Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 

ПОСТАНОВА від 30 листопада 2021 року № 473 "Про скарги кандидата в депутати Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області Лабяк Н.І., зареєстровані в Центральній виборчій комісії 01 листопада 2021 року за № 21-36/1-11781 та 11 листопада 2021 року за № 21-36/1-12224". Центрвиборчком України. 2021

Документ актуальний на 09.12.2021
завантажити документ, актуальний на поточний час

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 30 листопада 2021 року № 473

Про скарги кандидата в депутати Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області Лабяк Н.І., зареєстровані в Центральній виборчій комісії 01 листопада 2021 року за № 21-36/1-11781 та 11 листопада 2021 року за № 21-36/1-12224

До Центральної виборчої комісії 01 та 11 листопада 2021 року надійшли скарги кандидата в депутати Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області (далі - Енергодарська міська рада) Лабяк Наталії Іванівни (далі - суб’єкт звернення зі скаргами), суб’єктом оскарження в яких зазначено Енергодарську міську територіальну виборчу комісію Василівського району Запорізької області (далі - Енергодарська міська територіальна виборча комісія).

У скаргах суб’єкт звернення зі скаргами просить визнати протиправною бездіяльність Енергодарської міської територіальної виборчої комісії, що полягає у неприйнятті нею рішення про реєстрацію суб’єкта звернення зі скаргами депутатом Енергодарської міської ради, обраним у єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", на виконання рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі  № 280/8476/20, що набрало законної сили; встановити факт одноразового грубого порушення Енергодарською міською територіальною виборчою комісією Конституції України, Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) та законів України; достроково припинити повноваження окремих членів цієї територіальної виборчої комісії; зареєструвати Лабяк Н.І., обрану в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", депутатом Енергодарської міської ради.

Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргами обґрунтовує тим, що Центральна виборча комісія постановою від 19 жовтня 2021 року № 424 "Про скаргу кандидата в депутати Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області Лабяк Н.І., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 21 вересня 2021 року за № 21-36/1-10009" зобов’язала Енергодарську міську територіальну виборчу комісію вирішити питання щодо реєстрації Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, депутатом Енергодарської міської ради, з урахуванням рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20, яке набрало законної сили.

Суб’єкт звернення зі скаргами зазначає, що на засіданні Енергодарської міської територіальної виборчої комісії, яке відбулося 25 жовтня 2021 року, заяву Лабяк Н.І.

щодо реєстрації її депутатом Енергодарської міської ради було проігноровано. Крім того, вказану заяву комісією не було зареєстровано в установленому законодавством порядку.

Питання щодо реєстрації Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради також було предметом розгляду на засіданні Енергодарської міської територіальної виборчої комісії 09 листопада 2021 року, однак не було підтримано необхідною кількістю голосів членів цієї територіальної виборчої комісії. На підтвердження вказаного до скарги, зареєстрованої в Комісії  11 листопада 2021 року, додано окремі думки членів Енергодарської міської територіальної виборчої комісії Т. Літвін та О. Дергачової.

До того ж на порушення Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 173, Лабяк Н.І. не було запрошено на засідання 09 листопада 2021 року, на якому розглядалася її заява.

Також 12 листопада 2021 року суб’єктом звернення зі скаргами подано до Комісії додаткові матеріали, зокрема, копії заяви Лабяк Н.І. від 15 листопада 2020 року про реєстрацію її депутатом Енергодарської міської ради, рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20, постанови Енергодарської міської територіальної виборчої комісії від 13 листопада 2020 року № 112 "Про визначення черговості кандидатів у депутати Енергодарської міської ради місцевих організацій партій, які отримали право на участь у розподілі депутатських мандатів", списку осіб, обраних депутатами Енергодарської міської ради, який було офіційно оприлюднено в установленому законодавством порядку.

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі - Порядок), копії скарг надіслано суб’єкту оскарження для подання письмових пояснень по суті та витребувано належним чином засвідчені копії документів.

До Центральної виборчої комісії 15 листопада 2021 року надійшли пояснення голови Енергодарської міської територіальної виборчої комісії Хорольця С.В., у яких зазначено, що станом на 09 листопада 2021 року Енергодарською міською територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", депутатом Енергодарської міської ради, не прийнято у зв’язку з тим, що попереднім головою цієї територіальної виборчої комісії не було передано документів та печатки територіальної виборчої комісії, зокрема оригіналу рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада  2020 року в справі № 280/8476/20. Також у поясненнях ідеться про неможливість надіслати до Центральної виборчої комісії належним чином засвідчених копій витребуваних Комісією документів через відсутність печатки територіальної виборчої комісії. При цьому Енергодарська міська територіальна виборча комісія звернулася до Центральної виборчої комісії щодо прийняття рішення про реєстрацію Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради.

На запит заступника Голови Центральної виборчої комісії до Комісії  22 листопада 2021 року із Запорізького окружного адміністративного суду надійшла належним чином завірена копія рішення вказаного суду в справі  № 280/8476/20 із відміткою про дату набрання ним законної сили.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу та Порядком.

Частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Частиною першою статті 65 Кодексу, пунктом 2.1 Порядку визначено, що суб’єктом звернення до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, може бути, зокрема, кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах. До Центральної виборчої комісії може бути оскаржено бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів (пункт 2 частини третьої статті 65 Кодексу та підпункт 1 пункту 3.1 Порядку). Зі змісту скарг вбачається, що їх подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта їх розгляду.

Відповідно до частини третьої статті 196 Кодексу виборчий процес місцевих виборів завершується через 15 днів після офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів у порядку, передбаченому Кодексом.

За змістом частини четвертої статті 69 Кодексу, підпункту 3 пункту 8.8 Порядку скарга, що стосується відповідних виборів, однак надійшла до виборчої комісії поза межами виборчого процесу таких виборів, розглядається виборчою комісією протягом тридцяти днів з дня отримання скарги.

Розглянувши скаргу, додані до неї документи та пояснення суб’єкта оскарження, Комісія зазначає.

Частиною першою статті 38, частиною першою статті 64 Конституції України встановлено, що громадяни мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Пунктом 20 частини першої статті 92 Основного Закону України встановлено, що організація і порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України.

Спеціальним нормативно-правовим актом, який регулює основні засади, організацію і порядок проведення місцевих виборів, є Кодекс.

Забезпечення умов для реалізації виборчих прав громадян, дотримання основних засад виборчого права, належне здійснення виборчих процедур і механізмів, передбачених Кодексом, точне і достовірне встановлення результатів виборів гарантується частиною другою статті 19 Кодексу.

Згідно зі статтею 32 Кодексу виборчі комісії діють як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.

Територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих органів (частина четверта статті 33 Кодексу).

Так, пунктом 18 частини другої статті 206 Кодексу до повноважень територіальних виборчих комісій віднесено питання реєстрації обраних депутатів місцевих рад.

За змістом частини першої статті 283 Кодексу та Роз’яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 433 (далі - Роз’яснення), особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільським, селищним, міським головою, для її реєстрації зобов’язана подати до територіальної виборчої комісії з відповідних місцевих виборів протягом двадцяти днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів заяву про реєстрацію її депутатом, сільським, селищним, міським головою, а в разі наявності в неї іншого представницького мандата - копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим або відповідної місцевої ради.

Частиною третьою статті 283 Кодексу та пунктом 5.3 Роз’яснення передбачено обов’язок територіальної виборчої комісії у п’ятиденний строк з дня отримання документів, визначених частиною першою цієї статті (розділами 2 - 4 Роз’яснення), прийняти рішення про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови.

Стаття 283 Кодексу не допускає прийняття іншого рішення, ніж про реєстрацію обраної особи депутатом місцевої ради, у разі отримання виборчою комісією у визначений Кодексом строк необхідних для такої реєстрації документів.

Однак у встановлений Кодексом строк Енергодарською міською територіальною виборчою комісією жодного рішення щодо реєстрації Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради не прийнято.

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20, яке набрало законної сили 28 листопада 2020 року, визнано протиправною бездіяльність Енергодарської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття рішення про реєстрацію Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради, обраним у єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", та зобов’язано вказану територіальну виборчу комісію прийняти рішення про реєстрацію Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради, обраним у єдиному багатомандатному виборчому окрузі від зазначеної місцевої організації політичної партії.

Водночас, не зважаючи на рішення суду, Енергодарська міська територіальна виборча комісія не прийняла відповідного рішення.

Постановою Центральної виборчої комісії від 19 жовтня 2021 року № 424 "Про скаргу кандидата в депутати Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області Лабяк Н.І., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 21 вересня 2021 року за № 21-36/1-10009" визнано протиправною бездіяльність Енергодарської міської територіальної виборчої комісії, яка полягає у неприйнятті нею рішення щодо реєстрації Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, депутатом Енергодарської міської ради, у зв’язку з чим достроково припинено повноваження вказаної виборчої комісії; зобов’язано Енергодарську міську територіальну виборчу комісію після сформування її нового складу вирішити питання щодо реєстрації Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради, з урахуванням рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20, яке набрало законної сили, про що невідкладно поінформувати в установленому порядку Центральну виборчу комісію.

Новий склад Енергодарської міської територіальної виборчої комісії сформовано постановою Центральної виборчої комісії від 22 жовтня 2021 року № 429.

Проте станом на час розгляду Комісією скарг Енергодарською міською територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", депутатом Енергодарської міської ради не прийнято, усупереч ухваленому рішенню Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20 та постанові Центральної виборчої комісії від 19 жовтня 2021 року № 424.

Як вбачається зі скарг, Енергодарська міська територіальна виборча комісія збиралася двічі - 25 жовтня та 09 листопада 2021 року. На засіданні 25 жовтня 2021 року Лабяк Н.І. звернулась із заявою щодо реєстрації її депутатом Енергодарської міської ради на виконання рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20, проте головуючим на засіданні комісії "дане звернення було проігноровано". Крім того, на думку суб’єкта звернення зі скаргами, таку заяву Лабяк Н.І. комісія навмисно не реєструє. Відтак зазначена заява комісією не розглядалась, рішення за нею не приймалось.

Удруге питання щодо реєстрації Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради було предметом розгляду на засіданні міської виборчої комісії 09 листопада 2021 року, на якому були присутні голова, секретар комісії та 9 її членів. За результатами розгляду вказане питання було підтримано лише чотирма членами Енергодарської міської територіальної виборчої комісії, що є недостанім для прийняття рішення. Указане також підтверджується доданими до скарги окремими думками членів цієї територіальної виборчої комісії Т. Літвін та О. Дергачової.

У поясненнях голови Енергодарської міської територіальної виборчої комісії на обґрунтування бездіяльності комісії зазначено, що "членами комісії було прийнято рішення, що реєстрацію Лабяк Н.І. обраною депутатом Енергодарської міської ради можливо приймати тільки тоді, коли попередній голова комісії передасть наявні у нього документи, печатку комісії та оригінал рішення окружного адміністративного суду по цій справі, так як нові члени комісії не мають повної інформації стосовно цього питання".

Водночас рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від  25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20 встановлено, що

- згідно з постановою Енергодарської міської територіальної виборчої комісії від 10 листопада 2020 року № 109 "Про офіційне оприлюднення результатів виборів депутатів Енергодарської міської ради та виборів Енергодарського міського голови" за результатами перших місцевих виборів  25 жовтня 2020 року визнано обраними 34 депутати Енергодарської міської ради, зокрема, депутатом в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" обрано Лабяк Наталію Іванівну;

- 15 листопада 2020 року (з дотриманням установлених Кодексом строків) Лабяк Н.І. подала заяву з додатками: копіями першої та другої сторінок паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки на двох аркушах. Таку заяву зареєстровано Енергодарською міською територіальною виборчою комісією 15 листопада 2020 року за вх. № 397;

- 20 листопада 2020 року Лабяк Н.І. подала до Енергодарської міської територіальної виборчої комісії заяву від 16 листопада 2020 року (зареєстрована комісією за вх. № 428) про відмову від депутатського мандата депутата Енергодарської міської ради;

- 20 листопада 2020 року Лабяк Н.І. до Енергодарської міської територіальної виборчої комісії подала ще одну заяву, в якій зазначено, що її заява від 16 листопада 2020 року про відмову від депутатського мандата (зареєстрована в комісії 20 листопада 2020 року за вх. № 428) до територіальної виборчої комісії нею особисто не подавалася, прохання вважати таку заяву недійсною, а також висловила наполягання на волевиявленні, викладеному в заяві, зареєстрованій у територіальній виборчій комісії 15 листопада 2020 року за вх. № 397;

- з урахуванням існування трьох протилежних за змістом заяв Енергодарська міська територіальна виборча комісія повинна була встановити істинне волевиявлення Лабяк Н.І. щодо реєстрації її депутатом міської ради, чого комісією зроблено не було.

При цьому судом установлено відсутність будь-яких доказів, які б указували на існування обставин, з якими закон пов’язує неможливість реєстрації Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради, а отже, і відсутність дискреції комісії у прийнятті відповідного рішення, натомість - наявність обов’язку прийняти на виконання вимог частини третьої статті 283 Кодексу рішення про реєстрацію Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради.

У зв’язку з цим Запорізький окружний адміністративний суд зобов’язав Енергодарську міську територіальну виборчу комісію прийняти рішення про реєстрацію Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради, обраним у єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ".

Однак Енергодарська міська територіальна виборча комісія не вчинила відповідних дій, спрямованих на виконання своїх обов’язків та забезпечення реалізації виборчих прав Лабяк Н.І. щодо реєстрації її депутатом Енергодарської міської ради. Не може слугувати виправданням бездіяльності територіальної виборчої комісії щодо прийняття відповідного рішення відсутність у неї печаток, журналу реєстрації чи непроведення державної реєстрації змін відомостей про територіальну виборчу комісію як юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у зв’язку зі зміною голови комісії, оскільки стаття 283 Кодексу не пов’язує прийняття рішення про реєстрацію обраної особи депутатом із наявністю перерахованих обставин.

Натомість таке обґрунтування, викладене в поясненнях голови Енергодарської міської територіальної виборчої комісії, разом зі зверненням до Центральної виборчої комісії з пропозицією самостійно розглянути питання щодо реєстрації Лабяк Н.І. депутатом міської ради, свідчить про фактичне самоусунення Енергодарської міської територіальної виборчої комісії - спеціального колегіального органу, уповноваженого, серед іншого, забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства, від здійснення своїх повноважень, передбачених статтею 206 Кодексу.

Таким чином, має місце бездіяльність Енергодарської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття передбаченого статтею 283 Кодексу рішення щодо реєстрації обраного депутата Енергодарської міської ради, невиконання судового рішення та рішення виборчої комісії вищого рівня, у зв’язку з чим порушуються виборчі права особи, передбачені статтею 38 Конституції України, статтею 6 Кодексу, а також заборона на їх обмеження, встановлена статтею 64 Основного Закону України.

Згідно з частиною першою статті 21 Кодексу виборчий процес кожних виборів, передбачених Кодексом, здійснюється на засадах, зокрема, гарантії реалізації виборчих прав громадян і дотримання основних принципів виборчого права, визначених Конституцією України та Кодексом.

За змістом статті 2 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія відповідно до своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, однакове застосування законодавства України про вибори на всій території України. Комісія будує свою діяльність на принципах верховенства права, законності, незалежності, об’єктивності.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 205 Кодексу в разі невиконання відповідною територіальною виборчою комісією вимог Кодексу щодо реєстрації обраних депутатів, сільських, селищних, міських голів Центральна виборча комісія приймає рішення щодо реєстрації відповідних осіб.

Згідно з постановою Енергодарської міської територіальної виборчої комісії від 13 листопада 2020 року № 112 "Про визначення черговості кандидатів у депутати Енергодарської міської ради місцевих організацій партій, які отримали право на участь у розподілі депутатських мандатів" та повідомленням Енергодарської міської територіальної виборчої комісії про черговість кандидатів у депутати Енергодарської міської ради, включених до територіальних виборчих списків від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", яка отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року (додаток 5 до Порядку інформування Центральної виборчої комісії про перебіг виборчого процесу місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 25 серпня 2020 року № 200, форма № 5), Лабяк Н.І. визнано обраною депутатом Енергодарської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від указаної місцевої організації політичної партії.

Також до Комісії 12 листопада 2021 року надійшла копія заяви Лабяк Н.І. від 15 листопада 2020 року (зареєстрована Енергодарською міською територіальною виборчою комісією 15 листопада 2020 року, вх. № 397) про реєстрацію її депутатом Енергодарської міської ради.

Комісія бере до уваги висновки, викладені в рішенні Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року в справі № 280/8476/20, у яких зазначено, що Енергодарська міська територіальна виборча комісія на своєму засіданні повинна була вирішити питання, передбачене частиною третьою статті 283 Кодексу, а саме: про реєстрацію Лабяк Н.І. депутатом Енергодарської міської ради, встановивши істинне волевиявлення Лабяк Н.І. в умовах існування її трьох протилежних за змістом заяв.

Ураховуючи встановлену бездіяльність Енергодарської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття рішення про реєстрацію обраної особи депутатом, а також рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року у справі № 280/8476/20, що набрало законної сили, заяву Лабяк Н.І. від 15 листопада 2020 року про реєстрацію її депутатом Енергодарської міської ради, Комісія має підстави для реєстрації Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, депутатом Енергодарської міської ради.

При цьому Комісія вважає, що невиконання Енергодарською міською територіальною виборчою комісією після сформування її нового складу вимог статті 283 Кодексу щодо реєстрації особи, обраної депутатом місцевої ради, а також рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року у справі № 280/8476/20 та постанови Центральної виборчої комісії від 19 жовтня 2021 року № 424 свідчить про одноразове грубе порушення Енергодарською міською територіальною виборчою комісією вимог Конституції України, Кодексу та законів України.

За змістом частин першої, четвертої статті 33 Кодексу територіальні виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, які в межах визначених Кодексом повноважень забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів, реалізацію виборчих прав громадян України на місцевих виборах, додержання та однакове застосування виборчого законодавства.

Основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності - заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретарем комісії. Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу. Рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків, передбачених Кодексом (частини перша, четверта, дванадцята статті 36 Кодексу).

Таким чином, Комісія констатує факт одноразового грубого порушення вимог Конституції України, Кодексу та законів України Енергодарською міською територіальною виборчою комісією як колегіальним органом, уповноваженим Кодексом вирішувати питання реєстрації особи, обраної депутатом місцевої ради.

Згідно з частиною третьою статті 208 Кодексу повноваження всього складу територіальної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

Зважаючи на викладене, Центральна виборча комісія вважає за необхідне достроково припинити повноваження всього складу Енергодарської міської територіальної виборчої комісії у зв’язку з одноразовим грубим порушенням нею Конституції України, Кодексу та законів України.

За таких обставин скарга кандидата в депутати Енергодарської міської ради Лабяк Н.І., зареєстрована в Центральній виборчій комісії 01 листопада 2021 року за № 21-36/1-11781 підлягає задоволенню в повному обсязі, а скарга, зареєстрована 11 листопада 2021 року за № 21-36/1-12224, - частковому задоволенню.

Відповідно до частини шостої статті 283 Кодексу рішення територіальної виборчої комісії про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови оголошується на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, районної у місті, міської, обласної ради, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та є підставою для набуття повноважень, складення присяги депутата, сільського, селищного, міського голови.

За змістом статті 4 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", частини першої статті 49 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" повноваження депутата місцевої ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради інформації про підсумки виборів.

З огляду на вказані положення Кодексу, а також для ефективного поновлення порушених виборчих прав Лабяк Н.І. Комісія вважає за необхідне зобов’язати голову, а в разі його відсутності чи неможливості виконання ним своїх повноважень - заступника голови Енергодарської міської територіальної виборчої комісії після сформування її нового складу оголосити на найближчому пленарному засіданні Енергодарської міської ради рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, депутатом Енергодарської міської ради.

Крім того, Комісія звертає увагу Енергодарської міської територіальної виборчої комісії та її членів на необхідність неухильного дотримання вимог Кодексу та постанов Центральної виборчої комісії під час виконання своїх повноважень.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 38, 64, 129-1 Конституції України, статей 6, 19, 32, 33, 65 - 72, 205, 206, 208, 283 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 1, статтею 2, частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, 16, 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата в депутати Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області Лабяк Наталії Іванівни, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 01 листопада 2021 року за № 21-36/1-11781, задовольнити в повному обсязі, а скаргу, зареєстровану в Комісії 11 листопада 2021 року за № 21-36/1-12224, задовольнити частково.

2. Визнати протиправною бездіяльність Енергодарської міської територіальної виборчої комісії Василівського району Запорізької області, яка полягає у неприйнятті нею рішення, передбаченого статтею 283 Виборчого кодексу України, щодо реєстрації Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, депутатом Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області, невиконанні рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року у справі № 280/8476/20 та постанови Центральної виборчої комісії від 19 жовтня 2021 року № 424 "Про скаргу кандидата в депутати Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області Лабяк Н.І., зареєстровану в Центральній виборчій комісії  21 вересня 2021 року за № 21-36/1-10009".

3. Зареєструвати Лабяк Н.І., обрану в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, депутатом Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області.

4. Встановити факт одноразового грубого порушення Енергодарською міською територіальною виборчою комісією Василівського району Запорізької області Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України.

5. Достроково припинити повноваження всього складу Енергодарської міської територіальної виборчої комісії Василівського району Запорізької області у зв’язку з одноразовим грубим порушенням нею Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України.

6. Встановити, що місцеві організації політичних партій, за поданнями яких до складу Енергодарської міської територіальної виборчої комісії Василівського району Запорізької області було включено осіб, повноваження яких достроково припинено цією постановою, можуть до 15 години 02 грудня 2021 року подати до Центральної виборчої комісії кандидатури для включення до складу зазначеної виборчої комісії.

7. Зобов’язати голову, а в разі його відсутності чи неможливості виконання ним своїх повноважень - заступника голови Енергодарської міської територіальної виборчої комісії Василівського району Запорізької області після сформування її нового складу оголосити на найближчому пленарному засіданні Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію Лабяк Н.І., обраної в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від Запорізької обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, депутатом цієї міської ради.

8. Звернути увагу Енергодарської міської територіальної виборчої комісії Василівського району Запорізької області та її членів на необхідність неухильного дотримання вимог Виборчого кодексу України та постанов Центральної виборчої комісії під час виконання своїх повноважень.

9. Копію цієї постанови надіслати Лабяк Н.І., Енергодарській міській територіальній виборчій комісії Василівського району Запорізької області та Енергодарській міській раді Василівського району Запорізької області.

10. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова

Центральної виборчої комісії

О. ДІДЕНКО

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
| >>

Центрвиборчком України:

  1. ПОСТАНОВА від 11 січня 2021 року № 9 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  2. ПОСТАНОВА від 11 січня 2021 року № 8 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731050 "Функціонування Державного реєстру виборців"на 2021 рік". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  3. ПОСТАНОВА від 11 січня 2021 року № 7 "Про затвердження Кошторису Центральної виборчої комісії за бюджетною програмою 6731020 "Проведення виборів народних депутатів України"на 2021 рік". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  4. ПОСТАНОВА від 15 січня 2021 року № 10 "Про окремі питання діяльності Андрушівської міської територіальної виборчої комісії Бердичівського району Житомирської області". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  5. ПОСТАНОВА від 5 січня 2021 року № 6 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  6. ПОСТАНОВА від 5 січня 2021 року № 5 "Про розмір грошової застави на повторних виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), сільських, селищних, міських голів (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), виборчий процес яких розпочинається у 2021 році". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  7. ПОСТАНОВА від 5 січня 2021 року № 4 "Про звернення до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій - обласних військово-цивільних адміністрацій стосовно надання висновку щодо можливості організації підготовки та проведення відповідно до Виборчого кодексу України перших місцевих виборів 28 березня 2021 року на окремих територіях Донецької та Луганської областей". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  8. ПОСТАНОВА від 3 січня 2021 року № 3 "Про визнання Городянко В.І. обраною Пришибським сільським головою Кременчуцького району Полтавської області". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  9. ПОСТАНОВА від 3 січня 2021 року № 2 "Про визнання Прилипка Ю.І. обраним Гостомельським селищним головою Бучанського району Київської області". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  10. ПОСТАНОВА від 3 січня 2021 року № 1 "Про скаргу Печеніна А.А. та Кучера І.Ю., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 31 грудня 2020 року за № 21-36/1-32381". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  11. ПОСТАНОВА від 16 січня 2021 року № 15 "Про зміни в складі Броварської міської територіальної виборчої комісії Броварського району Київської області". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  12. ПОСТАНОВА від 15 січня 2021 року № 14 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  13. ПОСТАНОВА від 15 січня 2021 року № 13 "Про скаргу кандидата на посаду Уланівського сільського голови Хмільницького району Вінницької області Загребельного О.Д., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 13 січня 2021 року за № 21-36/1-403". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  14. ПОСТАНОВА від 15 січня 2021 року № 12 "Про скаргу Чередниченка Ю.А., Кісенка В.П., Бачурського В.Б., Бєлграда С.М., Задир А.В., Громика О.О., Сирбула А.М., Кучера І.Ю., Діденко Н.Д., Печеніна А.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 12 січня 2021 року за № 21-36/1-400". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  15. ПОСТАНОВА від 15 січня 2021 року № 11 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 433". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  16. ПОСТАНОВА від 22 січня 2021 року № 19 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 28 квітня 2012 року № 82". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  17. ПОСТАНОВА від 18 січня 2021 року № 17 "Про новий склад Андрушівської міської територіальної виборчої комісії Бердичівського району Житомирської області". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  18. ПОСТАНОВА від 18 січня 2021 року № 16 "Про скаргу Вітренка О.Г., довіреної особи кандидата на посаду Конотопського міського голови Конотопського району Сумської області Семеніхіна А.Ю., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 січня 2021 року за № 21-36/1-650". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  19. ПОСТАНОВА від 22 січня 2021 року № 21 "Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів". Центрвиборчком України. 2021 рікк
  20. ПОСТАНОВА від 22 січня 2021 року № 20 "Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 19 грудня 2018 року № 246". Центрвиборчком України. 2021 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -