Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 

ПОСТАНОВА від 9 червня 2022 року № 77 "Про внесення змін до складу Полтавської районної територіальної виборчої комісії Полтавської області". Центрвиборчком України. 2022

Документ актуальний на 13.06.2022
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 9 червня 2022 року № 77

Про внесення змін до складу Полтавської районної територіальної виборчої комісії Полтавської області

До Центральної виборчої комісії надійшла заява заступника голови Полтавської районної територіальної виборчої комісії Полтавської області (далі - Полтавська районна територіальна виборча комісія) Трут Надії Володимирівни, кандидатуру якої було включено до складу цієї виборчої комісії за поданням Полтавської регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", про складення нею повноважень члена вказаної виборчої комісії.

Відповідно до частин першої, другої статті 32, частин першої, четвертої статті 33 Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) територіальні виборчі комісії утворюються і діють як незалежні органи адміністрування виборчих процесів та забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів у межах визначених Кодексом повноважень. Територіальні виборчі комісії є постійно діючими органами (частина восьма статті 33 Кодексу).

За змістом частини четвертої статті 203 Кодексу не пізніш як за 75 днів до дня чергових виборів Центральна виборча комісія формує склад обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у містах Києві, Севастополі виборчих комісій.

Суб’єктами внесення подань щодо кандидатур до складу територіальних виборчих комісій є зареєстровані в установленому законом порядку місцеві організації політичних партій (частини перша, друга статті 203 Кодексу).

Центральна виборча комісія постановою від 10 серпня 2020 року № 172 утворила та сформувала склад обласних, районних, міських, районних у місті Києві територіальних виборчих комісій, зокрема Полтавської районної територіальної виборчої комісії.

Порядок та підстави внесення змін до складу територіальних виборчих комісій унормовано статтею 208 Кодексу, а також Роз’ясненням щодо порядку дострокового припинення повноважень усього складу та окремих членів виборчих комісій з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 06 жовтня 2020 року № 351 (далі - Роз’яснення).

Зокрема, згідно з пунктом 1 частини четвертої статті 208 Кодексу, пунктом 3.1 Роз’яснення повноваження члена відповідної територіальної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії.

Така заява подається суб’єкту внесення кандидатури відповідного члена комісії для передачі відповідній виборчій комісії або для внесення подання про заміну члена виборчої комісії.

Пунктом 1.5 Роз’яснення передбачено, що суб’єктом, за поданням якого кандидатуру члена комісії було включено до складу виборчої комісії (далі - суб’єкт подання кандидатури), є місцева організація політичної партії, яка внесла подання щодо кандидатури до складу відповідної виборчої комісії.

Таким суб’єктом, за поданням якого Трут Н.В. було включено до складу Полтавської районної територіальної виборчої комісії, є Полтавська регіональна організація Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ".

Комісія зазначає, що за змістом статті 36 Конституції України та Закону України "Про політичні партії в Україні" одним із ключових напрямів провадження діяльності політичної партії є діяльність, пов’язана з реалізацією права політичної партії брати участь у відповідних виборах.

Місцеві організації політичної партії та її місцеві осередки є елементами структури політичної партії, презентують та реалізують її статутні цілі на місцях.

При цьому за змістом положень Кодексу, зокрема статей 203 та 208, однією зі складових права політичної партії на участь у виборах є її участь або участь її місцевих організацій у формуванні складу виборчих комісій, і як наслідок - внесення до нього змін.

Отже, зважаючи на вимоги статті 208 Кодексу та положень Роз’яснення, дострокове припинення повноважень члена територіальної виборчої комісії у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії має відбуватися за участі відповідної місцевої організації політичної партії, яка запропонувала цю кандидатуру до складу виборчої комісії. Саме місцева організація політичної партії як суб’єкт подання кандидатури має розпорядитись своїм правом участі у формуванні складу виборчої комісії - або передати таку заяву про складення повноважень члена комісії відповідній виборчій комісії або внести подання про заміну цього члена виборчої комісії іншою кандидатурою.

Водночас під час розгляду зазначеного питання Комісія бере до уваги таке.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, в Україні з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб введено воєнний стан (строк його дії на сьогодні продовжено до 22 серпня 2022 року включно).

Відповідно до частини другої статті 64 Конституції України в умовах воєнного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року "Щодо призупинення діяльності окремих політичних партій", уведеним у дію Указом Президента України від 19 березня 2022 року № 153/2022, з метою забезпечення національної безпеки та громадського порядку в період дії в Україні правового режиму воєнного стану, враховуючи вимоги Законів України "Про правовий режим воєнного стану", "Про політичні партії в Україні", призупинено на період дії воєнного стану будь-яку діяльність в Україні низки політичних партій, зокрема і ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" (пункт 1 цього рішення).

За Конституцією України Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України (частина перша статті 107); Президент України здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави; укази і розпорядження Президента України, видані на основі та на виконання Конституції і законів України, є обов’язковими до виконання на території України (пункт 17 частини першої, частина третя статті 106).

Законом України "Про Раду національної безпеки і оборони України" Раду національної безпеки і оборони України уповноважено розглядати питання, які відповідно до Конституції та законів України належать до сфери національної безпеки і оборони, приймати рішення, зокрема, щодо заходів політичного, економічного, воєнного та іншого характеру відповідно до масштабу потенційних та реальних загроз національним інтересам України, а також щодо невідкладних заходів із розв’язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України (пункт 1 частини першої статті 4).

Отже, призупинення вказаним рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року на період дії в Україні воєнного стану будь-якої діяльності політичних партій є обставиною, яка в розумінні виборчого законодавства та з огляду на безпосередній зв’язок між політичною партією та її місцевою організацією унеможливлює протягом зазначеного періоду як реалізацію політичною партією чи її місцевою організацією передбачених Кодексом повноважень, зокрема, щодо участі у формуванні складу виборчих комісій та внесенні до нього змін, так і розгляд Центральною виборчою комісією відповідних подань чи звернень таких політичних партій (їх місцевих організацій) та ухвалення за результатами розгляду відповідних рішень.

Пунктами 4.5, 4.6 Роз’яснення передбачено, що в разі подання членом виборчої комісії особистої заяви про складення своїх повноважень безпосередньо до виборчої комісії, яка утворила таку виборчу комісію (сформувала її склад), зазначена заява у строки, визначені пунктом 1.4 Роз’яснення, повертається суб’єкту звернення без розгляду з відповідними роз’ясненнями щодо порядку подання такої заяви (крім випадків, коли кандидатуру такого члена виборчої комісії було включено до складу виборчої комісії за поданням голови відповідної комісії згідно з частиною шістнадцятою статті 203, частиною восьмою статті 204 Кодексу).

Особа, яка подала заяву про складення повноважень члена виборчої комісії, продовжує виконувати обов’язки голови, заступника голови, секретаря, члена виборчої комісії до моменту прийняття відповідного рішення про дострокове припинення її повноважень.

Отже, заява Трут Н.В. мала б бути їй повернута з роз’ясненням щодо необхідності її подання до Полтавської регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" для передачі Центральній виборчій комісії або для внесення до Комісії цією місцевою організацією політичної партії подання про заміну члена виборчої комісії.

Разом з тим, зважаючи на зазначене рішення Ради національної безпеки і оборони України, дотримання встановленої Кодексом та Роз’ясненням процедури дострокового припинення повноважень члена виборчої комісії за його особистою заявою за участю відповідної місцевої організації політичної партії - суб’єкта подання кандидатури в цьому разі є неможливим до припинення чи скасування в Україні воєнного стану.

Конституційний Суд України в Рішенні від 19 жовтня 2009 року № 26рп/2009 зауважив, що виборчі комісії є суб’єктом виборчого процесу, його невід’ємною складовою, вони наділені повноваженнями вирішувати важливі для держави питання щодо організації та проведення виборів, отже, є підстави стверджувати, що участь у роботі таких виборчих комісій є способом реалізації права громадян на участь в управлінні державними справами (абзац п’ятий підпункту 3.3 пункту 3 мотивувальної частини Рішення).

Право виборців бути членами виборчих комісій пов’язане з їх основними виборчими правами - правом вільно обирати та бути обраним (частина третя статті 6, частина перша статті 9 Кодексу).

Участь громадян України у виборах є добровільною, внесенню пропозиції щодо включення особи до складу територіальної виборчої комісії передує отримання від такої особи заяви про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання (частина перша статті 15, абзац п’ятий частини дев’ятої статті 203 Кодексу).

Викладене обумовлює висновок про те, що особа вільно користується своїми правами, і в разі подання такою особою заяви про складання повноважень члена виборчої комісії вона не може бути примушена до реалізації права бути членом такої комісії. Це право реалізується за її волею.

Також Комісія звертає увагу, що частиною третьою статті 8 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права встановлено, що нікого не можуть приневолювати до примусової чи обов’язкової праці.

Таким чином, за наявності обмежень щодо діяльності ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року, і як наслідок - її місцевих організацій, що унеможливлює реалізацію їх повноважень, передбачених Кодексом, повернення заступнику голови Полтавської районної територіальної виборчої комісії Трут Н.В. її особистої заяви про складення повноважень члена цієї виборчої комісії без розгляду з відповідними роз’ясненнями щодо порядку подання такої заяви матиме негативні наслідки для неї, оскільки за вказаних обставин вона на сьогодні не зможе реалізувати своє право достроково скласти повноваження як член комісії.

Водночас продовження виконання Трут Н.В. своїх повноважень, враховуючи намір цієї особи припинити повноваження як члена зазначеної виборчої комісії та надходження від неї до Комісії відповідної заяви, буде порушувати її конституційні права і свободи, а також основні засади проведення вільних виборів, складовою яких є принцип добровільної участі громадян у виборах та виборчому процесі.

За Законом України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції та інших законів України і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів і референдумів у порядку та в межах, встановлених законами України. Комісія відповідно до своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією та законами України принципів і засад виборчого і референдумного процесів, реалізацію виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі, однакове застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України. Комісія будує свою діяльність на принципах верховенства права, законності, незалежності, об’єктивності, компетентності, професійності, колегіальності розгляду і вирішення питань, обґрунтованості прийнятих рішень, відкритості і публічності (частина перша статті 1, стаття 2, пункти 1, 4 статті 17 зазначеного Закону).

Таким чином, з метою забезпечення прав заступника голови Полтавської районної територіальної виборчої комісії Трут Н.В., дотримуючись принципів та засад виборчого процесу, керуючись конституційними правами і свободами людини і громадянина, зважаючи на призупинення на період дії воєнного стану будь-якої діяльності ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року, і як наслідок - її місцевих організацій, Комісія вбачає підстави для прийняття рішення про дострокове припинення повноважень указаного члена комісії.

При цьому Комісія враховує висновок Великої Палати Верховного Суду, викладений у постанові від 06 листопада 2018 року у справі № 812/292/18, щодо необхідності врахування правової позиції Європейського суду з прав людини, викладеної, зокрема, в рішенні від 14 жовтня 2010 року у справі "Щокін проти України" (заяви № 23759/03 та № 37943/06), стосовно визначення концепції якості закону, зокрема з вимогою, щоб він був доступним для заінтересованих осіб, чітким та передбачуваним у своєму застосуванні. Відсутність у національному законодавстві необхідної чіткості й точності порушує вимогу "якості закону". У разі коли національне законодавство припустило неоднозначне або множинне тлумачення прав та обов’язків осіб, національні органи зобов’язані застосувати найбільш сприятливий для осіб підхід.

Під час розгляду інших справ Європейський суд з прав людини визнавав, що логічним наслідком принципу загального застосування законів є те, що законодавчі акти не завжди є чітко сформульованими. Необхідність уникати надмірної жорсткості у формулюваннях та відповідати обставинам, що змінюються, означає, що багато законів неминуче мають більшою або меншою мірою нечіткі формулювання. Тлумачення та застосування таких актів залежить від практики (пункт 175 рішення Європейського суду з прав людини від 09 січня 2013 року у справі "Олександр Волков проти України", заява № 21722/11).

Крім того, для забезпечення належного функціонування Полтавської районної територіальної виборчої комісії, зважаючи на положення частини восьмої статті 208 Кодексу, пунктів 9.6 - 9.8 Роз’яснення, Комісія вважає за необхідне призначити заступником голови вказаної виборчої комісії іншого її члена, дотримуючись при цьому вимог частини чотирнадцятої статті 203 Кодексу щодо призначення голови, заступника голови та секретаря територіальної виборчої комісії від різних суб’єктів подання кандидатур.

Враховуючи викладене та положення статей 8, 19, 36, 37, 43, 64, 106, 107 Конституції України, частин першої, другої статті 32, частин першої, четвертої, восьмої статті 33, статей 203, 208 Виборчого кодексу України, керуючись статтями 2, 11 - 13, пунктами 1, 4, 5 статті 17, пунктом 2 частини першої статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Внести до складу Полтавської районної територіальної виборчої комісії Полтавської області, сформованого постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172 "Про утворення та формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у місті Києві територіальних виборчих комісій", такі зміни:

Припинити достроково повноваження члена комісії:

Трут Надія Володимирівна, 1975 року народження - заступник голови комісії, від місцевої організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" (у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії).

Призначити заступником голови комісії такого члена цієї комісії:

Завгородній Сергій Іванович, 1960 року народження - від місцевої організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ЗА МАЙБУТНЄ".

2. Копію цієї постанови надіслати Трут Надії Володимирівні, Полтавській районній територіальній виборчій комісії Полтавської області та Полтавській обласній державній адміністрації - обласній військовій адміністрації.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

О. ДІДЕНКО

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
| >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 3 "Про скаргу Чередниченка Ю.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 04 січня 2022 року за № 21-30-40". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 2 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на повторних місцевих виборах 16, 23, 30 січня та 13, 20 лютого 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 1 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 11 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 20 серпня 2020 року № 191". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 10 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 9 "Про розмір грошової застави на повторних та проміжних місцевих виборах у 2022 році". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 7 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731050 "Функціонування Державного реєстру виборців"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 6 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 5 "Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область)". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 4 "Про Центр підготовки учасників виборчих процесів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 14 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 13 "Про затвердження Кошторису видатків Центральної виборчої комісії на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 12 "Про затвердження обсягу коштів Державного бюджету України за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України", необхідних на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 8 "Про затвердження середніх норм видатків міських, районних у місті, селищних, сільських територіальних і дільничних виборчих комісій на підготовку та проведення місцевих виборів на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 16 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 15 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на проміжних виборах народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206, місцевих виборах 06, 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 31 "Про проведення оцінки корупційних ризиків у діяльності Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 30 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 29 "Про розмір грошової застави на позачергових виборах сільських, селищних, міських голів 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 28 "Про заходи щодо забезпечення безпеки функціонування інформаційно-аналітичної системи "Вибори народних депутатів України"Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори"під час проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206". Центрвиборчком України. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -