Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 15 січня 2021 року № 13 "Про скаргу кандидата на посаду Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області Загребельного О.Д., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 13 січня 2021 року за № 21-36/1-403". Центрвиборчком України. 2021

Документ актуальний на 20.01.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 15 січня 2021 року № 13

Про скаргу кандидата на посаду Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області Загребельного О.Д., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 13 січня 2021 року за № 21-36/1-403

До Центральної виборчої комісії 13 січня 2021 року повторно надійшла скарга кандидата на посаду Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області Загребельного Олега Дмитровича, суб’єктом оскарження в якій визначено Уланівську сільську територіальну виборчу комісію Хмільницького району Вінницької області (далі - Уланівська сільська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати протиправною бездіяльність Уланівської сільської територіальної виборчої комісії, яка полягає у невиконанні нею вимог Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) щодо:

"оприлюднення тексту постанови Уланівської сільської територіальної виборчої комісії № 42 від 06.01.2021 "Про затвердження Виборчого бюлетеня з виборів Уланівського сільського голови, і виборів депутатів Уланівської сільської ради по 1, 2, 3 ТВО";

"затвердження тексту виборчого бюлетеня з виборів депутатів Уланівської сільської ради на повторних виборах 24 січня 2021 року";

"утворення контрольної комісії з контролю за виготовленням виборчих бюлетенів з виборів Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області та депутатів Уланівської сільської ради Хмільницького району Вінницької області на повторних виборах 24 січня 2021 року";

"застосування переговорної процедури закупівлі послуг щодо виготовлення та друку виборчих бюлетенів з виборів Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області та депутатів Уланівської сільської ради Хмільницького району Вінницької області на повторних виборах 24 січня 2021 року".

Також суб’єкт звернення зі скаргою просить зобов’язати Уланівську сільську територіальну виборчу комісію привести свою діяльність щодо організації (підготовки), проведення виборів Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області (далі - Уланівський сільський голова) та депутатів Уланівської сільської ради Хмільницького району Вінницької області (далі - Уланівська сільська рада) на повторних виборах 24 січня 2021 року у відповідність із вимогами Кодексу та вжити заходів щодо забезпечення прав суб’єктів виборчого процесу.

Свої вимоги суб’єкт звернення обґрунтовує, зокрема, тим, що постановою Уланівської сільської територіальної виборчої комісії від 6 січня 2021 року № 42 "Про затвердження Виборчого бюлетеня з виборів Уланівського сільського голови, і виборів депутатів Уланівської сільської ради по 1, 2, 3 ТВО" не затверджено тексту виборчого бюлетеня з виборів депутатів Уланівської сільської ради на повторних виборах 24 січня 2021 року, що, на його думку, "є грубою бездіяльністю та грубим порушенням ч.

2 ст. 240 Виборчого кодексу України".

Крім того, суб’єкт звернення стверджує, що Уланівською сільською територіальною виборчою комісією не утворено контрольної комісії, яка мала здійснювати контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, а також не застосовано переговорної процедури закупівлі щодо виготовлення виборчих бюлетенів.

Також обґрунтовуючи свої вимоги щодо визнання протиправною бездіяльності Уланівської сільської територіальної виборчої комісії, що полягає у незастосуванні нею переговорної процедури закупівлі послуг щодо виготовлення та друку виборчих бюлетенів, суб’єкт звернення зі скаргою зазначає, що, "як слідує із представленої постанови Уланівської сільської територіальної виборчої комісії № 42 від 06.01.2021 ніякої переговорної процедури останньою не застосовано, що є грубим порушенням вимог ч. 2 ст. 242 Виборчого кодексу України".

На підтвердження зазначеного суб’єктом звернення додано, зокрема, копії постанови Уланівської сільської територіальної виборчої комісії від 6 січня 2021 року № 42 "Про затвердження Виборчого бюлетеня з виборів Уланівського сільського голови, і виборів депутатів Уланівської сільської ради по 1, 2, 3 ТВО", заяви до Уланівської сільської територіальної виборчої комісії від 9 січня 2021 року, листа цієї виборчої комісії від 9 січня 2021 року № 13, а також текстів виборчих бюлетенів для голосування на повторних виборах Уланівського сільського голови та депутатів Уланівської сільської ради 24 січня 2021 року.

До Комісії вперше скарга Загребельного О.Д. із порушених питань надійшла 11 січня 2021 року.

Указану скаргу було оформлено без дотримання вимог, передбачених статтею 67 Кодексу та розділом 6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі - Порядок), у зв’язку з чим листом від 12 січня 2021 року № 21-36/1-82 за підписом члена Центральної виборчої комісії її згідно зі статтею 68 Кодексу та пунктами 6.10 - 6.12 Порядку повернуто без розгляду суб’єкту звернення зі скаргою із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали розгляду скарги.

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подання письмових пояснень по суті скарги.

До Комісії 13 січня 2021 року надійшли письмові пояснення Уланівської сільської територіальної виборчої комісії за підписом її голови, з яких вбачалося, що на засіданні цієї комісії 6 січня 2021 року розглядалося питання затвердження тексту виборчого бюлетеня, зокрема з виборів депутатів Уланівської сільської ради, та прийнято рішення щодо його затвердження.

Також у поясненнях зазначено, що Уланівською сільською територіальною виборчою комісією "було встановлено, що оприлюднена постанова Уланівської сільської територіальної виборчої комісії № 42 від 6 січня 2021 року "Про затвердження Виборчого бюлетеня з виборів Уланівського сільського голови, і виборів депутатів Уланівської сільської ради по 1, 2, 3 ТВО" не містить відомостей про затвердження виборчого бюлетеня з виборів депутатів Уланівської сільської ради в той час коли фактично комісія за це питання проголосувала на своєму засіданні. Таким чином комісія прийняла постанову, що вносить уточнення до постанови".

На підтвердження вказаного до пояснень зазначеної виборчої комісії додано, зокрема, копії протоколу засідання від 6 січня 2021 року № 8 та постанови від 12 січня 2021 року № 44.

Крім того, у поясненнях Уланівської сільської територіальної виборчої комісії щодо питань утворення контрольної комісії, яка здійснює контроль за виготовленням виборчих бюлетенів, повідомлено, що "до Уланівської сільської територіальної виборчої комісії суб’єктами виборчого процесу не було подано жодної кандидатури для включення останніх до складу такої комісії (жодного подання територіальна виборча комісія не отримувала)".

Разом з тим зі змісту пояснень Уланівської сільської територіальної виборчої комісії вбачається, що станом на 12 січня 2021 року договір про виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на повторних виборах 24 січня 2021 року не укладено, у зв’язку з тим, що "на засіданні комісії, що має відбутися 13 січня 2021 року о 16:30 комісія повинна затвердити кількість бюлетенів".

14 січня 2021 року до Комісії від Уланівської сільської територіальної виборчої комісії надійшов лист (вх. № 21-33/1-619) із проханням долучити до письмових пояснень від 13 січня 2021 року фотоматеріали, що підтверджують оприлюднення прийнятих територіальною виборчою комісією рішень.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (далі - Закон) скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу та Порядком.

Так, перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом (частина друга статті 72 Кодексу, пункт 10.3 Порядку).

За змістом частини першої статті 65 Кодексу, пункту 2.1 Порядку суб’єктом звернення зі скаргою може бути кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах. Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 65 Кодексу, підпункту 1 пункту 3.1 Порядку до Центральної виборчої комісії може бути подана скарга на бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Суб’єкт звернення зі скаргою просить Комісію визнати протиправною бездіяльність Уланівської сільської територіальної виборчої комісії, яка полягає у невиконанні нею вимог Кодексу щодо: оприлюднення тексту постанови цієї виборчої комісії від 6 січня 2021 року № 42; затвердження тексту виборчого бюлетеня з виборів депутатів Уланівської сільської ради на повторних виборах 24 січня 2021 року; утворення контрольної комісії з контролю за виготовленням виборчих бюлетенів.

У зв’язку з цим зазначаємо, що відповідно до частини четвертої статті 37 Кодексу постанова, прийнята виборчою комісією, не пізніше 11 години наступного дня після її прийняття вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, облаштованому у приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів.

Таким чином, постанову Уланівської сільської територіальної виборчої комісії від 6 січня 2021 року № 42 "Про затвердження Виборчого бюлетня з виборів Уланівського сільського голови, і виборів депутатів Уланівської сільської ради по 1, 2, 3 ТВО" потрібно було вивісити для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії не пізніше 11 години 7 січня 2021 року.

Частиною другою статті 240 Кодексу передбачено, що текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування. Ступінь захисту виборчого бюлетеня встановлюється відповідною територіальною виборчою комісією у такий самий строк.

Разом з тим абзацом другим частини третьої статті 242 Кодексу визначено, що контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів здійснює контрольна комісія, що утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання на початок виборчого процесу, не пізніш як у день затвердження тексту та встановлення ступеня захисту виборчого бюлетеня.

Водночас згідно з Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення повторних виборів депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) 24 січня 2021 року Уланівська сільська територіальна виборча комісія зобов’язана була не пізніше 6 січня 2021 року затвердити текст виборчого бюлетеня з виборів депутатів Уланівської сільської ради, встановити його ступінь захисту та утворити контрольну комісію з контролю за виготовленням виборчих бюлетенів з виборів Уланівського сільського голови та депутатів Уланівської сільської ради на повторних виборах 24 січня 2021 року.

Вирішуючи, чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом, Комісія зазначає, що згідно з частинами першою, п’ятою статті 66 Кодексу, пунктом 4.1, підпунктом 3 пункту 4.3 Порядку скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій вказаної статті Кодексу. Днем вчинення бездіяльності вважається останній день строку, в який мала бути, але не була вчинена дія, передбачена законом.

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини першої статті 68 Кодексу. Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією (частини шоста, сьома статті 66 Кодексу, підпункти 4, 6 пункту 4.3 Порядку).

Отже, граничним строком для вчинення Уланівською сільською територіальною виборчою комісією передбачених Кодексом відповідних дій було 6 і 7 січня 2021 року, а днями, з яких починається обчислення бездіяльності цієї територіальної виборчої комісії, - відповідно 7 і 8 січня 2021 року.

Враховуючи, що перша скарга Загребельного О.Д. на бездіяльність Уланівської сільської територіальної виборчої комісії надійшла до Центральної виборчої комісії 11 січня 2021 року (повторно скарга подана до Комісії 13 січня 2021 року), Комісія констатує, що вона подана з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом, які не підлягають подовженню або поновленню.

Згідно з частиною третьою статті 72 Кодексу та пунктом 10.6 Порядку виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана, зокрема, з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом.

За таких обставин скарга Загребельного О.Д. стосовно визнання протиправною бездіяльності Уланівської сільської територіальної виборчої комісії, що полягає у невиконанні нею вимог Кодексу щодо: оприлюднення тексту постанови цієї виборчої комісії від 6 січня 2021 року № 42; затвердження тексту виборчого бюлетеня з виборів депутатів Уланівської сільської ради на повторних виборах 24 січня 2021 року; утворення контрольної комісії з контролю за виготовленням виборчих бюлетенів з виборів Уланського сільського голови та депутатів Уланівської сільської ради на повторних виборах 24 січня 2021 року підлягає залишенню без розгляду по суті.

Щодо вимоги суб’єкта звернення зі скаргою стосовно незастосування Уланівською сільською територіальною виборчою комісією переговорної процедури закупівлі послуг з виготовлення та друку виборчих бюлетенів на повторних виборах 24 січня 2021 року Комісія зазначає.

Відповідно до статті 1 Закону Комісія є колегіальним державним органом, наділеним повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів та референдумів у порядку та в межах, установлених законами України. Комісія здійснює контроль за діяльністю та консультативно-методичне забезпечення виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, сільських, селищних, міських голів та комісій з місцевих референдумів.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону Центральна виборча комісія та її члени зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Центральна виборча комісія в межах повноважень, визначених частиною першою статті 2, статтями 16, 17 Закону, забезпечує дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого і референдумного процесів, реалізацію виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі, однакове застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України, здійснює контроль за додержанням вимог законодавства України про вибори і референдуми.

За таких обставин обсяг компетенції Центральної виборчої комісії обмежено питаннями забезпечення організації підготовки та проведення виборів і референдумів, здійснення контролю саме у цих сферах. Положеннями Кодексу та законів України Комісію визначено комісією вищого рівня щодо територіальних виборчих комісій тільки в частині проведення місцевих виборів, яка здійснює контроль за дотриманням зазначеними комісіями лише виборчого законодавства України.

Натомість за змістом частини четвертої статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі", який визначає правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об'єднаних територіальних громад, відносини, пов’язані зі сферою публічних закупівель, регулюються лише указаним Законом і не можуть регулюватися іншими законами.

Згідно з частиною четвертою статті 7 Закону України "Про публічні закупівлі", якою регламентовано державне регулювання, контроль у сфері закупівель та громадський контроль, контроль у сфері публічних закупівель, у межах своїх повноважень, визначених Конституцією та законами України, здійснюють Рахункова палата, Антимонопольний комітет України, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю.

Формування та реалізацію державної політики та здійснення контролю за її реалізацією у сфері державних та публічних закупівель, а також надання роз'яснень щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель здійснює Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (абзац третій пункту 1, підпункт 99 пункту 4 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459).

Отже, Комісія не є належним суб’єктом розгляду скарг стосовно правовідносин, які виникають у сфері правового регулювання питань, пов'язаних із процедурою здійснення публічних закупівель.

Надання правової оцінки здійсненню територіальними виборчими комісіями своїх повноважень відповідно до положень Закону України "Про публічні закупівлі" до компетенції Центральної виборчої комісії не належить.

Центральна виборча комісія зауважує, що Кодекс адміністративного судочинства України надає можливість оскаржити рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії в судовому порядку.

Згідно з частиною четвертою статті 15 Закону, якщо розгляд питань, порушених у скарзі, не належить до повноважень Комісії, за рішенням Комісії така скарга залишається без розгляду по суті.

З огляду на викладене Центральна виборча комісія констатує, що скарга Загребельного О.Д. у частині визнання протиправною бездіяльності Уланівської сільської територіальної виборчої комісії стосовно неукладення нею договору про виготовлення виборчих бюлетенів із застосуванням переговорної процедури закупівлі підлягає залишенню без розгляду по суті.

Водночас Комісія зазначає, що відповідно до частини другої статті 242 Кодексу підприємства-виготовлювачі виборчих бюлетенів визначаються територіальними виборчими комісіями. Договір між відповідною територіальною виборчою комісією та поліграфічним підприємством укладається із застосуванням переговорної процедури закупівлі виходячи із виробничих, технологічних та організаційних можливостей підприємства забезпечити своєчасний друк та ступені захисту виборчих бюлетенів.

За змістом частини першої статті 242 Кодексу сільська територіальна виборча комісія, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах - не пізніш як за п’ять днів до дня голосування.

Постановою Центральної виборчої комісії від 2 жовтня 2020 року № 330 затверджено Порядок виготовлення виборчих бюлетенів з місцевих виборів та їх передачі відповідним територіальним і дільничним виборчим комісіям.

Так, згідно з указаним Порядком виборчі бюлетені виготовляються підприємством-виготовлювачем для кожної звичайної виборчої дільниці, як правило, у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, включених до попереднього списку виборців на виборчій дільниці, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа під час їх виготовлення.

Кількість виборчих бюлетенів, що обумовлюється в договорі про виготовлення виборчих бюлетенів, визначається відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за одинадцять днів до дня голосування (пункт 1.7 указаного Порядку).

При цьому попередній список виборців передається органом ведення Державного реєстру виборців дільничним виборчим комісіям не пізніш як за одинадцять днів до дня голосування (частина перша статті 41 Кодексу).

Таким чином, однією з істотних умов договору про виготовлення виборчих бюлетенів є кількість виборчих бюлетенів, яку необхідно виготовити, що визначається з урахуванням кількості виборців, включених до попереднього списку виборців.

Разом з тим текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування (стаття 240 Кодексу).

Наведене свідчить, що положеннями Кодексу розведено в часі етапи затвердження територіальною виборчою комісією тексту виборчого бюлетеня, укладання договору з підприємством-виготовлювачем та забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів.

Щодо вимог зобов’язати Уланівську сільську територіальну виборчу комісію привести свою діяльність з організації підготовки та проведення виборів Уланівського сільського голови та депутатів Уланівської сільської ради на повторних виборах 24 січня 2021 року у відповідність із вимогами Кодексу та вжити заходів стосовно забезпечення прав суб’єктів виборчого процесу Комісія зазначає, що такі вимоги є похідними та безпосередньо пов’язаними із попередніми, а тому не можуть бути оцінені окремо від них. Указані вимоги також підлягають залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частини четвертої статті 37, частини першої, пункту 2 частини третьої статті 65, частин першої, другої, п’ятої - сьомої статті 66, частини першої статті 68, статей 72, 240, 242 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись статтями 1, 2, частиною другою статті 3, статтями 11 - 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата на посаду Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області Загребельного Олега Дмитровича, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 13 січня 2021 року за № 21-36/1-403, залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Загребельному О.Д. та Уланівській сільській територіальній виборчій комісії Хмільницького району Вінницької області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

О.ДІДЕНКО

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 3 "Про скаргу Чередниченка Ю.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 04 січня 2022 року за № 21-30-40". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 2 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на повторних місцевих виборах 16, 23, 30 січня та 13, 20 лютого 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 1 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 11 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 20 серпня 2020 року № 191". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 10 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 9 "Про розмір грошової застави на повторних та проміжних місцевих виборах у 2022 році". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 7 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731050 "Функціонування Державного реєстру виборців"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 6 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України"на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 5 "Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область)". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 4 "Про Центр підготовки учасників виборчих процесів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 14 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 13 "Про затвердження Кошторису видатків Центральної виборчої комісії на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 20 січня 2022 року № 12 "Про затвердження обсягу коштів Державного бюджету України за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України", необхідних на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область), призначених на 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 14 січня 2022 року № 8 "Про затвердження середніх норм видатків міських, районних у місті, селищних, сільських територіальних і дільничних виборчих комісій на підготовку та проведення місцевих виборів на 2022 рік". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 16 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 26 січня 2022 року № 15 "Про акредитацію офіційних спостерігачів від Міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр"на проміжних виборах народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206, місцевих виборах 06, 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 31 "Про проведення оцінки корупційних ризиків у діяльності Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 30 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 29 "Про розмір грошової застави на позачергових виборах сільських, селищних, міських голів 27 березня 2022 року". Центрвиборчком України. 2022 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 9 лютого 2022 року № 28 "Про заходи щодо забезпечення безпеки функціонування інформаційно-аналітичної системи "Вибори народних депутатів України"Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори"під час проведення проміжних виборів народного депутата України 27 березня 2022 року в одномандатному виборчому окрузі № 206". Центрвиборчком України. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -