Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

Стаття 3

Інформація актуальна на 20.09.2016
завантажити документ, актуальний на поточний час

Нагляд на консолідованій основі за кредитними установами

1. Кожна кредитна установа, що має дочірню компанію - кредитну установу або фінансову установу, або яка має участь у таких установах, повинна бути суб'єктом нагляду на основі його консолідованого фінансового стану.

Межі та методи нагляду визначає Стаття 5. Нагляд повинен здійснюватися принаймні у сферах, що про них йдеться у параграфах 5 та 6.

2. Кожна кредитна установа, головна компанія якої є фінансовою холдинговою компанією, повинна бути суб'єктом нагляду на основі консолідованого фінансового стану цієї фінансової компанії. Межі та методи нагляду визначає Стаття 5. Нагляд повинен здійснюватися принаймні у сферах, що про них йдеться у параграфах 5 та 6. Консолідація фінансового стану ні в якому разі не означає, що від компетентних органів вимагається здійснення нагляду за фінансовою холдинговою компанією як такою.

3. Держави-Члени або компетентні органи, що здійснюють нагляд на консолідованій основі згідно зі Статтею 4, у наведених нижче випадках можуть вирішити, що немає потреби включати до консолідації кредитну установу, фінансову установу або компанію з надання допоміжних банківських послуг, що є дочірньою компанією, або компанією, у якій мають участь інші компанії:

- якщо компанія, що її можна було б включити до консолідації, розташована у третій країні, де існують правові перешкоди для передачі необхідної інформації,

- якщо, на думку компетентних органів, компанія, що її можна було б включити до консолідації, не має великого значення саме для моніторингу кредитних установ, а також у всіх випадках, коли підсумковий балансовий звіт компанії, що її можна було б включити до консолідації, є меншим за меншу з двох наступних сум: 10 млн. ЕКЮ або 1% підсумкового балансового звіту головної компанії або компанії, яка має участь.

Проте, якщо наведеним вище критеріям відповідають кілька компаній, їх необхідно включити до консолідації, де разом узяті вони мають значення для моніторингу кредитних установ,

- якщо, на думку компетентних органів, які здійснюють нагляд на консолідованій основі, консолідація фінансового стану компанії, що її можна було б включити до консолідації, була б недоцільною або хибною у контексті нагляду за кредитними установами.

4. Якщо компетентні органи Держави-Члена не включають дочірню компанію - кредитну установу у нагляд на консолідованій основі у одному з випадків, що про них йдеться у другому та третьому абзаці параграфа 3, компетентні органи Держави-Члена, де розташована ця дочірня компанія - кредитна установа, можуть звернутися до головної компанії за інформацією, яка може сприяти нагляду за цією кредитною установою.

5. Нагляд за платоспроможністю та адекватністю власних фондів потребам покриття ринкових ризиків, а також контроль за великими вкладеннями, згідно з діючими відповідними актами Товариства, повинні здійснюватися на консолідованій основі згідно з цією Директивою. Там, де це буде доцільним, Держави-Члени повинні ухвалити будь-які заходи, необхідні для включення фінансових холдингових компаній до консолідованого нагляду, згідно з параграфом 2. Нагляд за дотриманням обмежень, що їх встановлює Стаття 12 (1) та (2) Директиви 89/646/ЄЕС ( 994_353 ), повинен здійснюватися та контролюватися на основі консолідованої або субконсолідованої фінансової звітності кредитної установи.

6. Компетентні органи повинні забезпечити наявність в усіх компаніях-суб'єктах нагляду на консолідованій основі, що здійснюється згідно з параграфами 1 та 2, адекватних механізмів внутрішнього контролю за добуванням будь-яких даних або інформації, що є потрібні для вирішення завдань нагляду на консолідованій основі.

7.

Не відмовляючись від спеціальних положень, що їх містять інші Директиви, Держави-Члени можуть відмовитися від застосування, на індивідуальній або субконсолідованій основі, правил, що їх визначає параграф 5, до такої кредитної установи, яка як головна компанія є суб'єктом нагляду на консолідованій основі, а також до будь-якої дочірньої компанії такої кредитної установи, що є суб'єктом їх дозволу та нагляду і включена до нагляду на консолідованій основі за кредитною установою - головною компанією. Такий самий виняток необхідно робити, якщо головна компанія є фінансовою холдинговою компанією, головний офіс якої розташований у тій самій Державі-Члені, де і кредитна установа, за умови, що вона є суб'єктом того ж самого нагляду, який здійснюється за кредитними установами, і, зокрема, стандартів, що їх визначає параграф 5. У обох випадках необхідно вжити заходів щодо забезпечення адекватного розподілу капіталу у банківській групі. Якщо компетентні органи все ж таки застосують ці правила індивідуально до таких кредитних установ, вони можуть з метою калькуляції власних фондів використати правило, що його містить останній підпараграф Статті 2(1) Директиви 89/299/ЄЕС ( 994_450 ).

8. Якщо кредитна установа, головною компанією якого є кредитна установа, отримала легалізацію і розташована в іншій Державі-Члені, компетентні органи, які здійснили легалізацію, повинні застосувати до цієї установи правила, що їх визначає параграф 5, на індивідуальній або, коли це є доцільним, на субконсолідованій основі.

9. Не зважаючи на вимоги параграфа 8, компетентні органи, що здійснюють легалізацію дочірньої компанії головної компанії, яка є кредитною установою, можуть, згідно з двосторонньою угодою, делегувати свої права на нагляд тим компетентним органам, які здійснювали легалізацію головної компанії і наглядають за нею. Комісію обов'язково необхідно інформувати про існування та зміст таких угод. Вона повинна передавати цю інформацію компетентним органам інших Держав-Членів та консультативному комітету з банківської справи.

10. Держави-Члени повинні забезпечити такий стан справ, щоб компетентні органи, які здійснюють нагляд на консолідованій основі, мали змогу звернутися до дочірніх компаній кредитної установи або фінансової холдингової компанії, що не підлягає нагляду на консолідованій основі, за інформацією, що про неї йдеться у Статті 6. За таких обставин є обов'язково необхідним застосування процедур передачі та перевірки інформації, що їх викладено у цій Статті.

<< | >>
Законодавчий акт: Директива Ради 92/30/ЄЕС "Про нагляд за кредитними установами на консолідованій основі"" Люксембург, 6 квітня 1992 року"( Щодо втрати чинності Директиви див. Директиву 2000/12/ЄС ( 994_277 ) від 20.03.2000 ). Європейське економічне співтовариство (ЄЕС). 1992

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =

Стаття 3