Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 23 червня 2019 року № 1205 "Про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України від Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі"в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та одномандатних виборчих округах, а також представника цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року". Центрвиборчком України. 2019

Документ актуальний на 30.09.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 23 червня 2019 року № 1205

Про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України від Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та одномандатних виборчих округах, а також представника цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року

До Центральної виборчої комісії 20 червня 2019 року надійшла заява Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" разом з іншими документами щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, висунутих 10 червня 2019 року на позачерговому З’їзді цієї партії та включених до виборчого списку кандидатів у народні депутати України вказаної партії, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, а також в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Одночасно із зазначеною заявою Політичною партією "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" подано до Центральної виборчої комісії заяву разом з іншими документами стосовно реєстрації Богомазова Павла Сергійовича представником цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

Розглянувши зазначені документи та іншу наявну в Комісії інформацію, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з частиною третьою статті 77, пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України організація і порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюються законом. Спеціальним законом, який регламентує відповідне питання, є Закон України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон).

Частиною першою статті 10 Закону встановлено, що право висування кандидатів у народні депутати України належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується ними через партії або шляхом самовисування відповідно до Закону.

Згідно з частинами другою, третьою статті 52 Закону право висування кандидатів у народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі реалізується виборцями через партії у порядку, передбаченому Законом, а в одномандатних округах - через партії або шляхом самовисування у порядку, передбаченому Законом.

Висування кандидатів, формування та затвердження виборчого списку кандидатів у депутати від партії у загальнодержавному окрузі та висування кандидатів у депутати від партії в одномандатних округах здійснюються партією на з’їзді (зборах, конференції) у порядку, встановленому статутом партії (частин перша статті 53 Закону).

Частиною першою статті 54 Закону встановлено, що Центральна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії, за умови отримання нею, зокрема, рішення вищого керівного органу партії, прийнятого відповідно до її статуту, про висування кандидатів у депутати.

Наявність рішення вищого керівного органу партії, прийнятого відповідно до її статуту, про висування кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі від партії є обов’язковою умовою реєстрації Комісією кандидата в депутати, висунутого партією, у відповідному одномандатному виборчому окрузі (пункт 1 частини першої статті 55 Закону).

До Центральної виборчої комісії Політичною партією "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" подано протокол позачергового З’їзду цієї партії від 10 червня 2019 року, в якому викладено рішення щодо затвердження виборчого списку кандидатів у народні депутати України від указаної партії в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі (88 осіб), а також в одномандатних виборчих округах (11 осіб).

Зазначений виборчий список та перелік осіб, що висуваються в одномандатних виборчих округах, за змістом цього протоколу було затверджено за поданням двох членів Ради цієї політичної партії від 8 травня 2019 року.

Також Комісія звертає увагу, що в указаному протоколі міститься виклад виступу на цьому З’їзді члена Ради Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" Давида Сакварелідзе, в якому він посилається на протокол Ради партії від 8 травня 2019 року, яким було визначено проєкт порядку денного цього З’їду Партії і включено до нього питання затвердження виборчого списку кандидатів у народні депутати України та кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

При цьому протокол засідання Ради Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" від 8 травня 2019 року надано Центральній виборчій комісії вказаною партією разом з іншими документами щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України. З нього вбачається, що на цьому засіданні було розглянуто та схвалено питання про скликання позачергового З’їзду цієї партії 10 червня 2019 року, а також затверджено пропозиції щодо кандидатур для включення до виборчого списку та висування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Питання вносити пропозиції на розгляд З’їзду партії щодо виборчого списку кандидатів у народні депутати України, а також кандидатів, які висуваються партією в одномандатних виборчих округах, пунктом 5.3.6.5 статуту Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" віднесено до повноважень Ради партії.

У зв’язку з цим Комісія зазначає, що позачергові вибори народних депутатів України призначено на 21 липня 2019 року Указом Президента України від 21 травня 2019 року № 303/2019 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів".

Отже, розгляд 8 травня 2019 року на засіданні Ради Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" питань, пов’язаних з участю партії в позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, не міг бути здійснений.

Як наслідок, рішення щодо скликання позачергового З’їзду Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" 10 червня 2019 року, а також затвердження Радою Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" кандидатур для включення до виборчого списку для висування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та кандидатур для висування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, зафіксовані в указаному протоколі від 8 травня 2019 року, не можуть вважатися такими, що були схвалені, а отже, вони прийняті на порушення положень статуту цієї партії.

Таким чином, скликання та проведення позачергового З’їзду Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" 10 червня 2019 року, а також затвердження на ньому виборчого списку кандидатів у народні депутати України в багатомандатному виборчому окрузі та висування кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах також відбулись на порушення вимог статуту.

Підсумовуючи викладене, Комісія зазначає, що рішення Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" про висування кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному та одномандатних виборчих округах, ухвалене на вказаному з’їзді, не може вважатися таким, що прийняте відповідно до статуту цієї партії.

Отже, рішення вищого керівного органу Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" про висування кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному та одномандатних виборчих округах, прийнятого відповідно до статуту цієї партії, як вимагається пунктом 3 частини першої статті 54 та пунктом 2 частини першої статті 55 Закону, до Комісії не подано.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 60 Закону Центральна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в народні депутати України в разі відсутності документів, зазначених у частині першій статті 54, частині першій статті 55 Закону.

За таких обставин у Центральної виборчої комісії є підстави для відмови в реєстрації кандидатів у народні депутати України, висунутих 10 червня 2019 року на позачерговому З’їзді Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" та включених до виборчого списку кандидатів у народні депутати України вказаної партії, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидатів у народні депутати України, висунутих цією партією в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Також Комісія звертає увагу, що протокол позачергового З’їзду цієї партії від 10 червня 2019 року не містить номерів одномандатних виборчих округів, у яких Політична партія "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" висунула кандидатів у народні депутати України.

За змістом частини першої статті 75 Закону право делегувати одного представника до Центральної виборчої комісії з правом дорадчого голосу має політична партія, кандидати в народні депутати України від якої зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Разом з тим наявність у Центральної виборчої комісії підстав для відмови в реєстрації кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному та одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року обумовлює відсутність підстав для реєстрації представника цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

Також, враховуючи зазначені обставини, Комісія має підстави для сумнівів щодо справжності поданих Політичною партією "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" протоколу засідання Ради вказаної партії від 8 травня 2019 року, а також протоколу позачергового З’їзду цієї партії від 10 червня 2019 року.

Згідно з частиною четвертою статті 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" в разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали. Правоохоронний орган, якому передані вказані матеріали, повідомляє Комісію про результати розгляду звернення чи вжиті заходи у встановлений законом строк.

Статтею 23 Закону України "Про Національну поліцію" визначено, що до основних повноважень Національної поліції України належать, зокрема, вжиття заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень, припинення виявлених кримінальних та адміністративних правопорушень, здійснення своєчасного реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події.

З огляду на зазначене Центральна виборча комісія вважає за необхідне надіслати подані Політичною партією "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" копії вказаних протоколів до Національної поліції України для здійснення перевірки та в разі необхідності вжиття передбачених законодавством заходів реагування.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 10, частин другої, третьої статті 52, частини третьої статті 56, частини шостої статті 58, частини шостої статті 59, пункту 2 частини першої, частини другої статті 60, частини першої статті 75 Закону України "Про вибори народних депутатів України", статті 23 Закону України "Про Національну поліцію", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в реєстрації кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі", в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

2. Відмовити в реєстрації кандидатів у народні депутати України, висунутих Політичною партією "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі", в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

3. Відмовити в реєстрації Богомазова Павла Сергійовича представником Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

4. Повернути Політичній партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" грошову заставу відповідно до частини третьої статті 56 Закону України "Про вибори народних депутатів України".

5. Надіслати до Національної поліції України копії протоколу засідання Ради Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" від 8 травня 2019 року та протоколу позачергового З’їзду Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" від 10 червня 2019 року для здійснення перевірки та в разі необхідності вжиття передбачених законодавством заходів реагування.

6. Копію цієї постанови видати представнику Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" та надіслати Національній поліції України.

7. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

Т.СЛІПАЧУК

Про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України від Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та одномандатних виборчих округах, а також представника цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року

Постанова; Центрвиборчком від 23.06.2019 № 1205

Прийняття від 23.06.2019

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v1205359-19

Законодавство України

станом на 08.12.2023

поточна редакція

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 3 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 2 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 1 "Про скаргу Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2022 року за № 21-34-3806". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 4 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 50 (Донецька область) та № 159 (Сумська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 5 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 9 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 8 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 7 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 186 (Херсонська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 10 "Про питання визнання обраним народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 11 "Про заяву кандидата в народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Тригуба В.В., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 12 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 14 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 13 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 40 (Дніпропетровська область) та № 47 (Донецька область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 15 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 16 "Про організацію роботи з нагляду за реалізацією проєкту міжнародної технічної допомоги "Стійкі інституції, суспільство та вибори"(RISE) та визначення його координатора". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 18 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 17 "Про визнання Никорак І.П. обраною народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 29 березня 2023 року № 19 "Про реєстрацію народного депутата України Никорак І.П., обраної на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 10 квітня 2023 року № 22 "Про внесення змін до Антикорупційної програми Центральної виборчої комісії на 2021-2023 роки". Центрвиборчком України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -