Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 11 вересня 2020 року № 256 "Про скаргу Радзівіла К.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 вересня 2020 року за № 21-30-10523". Центрвиборчком України. 2020

Документ актуальний на 02.10.2020
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 11 вересня 2020 року № 256

Про скаргу Радзівіла К.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 вересня 2020 року за № 21-30-10523

До Центральної виборчої комісії 10 вересня 2020 року повторно надійшла скарга Радзівіла Костянтина Сергійовича, суб’єктом оскарження в якій визначено Київську міську територіальну виборчу комісію.

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати протиправною бездіяльність Київської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття в строки, визначені законодавством України, рішення стосовно утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року, скасувати постанову Київської міської територіальної виборчої комісії від 7 вересня 2020 року № 7 "Про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року" та у зв’язку з цим прийняти нове рішення про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року.

Свої вимоги суб’єкт звернення обґрунтовує тим, що Київська міська територіальна виборча комісія постанову про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року прийняла з порушенням строків, визначених частиною третьою статті 201 Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) та пунктом 38 Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 року № 163.

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі - Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 11 вересня 2020 року надійшли пояснення Київської міської територіальної виборчої комісії, у яких вона інформує, що о 12 год 6 вересня 2020 року відбулося засідання цієї виборчої комісії, до порядку денного якого включено три питання, зокрема і про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року.

Після оголошеної перерви засідання виборчої комісії було відновлено о 16 год 30 хв. Водночас у зв’язку з тим, що за жоден із запропонованих проєктів рішень виборчої комісії члени комісії не проголосували, засідання виборчої комісії було призначено на 20 год 6 вересня 2020 року. Близько 21 год того самого дня у приміщення зазначеної виборчої комісії прибули голова політичної партії "КОМАНДА ЛЕВЧЕНКА "НАРОДОВЛАДДЯ" Левченко Ю.В., депутати Київської міської ради Кутняк С.В. та Антоненко Л.В. На засіданні виборчої комісії, яке розпочалося о 23 год 30 хв 6 вересня 2020 року, вказані особи "виказували образливі висловлювання, погрози на адресу членів виборчої комісії, безпідставно втручалися у роботу виборчої комісії, чинили перешкоди проведенню засідання", з огляду на що рішення з питань порядку денного засідання виборчої комісії 6 вересня 2020 року не було прийнято. Відновлене в 00 год 7 хв 7 вересня 2020 року засідання Київської міської територіальної виборчої комісії знову заблокували зазначені особи, у зв’язку з чим було викликано поліцію та оголошено перерву в засіданні до 12 год 7 вересня 2020 року.

Разом з тим до Комісії 7 вересня 2020 року надходило повідомлення голови Київської міської територіальної виборчої комісії Конопольського О.М., у якому йшлося про аналогічні обставини, що призвели до прийняття Київською міською виборчою комісією рішення про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року 7 вересня 2020 року.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу.

Відповідно до частини сьомої статті 63 Кодексу постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 затверджено Порядок.

Частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Так, досліджуючи питання, чи належить розгляд поданої скарги до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія зазначає, що згідно з пунктом 2 частини третьої статті 65 Кодексу та підпунктом 1 пункту 3.1 Порядку до Центральної виборчої комісії може бути оскаржено лише бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

За змістом пункту 1-1 частини другої статті 64, підпункту 5 пункту 3.4 Порядку рішення чи дії територіальної виборчої комісії, крім установлених Кодексом випадків, оскаржуються виключно до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, шляхом подання позовної заяви.

Отже, Центральна виборча комісія констатує, що є неналежним суб’єктом розгляду скарги Радзівіла К.С. у частині вимоги стосовно скасування постанови Київської міської територіальної виборчої комісії від 7 вересня 2020 року № 7 "Про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року".

Згідно з частиною третьою статті 72 Кодексу та пунктом 10.6 Порядку виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом.

З огляду на викладене скарга Радзівіла К.С. у частині вказаної вимоги підлягає залишенню без розгляду по суті. У свою чергу зазначена у скарзі Радзівіла К.С. вимога про прийняття нового рішення про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року є похідною від указаної, ґрунтується на доводах, які, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, свідчать про протиправність оскаржуваного рішення міської виборчої комісії, що також обумовлює залишення цієї вимоги без розгляду по суті.

Окремо Комісія зауважує, що на розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва перебувають справи № 640/21368/20 та № 640/21488/20, у яких заявлено вимогу про визнання протиправною та скасування постанови Київської міської територіальної виборчої комісії від 7 вересня 2020 року № 7 "Про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року", за наслідками розгляду яких буде ухвалено судові рішення, які після набрання законної сили будуть обов’язковими до виконання згідно зі статтею 129-1 Конституції України та частиною другою статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України.

Стосовно вимоги про визнання протиправною бездіяльності Київської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття в строки, визначені законодавством України, рішення стосовно утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року Центральна виборча комісія зазначає, що скаргу в цій частині подано до належного суб’єкта її розгляду та у визначені Кодексом строки.

Розглянувши скаргу Радзівіла К.С. у відповідній частині, Центральна виборча комісія встановила.

Верховна Рада України Постановою від 15 липня 2020 року № 795-IX призначила чергові вибори депутатів Київської міської ради та відповідного міського голови на неділю, 25 жовтня 2020 року.

Згідно з Конституцією України визначає гарантії права громадян на участь у виборах та регулює підготовку та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів Кодекс.

Територіальну організацію виборів депутатів обласних, районних, районних у місті, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) урегульовано статтею 201 Кодексу.

З метою забезпечення реалізації на рівних засадах виборчих прав громадян України, дотримання принципів і засад виборчого процесу, однакового застосування положень Кодексу щодо територіальної організації місцевих виборів постановою Центральної виборчої комісії від 28 серпня 2020 року № 204 затверджено Роз’яснення щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів (далі - Роз’яснення).

Частиною першою статті 201 Кодексу та пунктом 1.4 Роз’яснення передбачено, що систему територіальної організації виборів депутатів обласних, районних, районних у місті, а також міських, сільських, селищних рад (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) складають єдиний багатомандатний виборчий округ; територіальні виборчі округи; виборчі дільниці.

За змістом пункту 1 частини першої статті 196, частини третьої статті 201 Кодексу та пунктів 1.6, 1.7 Роз’яснення територіальні виборчі округи для організації та проведення виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад утворюються відповідною територіальною виборчою комісією, яка встановлює результати виборів депутатів обласної, районної, міської, районної в місті, сільської, селищної ради.

Виборчі округи утворюються відповідною територіальною виборчою комісією за її рішенням, прийнятим згідно з положеннями Кодексу з урахуванням Роз’яснення.

Рішення про утворення виборчих округів приймається територіальною виборчою комісією після початку виборчого процесу відповідних виборів, однак не пізніш як на другий день виборчого процесу.

Таким чином, територіальні виборчі округи для організації та проведення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року відповідні територіальні виборчі комісії повинні були утворити не раніше 5 та не пізніше 6 вересня 2020 року.

Так, із наявних у Комісії документів вбачається, що Київська міська виборча комісія включала питання про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року до порядку денного засідання цієї комісії, яке проводилося 6 вересня 2020 року о 12 год, 16 год 30 хв та 23 год 30 хв, що вказує на вжиття Київською міською виборчою комісією того самого дня заходів, спрямованих на вирішення питання утворення територіальних виборчих округів для організації та проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року.

Однак з огляду на низку обставин, що вплинули на можливість належної організації роботи Київської міської виборчої комісії, рішення про утворення територіальних виборчих округів для організації та проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року ця територіальна виборча комісія прийняла 7 вересня 2020 року.

При цьому Центральна виборча комісія звертає увагу, що згідно з висновками, викладеними Верховним Судом в рішенні від 11 серпня 2019 року в справі 9901/436/19, з яким погодилась Велика Палата Верховного Суду, залишаючи своєю постановою від 15 серпня 2019 року відповідне рішення суду першої інстанції без змін, протиправна бездіяльність суб’єкта владних повноважень - це утримання суб’єкта владних повноважень від вчинення рішень, дій, які цей суб’єкт зобов’язаний був вчинити на підставі закону та/або іншого нормативно-правового регулювання. Для визнання бездіяльності протиправною недостатньо одного лише факту неналежного та/або несвоєчасного виконання обов’язкових дій. Важливими є також конкретні причини, умови та обставини, через які дії, що підлягали обов’язковому виконанню відповідно до закону, фактично не були виконані чи були виконані з порушенням строків. Значення мають юридичний зміст, значимість, тривалість та межі бездіяльності, фактичні підстави її припинення, а також шкідливість бездіяльності для прав та інтересів заінтересованої особи.

Крім того, Комісія зазначає, що відповідно до пункту 1.3 Порядку під скаргою слід розуміти звернення, в якому міститься інформація щодо порушення законодавства України про вибори та вимога забезпечити реалізацію і захист виборчих прав, законних інтересів суб’єктів виборчого процесу, поновити порушені виборчі права.

Частиною другою статті 65 Кодексу та пунктом 2.2 Порядку передбачено, що виборець може оскаржити до відповідної виборчої комісії рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів оскарження, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність порушують особисто його виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі.

Так, у скарзі Радзівіл К.С. посилається на наявність у громадян закріпленого статтею 38 Основного Закону України права брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Як указує скаржник, у зв’язку з тим, що Київська міська територіальна виборча комісія рішення про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року прийняла з порушенням строків, виникла загроза зупинення виборчого процесу та порушення конституційного права громадян вільно обирати та бути обраними до органів місцевого самоврядування, а отже, такі дії вказаної виборчої комісії можуть призвести до скасування цього рішення у судовому порядку, що у свою чергу позбавить членів територіальної громади міста Києва права обирати і бути обраним до Київської міської ради.

Однак суб’єкт звернення зі скаргою не зазначає, у чому саме полягає порушення його особистих виборчих прав або охоронюваних законом інтересів щодо участі у виборчому процесі вирішенням Київською міською територіальною виборчою комісією питання про утворення округів 7 вересня 2020 року, а викладені в його скарзі доводи по суті ґрунтуються на припущеннях.

За змістом пункту 3 частини тринадцятої статті 72 Кодексу та підпункту 3 пункту 10.16 Порядку виборча комісія відмовляє в задоволенні скарги, якщо встановить, що виборцем не доведено порушення особисто його виборчих прав або охоронюваних законом інтересів щодо участі у виборчому процесі рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження.

Крім того, Комісія констатує, що на виконання статті 201 Кодексу Київською міською територіальною виборчою комісією прийнято постанову від 7 вересня 2020 року № 7 "Про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року". Відповідне рішення спрямовано на забезпечення організації підготовки та проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради, реалізації гарантованих Основним Законом України виборчих прав громадян обирати та бути обраним до вказаного органу місцевого самоврядування. Таким чином, на час прийняття Комісією цього рішення бездіяльність Київської міської територіальної виборчої комісії щодо вирішення питання про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року відсутня.

У свою чергу відповідно до пункту 4 частини тринадцятої статті 72 Кодексу та підпункту 4 пункту 10.16 Порядку встановлення виборчою комісією, що на момент розгляду скарги виборчою комісією - суб’єктом оскарження вчинено необхідні дії, скасовано рішення, що є предметом оскарження, або іншим способом поновлено права суб’єкта звернення зі скаргою відповідно до вимог Кодексу (відсутність предмета оскарження), є підставою для відмови в задоволенні скарги.

З огляду на зазначене Центральна виборча комісія дійшла висновку, що викладені обставини у своїй сукупності обумовлюють відмову в задоволенні скарги Радзівіла К.С. у частині вимоги про визнання протиправною бездіяльності Київської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття в строки, визначені законодавством України, рішення стосовно утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року.

Разом з тим Комісія вважає за необхідне звернути увагу Київської міської територіальної виборчої комісії на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 65, статті 69, частин третьої, тринадцятої статті 72, статей 201, 206 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись статтею 1, частиною першою статті 2, частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Радзівіла Костянтина Сергійовича в частині вимог щодо скасування постанови Київської міської територіальної виборчої комісії від 7 вересня 2020 року № 7 "Про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року", прийняття нового рішення про утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року залишити без розгляду по суті.

2. Відмовити в задоволенні скарги Радзівіла К.С. у частині вимоги про визнання протиправною бездіяльності Київської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття в строки, визначені законодавством України, рішення стосовно утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року.

3. Звернути увагу Київської міської територіальної виборчої комісії на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

4. Копію цієї постанови надіслати Радзівілу К.С. і Київській міській територіальній виборчій комісії.

5. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

О.ДІДЕНКО

Про скаргу Радзівіла К.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 вересня 2020 року за № 21-30-10523

Постанова; Центрвиборчком від 11.09.2020 № 256

Прийняття від 11.09.2020

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v0256359-20

Законодавство України

станом на 31.03.2023

поточна редакція

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 3 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 2 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 1 "Про скаргу Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2022 року за № 21-34-3806". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 4 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 50 (Донецька область) та № 159 (Сумська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 5 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 9 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 8 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 7 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 186 (Херсонська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 10 "Про питання визнання обраним народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 11 "Про заяву кандидата в народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Тригуба В.В., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 12 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 14 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 13 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 40 (Дніпропетровська область) та № 47 (Донецька область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 15 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 16 "Про організацію роботи з нагляду за реалізацією проєкту міжнародної технічної допомоги "Стійкі інституції, суспільство та вибори"(RISE) та визначення його координатора". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 18 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 17 "Про визнання Никорак І.П. обраною народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 29 березня 2023 року № 19 "Про реєстрацію народного депутата України Никорак І.П., обраної на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 4 січня 2022 року № 3 "Про скаргу Чередниченка Ю.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 04 січня 2022 року за № 21-30-40". Центрвиборчком України. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -