Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 12 липня 2019 року № 1650 "Про скаргу Слюзенка В.О., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 липня 2019 року за № 21-30-31746". Центрвиборчком України. 2019

Документ актуальний на 09.10.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 12 липня 2019 року № 1650

Про скаргу Слюзенка В.О., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 липня 2019 року за № 21-30-31746

До Центральної виборчої комісії 10 липня 2019 року надійшла скарга Слюзенка Володимира Олександровича на дії кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 18 Вигонюка Андрія Володимировича.

У скарзі суб’єкт звернення просить "визнати протиправними дії кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 18 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Вигонюка Андрія Володимировича, що полягають у виготовленні та розповсюдженні друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, а саме - виборчий плакат з написом "АНДРІЙ ВИГОНЮК викликає на "Детектор брехні" нардепа Руслана Демчака", та використання Державного Прапора України у своїй передвиборної агітації; зобов’язати кандидата в народні депутати України в одномандатному окрузі № 18 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Вигонюка Андрія Володимировича припинити розповсюджувати агітаційні матеріали - виборчий плакат з написом "АНДРІЙ ВИГОНЮК викликає на "Детектор брехні" нардепа Руслана Демчака"; прийняти рішення про попередження кандидата в народні депутати України в одномандатному окрузі № 18 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Вигонюка Андрія Володимировича за порушення кандидатом у депутати обмежень щодо проведення передвиборної агітації, а саме виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів (виборчий плакат з написом "АНДРІЙ ВИГОНЮК викликає на "Детектор брехні" нардепа Руслана Демчака"), що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск".

Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що він 7 липня 2019 року, перебуваючи в місті Іллінці, став свідком того, що на місцевому базарі кандидат у народні депутати України особисто здійснював передвиборну агітацію у формі розповсюдження виборчих листівок, плакатів, друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики не голосувати за кандидата в народні депутати України Демчака Р.Є., який є кандидатом у народні депутати України в тому самому окрузі, та встановлення агітаційного намету із зображенням символіки та логотипу політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Свобода".

У вказаному наметі був розміщений виборчий плакат з написом "АНДРІЙ ВИГОНЮК викликає на "Детектор брехні" нардепа Руслана Демчака", який суперечить вимогам частини сьомої статті 69 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон), оскільки не містить відомостей про замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

На підтвердження зазначеного Слюзенко В.О.

до скарги додав копії 6 фотокарток.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї матеріалами 11 липня 2019 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії того самого дня надійшли пояснення кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 18 Вигонюка А.В., у яких ідеться про те, що два тижні тому під час особистої зустрічі з Демчаком Р.Є. він публічно запросив його разом пройти "детектор брехні". Таку пропозицію тиражує громадська організація "Всеукраїнська люстрація", до якої Вигонюк А.В. не належить. Матеріали цієї організації він не розміщував, а також не розміщував Державного Прапора з метою реклами. Крім того, Вигонюк А.В. зазначив, що під час проведення передвиборної агітації не вживає прізвища та імені "Руслан Демчак" та вважає викладену в скарзі інформацію недостовірною.

Постановою Центральної виборчої комісії від 25 червня 2019 року № 1279 зареєстровано кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 18 Вигонюка Андрія Володимировича.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок), виборець, чиї особисті виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження, може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, дії кандидата в народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата в народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата в народні депутати України або політичну партію - суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина перша статті 68 Закону).

Згідно з пунктами 1, 5 частини третьої статті 68 Закону передвиборна агітація може проводитися у формі проведення зустрічей з виборцями, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації.

Частинами п’ятою, сьомою статті 69 Закону визначено, що кандидат у народні депутати України, зареєстрований в одномандатному виборчому окрузі, на власний розсуд може виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить політичній партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Частиною двадцять третьою статті 74 Закону встановлено заборону виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, що здійснила друк, її тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Частиною першою, пунктом 5 частини другої статті 61 Закону визначено, що попередження політичній партії, кандидати в народні депутати України від якої включені до виборчого списку політичної партії, або окремому кандидату в народні депутати України оголошується в разі порушення політичною партією, кандидатом у народні депутати України обмежень щодо проведення передвиборної агітації, у тому числі за проведення агітації після 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відповідно до частин першої - третьої статті 112 Закону докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи. Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

Комісія зазначає, що суб’єктом звернення зі скаргою як докази надано копії фотокарток, що не дають можливості встановити факт виготовлення та розповсюдження виборчого плаката з написом "АНДРІЙ ВИГОНЮК викликає на "Детектор брехні" нардепа Руслана Демчака" суб’єктом оскарження, яким, на думку скаржника, вчинено такі дії.

Отже, до скарги не додано доказів на підтвердження того, що оскаржувані дії стосовно виготовлення та розповсюдження виборчого плаката з написом "АНДРІЙ ВИГОНЮК викликає на "Детектор брехні" нардепа Руслана Демчака" вчинено саме суб’єктом оскарження, що відповідно не дає Центральній виборчій комісії підстав зробити висновок про порушення обмежень стосовно ведення передвиборної агітації кандидатом у народні депутати України, зареєстрованим в одномандатному виборчому окрузі № 18 Вигонюком А.В.

Стосовно вимог суб’єкта звернення зі скаргою стосовно визнання протиправними дій кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 18 Вигонюка А.В. щодо використання у передвиборній агітації Державного Прапора України Комісія зазначає, що відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції України та законів України і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів у порядку та в межах, установлених цим та іншими законами України.

До повноважень Комісії, зокрема, належать здійснення контролю за додержанням вимог законодавства України про вибори і референдуми, забезпечення однакового застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України, здійснення консультативно-методичного забезпечення діяльності виборчих комісій та комісій з референдумів, прийняття обов’язкових для використання в роботі виборчих комісій та комісій з референдумів роз’яснень і рекомендацій з питань застосування законодавства України про вибори і референдуми (пункти 3 - 5 статті 17 указаного Закону).

Крім того, згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, зазначеним та іншими законами України.

Статтею 26 Закону України "Про рекламу" визначено перелік органів державної влади, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства про рекламу.

При цьому Центральна виборча комісія не належить до органів, які здійснюють контроль за додержанням законодавства про рекламу.

Частиною четвертою статті 113 Закону передбачено, що при розгляді скарги по суті виборча комісія може задовольнити скаргу повністю або частково чи відмовити в її задоволенні.

Підставою для задоволення скарги є встановлення виборчою комісією, що рішення, дії чи бездіяльність суб’єкта оскарження не відповідають законодавству про вибори народних депутатів України.

Порушення суб’єктом оскарження законодавства про вибори народних депутатів України суб’єктом звернення зі скаргою не доведено. З доданих до скарги матеріалів неможливо встановити, чи мали місце оскаржувані дії суб’єкта оскарження (пункт 1 частини третьої статті 113 Закону).

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, другої статті 61, статті 68, статей 108 - 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в задоволенні скарги Слюзенка Володимира Олександровича на дії кандидата в народні депутати України Вигонюка Андрія Володимировича, зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 18 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

2. Копію цієї постанови надіслати Слюзенку В.О. та кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 18 Вигонюку А.В.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

Т.СЛІПАЧУК

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 3 "Про скаргу Чередниченка Ю.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 04 січня 2022 року за № 21-30-40". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 2 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на повторних місцевих виборах 16, 23, 30 січня та 13, 20 лютого 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 1 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 11 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 20 серпня 2020 року № 191". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 10 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 9 "Про розмір грошової застави на повторних та проміжних місцевих виборах у 2022 році". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 7 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731050 "Функціонування Державного реєстру виборців"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 6 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 5 "Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область)". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 4 "Про Центр підготовки учасників виборчих процесів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 14 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 13 "Про затвердження Кошторису видатків Центральної виборчої комісії на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 12 "Про затвердження обсягу коштів Державного бюджету України за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України", необхідних на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 8 "Про затвердження середніх норм видатків міських, районних у місті, селищних, сільських територіальних і дільничних виборчих комісій на підготовку та проведення місцевих виборів на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 16 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 15 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на проміжних виборах народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206, місцевих виборах 06, 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 31 "Про проведення оцінки корупційних ризиків у діяльності Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 30 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 29 "Про розмір грошової застави на позачергових виборах сільських, селищних, міських голів 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 28 "Про заходи щодо забезпечення безпеки функціонування інформаційно-аналітичної системи "Вибори народних депутатів України"Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори"під час проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206". Центрвиборчком України. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -