Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 27 липня 2019 року № 1829 "Про скаргу кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконіна О.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 липня 2019 року за № 21-36-38296". Центрвиборчком України. 2019

Документ актуальний на 11.11.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 27 липня 2019 року № 1829

Про скаргу кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконіна О.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 липня 2019 року за № 21-36-38296

До Центральної виборчої комісії 26 липня 2019 року надійшла скарга кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Муконіна Олександра Вікторовича, суб’єктом оскарження в якій визначено окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 137 (далі - окружна виборча комісія № 137).

У скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить "1. Визнати бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 137 такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори депутатів, порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу - кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконіна Олександра Вікторовича. 2. Зобов’язати суб’єкта оскарження - окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 137 здійснити дії, передбачені законодавством, що регулює організацію та порядок проведення виборів депутатів, а саме: провести повторний підрахунок голосів на кожній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі № 137 в порядку, встановленому Законом України "Про вибори народних депутатів України".

Муконін О.В. обґрунтовує свої вимоги тим, що постановою окружної виборчої комісії № 137 від 24 липня 2019 року № 304 повернуто без розгляду скаргу кандидата в народні депутати України Муконіна О.В., датовану тим самим днем, щодо проведення повторного підрахунку голосів на всіх виборчих дільницях в одномандатному виборчому окрузі № 137 у порядку, встановленому Законом України "Про вибори народних депутатів України " (далі - Закон).

Суб’єкт звернення зі скаргою, зокрема, зазначає, що у постанові окружної виборчої комісії № 137 від 24 липня 2019 року № 304 здійснено посилання на неіснуючі статті Закону, а її головою та членами проведено формальний аналіз структури поданої ним скарги без її розгляду по суті, не зважаючи на вимоги окремих членів комісії.

На вказані Муконіним О.В. обставини окружна виборча комісія № 137 не відреагувала та не звернула уваги на обставини, що свідчать про підкуп виборців та численні порушення Закону. Бездіяльність цієї виборчої комісії призвела до встановлення неправильних підсумків голосування в одномандатному виборчому окрузі № 137, а також уникнення відповідальності винних осіб за вчинені порушення Закону, що спричинило несприятливі наслідки та встановлення неправильних результатів істинного волевиявлення виборців у вказаному виборчому окрузі загалом та результатів голосування за кандидата в народні депутати Муконіна О.В. зокрема.

На підтвердження вказаного Муконіним О.В. додано до скарги відеофайли на флешнакопичувачі Аpacer USB 3.1., копії актів про виявлення порушень Закону на позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року від 21, 22 та 24 липня 2019 року, роздруківку фото роботи дільничної виборчої комісії, копію протоколу окружної виборчої комісії № 137 від 24 липня 2019 року про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі № 137, витяги з ЄРДР, примірник агітаційної листівки кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Маланіна О.Ю., копію списку осіб, які, на думку суб’єкта оскарження, можуть бути причетні до підкупу виборців, копії протоколів виборчих дільниць № 510545 та № 511042 одномандатного виборчого округу № 137, окрему думку на постанову окружної виборчої комісії № 137 від 24 липня 2019 року № 304 членів цієї комісії Лебедєвої І.Б. та Сапожинського В.Г.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї матеріалами 26 липня 2019 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Комісії 27 липня 2019 року електронною поштою надійшли пояснення окружної виборчої комісії № 137, у яких, зокрема, йдеться, що 24 липня 2019 року о 12 годині 11 хвилин указаною виборчою комісією було отримано скаргу кандидата в народні депутати України Муконіна О.В., висунутого ПОЛІТИЧНОЮ ПАРТІЄЮ "СЛУГА НАРОДУ" в одномандатному виборчому окрузі № 137 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Зазначену скаргу постановою окружної виборчої комісії № 137 повернуто скаржнику без розгляду.

При цьому окружна виборча комісія № 137 просить Центральну виборчу комісію залишити скаргу Муконіна О.В. без розгляду, оскільки рішення окружної виборчої комісії відповідно до статті 108 Закону оскаржуються виключно до суду шляхом подання позовної заяви.

Вивчивши скаргу, додані до неї матеріали, пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Комісії від 25 червня 2019 року № 1288 зареєстровано кандидата в народні депутати України Муконіна О.В., висунутого ПОЛІТИЧНОЮ ПАРТІЄЮ "СЛУГА НАРОДУ" в одномандатному виборчому окрузі № 137 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Постановою Комісії від 31 травня 2019 року № 919 "Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" утворено, зокрема, окружну виборчу комісію № 137.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії і розглядаються нею в порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються процесу виборів народних депутатів України, визначено розділом XIII Закону та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (зі змінами) (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 7.2 Порядку під час вивчення скарги виборча комісія встановлює, чи подано скаргу належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Законом; чи віднесено Законом розгляд цієї скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Законом.

Так, встановлюючи, чи подано скаргу належним суб’єктом звернення зі скаргою, Комісія зазначає, що за змістом частини першої статті 108 Закону, пункту 2.1 Порядку суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії може бути кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку.

За таких обставин кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконін О.В. є визначеним Законом та Порядком суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії.

Досліджуючи питання, чи належить розгляд поданої скарги до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія бере до уваги пункт 7.4 Порядку, відповідно до якого під час вирішення цього питання необхідно враховувати не лише зазначені у скарзі предмет і суб’єкт оскарження, а й проаналізувати сформульовані суб’єктом звернення зі скаргою вимоги та суть рішення, ухвалення якого вимагається від виборчої комісії.

Так, проаналізувавши зміст скарги кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконіна О.В., Центральна виборча комісія зауважує, що суб’єкт звернення зі скаргою по суті не погоджується з постановою окружної виборчої комісії № 137 від 24 липня 2019 року № 304, якою його скаргу повернено без розгляду. Зазначена обставина також підтверджується доданою до скарги окремою думкою членів окружної виборчої комісії № 137 Лебедєвої І.Б. та Сапожинського В.Г., у якій вказується на необґрунтованість доводів членів окружної виборчої комісії №137 у постанові від 24 липня 2019 року № 304.

Разом з тим за змістом частини дев’ятої статті 108 Закону, пункту 3.3 Порядку рішення окружної виборчої комісії оскаржуються виключно до суду шляхом подання позовної заяви.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Конституцією України та законами України Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на рішення окружної виборчої комісії.

Отже, Центральна виборча комісія констатує, що є неналежним суб’єктом розгляду скарги Муконіна О.В.

Частиною одинадцятою статті 111 Закону, пунктом 10.2 Порядку передбачено, що виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

За таких обставин скарга кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконіна О.В. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 111 - 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконіна Олександра Вікторовича залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 137 Муконіну О.В. та окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 137.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови

Центральної виборчої комісії

Є.РАДЧЕНКО

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 3 "Про скаргу Чередниченка Ю.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 04 січня 2022 року за № 21-30-40". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 2 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на повторних місцевих виборах 16, 23, 30 січня та 13, 20 лютого 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 1 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 11 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 20 серпня 2020 року № 191". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 10 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 9 "Про розмір грошової застави на повторних та проміжних місцевих виборах у 2022 році". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 7 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731050 "Функціонування Державного реєстру виборців"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 6 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 5 "Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область)". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 4 "Про Центр підготовки учасників виборчих процесів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 14 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 13 "Про затвердження Кошторису видатків Центральної виборчої комісії на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 12 "Про затвердження обсягу коштів Державного бюджету України за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України", необхідних на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 8 "Про затвердження середніх норм видатків міських, районних у місті, селищних, сільських територіальних і дільничних виборчих комісій на підготовку та проведення місцевих виборів на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 11 січня 2021 року № 9 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 11 січня 2021 року № 8 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731050 "Функціонування Державного реєстру виборців"на 2021 рік". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 11 січня 2021 року № 7 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України"на 2021 рік". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 15 січня 2021 року № 10 "Про окремі питання діяльності Андрушівської міської територіальної виборчої комісії Бердичівського району Житомирської області". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 5 січня 2021 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 5 січня 2021 року № 5 "Про розмір грошової застави на повторних виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), сільських, селищних, міських голів (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), виборчий процес яких розпочинається у 2021 році". Центрвиборчком України. 2021 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -