Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

"Стаття 31-1. Застосування електронних документів та електронного документообігу в митній справі

Інформація актуальна на 12.02.2020
завантажити документ, актуальний на поточний час

1. Заяви, звернення, запити, скарги, інші документи, подання яких митним органам передбачено цим Кодексом, можуть подаватися митним органам в електронному вигляді.

2.

Рішення та інші документи, передбачені цим Кодексом, які створюються митними органами під час реалізації повноважень, можуть видаватися у вигляді електронних документів відповідно до Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг". У випадках, встановлених законодавством з питань митної справи, електронні документи перетворюються у візуальну форму, придатну для сприйняття її змісту людиною, у форматі, що унеможливлює у подальшому внесення змін до них, з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

3. Формати, структура документів, зазначених у частинах першій і другій цієї статті, протоколи обміну даними та інші технічні специфікації визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, з оприлюдненням відповідної інформації на своєму офіційному веб-сайті".

6. Статтю 56 доповнити частиною другою такого змісту:

"2. Не вважається розголошенням інформації з обмеженим доступом, конфіденційної інформації та комерційної таємниці та не потребує спеціального дозволу особи чи органу, які подають таку інформацію, оприлюднення митним органом знеособленої інформації щодо конкретних експортно-імпортних операцій, внесених декларантами до митної декларації відповідно до частини восьмої статті 257 цього Кодексу, за виключенням пунктів 2, 4, підпунктів "б", "в", "д", "є", "з" пункту 5, пунктів 6, 7 і 9 частини восьмої зазначеної статті, у тому числі інформації, що стосується митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України в обсягах, що не суперечать міжнародним договорам України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України".

7.

Частину третю статті 197 викласти в такій редакції:

"3. Переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів через митний кордон України здійснюється з урахуванням вимог Закону України "Про валюту і валютні операції".

8. Частину п’яту статті 233 викласти в такій редакції:

"5. Операції з міжнародними поштовими та експрес-відправленнями (розпакування, перепакування, пред’явлення для огляду, у тому числі при здійсненні заходів офіційного контролю тощо) та їх зберігання до випуску у вільний обіг чи повернення відправникам здійснюються під митним контролем у місцях міжнародного поштового обміну та на центральних (регіональних) сортувальних станціях.

Порядок визначення та обладнання місць міжнародного поштового обміну встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері надання послуг поштового зв’язку, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Порядок визначення та обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику".

9. У частині п’ятій статті 239 слова "особи, яка виконує його обов’язки" замінити словами "його заступника".

10. У статті 247:

1) частину першу доповнити абзацом другим такого змісту:

"У випадках, що визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, митні формальності, які виконуються автоматизованою системою митного оформлення в автоматичному режимі, здійснюються цілодобово";

2) частину третю доповнити абзацом другим такого змісту:

"У випадках та в порядку, що визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, окремі або всі митні формальності, що підлягають виконанню митними органами, можуть виконуватися посадовими особами іншого митного органу, ніж митний орган, якому пред’явлені товари, транспортні засоби комерційного призначення, або автоматизованою системою митного оформлення".

11.

У статті 255:

1) у частині першій слова "протягом чотирьох робочих годин з моменту пред’явлення органу доходів і зборів" замінити словами "в найкоротший можливий строк, але не більше ніж чотири робочих години з моменту пред’явлення митному органу";

2) пункт 3 частини другої викласти в такій редакції:

"3) проведення досліджень (аналізу, експертизи) проб і зразків товарів, якщо товари не випускаються відповідно до заявленого митного режиму за тимчасовою митною декларацією згідно з цим Кодексом".

12. Статтю 257 доповнити частиною одинадцятою такого змісту:

"11. Митні органи та їх посадові особи для виконання завдань, визначених цим Кодексом, мають право на безоплатне отримання послуг кваліфікованого електронного підпису, які надаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику".

13. Частину третю статті 315 після слів "керівника органу доходів і зборів" доповнити словами "або його заступника".

14. У статті 320:

1) частину першу викласти в такій редакції:

"1. Форми та обсяги митного контролю обираються:

1) посадовими особами митних органів на підставі результатів застосування системи управління ризиками; та/або

2) автоматизованою системою управління ризиками.

Не допускається визначення форм та обсягів митного контролю іншими органами державної влади, а також участь їх посадових осіб у здійсненні митного контролю";

2) у частині другій слова "контролю, достатнього для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи та міжнародних договорів України, укладених відповідно до закону" замінити словами "митного контролю";

3) доповнити частиною четвертою такого змісту:

"4.

Форми та обсяги митного контролю, визначені відповідно до пункту 2 частини першої цієї статті, є обов’язковими для виконання посадовими особами митних органів. Прийняття цими посадовими особами рішення щодо нездійснення митного контролю у зазначених формах та обсягах не допускається.

Визначені відповідно до пункту 2 частини першої цієї статті форми та обсяги митного контролю можуть бути змінені або скасовані у випадках та в порядку, що визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику".

15. У частині другій статті 332 слова "інших, крім митниць, територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, а також посадових осіб" замінити словом "інших", а слова "особи, яка виконує його обов’язки" - словами "його заступника".

16. В абзаці першому частини третьої статті 338 слова "особи, яка виконує його обов’язки" замінити словами "його заступника".

17. У статті 340:

1) у частині першій слова "особи, яка виконує його обов’язки" замінити словами "його заступника";

2) у частині другій слова "чи особи, яка виконує його обов’язки" замінити словами "або його заступника".

18. Частину восьму статті 353 після слів "органу доходів і зборів" доповнити словами "або його заступник".

19. У статті 354:

1) у частині десятій слова "особи, яка виконує його обов’язки" замінити словами "його заступника";

2) у частинах одинадцятій і дванадцятій слова "особою, яка виконує його обов’язки" замінити словами "його заступником".

20. У частині другій статті 356 слова "особи, яка виконує його обов’язки" замінити словами "його заступника".

21. У статті 357:

1) частину четверту після слів "органу доходів і зборів" доповнити словами "або його заступника";

2) частину шосту після слів "органу доходів і зборів" доповнити словами "або його заступник".

22. В абзаці третьому частини третьої статті 363 слово "однакового" виключити.

23. У частині другій статті 383 слова "чи особи, яка виконує його обов’язки" замінити словами "або його заступника".

24. У частині другій статті 399 слова "особа, яка виконує його обов’язки" замінити словами "його заступник".

25. В абзаці першому частини другої статті 400-1 слова "особа, яка виконує його обов’язки, за" замінити словами "його заступник за".

26. У частині третій статті 401-1 слова "уповноважена ним особа" замінити словами "його заступник".

27. Абзац перший частини другої статті 425 після слів "керівником органу доходів і зборів" доповнити словами "або його заступником".

28. У частині третій статті 431:

слово "начальником" замінити словом "керівником";

після слів "органу доходів і зборів" доповнити словами "або його заступником".

29. У статті 445 слова "податкову і митну" замінити словом "фінансову".

30. Частину п’яту статті 449 доповнити словами "а також оприлюднення інформації, передбаченої частиною п’ятою статті 11 цього Кодексу".

31. Частину першу статті 452 доповнити абзацами другим і третім такого змісту:

"Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, має доступ на правах користувача до автоматизованих інформаційних і довідкових систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, в яких міститься інформація про товари, транспортні засоби комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України.

Обробка такої інформації здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, із додержанням вимог щодо конфіденційності інформації".

32. У частині другій статті 493 слова "особа, яка виконує його обов’язки, має" замінити словами "його заступник має".

33. Частину одинадцяту статті 494 доповнити словами "а в разі якщо провадження у справі здійснюється іншим митним органом, - до такого органу".

34. Пункт 1 частини третьої статті 500 викласти в такій редакції:

"1) адвоката - документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

35. У пункті 16 частини другої статті 544 слова "надання підприємствам послуг електронного цифрового підпису" виключити.

36. У статті 546:

1) у частині другій слова "юридичною особою, має самостійний" замінити словами "територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, має окремий", а слова "забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику" - словами "реалізує державну митну політику";

2) частини третю і четверту викласти в такій редакції:

"3. Керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, може делегувати керівникам митниць окремі повноваження, визначені цим Кодексом, законодавством про державну службу, іншими законами та положенням про центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну митну політику.

Перелік делегованих повноважень визначається положенням про митницю, яке підлягає погодженню з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Керівники митниць призначаються на посади та звільняються з посади керівником центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, відповідно до законодавства про державну службу.

4. Митниця здійснює свою діяльність на території однієї, двох чи більше адміністративно-територіальних одиниць України. Зони діяльності митниць визначаються положеннями про ці митниці";

3) частину шосту виключити.

37. Статтю 547 викласти в такій редакції:

<< | >>
Законодавчий акт: ЗАКОН УКРАЇНИ "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи". Верховна Рада України. 2020

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

"Стаття 31-1. Застосування електронних документів та електронного документообігу в митній справі

- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -