Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 

ПОСТАНОВА від 15 лютого 2022 року № 50 "Про Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України". Центрвиборчком України. 2022

Документ актуальний на 04.03.2022
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 15 лютого 2022 року № 50

Про Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України

Відповідно до статті 34, частини другої статті 140, частин першої - сьомої, дев’ятої статті 141, частин першої - п’ятої, восьмої, дев’ятої статті 142 Виборчого кодексу України, керуючись статтями 11 - 13, пунктом 4 статті 17, пунктами 1, 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Затвердити Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України (додається).

2. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії

О. ДІДЕНКО


Додаток

до постанови Центральної виборчої комісії

від 15 лютого 2022 року № 50

ПОРЯДОК

проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України

Цей Порядок визначає механізм проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України (далі - дільнична виборча комісія).

1.

Дільнична виборча комісія звичайної, спеціальної виборчої дільниці утворюється відповідною окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України (далі - окружна виборча комісія), а дільнична виборча комісія закордонної виборчої дільниці - Центральною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

2. Дільнична виборча комісія утворюється у складі:

1) для малих дільниць - 10 - 14 осіб;

2) для середніх дільниць - 12 - 16 осіб;

3) для великих дільниць - 14 - 18 осіб.

На виборчих дільницях, на яких кількість виборців не перевищує двісті осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох - чотирьох членів комісії.

3. Суб’єктами подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій є:

1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;

2) політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати в народні депутати України від яких зареєстровані в єдиному загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

4. Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць, крім суб’єктів, визначених частиною другою статті 140 Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) (пункт 3 цього Порядку), має також Міністерство закордонних справ України.

Кандидатури, внесені Міністерством закордонних справ України, включаються до складу дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці в разі недостатньої кількості кандидатур, поданих від суб’єктів подання, зазначених у частині другій статті 140 Кодексу (пункт 3 цього Порядку).

5. Суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць подає до відповідної окружної виборчої комісії, а суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць - до Центральної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу відповідних дільничних виборчих комісій на паперових носіях та в електронному вигляді за формою, затвердженою постановою Центральної виборчої комісії від 15 лютого 2022 року № 47 "Про форми подань щодо кандидатур до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України" не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування.

6. За наявності відповідного подання та за умови відповідності такого подання, а також включених до нього кандидатур вимогам Кодексу до складу дільничної виборчої комісії звичайної, спеціальної виборчої дільниці (крім випадків, коли спеціальна виборча дільниця утворена на судні, яке в день голосування перебуває у плаванні під Державним Прапором України, на полярній станції України), дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці включаються:

по одному представнику від суб’єктів подання, зазначених у підпункті 1 пункту 3 цього Порядку, - обов’язково;

не більше ніж по одному представнику від суб’єктів подання, зазначених у підпункті 2 пункту 3 цього Порядку, - за результатами жеребкування.

7. Кандидатури, внесені до складу дільничної виборчої комісії, можуть бути відхилені лише з підстав їх невідповідності вимогам, установленим статтею 34 Кодексу, а також внесення подання з порушенням вимог частин шостої та сьомої статті 141 Кодексу, невідповідності вимогам, установленим частинами другою і шостою статті 142 Кодексу, шляхом прийняття відповідного рішення виборчою комісією, яка утворює дільничні виборчі комісії, або в результаті застосування механізму жеребкування. Рішення про відхилення кандидатур за результатами жеребкування не приймається.

Технічні описки та неточності, допущені у поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур.

У разі виявлення технічних помилок та неточностей при зазначенні у поданні прізвища, імені та по батькові особи, дати її народження в постанові про утворення дільничної виборчої комісії вказуються відомості на підставі копій паспортних документів.

У разі виявлення окружною виборчою комісією одночасного внесення однієї кандидатури до складу дільничної виборчої комісії звичайної чи спеціальної виборчої дільниці від різних суб’єктів подання окружна виборча комісія звертається до відповідних суб’єктів подання, кандидата, запропонованого до складу дільничної виборчої комісії, для уточнення інформації та надання заяви про згоду на участь у роботі дільничної виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання. У разі непідтвердження згоди особи на участь у роботі дільничної виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання кандидатура такої особи відхиляється.

8. Жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничної виборчої комісії звичайної, спеціальної виборчої дільниці проводиться на засіданні окружної виборчої комісії (щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць - на засіданні Центральної виборчої комісії) (далі - жеребкування) не пізніш як на третій день після закінчення строку внесення подань щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

9. Кількість вакантних місць, на які включаються кандидатури за результатами жеребкування (далі - вакантні місця), встановлюється окремо для кожної дільничної виборчої комісії шляхом знаходження різниці між максимально можливою кількістю членів відповідної дільничної виборчої комісії, передбаченою частинами другою, третьою статті 141 Кодексу (пункт 2 цього Порядку), та кількістю кандидатур, які включаються до складу дільничної виборчої комісії обов’язково.

10. Жеребкування проводиться в разі, якщо кількість внесених кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу і можуть включатися до складу відповідної дільничної виборчої комісії за результатами жеребкування, є більшою, ніж кількість вакантних місць у складі цієї дільничної виборчої комісії.

11. Жеребкування не проводиться в разі, якщо кількість кандидатур, які запропоновані до складу відповідної дільничної виборчої комісії, відповідають вимогам Кодексу та можуть бути включені до її складу за результатами жеребкування, дорівнює або є меншою, ніж кількість вакантних місць у складі цієї виборчої комісії.

12. Для проведення жеребкування окремо для кожної дільничної виборчої комісії складається у вигляді таблиці список кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу та можуть бути включені до її складу за результатами жеребкування. До такого списку в алфавітному порядку включаються кандидатури із зазначенням порядкового номера кожної з них, їх прізвищ, власних імен (усіх власних імен), по батькові (за наявності), суб’єкта їх подання - повної назви політичної партії. У разі коли дві або більше кандидатури мають однакові прізвища, власні імена (усі власні імена), по батькові (за наявності), такі кандидатури включаються до списку за датою та часом надходження подань до відповідної виборчої комісії. Список також містить графу для фіксації результатів жеребкування шляхом проставлення проти кандидатур, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування, відмітки про включення такої особи до складу комісії.

Відповідна виборча комісія забезпечує можливість ознайомлення представників суб’єктів подання відповідних кандидатур із відповідними списками.

13. Жеребкування проводиться за допомогою барабана, скриньки або іншого пристрою, який дає змогу провести жеребкування (далі - пристрій), з використанням однакових за розміром та кольором аркушів паперу, карток, кульок тощо (далі - жеребки), з нанесенням на кожному жеребку одного з порядкових номерів згідно зі списком кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу та можуть бути включені до складу комісії за результатами жеребкування.

Перед початком жеребкування відповідна виборча комісія визначає дільничну виборчу комісію, до складу якої згідно зі списками кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу та можуть бути включені до її складу за результатами жеребкування, складеними відповідно до пункту 12 цього Порядку, подано для включення найбільшу кількість кандидатур. Необхідна кількість жеребків повинна дорівнювати кількості кандидатур, запропонованих для включення до складу такої дільничної виборчої комісії.

Якщо жеребки виготовляються чи запаковуються у спосіб, що унеможливлює ознайомлення з їх змістом до моменту діставання з пристрою, жеребкування проводиться за допомогою пристрою з прозорого матеріалу.

Якщо жеребки виготовляються у спосіб, що дає можливість ознайомитися з їх змістом до моменту діставання з пристрою, жеребкування проводиться за допомогою пристрою з непрозорого матеріалу.

Види матеріалу пристрою (прозорий чи непрозорий) та жеребків для проведення жеребкування визначаються до початку засідання виборчої комісії, на якому відбувається жеребкування.

14. Окружною виборчою комісією до проведення процедури жеребкування протокольним рішенням визначаються:

член комісії - для фіксування результатів жеребкування;

член комісії або особа, залучена до роботи в комісії, - для діставання жеребків із пристрою, оголошення та демонстрації присутнім на засіданні комісії нанесеного на кожному жеребку порядкового номера;

особа, залучена до роботи в комісії, - для виконання технічної роботи (вкидання жеребків у пристрій, його обертання, розкриття конвертів тощо);

два члени комісії - для опрацювання результатів жеребкування.

15. Перед початком жеребкування відповідно Голова Центральної виборчої комісії, голова окружної виборчої комісії або головуючий на засіданні виборчої комісії (чи за його дорученням - інший член комісії) оголошує: загальну кількість дільничних виборчих комісій, щодо яких проводиться жеребкування, загальну кількість кандидатур, включених до списків кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу та можуть бути включені до складу дільничних виборчих комісій за результатами жеребкування, кількість жеребків.

Жеребки поміщаються визначеною окружною виборчою комісією особою, яка залучена до роботи в комісії (за дорученням Голови (головуючого на засіданні) Центральної виборчої комісії - працівником її Секретаріату), в пристрій для жеребкування та перемішуються. При цьому присутні на засіданні виборчої комісії представники суб'єктів подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій перед поміщенням жеребків у пристрій можуть їх оглянути.

Визначений окружною виборчою комісією член цієї комісії або особа, залучена до роботи в комісії (працівник Секретаріату Центральної виборчої комісії), дістає з пристрою жеребок і розпаковує його, якщо жеребок запакований, демонструючи та оголошуючи нанесений на ньому номер.

16. Процедура жеребкування проводиться один раз щодо всіх дільничних виборчих комісій одночасно. Після діставання із пристрою для жеребкування останнього жеребка та його розпакування, якщо жеребок запакований, відповідно Голова Центральної виборчої комісії, голова окружної виборчої комісії або головуючий на засіданні виборчої комісії оголошує номери у визначеній жеребкуванням черговості.

Особи, внесені до списків кандидатур до складу дільничних виборчих комісій під оголошеними номерами, підлягають включенню до складу дільничних виборчих комісій у черговості, визначеній жеребкуванням.

Для цього два визначені для опрацювання результатів жеребкування члени окружної виборчої комісії (працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії) послідовно щодо кожної дільничної виборчої комісії в порядку черговості, визначеної жеребкуванням, установлюють у списку кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії наявність кандидатури за відповідним номером і у графі для фіксації результатів жеребкування проти зазначеної кандидатури роблять відповідну відмітку про включення цієї особи до складу комісії.

Після заповнення всіх вакантних місць у складі відповідної дільничної виборчої комісії процедура опрацювання результатів жеребкування членами окружної виборчої комісії (працівниками Секретаріату Центральної виборчої комісії) продовжується щодо всіх інших дільничних виборчих комісій.

Жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій завершується після заповнення вакантних місць у всіх дільничних виборчих комісіях.

Процедура визначення кандидатур, які включаються до складу дільничних виборчих комісій, може здійснюватися з використанням автоматизованої інформаційної системи.

17. Визначені за результатами жеребкування кандидатури підлягають включенню до складу відповідних дільничних виборчих комісій під час їх утворення.

18. Після закінчення процедури жеребкування відповідна виборча комісія щодо кожної дільничної виборчої комісії складає список осіб, які включаються до її складу. До таких списків включаються особи, що підлягають обов’язковому включенню до складу дільничних виборчих комісій, та особи, визначені за результатами жеребкування.

19. Результати жеребкування вносяться до протоколу засідання відповідної виборчої комісії.

Секретар

Центральної виборчої комісії

О. ГАТАУЛЛІНА

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
| >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 3 "Про скаргу Чередниченка Ю.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 04 січня 2022 року за № 21-30-40". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 2 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на повторних місцевих виборах 16, 23, 30 січня та 13, 20 лютого 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 1 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 11 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 20 серпня 2020 року № 191". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 10 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 9 "Про розмір грошової застави на повторних та проміжних місцевих виборах у 2022 році". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 7 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731050 "Функціонування Державного реєстру виборців"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 6 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 5 "Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область)". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 4 "Про Центр підготовки учасників виборчих процесів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 14 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 13 "Про затвердження Кошторису видатків Центральної виборчої комісії на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 12 "Про затвердження обсягу коштів Державного бюджету України за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України", необхідних на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 8 "Про затвердження середніх норм видатків міських, районних у місті, селищних, сільських територіальних і дільничних виборчих комісій на підготовку та проведення місцевих виборів на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 16 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 15 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на проміжних виборах народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206, місцевих виборах 06, 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 31 "Про проведення оцінки корупційних ризиків у діяльності Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 30 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 29 "Про розмір грошової застави на позачергових виборах сільських, селищних, міських голів 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 28 "Про заходи щодо забезпечення безпеки функціонування інформаційно-аналітичної системи "Вибори народних депутатів України"Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори"під час проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206". Центрвиборчком України. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -