проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України (далі - конкурс), а також вимоги до кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України згідно з критеріями, визначеними частиною першою статті 21 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

2. Для проведення конкурсу утворюється конкурсна комісія із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України (далі - конкурсна комісія).

Склад конкурсної комісії формується з числа фахівців у галузі міжнародного права, які мають високу кваліфікацію і значний досвід роботи у цій галузі, у тому числі провідних вчених, представників міжнародних організацій та всеукраїнських громадських об'єднань, діяльність яких спрямована на захист прав людини і основоположних свобод.

Персональний склад конкурсної комісії затверджує Президент України.

Голова конкурсної комісії обирається на її першому засіданні з числа її членів.

Члени конкурсної комісії беруть участь у її роботі особисто, без права делегування своїх повноважень щодо участі у засіданнях комісії та права голосу на таких засіданнях іншим членам конкурсної комісії або іншим особам.

Члени конкурсної комісії беруть участь у її роботі на громадських засадах і на безоплатній основі.

Діяльність конкурсної комісії ґрунтується на засадах незалежності, відкритості та прозорості процедури добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Формою роботи конкурсної комісії є засідання, яке є правомочним за умови присутності на ньому більшості від складу конкурсної комісії.

{Пункт 2 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

Член конкурсної комісії має право брати участь у засіданні та ухваленні рішень конкурсної комісії у віддаленому режимі з використанням електронних засобів відеозв'язку.

{Пункт 2 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

Рішення конкурсної комісії приймається шляхом відкритого голосування більшістю голосів від її складу. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови конкурсної комісії.

{Пункт 2 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

Рішення конкурсної комісії оформлюється протоколом, який підписується головою конкурсної комісії.

{Пункт 2 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

Порядок роботи конкурсної комісії визначається регламентом, який затверджується на її першому засіданні.

3. Конкурс проводиться з додержанням принципу рівності прав конкурсантів незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання або інших ознак та з урахуванням вимог резолюцій і рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи, зокрема щодо дотримання гендерного балансу.

{Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

4. Кандидатом для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України може бути громадянин України, який:

має високі моральні якості;

має вищу юридичну освіту не нижче ступеня магістра (або прирівняну до неї вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста), здобуту в Україні, чи вищу юридичну освіту відповідного ступеня, здобуту в іноземній державі та визнану в Україні в установленому порядку;

має стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) у сфері права та/або стаж (досвід) наукової чи науково-педагогічної діяльності у цій сфері, та/або досвід діяльності у галузі захисту прав людини і основоположних свобод не менше десяти років;

має ґрунтовні знання положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, протоколів до неї та практики Європейського суду з прав людини;

вільно володіє однією з офіційних мов Ради Європи (англійською або французькою) та має знання другої офіційної мови Ради Європи (відповідно французької або англійської) на рівні, достатньому для читання та розуміння професійного тексту юридичного змісту.

Не може бути кандидатом для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України особа, яка:

на момент подання документів для участі у конкурсі досягла 65 років;

визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;

має хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків судді;

має судимість, якщо ця судимість не погашена і не знята в установленому законом порядку (крім реабілітованої особи);

піддавалася протягом останнього року адміністративному стягненню за пов'язане з корупцією правопорушення.

5. Конкурс проводиться за такими етапами:

1) оголошення про проведення конкурсу, розміщення відповідної інформації у засобах масової інформації;

2) подання документів особами, які мають намір взяти участь у конкурсі;

3) розгляд поданих документів на відповідність вимогам, установленим цим Положенням, та допуск осіб до участі у конкурсі;

4) тестування осіб, допущених до участі у конкурсі, для визначення рівня володіння ними офіційними мовами Ради Європи;

5) проведення співбесіди;

6) визначення кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

{Підпункт 6 пункту 5 в редакції Указу Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

6. Конкурсна комісія розміщує оголошення про проведення конкурсу в загальнодержавних друкованих засобах масової інформації і на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

В оголошенні про проведення конкурсу зазначаються:

вимоги до кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, передбачені у пункті 4 цього Положення;

перелік документів, що подаються для участі у конкурсі відповідно до пункту 7 цього Положення, кінцевий термін та способи їх подання.

Кінцевий термін подання документів для участі у конкурсі визначається календарною датою, яка настає не раніше ніж через тридцять календарних днів з дня розміщення конкурсною комісією оголошення про проведення конкурсу.

7. Для участі у конкурсі особа, яка має намір взяти у ньому участь, подає до конкурсної комісії такі документи:

1) написану власноруч письмову заяву про участь у конкурсі;

2) автобіографію;

3) мотиваційний лист, у якому викладаються мотиви бути обраним суддею Європейського суду з прав людини від України;

4) копію паспорта громадянина України;

5) копію диплома про вищу юридичну освіту (з додатками), здобуту в Україні, та/або копії документів про вищу юридичну освіту, здобуту в іноземній державі, разом із копіями документів, що підтверджують їх визнання в Україні;

6) копії документів про науковий ступінь, вчене звання (за наявності) разом із копіями документів, що підтверджують їх визнання в Україні;

7) копії документів, що підтверджують стаж професійної діяльності у сфері права, та/або досвід наукової чи науково-педагогічної діяльності у цій сфері, та/або досвід діяльності у галузі захисту прав людини і основоположних свобод;

8) написану власноруч письмову заяву про відсутність обставин, зазначених в абзацах дев'ятому - дванадцятому пункту 4 цього Положення;

9) письмову згоду на обробку персональних даних.

Особа, яка має намір взяти участь у конкурсі, також може подати до конкурсної комісії додаткову інформацію стосовно своєї освіти, досвіду роботи, професійного рівня, репутації (копії документів про підвищення кваліфікації, наукові публікації, рекомендації тощо).

Приймання документів завершується в день, визначений в оголошенні як кінцевий термін їх подання. Документи, що надійшли після спливу зазначеного терміну, не розглядаються. У прийнятті документів не може бути відмовлено з інших підстав, ніж у зв'язку зі спливом терміну їх подання.

Конкурсна комісія розміщує список осіб, які подали документи для участі у конкурсі, на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України не пізніше наступного робочого дня після завершення приймання документів.

8. Конкурсна комісія здійснює розгляд документів, поданих особами, які мають намір взяти участь в конкурсі, на відповідність вимогам, визначеним цим Положенням, та приймає рішення про допуск осіб до участі у конкурсі або про відмову у такому допуску.

До участі у конкурсі конкурсною комісією допускаються особи, які подали документи, передбачені пунктом 7 цього Положення, відповідають вимогам, установленим абзацами третім і четвертим пункту 4 цього Положення, та не підпадають під обмеження, визначені в абзацах сьомому - дванадцятому пункту 4 цього Положення (далі - учасники конкурсу).

Конкурсна комісія не пізніше наступного робочого дня після прийняття рішення про допуск осіб до участі у конкурсі або про відмову у такому допуску розміщує на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України список учасників конкурсу, їх автобіографії та мотиваційні листи. У разі недопуску особи до конкурсу конкурсна комісія ухвалює вмотивоване рішення, яке повідомляє відповідній особі.

9. Тестування учасників конкурсу щодо визначення рівня володіння ними офіційними мовами Ради Європи забезпечує Міністерство закордонних справ України.

Тестування проводиться не раніше ніж через п'ятнадцять календарних днів з дня оприлюднення конкурсною комісією списку учасників конкурсу на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Інформація про дату, час і місце проведення тестування розміщується конкурсною комісією на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Про результати тестування Міністерство закордонних справ України інформує конкурсну комісію.

10. Співбесіда проводиться конкурсною комісією з метою перевірки відповідності учасників конкурсу вимогам, установленим в абзацах другому, п'ятому та шостому пункту 4 цього Положення, та критеріям, визначеним частиною першою статті 21 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Співбесіда проводиться не раніше ніж через п'ятнадцять календарних днів із дня проведення Міністерством закордонних справ України тестування учасників конкурсу щодо визначення рівня володіння ними офіційними мовами Ради Європи.

Інформація про дату, час і місце проведення співбесіди розміщується конкурсною комісією на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Форма проведення співбесіди та порядок оцінювання кандидатів визначаються рішеннями конкурсної комісії.

{Пункт 10 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

11. За результатами співбесіди та з урахуванням результатів тестування учасників конкурсу щодо визначення рівня володіння ними офіційними мовами Ради Європи конкурсна комісія формує рейтинг учасників конкурсу.

На основі сформованого рейтингу учасників конкурсу з дотриманням вимоги щодо гендерного балансу конкурсна комісія приймає рішення про включення учасників конкурсу до списку кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України і не пізніше наступного робочого дня після прийняття цього рішення оприлюднює список кандидатів на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Голова конкурсної комісії подає список кандидатів до Міністерства закордонних справ України для його подальшого внесення в установленому порядку до Ради Європи.

У разі якщо під час попереднього розгляду у Раді Європи списку кандидатів буде виявлено невідповідність чи неповну відповідність одного чи декількох кандидатів критеріям, визначеним частиною першою статті 21 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, конкурсна комісія може прийняти рішення про виключення таких кандидатів із зазначеного списку та про включення до нього наступних у рейтингу учасників конкурсу, які мають найбільшу кількість балів, з дотриманням вимоги щодо гендерного балансу.

Таке рішення конкурсної комісії не пізніше наступного робочого дня після його прийняття надсилається до Міністерства закордонних справ України для його подальшого внесення в установленому порядку до Ради Європи.

{Пункт 11 в редакції Указу Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

12. Голова конкурсної комісії інформує Президента України про рішення, прийняті конкурсною комісією відповідно до пункту 11 цього Положення.

{Пункт 12 в редакції Указу Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

13. Організаційно-технічне забезпечення діяльності конкурсної комісії здійснюється Офісом Президента України та Державним управлінням справами (у межах компетенції).

Керівник Офісу

Президента України

А.ЄРМАК


ЗАТВЕРДЖЕНО

Указом Президента України

від 19 лютого 2021 року № 63/2021

СКЛАД

конкурсної комісії із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України

РЕПЕЦЬКИЙ

Василь Миколайович

завідувач кафедри міжнародного права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат юридичних наук, професор (за згодою)

РОМАНЮК

Ярослав Михайлович

суддя Верховного Суду України у відставці, Голова Верховного Суду України у 2013 – 2017 роках (за згодою)

ХЕНДЕЛЬ

Наталія Володимирівна

тренер програми "Права людини" Української школи урядування, кандидат юридичних наук, доцент (за згодою)

ШПАКОВИЧ

Ольга Миколаївна

професор кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор (за згодою)

ЯГУНОВ

Дмитро Вікторович

адвокат, доцент кафедри політології та державного управління факультету інформаційних і прикладних технологій Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор політичних наук, доцент (за згодою).

{Склад в редакції Указу Президента № 550/2021 від 26.10.2021}

Керівник Офісу

Президента України

А.ЄРМАК

Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України

Указ Президента України; Положення, Склад колегіального органу від 19.02.2021 № 63/2021

Редакція від 28.10.2021, підстава — 550/2021

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/63/2021

Законодавство України

станом на 21.08.2023

чинний


Публікації документа

  • Урядовий кур'єр від 20.02.2021 — № 35
  • Офіційний вісник Президента України від 04.03.2021 — 2021 р., № 6, стор. 18, стаття 173
  • Офіційний вісник України від 05.03.2021 — 2021 р., № 17, стор. 18, стаття 654, код акта 103131/2021

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Президент України:

  1. Указ Президента України Про вихід України з Рішення про створення Ради командувачів Прикордонними військами. Президент України. 2024 рікк
  2. Указ Президента України Про внесення зміни до Указу Президента України від 29 січня 2020 року № 28/2020. Президент України. 2024 рікк
  3. Розпорядження Президента України Про уповноваження І. Мудрої на підписання Любляно-Гаазької Конвенції про міжнародне співробітництво в розслідуванні та притягненні до відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та інші міжнародні злочини. Президент України. 2024 рікк
  4. Розпорядження Президента України Про делегацію України для участі в переговорах з напрацювання та підготовки дво- і багатосторонніх міжнародних домовленостей між Україною та іншими державами про гарантії безпеки для України. Президент України. 2024 рікк
  5. Указ Президента України Про присвоєння військового звання. Президент України. 2024 рікк
  6. Указ Президента України Про присвоєння військового звання. Президент України. 2024 рікк
  7. Указ Президента України Про призначення В. Карпенка командувачем Сил логістики Збройних Сил України. Президент України. 2024 рікк
  8. Указ Президента України Про звільнення О. Гуляка з посади командувача Сил логістики Збройних Сил України. Президент України. 2024 рікк
  9. Указ Президента України Про присвоєння почесного звання. Президент України. 2024 рікк
  10. Указ Президента України Про внесення зміни до Указу Президента України від 9 грудня 2015 року № 691/2015. Президент України. 2024 рікк
  11. Указ Президента України Про забезпечення членства України в Раді керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії. Президент України. 2024 рікк
  12. Указ Президента України Про внесення змін до Указу Президента України від 5 травня 2020 року № 166/2020. Президент України. 2024 рікк
  13. Указ Президента України Про призначення О. Яковця командувачем Сил підтримки Збройних Сил України. Президент України. 2024 рікк
  14. . Президент України. 2024 рікк
  15. Розпорядження Президента України Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику (Позика на підтримку політики розвитку. Президент України. 2024 рікк
  16. Розпорядження Президента України Про уповноваження С. Марченка на підписання Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством. Президент України. 2024 рікк
  17. Указ Президента України Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. Президент України. 2024 рікк
  18. Розпорядження Президента України Про внесення змін до Розпорядження Президента України від 8 січня 2024 року № 2/2024-pп. Президент України. 2024 рікк
  19. Розпорядження Президента України Про уповноваження Г. Галущенка на прийняття Рішення Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства щодо експлуатації великих спалювальних установок в умовах воєнного стану. Президент України. 2024 рікк
  20. Розпорядження Президента України Про уповноваження на підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом, представленим Європейською Комісією, як Кредитором . Президент України. 2024 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -