Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

ПОСТАНОВА від 18 вересня 2020 року № 275 "Про клопотання Всеукраїнської громадської організації "Народний антикорупційний нагляд", Громадської організації "АДВОКАТ"ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА", громадської організації "Батьківщина Молода", Громадської організації "ВСЕУКРАЇНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНО-ЮРИДИЧНА АСОЦІАЦІЯ ВПЛИВУ", Громадської організації "Єдина громада Київщини", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЗНАЮ ЯК! 20-25.", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ІНСТИТУТ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ДІЇ, ОСВІТИ ТА РОЗВИТКУ", Громадської організації "Конституційно-правовий конгрес", Громадської організації "Люди Країни", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ "НІВРОКУ", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "Центр суспільних досліджень "ПОЛІС", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕРНІГІВСЬКА ПРАВОЗАХИСНА СПІЛКА", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕСНІ ВИБОРИ"щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року". Центрвиборчком України. 2020

Документ актуальний на 08.10.2020
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 18 вересня 2020 року № 275

Про клопотання Всеукраїнської громадської організації "Народний антикорупційний нагляд", Громадської організації "АДВОКАТ" ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА", громадської організації "Батьківщина Молода", Громадської організації "ВСЕУКРАЇНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНО-ЮРИДИЧНА АСОЦІАЦІЯ ВПЛИВУ", Громадської організації "Єдина громада Київщини", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЗНАЮ ЯК! 20-25.", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ІНСТИТУТ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ДІЇ, ОСВІТИ ТА РОЗВИТКУ", Громадської організації "Конституційно-правовий конгрес", Громадської організації "Люди Країни", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ "НІВРОКУ", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "Центр суспільних досліджень "ПОЛІС", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕРНІГІВСЬКА ПРАВОЗАХИСНА СПІЛКА", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕСНІ ВИБОРИ" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року

До Центральної виборчої комісії надійшли клопотання Всеукраїнської громадської організації "Народний антикорупційний нагляд", Громадської організації "АДВОКАТ" ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА", громадської організації "Батьківщина Молода", Громадської організації "ВСЕУКРАЇНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНО-ЮРИДИЧНА АСОЦІАЦІЯ ВПЛИВУ", Громадської організації "Єдина громада Київщини", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЗНАЮ ЯК! 20-25.", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ІНСТИТУТ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ДІЇ, ОСВІТИ ТА РОЗВИТКУ", Громадської організації "Конституційно-правовий конгрес", Громадської організації "Люди Країни", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ "НІВРОКУ", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "Центр суспільних досліджень "ПОЛІС", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕРНІГІВСЬКА ПРАВОЗАХИСНА СПІЛКА", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕСНІ ВИБОРИ" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Розглянувши зазначені клопотання та додані до них документи, Центральна виборча комісія встановила.

Частиною першою статті 58 Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від громадських організацій, яким у порядку, встановленому Кодексом, надано дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах.

Згідно з частиною першою статті 60 Кодексу громадська організація, до статутної діяльності якої належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстрована в установленому законом порядку, може звернутися до Центральної виборчої комісії не пізніш як за сорок днів до дня голосування на місцевих виборах з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів під час відповідних виборів, яке підписується керівником громадської організації та засвідчується печаткою організації.

До вказаного клопотання додається копія статуту громадської організації, засвідчена в порядку, встановленому Законом України "Про нотаріат", після початку виборчого процесу.

Указані громадські організації звернулися до Центральної виборчої комісії з клопотанням щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів у терміни, передбачені Кодексом. Ці клопотання підписано керівниками відповідних громадських організацій.

Зазначені громадські організації зареєстровано в установленому законом порядку, що підтверджується відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

За змістом копій статутів цих громадських організацій до їх статутної діяльності належать питання виборчого процесу та спостереження за ним.

При цьому у відповідних клопотаннях зазначено код доступу до результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації, передбачений Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", замість додавання до них копій статутів, засвідчених у порядку, встановленому Законом України "Про нотаріат".

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань":

дозволено проводити державну реєстрацію юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, на підставі документів, поданих, зокрема, в електронній формі (частина друга статті 4, частина перша статті 14);

результатом отримання відповідної адміністративної послуги є формування та оприлюднення на порталі електронних сервісів виписки, результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації та установчих документів (пункт 9 частини другої статті 25);

результати надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації підлягають обов’язковому безоплатному оприлюдненню на порталі електронних сервісів, доступ до яких надається за відповідним кодом доступу (пункт 9 частини першої статті 1, стаття 12).

На виконання цього Закону Міністерство юстиції України наказом від 23 березня 2016 року № 784/5 затвердило Порядок функціонування порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи. Відповідно до вказаного наказу впровадження порталу електронних сервісів здійснюється не пізніше 1 травня 2016 року. Згідно з положеннями зазначеного Порядку портал електронних сервісів забезпечує доступ до результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, у тому числі виписки та установчих документів юридичної особи, шляхом їх пошуку за кодом доступу.

Таким чином, наслідком державної реєстрації громадської організації є повідомлення про надання адміністративної послуги в електронній формі через портал електронних сервісів. При цьому державна реєстрація не передбачає наслідком видачу громадським організаціям установчих документів у паперовій формі. Це унеможливлює засвідчення копії статуту (у разі наявності у громадської організації його електронної копії) відповідно до Закону України "Про нотаріат" та Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, оскільки неможливо пред’явити його оригінал у паперовій формі.

Неузгодженість законодавчих підходів, закладених у Кодексі та Законах України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", "Про нотаріат", порушує рівність прав та можливостей громадських організацій як учасників виборчого процесу, зокрема зареєстрованих до 1 травня 2016 року (які мають установчі документи в паперовій формі) та після цієї дати.

Крім того, на юридичну колізію, спричинену положеннями статті 60 Кодексу (щодо необхідності надання копії статуту громадської організації, засвідченої в порядку, встановленому Законом України "Про нотаріат"), вказують і громадські організації, які звертаються до Комісії для отримання дозволу мати офіційних спостерігачів під час проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Разом з тим згідно з Конституцією держави Україна є правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права, що вимагає від держави його втілення у правотворчу діяльність, у тому числі в закони; права і свободи людини і громадянина визначають зміст і спрямованість діяльності держави (статті 1, 3, 8).

Складовими принципу верховенства права є, зокрема, правова передбачуваність та правова визначеність, необхідні для того, щоб учасники відповідних правовідносин мали можливість завбачати наслідки своїх дій і бути впевненими у своїх законних очікуваннях, що набуте ними на підставі чинного законодавства право, його зміст та обсяг буде ними реалізовано (підпункт 2.1 пункту 2 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 31 березня 2015 року № 1-рп/2015).

У свою чергу принцип правової визначеності передбачає, що обмеження основних прав людини та громадянина і втілення цих обмежень на практиці допустиме лише за умови забезпечення передбачуваності застосування правових норм, установлюваних такими обмеженнями; обмеження будь-якого права повинне базуватися на критеріях, які дадуть змогу особі відокремлювати правомірну поведінку від протиправної, передбачати юридичні наслідки своєї поведінки (абзац третій підпункту 3.1 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 29 червня 2010 року № 17-рп/2010).

Як зазначено в пункті 46 доповіді "Верховенство права", схваленої Європейською комісією за демократію через право (Венеційською комісією) на 86-му пленарному засіданні (Венеція, 25 - 26 березня 2011 року), держава зобов’язана дотримуватись законів, які запровадила, і застосовувати їх у передбачуваний спосіб та з логічною послідовністю.

Враховуючи викладене, а також те, що Кодекс наділяє виборців правом здійснювати спостереження за проведенням відповідних виборів (стаття 9), з метою недопущення порушень виборчих прав громадян України та забезпечення їх участі у виборах на рівних засадах, беручи до уваги доводи громадських організацій, відповідно до статей 1, 3, 8 Конституції України, частини першої статті 58, частин першої - третьої статті 60, пункту 10 частини першої статті 205 Виборчого кодексу України, керуючись статтями 11 - 13, пунктом 9 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Надати дозвіл мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року на території України:

Всеукраїнській громадській організації "Народний антикорупційний нагляд";

Громадській організації "АДВОКАТ" ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА";

громадській організації "Батьківщина Молода";

Громадській організації "ВСЕУКРАЇНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНО-ЮРИДИЧНА АСОЦІАЦІЯ ВПЛИВУ";

Громадській організації "Єдина громада Київщини";

ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЗНАЮ ЯК! 20-25.";

ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "ІНСТИТУТ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ДІЇ, ОСВІТИ ТА РОЗВИТКУ";

Громадській організації "Конституційно-правовий конгрес";

ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ "НІВРОКУ";

ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "Центр суспільних досліджень "ПОЛІС";

ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕСНІ ВИБОРИ".

2. Надати дозвіл мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року:

Громадській організації "Люди Країни" на території Львівської області;

ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕРНІГІВСЬКА ПРАВОЗАХИСНА СПІЛКА" на території міста Чернігова.

3. Копію цієї постанови видати представникам відповідних громадських організацій за їх зверненнями.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

О.ДІДЕНКО

Про клопотання Всеукраїнської громадської організації "Народний антикорупційний нагляд", Громадської організації "АДВОКАТ" ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА", громадської організації "Батьківщина Молода", Громадської організації "ВСЕУКРАЇНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНО-ЮРИДИЧНА АСОЦІАЦІЯ ВПЛИВУ", Громадської організації "Єдина громада Київщини", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЗНАЮ ЯК! 20-25.", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ІНСТИТУТ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ДІЇ, ОСВІТИ ТА РОЗВИТКУ", Громадської організації "Конституційно-правовий конгрес", Громадської організації "Люди Країни", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ТВОРЧЕ ОБ'ЄДНАННЯ "НІВРОКУ", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "Центр суспільних досліджень "ПОЛІС", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕРНІГІВСЬКА ПРАВОЗАХИСНА СПІЛКА", ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ЧЕСНІ ВИБОРИ"

Постанова; Центрвиборчком від 18.09.2020 № 275

Прийняття від 18.09.2020

Постійна адреса:

https://xn--80aagahqwyibe8an.com/go/v0275359-20

Законодавство України

станом на 09.01.2024

поточна редакція

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 15 "Про новий склад Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 17 "Про затвердження акта приймання-передачі нежитлових приміщень у будівлі на площі Лесі Українки, 1, у місті Києві". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 07 березня 2024 року № 16 "Про забезпечення доступу Державного бюро розслідувань до бази даних Державного реєстру виборців". Центрвиборчком України. 2024 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 3 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Центральної виборчої комісії". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 2 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 12 січня 2023 року № 1 "Про скаргу Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2022 року за № 21-34-3806". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 4 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 50 (Донецька область) та № 159 (Сумська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 19 січня 2023 року № 5 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 9 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 8 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 1 лютого 2023 року № 7 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 186 (Херсонська область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 10 "Про питання визнання обраним народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 11 "Про заяву кандидата в народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Тригуба В.В., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 10 лютого 2023 року № 12 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 14 "Про питання визнання обраними народними депутатами України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступних за черговістю кандидатів у народні депутати України у виборчому списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 2 березня 2023 року № 13 "Про розгляд питання призначення проміжних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 40 (Дніпропетровська область) та № 47 (Донецька область)". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 15 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 9 березня 2023 року № 16 "Про організацію роботи з нагляду за реалізацією проєкту міжнародної технічної допомоги "Стійкі інституції, суспільство та вибори"(RISE) та визначення його координатора". Центрвиборчком України. 2023 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 27 березня 2023 року № 18 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2023 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -