Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 31 липня 2019 року № 1838 "Про скаргу офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА"на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 78 Бабака М.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 29 липня 2019 року за № 21-37-39084". Центрвиборчком України. 2019

Документ актуальний на 24.10.2019
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 31 липня 2019 року № 1838

Про скаргу офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 78 Бабака М.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 29 липня 2019 року за № 21-37-39084

До Центральної виборчої комісії 29 липня 2019 року надійшла скарга офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 78 Бабака Максима Андрійовича, суб’єктом оскарження в якій визначено окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 78 (далі - окружна виборча комісія № 78).

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати бездіяльність окружної виборчої комісії № 78 такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу.

За змістом скарги суб’єкт звернення зі скаргою вбачає порушення окружною виборчою комісією № 78 вимог частини п’ятої статті 35 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) в тому, що вона "не опубліковує всі наявні рішення, протоколи своїх засідань".

На підтвердження викладених обставин Бабаком М.А. надано копію акта про порушення норм Закону, складеного 24 липня 2019 року о 9 годині 20 хвилин ним та виборцями Мельніченко Т.М. і Пеньковою В.В., а також фотографію.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 30 липня 2019 року надійшло пояснення за підписом голови окружної виборчої комісії № 78 Галіциної В.В., у якому вказується на відсутність підстав для задоволення скарги Бабака М.А., оскільки окружною виборчою комісією № 78 постійно розміщувались "на стенді усі постанови та протоколи".

З 21 до 24 липня 2019 року зазначена комісія проводила безперервне засідання щодо встановлення підсумків голосування в окрузі.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею у порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки розгляду скарг, що стосуються процесу виборів народних депутатів України, а також вимоги до їх форми і змісту визначено статтями 110, 111 Закону та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок).

Так, за змістом частини першої статті 108 Закону та підпункту 6 пункту 2.1 Порядку офіційний спостерігач від громадської організації може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу.

Постановою Центральної виборчої комісії від 31 травня 2019 року № 919 "Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" утворено, зокрема, окружну виборчу комісію № 78.

Скарга щодо бездіяльності окружної виборчої комісії може бути подана до Центральної виборчої комісії (частина шоста статті 108 Закону, пункт 3.4 Порядку).

Таким чином, скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Комісія зауважує, що загальний строк оскарження встановлено частинами першою та другою статті 109 Закону і пунктами 4.1, 4.2 Порядку, відповідно до яких скарга, що стосується підготовки та проведення виборів народних депутатів України, може бути подана протягом п’яти днів після дня прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності, при цьому скарга щодо порушення, яке мало місце до дня голосування, може бути подана не пізніше 22 години дня, що передує дню голосування.

Частиною четвертою статті 109 Закону передбачено, що днем вчинення бездіяльності вважається останній день строку, в який мала бути, однак не була вчинена дія, передбачена законом.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією (частина п’ята статті 109 Закону, підпункт 6 пункту 4.3 Порядку).

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду (частина шоста статті 109 Закону, підпункт 4 пункту 4.3 Порядку).

У зв’язку з цим Комісія зазначає, що скарга Бабака М.А. надійшла до Комісії 29 липня 2019 року, а отже, у частині оскарження бездіяльності окружної виборчої комісії № 78, яка могла мати місце до 23 липня 2019 року включно, скаргу подано з порушенням установлених Законом строків оскарження.

Водночас у частині оскарження бездіяльності окружної виборчої комісії № 78, яка могла мати місце 24 липня 2019 року, скаргу подано з дотриманням строків оскарження, встановлених Законом.

Розглянувши у відповідній частині скаргу, додані до неї матеріали, пояснення суб’єкта оскарження та інші наявні документи, Центральна виборча комісія встановила.

За змістом частини першої статті 25 Закону окружні виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів народних депутатів України і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про вибори народних депутатів України.

Документування діяльності окружних та дільничних виборчих комісій здійснюється у порядку, встановленому цією статтею та порядком ведення діловодства виборчих комісій, який затверджується Центральною виборчою комісією (частина перша статті 35 Закону).

На засіданні виборчої комісії ведеться протокол засідання, який веде секретар комісії. Протокол засідання виборчої комісії не пізніше наступного її засідання вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення (частина друга статті 35 Закону).

Частиною третьою статті 94 Закону встановлено, що засідання окружної виборчої комісії, на якому відбувається прийняття і розгляд документів дільничних виборчих комісій та встановлення підсумків голосування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та в одномандатному виборчому окрузі, що починається з моменту закінчення голосування і продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та в одномандатному виборчому окрузі, оформляється протоколом безперервного засідання.

Відповідно до пункту 3.1 Порядку ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії  від 15 вересня 2010 року № 350 (зі змінами), у протоколі засідання комісії фіксуються обговорення питання і рішення, що розглядається та приймається на засіданні комісії. Протокол засідання оформляється на підставі записів, зроблених під час засідання секретарем комісії чи секретарем засідання комісії за дорученням комісії.

Також частиною п’ятою статті 35 Закону передбачено, що постанова, прийнята окружною чи дільничною виборчою комісією, не пізніше ранку наступного дня після дня її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування, у день голосування та під час підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування, - не пізніш як через чотири години після завершення засідання виборчої комісії, вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, який обладнується в приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів.

Відповідно до частин першої - третьої статті 112 Закону докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи. Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

Доказами є, зокрема, письмові документи і матеріали (в тому числі електронні), які містять відомості про обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, письмові пояснення суб’єктів виборчого процесу, отримані на вимогу виборчої комісії - суб’єкта розгляду скарги (пункти 1, 2 частини першої статті 112 Закону, підпункти 1, 2 пункту 9.1 Порядку).

Суб’єкт звернення зі скаргою просить визнати такою, що не відповідає вимогам Закону, бездіяльність окружної виборчої комісії № 78, мотивуючи це неопублікуванням усіх наявних у неї рішень та протоколів її засідань.

При цьому Бабаком М.А. не зазначено, які саме постанови та протоколи засідань не оприлюднено окружною виборчою комісією № 78, зокрема ті, які мали бути оприлюднені нею станом на 9 годину 20 хвилин 24 липня 2019 року.

Доданий до скарги акт про порушення норм Закону свідчить про наявність на стенді офіційних матеріалів окружної виборчої комісії № 78 документів, датованих 21 липня 2019 року.

При цьому додана до скарги Бабака М.А. фотографія не є належним доказом викладених у ній обставин з огляду на незадовільну якість зображення, суттєву віддаленість відображених на ній документів та відсутність інформації про час фіксації їх наявності на стенді.

Водночас, як вбачається з наданих Комісії документів, 21 липня 2019 року окружна виборча комісія № 78 розпочала безперервне засідання з приймання та розгляду документів дільничних виборчих комісії та встановлення підсумків голосування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та в одномандатному виборчому окрузі, яке було закрито 24 липня 2019 року о 20 годині, що підтверджується витягом з протоколу цього засідання.

Таким чином, станом на момент складення акта про порушення норм Закону окружною виборчою комісією № 78 - 9 годину 20 хвилин 24 липня 2019 року - продовжувалось безперервне засідання цієї виборчої комісії, а отже, ще не виникло обов’язку щодо розміщення для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії вказаного протоколу безперервного засідання та прийнятих на ньому постанов.

За вказаних обставин відсутні підстави для висновку, що окружною виборчою комісією № 78 порушено вимоги частин другої, п’ятої статті 35 Закону щодо розміщення зазначених документів.

Відповідно до частини четвертої статті 113 Закону при розгляді скарги по суті виборча комісія може задовольнити скаргу повністю або частково чи відмовити в її задоволенні.

Підставою для задоволення скарги є встановлення виборчою комісією, що рішення, дії чи бездіяльність суб’єкта оскарження не відповідають законодавству про вибори народних депутатів України, порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу (пункт 1 частини третьої статті 113 Закону).

Разом з тим підстави для задоволення Комісією скарги офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 78 Бабака М.А. щодо визнання бездіяльності окружної виборчої комісії  № 78 стосовно  неопублікування прийнятих нею постанов та протоколів її засідань, яка за змістом скарги була вчинена 24 липня 2019 року, такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу, відсутні.

Водночас Центральна виборча комісія зазначає, що своєчасне оприлюднення виборчими комісіями документів, які стосуються організації виборів, забезпечує належну реалізацію прав суб’єктами та учасниками виборчого процесу, у зв’язку з чим вважає за необхідне додатково звернути увагу окружної виборчої комісії № 78 на необхідність дотримання встановлених Законом строків розміщення документів виборчої комісії на її стенді офіційних матеріалів.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, другої, шостої статті 108, частин першої, четвертої, п’ятої статті 109, частин четвертої, одинадцятої статті 111, частини четвертої статті 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу офіційного спостерігача  від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року  в одномандатному виборчому окрузі № 78 Бабака Максима Андрійовича, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 29 липня 2019 року за № 21-37-39084, у частині визнання бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 78, вчиненої до 23 липня 2019 року включно, такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу, залишити без розгляду по суті.

2. У задоволенні скарги офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 78 Бабака М.А., зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 29 липня 2019 року за № 21-37-39084, у частині визнання бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 78, вчиненої 24 липня 2019 року, такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу, відмовити.

3. Звернути увагу окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 78 на необхідність неухильного дотримання вимог Закону України "Про вибори народних депутатів України" у своїй роботі, зокрема щодо строків розміщення документів виборчої комісії на її стенді офіційних матеріалів.

4. Копію цієї постанови надіслати Бабаку М.А. та окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 78.

5. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

Т.СЛІПАЧУК

Про скаргу офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 78 Бабака М.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 29 липня 2019 року за № 21-37-39084

Постанова; Центрвиборчком від 31.07.2019 № 1838

Прийняття від 31.07.2019

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v1838359-19

Законодавство України

станом на 14.03.2024

поточна редакція

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 15 "Про новий склад Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 17 "Про затвердження акта приймання-передачі нежитлових приміщень у будівлі на площі Лесі Українки, 1, у місті Києві". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 16 "Про забезпечення доступу Державного бюро розслідувань до бази даних Державного реєстру виборців". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 3 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 2 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 1 "Про скаргу Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2022 року за № 21-34-3806". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 4 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 50 (Донецька область) та № 159 (Сумська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 5 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 9 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 8 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 7 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 186 (Херсонська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 10 "Про питання визнання обраним народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 11 "Про заяву кандидата в народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Тригуба В.В., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 12 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 14 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 13 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 40 (Дніпропетровська область) та № 47 (Донецька область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 15 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 16 "Про організацію роботи з нагляду за реалізацією проєкту міжнародної технічної допомоги "Стійкі інституції, суспільство та вибори"(RISE) та визначення його координатора". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 18 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -