Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 11 вересня 2020 року № 255 "Про скасування рішення Конотопської міської територіальної виборчої комісії Конотопського району Сумської області". Центрвиборчком України. 2020

Документ актуальний на 02.10.2020
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 11 вересня 2020 року № 255

Про скасування рішення Конотопської міської територіальної виборчої комісії Конотопського району Сумської області

До Центральної виборчої комісії 10 вересня 2020 року надійшла постанова Конотопської міської територіальної виборчої комісії Конотопського району Сумської області (далі - Конотопська міська територіальна виборча комісія) від 6 вересня 2020 року № 10 "Про утворення меж територіальних виборчих округів на виборах депутатів Конотопської міської ради 25 жовтня 2020 року", а також протокол засідання Конотопської міської територіальної виборчої комісії № 4 від 6 вересня 2020 року.

Вивчивши вказані документи, Центральна виборча комісія зазначає.

Верховна Рада України Постановою від 15 липня 2020 року № 795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю, 25 жовтня 2020 року.

Центральна виборча комісія постановою від 8 серпня 2020 року № 160 "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року" призначила на неділю, 25 жовтня 2020 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Частиною першою статті 32 Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що в Україні утворюються і діють передбачені Кодексом виборчі комісії як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.

Центральна виборча комісія постановою від 10 серпня 2020 року № 172 утворила та сформувала склад обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у місті Києві територіальних виборчих комісій, у тому числі Конотопську міську територіальну виборчу комісію у складі 18 осіб.

Систему територіальної організації виборів депутатів обласних, районних, районних у місті, а також міських, сільських, селищних рад (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) становлять: єдиний багатомандатний виборчий округ; територіальні виборчі округи; виборчі дільниці (частина перша статті 201 Кодексу).

Територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою, про що комісією приймається відповідне рішення.

(частини третя, сьома статті 201 Кодексу).

Відповідно до частин першої, четвертої статті 36 Кодексу та пунктів 2.1, 2.3, 2.5 Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 173 (далі - Порядок), основною формою роботи виборчої комісії є засідання. Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини складу комісії. На засіданні виборчої комісії ведеться протокол засідання.

За змістом частини дванадцятої статті 36 Кодексу та пунктів 9.1, 9.2 Порядку рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків, передбачених Кодексом.

Також до Комісії 10 вересня 2020 року надано пояснення, підписані головою та секретарем Конотопської міської територіальної виборчої комісії, у яких вони вказують, що у зв’язку з достроковим припиненням повноважень чотирьох членів комісії на підставі пункту 7 частини четвертої статті 208 Кодексу у зв’язку з їх неприбуттям на перші два засідання виборчої комісії, під час прийняття рішень на засіданні комісії 6 вересня 2020 року "до складу комісії враховували 14 осіб, як таких, що прийняли та підписали присягу, та приступили до виконання обов’язків членів ТВК".

З огляду на таке Комісія звертає увагу, що відповідно до пункту 7 частини четвертої статті 208 Кодексу повноваження члена відповідної територіальної виборчої комісії припиняються достроково, зокрема у зв’язку з відмовою від складення присяги члена комісії.

У разі виникнення обставин, передбачених пунктом 7 частини четвертої цієї статті, повноваження члена виборчої комісії припиняються з моменту відмови особи поставити свій підпис під текстом присяги на засіданні виборчої комісії або у разі неприбуття такої особи на перші два засідання виборчої комісії після її включення до складу цієї комісії, про які така особа була повідомлена.

Про дострокове припинення повноважень у зв’язку з відмовою від складення присяги члена комісії невідкладно повідомляється Центральна виборча комісія або відповідна територіальна виборча комісія для прийняття рішення про зміни в складі відповідної виборчої комісії.

Отже, склад виборчої комісії може бути змінений тільки шляхом прийняття рішення Центральною виборчою комісією або територіальною виборчою комісією, яка утворила склад відповідної територіальної комісії, про зміни в складі цієї виборчої комісії.

Враховуючи, що склад Конотопської міської територіальної виборчої комісії становить 18 осіб, необхідна для прийняття рішення кількість голосів членів комісії - 10 і більше.

Як вбачається із протоколу засідання Конотопської міської територіальної виборчої комісії № 4 участь у засіданні цієї виборчої комісії, що відбулося 6 вересня 2020 року, брали 14 її членів.

При цьому згідно з указаним протоколом постанову Конотопської міської територіальної виборчої комісії від 6 вересня 2020 року № 10 "Про утворення меж територіальних виборчих округів на виборах депутатів Конотопської міської ради 25 жовтня 2020 року" було підтримано дев’ятьма членами цієї виборчої комісії, що є недостатнім для прийняття рішення.

Зважаючи на вказане, зазначену постанову Конотопської міської територіальної виборчої комісії від 6 вересня 2020 року прийнято з порушенням передбачених частиною дванадцятою статті 36 Кодексу та Порядком вимог і таким чином, у не встановлений Кодексом та Порядком спосіб ухвалено рішення про утворення територіальних виборчих округів. Як наслідок, це рішення є таким, що порушує вимоги законодавства.

З огляду на викладене Центральна виборча комісія зазначає, що згідно з частинами першою, четвертою, восьмою статті 33, частиною першою статті 206 Кодексу постійно діючими колегіальними органами, що в межах своїх повноважень та в порядку, передбачених законами України, забезпечують організацію та проведення місцевих виборів, є територіальні виборчі комісії.

За змістом частини першої статті 206 Кодексу територіальна виборча комісія на період здійснення своїх повноважень забезпечує організацію і проведення місцевих виборів у межах повноважень та в порядку, передбачених Кодексом та законами України.

Частиною третьою статті 32 Кодексу визначено, що виборчі комісії зобов’язані діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, встановлені Конституцією України, Кодексом та законами України.

Частиною другою статті 33, частиною першою статті 202 Кодексу передбачено, що Центральна виборча комісія є виборчою комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 205 Кодексу Центральна виборча комісія може з власної ініціативи в разі прийняття територіальною виборчою комісією незаконного рішення або її бездіяльності скасувати таке рішення та/або прийняти відповідне рішення.

Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийнято з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом (частина п’ятнадцята статті 36 Кодексу).

З огляду на зазначене Центральна виборча комісія вважає за необхідне скасувати постанову Конотопської міської територіальної виборчої комісії від 6 вересня 2020 року № 10 "Про утворення меж територіальних виборчих округів на виборах депутатів Конотопської міської ради 25 жовтня 2020 року" та зобов’язати її розглянути питання про утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів Конотопської міської ради Конотопського району Сумської області відповідно до вимог Кодексу та Порядку.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 32, частин першої, другої, четвертої статті 33, частини п’ятнадцятої статті 36, частини третьої статті 201, статей 202, 205, 206, 208 Виборчого кодексу України, керуючись статтею 1, частиною першою статті 2, частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скасувати постанову Конотопської міської територіальної виборчої комісії Конотопського району Сумської області від 6 вересня 2020 року № 10 "Про утворення меж територіальних виборчих округів на виборах депутатів Конотопської міської ради 25 жовтня 2020 року".

2. Зобов’язати Конотопську міську територіальну виборчу комісію Конотопського району Сумської області не пізніше 15 години 12 вересня 2020 року утворити територіальні виборчі округи з виборів депутатів Конотопської міської ради Конотопського району Сумської області та Конотопського міського голови 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України, про прийняте рішення невідкладно поінформувати Центральну виборчу комісію та надіслати копію прийнятого рішення.

3. Звернути увагу Конотопської міської територіальної виборчої комісії Конотопського району Сумської області на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

4. Копію цієї постанови надіслати Конотопській міській територіальній виборчій комісії Конотопського району Сумської області.

5. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

О.ДІДЕНКО

Про скасування рішення Конотопської міської територіальної виборчої комісії Конотопського району Сумської області

Постанова; Центрвиборчком від 11.09.2020 № 255

Прийняття від 11.09.2020

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v0255359-20

Законодавство України

станом на 02.11.2023

поточна редакція

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 15 "Про новий склад Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 17 "Про затвердження акта приймання-передачі нежитлових приміщень у будівлі на площі Лесі Українки, 1, у місті Києві". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 16 "Про забезпечення доступу Державного бюро розслідувань до бази даних Державного реєстру виборців". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 3 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 2 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 1 "Про скаргу Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2022 року за № 21-34-3806". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 4 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 50 (Донецька область) та № 159 (Сумська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 5 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 9 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 8 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 7 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 186 (Херсонська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 10 "Про питання визнання обраним народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 11 "Про заяву кандидата в народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Тригуба В.В., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 12 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 14 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 13 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 40 (Дніпропетровська область) та № 47 (Донецька область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 15 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 16 "Про організацію роботи з нагляду за реалізацією проєкту міжнародної технічної допомоги "Стійкі інституції, суспільство та вибори"(RISE) та визначення його координатора". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 18 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -