Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 29 грудня 2020 року № 582 "Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належного фінансування повторних місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2020

Документ актуальний на 15.01.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 29 грудня 2020 року № 582

Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належного фінансування повторних місцевих виборів

Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад" (далі - Закон) внесено зміни до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", якими Кабінет Міністрів України уповноважено до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України здійснювати визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад.

При цьому передбачено, що рішення Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад подається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад (пункт 7-1 розділу V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").

Законом також установлено, що у 2020 році перші місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів територіальних громад, території яких затверджено Кабінетом Міністрів України на підставі Закону, проводяться одночасно з черговими місцевими виборами 2020 року (підпункт 2 пункту 2 розділу II "Прикінцеві положення" Закону).

Крім того, за змістом підпунктів 3, 4 пункту 2 розділу II "Прикінцеві положення" Закону вибори депутатів сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, старост сіл, селищ територіальних громад, які увійшли до складу територіальних громад, території яких затверджено Кабінетом Міністрів України на підставі Закону, не проводяться, а їх повноваження припиняються в день набуття повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних на перших місцевих виборах у 2020 році.

Розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 707 - 730 визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад усіх областей України.

{Розпорядження КМ: №№ 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730}

За таких обставин згідно з приписами зазначених актів постановою Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 року № 160 "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року" на неділю, 25 жовтня 2020 року, було призначено перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів визначаються виключно законами України.

Відповідно до Конституції України Виборчий кодекс України (далі - Кодекс) визначає гарантії права громадян на участь у виборах, регулює підготовку та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів.

За змістом частини четвертої статті 33, статті 206 Кодексу організацію підготовки та проведення місцевих виборів у межах повноважень та у порядку, передбаченому Кодексом та законами України, забезпечують територіальні виборчі комісії.

Згідно з частиною четвертою статті 194 Кодексу в разі визнання відповідних місцевих виборів такими, що не відбулися, територіальною виборчою комісією призначаються повторні місцеві вибори в порядку, встановленому Кодексом.

Повторні місцеві вибори призначаються на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення, а виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня повторних місцевих виборів.

Рішення про призначення повторних місцевих виборів приймається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня настання обставин, передбачених Кодексом, для призначення таких виборів або з дня припинення обставин, що стали підставою для припинення виборчого процесу відповідних місцевих виборів (частина друга статті 195 Кодексу).

Центральна виборча комісія зазначає, що в низці територіальних громад відповідними територіальними виборчими комісіями прийнято рішення про призначення повторних виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів.

Зокрема, постановою Броварської міської територіальної виборчої комісії Броварського району Київської області від 23 листопада 2020 року № 1 на неділю, 17 січня 2021 року, призначено повторні вибори депутатів Броварської міської ради Броварського району Київської області та повторні вибори Броварського міського голови Броварського району Київської області. Виборчий процес таких виборів розпочався 28 листопада 2020 року.

Також постановою Уланівської сільської територіальної виборчої комісії Хмільницького району Вінницької області від 29 листопада 2020 року № 73 на неділю, 24 січня 2021 року, призначено повторні вибори депутатів Уланівської сільської ради Хмільницького району Вінницької області та повторні вибори Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області. Виборчий процес указаних виборів розпочався 5 грудня 2020 року.

Постановою Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області від 9 грудня 2020 року № 273 на неділю, 7 лютого 2021 року, призначено повторні вибори депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області в багатомандатних виборчих округах № 1 - 5, 7 та повторні вибори Кароліно-Бугазького сільського голови Білгород-Дністровського району Одеської області. При цьому 19 грудня 2020 року розпочався виборчий процес зазначених виборів.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 715-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області" до складу Броварської міської територіальної громади Броварського району Київської області увійшли Броварська, Княжицька, Требухівська територіальні громади; відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 707-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області" до складу Уланівської сільської територіальної громади Хмільницького району Вінницької області увійшли Уланівська, Великоострожоцька, Вишеньківська, Крижанівська, Кропивнянська, Кустовецька, Лип’ятинська, Лознянська, Маркушівська, Петриківська, Пустовійтівська, Рибчинецька, Сальницька, Скаржинецька територіальні громади; згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 720-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Одеської області" до складу Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади Білгород-Дністровського району Одеської області увійшли Кароліно-Бугазька та Затоківська територіальні громади.

Згідно з положеннями підпункту 4 пункту 2 розділу II "Прикінцеві положення" Закону повноваження органів місцевого самоврядування територіальних громад, території яких затверджено відповідними розпорядженнями Кабінету Міністрів України, мали би припинитися в день набуття повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Частиною першою статті 20 Кодексу передбачено, що виборчий процес - це здійснення протягом установленого Кодексом періоду часу суб’єктами, визначеними статтею 22 Кодексу, виборчих процедур, пов’язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів. Виборчий процес є безперервним та не може бути скасованим, зупиненим або перенесеним.

Таким чином, територіальними виборчими комісіями має бути вчинено низку послідовних взаємопов’язаних виборчих процедур з відповідних місцевих виборів, які мають здійснюватися в установленому законодавством порядку.

Належне здійснення виборчих процедур і механізмів, передбачених Кодексом, гарантується (частина друга статті 19 Кодексу).

Частиною першою статті 209 Кодексу визначено, що витрати на підготовку і проведення чергових, позачергових, додаткових та перших виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів здійснюються за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України; усі інші види місцевих виборів (у тому числі й повторні) проводяться за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2020 року № 745 затверджено Порядок фінансування виборчих комісій під час підготовки і проведення місцевих виборів. Згідно з пунктом 15 цього Порядку в разі призначення повторних виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті, а також міських, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів територіальна виборча комісія подає відповідній місцевій раді пропозиції щодо виділення коштів на підготовку і проведення таких виборів, складені на підставі середніх норм видатків з урахуванням видатків територіальної виборчої комісії та видатків дільничних виборчих комісій. У межах виділеного місцевою радою обсягу видатків територіальна виборча комісія складає, затверджує та погоджує з головою відповідної місцевої ради/сільським, селищним, міським головою єдиний кошторис видатків за встановленою формою, яким передбачаються видатки на підготовку і проведення відповідних місцевих виборів за повною економічною класифікацією видатків, кошторис, план асигнувань (за винятком надання кредитів з бюджету) загального фонду місцевого бюджету для підготовки і проведення відповідних виборів з урахуванням видатків дільничних виборчих комісій.

Таким чином, за змістом зазначених положень Кодексу та вказаного Порядку фінансування повторних виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів у відповідній територіальній громаді здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету цієї територіальної громади.

Окремо Комісія зауважує, що за змістом пункту 3 частини першої статті 7 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети є самостійними.

Згідно з пунктом 23 частини першої статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" питання затвердження місцевого бюджету, внесення змін до нього вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Враховуючи, що на сьогодні в окремих територіальних громадах орган місцевого самоврядування - місцеву раду не обрано, рішення про місцевий бюджет таких територіальних громад не прийнято.

Відповідно до частини першої статті 3 Бюджетного кодексу України бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року, тому у новостворених територіальних громадах рішення про місцеві бюджети відповідними місцевими радами можуть бути прийняті лише з 1 січня 2021 року.

При цьому Комісія зауважує, що виборчий процес повторних виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних міських голів, розпочатий у 2020 році, закінчується в 2021 році, а отже охоплює, два бюджетні періоди.

Згідно зі статтею 23 Бюджетного кодексу України будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено законом про Державний бюджет України.

Бюджетні призначення встановлюються законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет) у порядку, визначеному вказаним Кодексом.

Також відповідно до статті 48 Бюджетного кодексу України розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання та здійснюють платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисами.

Розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, за якими розпорядником бюджетних коштів взято зобов’язання без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, установлених зазначеним Кодексом та законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), є недійсними. За такими операціями не виникає бюджетних зобов’язань та не утворюється бюджетної заборгованості.

Зобов’язання, взяті учасником бюджетного процесу без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, установлених указаним Кодексом та законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), не вважаються бюджетними (крім витрат, що здійснюються відповідно до частини шостої статті 48 Бюджетного кодексу України) і не підлягають оплаті за рахунок бюджетних коштів. Взяття таких зобов’язань є порушенням бюджетного законодавства. Витрати бюджету на покриття таких зобов’язань не здійснюються.

Вимоги фізичних і юридичних осіб щодо відшкодування збитків та/або шкоди за зобов’язаннями, взятими розпорядниками бюджетних коштів без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, установлених Бюджетним кодексом України та законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), стягуються з осіб, винних у взятті таких зобов’язань, у судовому порядку.

Згідно з частиною сьомою статті 210 Кодексу фінансування виборчих комісій здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Однак Порядок фінансування виборчих комісій під час підготовки і проведення місцевих виборів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2020 року № 745, не встановлює процедури фінансування повторних місцевих виборів у територіальній громаді в разі їх призначення територіальною виборчою комісією у зв’язку з визнанням перших виборів такими, що не відбулися.

Зважаючи на вказане, на сьогодні постає питання щодо забезпечення належного фінансування повторних місцевих виборів у територіальних громадах, орган місцевого самоврядування яких за результатами перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року не обрано, у тому числі з урахуванням тривалості виборчого процесу протягом двох бюджетних періодів.

З огляду на зазначене Центральна виборча комісія вважає за необхідне звернутися до Кабінету Міністрів України щодо вказаних вище питань.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 92 Конституції України, статей 19, 20, 33, 194, 195, 206, 209, 210 Виборчого кодексу України, статей 3, 7, 23, 48 Бюджетного кодексу України, статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", керуючись статтями 11 - 13, 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо вжиття в межах компетенції заходів для забезпечення належного фінансування повторних місцевих виборів у територіальних громадах, орган місцевого самоврядування яких за результатами перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року не обрано, у тому числі з урахуванням тривалості виборчого процесу протягом двох бюджетних періодів.

2. Цю постанову надіслати Кабінету Міністрів України.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

О.ДІДЕНКО

Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належного фінансування повторних місцевих виборів

Постанова; Центрвиборчком від 29.12.2020 № 582

Прийняття від 29.12.2020

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v0582359-20

Законодавство України

станом на 08.05.2023

поточна редакція

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 3 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 2 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 1 "Про скаргу Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2022 року за № 21-34-3806". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 4 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 50 (Донецька область) та № 159 (Сумська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 5 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 9 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 8 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 7 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 186 (Херсонська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 10 "Про питання визнання обраним народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 11 "Про заяву кандидата в народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Тригуба В.В., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 12 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 14 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 13 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 40 (Дніпропетровська область) та № 47 (Донецька область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 15 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 16 "Про організацію роботи з нагляду за реалізацією проєкту міжнародної технічної допомоги "Стійкі інституції, суспільство та вибори"(RISE) та визначення його координатора". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 18 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 17 "Про визнання Никорак І.П. обраною народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 29 березня 2023 року № 19 "Про реєстрацію народного депутата України Никорак І.П., обраної на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 10 квітня 2023 року № 22 "Про внесення змін до Антикорупційної програми Центральної виборчої комісії на 2021-2023 роки". Центрвиборчком України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -