Наближай ПЕРЕМОГУ!

Долучайся до збору на авто для виконання бойових завдань!

Звернення та звітність

 <<

НАКАЗ від 07.11.2022 № 4987/5 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України". Мін'юст України. 2022

Документ актуальний на 01.12.2022
завантажити документ, актуальний на поточний час

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

07.11.2022  № 4987/5

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

08 листопада 2022 р.

за № 1382/38718

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України

Відповідно до пунктів 3, 10 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 року № 228, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України, що додаються.

2. Державному підприємству «Національні інформаційні системи» (Бережний О.) спільно з Департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (Кисельов М.) у тримісячний строк з дня набрання чинності цим наказом вжити заходів для забезпечення реалізації цього наказу.

3. Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України (Олійник О.) подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади».

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Гайченка А.

Міністр

Д. Малюська

ПОГОДЖЕНО:

В.о.

генерального директора державного підприємства

«Національні інформаційні системи»

Л. Музикус


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

юстиції України

07 листопада 2022 року № 4987/5

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

08 листопада 2022 р.

за № 1382/38718

ЗМІНИ

до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України

1. Пункт 4 розділу II Порядку формування і ведення Єдиного реєстру приватних виконавців України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 05 серпня 2016 року № 2431/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2016 року за № 1125/29255, доповнити новим абзацом такого змісту:

«Під час дії воєнного стану на території України відомості, які згідно із Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» підлягають внесенню до Єдиного реєстру, у разі відсутності технічної можливості для їх внесення вносяться структурним підрозділом Міністерства юстиції України, що забезпечує формування і реалізацію державної політики у сфері організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів після настання такої можливості.».

2. Абзац перший пункту 4 розділу XVII Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02 квітня 2012 року за № 489/20802 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 29 вересня 2016 року № 2832/5), після слів та цифр «частини першої статті 42» доповнити словами та цифрами «, підпункту 4 пункту 6-1 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення».

3. Абзац п’ятий пункту 19 Положення про Дисциплінарну комісію приватних виконавців, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 27 листопада 2017 року № 3791/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2017 року за № 1442/31310, замінити трьома абзацами такого змісту:

«висловлювати окрему думку, оформлену в письмовому вигляді;

у період дії воєнного стану погоджувати подання, передбачене підпунктом 4 пункту 6-1 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Член Дисциплінарної комісії приватних виконавців протягом трьох робочих днів з дня отримання подання, передбаченого підпунктом 4 пункту 6-1 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», має надіслати до структурного підрозділу Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері примусового виконання рішень (далі - структурний підрозділ Міністерства) його скановану копію з проставленою відміткою про його погодження/непогодження або зробити таку відмітку особисто на примірнику подання, яке знаходиться в структурному підрозділі Міністерства.».

4. Внести до Порядку проведення перевірок діяльності органів державної виконавчої служби, приватних виконавців, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 жовтня 2018 року № 3284/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 жовтня 2018 року за № 1195/32647, такі зміни:

1) у розділі III:

пункт 1 доповнити новим абзацом такого змісту:

«Графік проведення перевірок діяльності приватних виконавців на рік, у якому припинено або скасовано воєнний стан, складається структурним підрозділом Міністерства у разі доцільності проведення у такому році планових перевірок діяльності приватних виконавців та розміщується на офіційному вебсайті Міністерства юстиції України не пізніше 01 числа місяця, наступного за місяцем, у якому його складено.»;

пункт 19 доповнити новими абзацами такого змісту:

«У разі якщо на день введення воєнного стану позапланова перевірка діяльності приватного виконавця не була проведена, така перевірка проводиться в порядку, установленому цим Порядком, після припинення або скасування воєнного стану за письмовим зверненням учасника виконавчого провадження щодо рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця.

У разі якщо факти, викладені у зверненні учасника виконавчого провадження, стосуються рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця, які прийняті (вчинені) до припинення або скасування воєнного стану, позапланова перевірка діяльності приватного виконавця має бути проведена не пізніше ніж через сорок п’ять робочих днів із дня надходження до структурного підрозділу Міністерства звернення учасника виконавчого провадження.»;

2) доповнити новим розділом такого змісту:

«V. Особливості перевірки дотримання приватним виконавцем вимог законодавства щодо примусового виконання рішень під час виконання ним професійних обов’язків у період дії воєнного стану

1. У період дії воєнного стану структурний підрозділ Міністерства здійснює перевірку дотримання приватним виконавцем вимог законодавства щодо примусового виконання рішень під час виконання ним професійних обов’язків на підставі відомостей автоматизованої системи виконавчого провадження.

За результатом перевірки відомостей в автоматизованій системі виконавчого провадження структурний підрозділ Міністерства формує інформаційну довідку відповідно до пункту 3 розділу VII Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 05 серпня 2016 року № 2432/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2016 року за № 1126/29256.

У разі необхідності одержання від приватного виконавця інформації або пояснень щодо примусового виконання рішень під час виконання ним професійних обов’язків, або копій відповідних документів структурний підрозділ Міністерства може надіслати приватному виконавцю відповідний обґрунтований запит. Запит надсилається на адресу електронної пошти приватного виконавця, зазначену в Єдиному реєстрі приватних виконавців України. Запитувану інформацію або копії документів приватний виконавець має надати структурному підрозділу Міністерства не пізніше п’яти робочих днів з дня надсилання запиту.

2. У разі виявлення ознак грубого порушення приватним виконавцем вимог законодавства щодо примусового виконання рішень структурний підрозділ Міністерства готує подання про зупинення діяльності приватного виконавця строком на один місяць на підставі підпункту 4 пункту 6-1 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», яке підписує керівник структурного підрозділу Міністерства.

У поданні обов’язково мають бути зазначені обставини, установлені структурним підрозділом Міністерства, з посиланням на джерела інформації (відомості автоматизованої системи виконавчого провадження, звернення учасника виконавчого провадження або іншої особи, інформація отримана від приватного виконавця тощо), зміст виявлених порушень з посиланням на відповідні норми нормативно-правових актів.

Подання про зупинення діяльності приватного виконавця не пізніше наступного робочого дня з дня його підписання надсилається на електронні адреси всіх членів Дисциплінарної комісії приватних виконавців для погодження.

У разі погодження подання про зупинення діяльності приватного виконавця не менше ніж п’ятьма членами Дисциплінарної комісії приватних виконавців структурний підрозділ Міністерства готує проєкт наказу про зупинення діяльності приватного виконавця на підставі підпункту 4 пункту 6-1 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» з мотивованим обґрунтуванням грубості порушення.

Наказ про зупинення діяльності приватного виконавця не пізніше наступного робочого дня з дня його видання надсилається приватному виконавцю, діяльність якого зупинена, адміністратору автоматизованої системи виконавчого провадження, організатору електронних аукціонів, аукціонів за фіксованою ціною, операторам електронних майданчиків, підключених до електронної торгової системи, в якій здійснюються земельні торги.

Відомості про зупинення діяльності приватного виконавця вносяться до Єдиного реєстру приватних виконавців України.

3. У період дії воєнного стану постанова або інший процесуальний документ (або їх частина), винесені у виконавчому провадженні приватним виконавцем, якщо вони суперечать вимогам законодавства щодо примусового виконання рішень, можуть бути скасовані за зверненням сторони виконавчого провадження або особи, права якої порушені, постановою керівника структурного підрозділу Міністерства, або особи, що виконує його обов’язки, крім випадків, якщо наявна інформація про судове провадження, ініційоване особою, яка подала звернення, у зв’язку із спором між тими самими сторонами з такого самого предмета і з тієї самої підстави.

Постанова, передбачена абзацом першим цього пункту, виноситься в автоматизованій системі виконавчого провадження та не пізніше наступного робочого дня, з дня її винесення, надсилається для відома на адресу електронної пошти приватного виконавця, зазначену в Єдиному реєстрі приватних виконавців України (крім випадків скасування постанови або іншого процесуального документа (або їх частини), винесених у виконавчому провадженні приватним виконавцем, діяльність якого припинена).

Сторонам виконавчого провадження, іншим учасникам виконавчого провадження, а також особі, права якої порушені, постанова керівника структурного підрозділу Міністерства, або особи, що виконує його обов’язки, надсилається в порядку, визначеному статтею 28 Закону України «Про виконавче провадження».

Банкам чи іншим фінансовим установам така постанова надсилається поштою або на офіційну електронну адресу, а також може бути вручена під підпис.

Приватний виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня отримання постанови керівника структурного підрозділу Міністерства або особи, що виконує його обов’язки, передбаченої абзацом першим цього пункту, у разі необхідності вживає заходів щодо приведення виконавчого провадження у відповідність до вимог законодавства у зв’язку із скасуванням винесеної ним постанови або іншого процесуального документа (або їх частини).

Про вжиття заходів, передбачених абзацом п’ятим цього пункту, приватний виконавець зобо-в’язаний повідомити структурний підрозділ Міністерства не пізніше наступного робочого дня з дня їх вчинення.

У разі невиконання приватним виконавцем вимог абзаців п’ятого та шостого цього пункту, а також у разі скасування постанови або іншого процесуального документа (або їх частини), винесених у виконавчому провадженні приватним виконавцем, доступ до автоматизованої системи якому припинено або діяльність якого зупинена/припинена, виконання постанови, передбаченої абзацом першим цього пункту, забезпечується особою, яка її винесла.

Невиконання приватним виконавцем вимог абзаців п’ятого та шостого цього пункту (крім випадків коли доступ до автоматизованої системи виконавчого провадження приватному виконавцю припинено або зупинення/припинення діяльності приватного виконавця) є підставою для підготовки структурним підрозділом Міністерства подання про зупинення діяльності приватного виконавця, передбаченого абзацом першим пункту 2 цього розділу.».

5. Внести до Порядку підвищення кваліфікації приватним виконавцем, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28 січня 2020 року № 297/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 січня 2020 року за № 100/34383, такі зміни:

1) пункт 13 після абзацу третього доповнити абзацами четвертим - шостим такого змісту:

«У разі якщо строк складання приватним виконавцем іспиту шляхом автоматизованого анонімного тестування настав у період дії воєнного стану на території України, такий строк продовжується до припинення або скасування воєнного стану за письмовою заявою приватного виконавця, поданою до Структурного підрозділу Мін’юсту.

Протягом одного місяця з дня припинення або скасування воєнного стану Мін’юст забезпечує проходження автоматизованого анонімного тестування приватним виконавцям, яким у період дії воєнного стану строк його складання було продовжено.

У період дії воєнного стану приватний виконавець, якому продовжено строк складання автоматизованого анонімного тестування, може звернутись до Структурного підрозділу Мін’юсту з письмовою заявою про проходження автоматизованого анонімного тестування. Протягом одного місяця з дня надходження такої заяви Мін’юст забезпечує проходження приватним виконавцем автоматизованого анонімного тестування.».

У зв’язку з цим абзаци четвертий - шостий вважати відповідно абзацами сьомим - дев’ятим;

2) у пункті 14:

після абзацу першого доповнити абзацом другим такого змісту:

«Про дату, час та місце проведення автоматизованого анонімного тестування Структурний підрозділ Мін’юсту не пізніше ніж за п’ять календарних днів до його проведення надсилає відповідне повідомлення на адресу електронної пошти приватного виконавця, зазначену в Єдиному реєстрі приватних виконавців України.».

У зв’язку з цим абзаци другий - четвертий вважати відповідно абзацами третім - п’ятим;

абзац п’ятий замінити трьома абзацами такого змісту:

«Приватний виконавець, який не має можливості з’явитись для проходження автоматизованого анонімного тестування на дату, зазначену у повідомленні про проведення такого тестування, подає до Структурного підрозділу Мін’юсту заяву про перенесення дати проходження автоматизованого анонімного тестування. Перенесення дати проходження автоматизованого анонімного тестування допускається не більше трьох разів.

Приватний виконавець, який не подав заяву про перенесення дати автоматизованого анонімного тестування та не з’явився для його проходження, може бути допущений до проходження автоматизованого анонімного тестування у разі подання ним до Структурного підрозділу Міністерства протягом одного місяця з дня, на який йому було призначено проходження автоматизованого анонімного тестування, заяви про проходження автоматизованого анонімного тестування.

У разі якщо протягом зазначеного строку таку заяву приватним виконавцем не подано, а також у разі якщо приватний виконавець повторно не з’явився для проходження автоматизованого анонімного тестування та не подав заяву про перенесення дати його проходження, приватний виконавець вважається таким, що не склав іспит шляхом автоматизованого анонімного тестування.»;

3) пункт 26 викласти в такій редакції:

«26. Структурний підрозділ Мін’юсту здійснює моніторинг приватних виконавців, які пройшли автоматизоване анонімне тестування.

У разі якщо на день закінчення п’ятирічного строку з дня отримання посвідчення приватного виконавця діяльність приватного виконавця зупинено, приватний виконавець зобов’язаний протягом трьох місяців з дня закінчення строку, на який його діяльність зупинено, або усунення обставин, які стали підставою для зупинення діяльності приватного виконавця, подати заяву про проходження автоматизованого анонімного тестування.

Нескладенням приватним виконавцем у випадках, передбачених Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», іспиту шляхом автоматизованого анонімного тестування відповідно до цього Порядку вважається:

неподання приватним виконавцем заяви про проходження автоматизованого анонімного тестування у строки, визначені абзацом другим пункту 13 цього Порядку (крім випадків, передбачених абзацом четвертим пункту 13 цього Порядку) та абзацом другим цього пункту;

неявка приватного виконавця для проходження автоматизованого анонімного тестування та неподання ним заяви про перенесення автоматизованого анонімного тестування протягом одного місяця з дня, на який йому було призначено проходження автоматизованого анонімного тестування;

повторна неявка приватного виконавця для проходження автоматизованого анонімного тестування та неподання ним заяви про перенесення дати його проходження;

неявка приватного виконавця для проходження автоматизованого анонімного тестування, дату проходження якого за заявою приватного виконавця було перенесено тричі;

непроходження приватним виконавцем автоматизованого анонімного тестування та неподання ним протягом трьох місяців з дня, коли він не пройшов автоматизоване анонімне тестування, заяви про проходження повторного анонімного тестування;

повторне непроходження автоматизованого анонімного тестування.

Нескладення приватним виконавцем у випадках, передбачених Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», іспиту шляхом автоматизованого анонімного тестування відповідно до цього Порядку є підставою для припинення діяльності приватного виконавця. Про припинення діяльності приватного виконавця Мін’юст видає наказ.».

В.о. директора

Директорату правосуддя

та кримінальної юстиції

І. Фесенко


Публікації документа

  • Офіційний вісник України від 11.11.2022 — 2022 р., № 87, стор. 266, стаття 5449, код акта 114770/2022

= завантажити законодавчий акт, актуальний на поточний час =
<< | >>

Мін'юст України:

  1. НАКАЗ від 06.01.2022 № 27/5 "Про затвердження кваліфікаційних вимог до професійної придатності осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України". Мін'юст України. 2022 рікк
  2. НАКАЗ від 24.01.2022 № 199/5 "Про встановлення вартості однієї експертогодини у 2022 році". Мін'юст України. 2022 рікк
  3. НАКАЗ від 01.02.2022 № 315/5 "Про внесення змін до Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до органів юстиції та проведення їх державної реєстрації". Мін'юст України. 2022 рікк
  4. . Мін'юст України. 2022 рікк
  5. НАКАЗ від 31.01.2022 № 280/5/41 "Про затвердження Порядку електронної взаємодії інформаційних систем Міністерства юстиції України та Державної податкової служби України щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно". Мін'юст України. 2022 рікк
  6. НАКАЗ від 26.02.2022 № 606/5 "Про внесення змін до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні". Мін'юст України. 2022 рікк
  7. до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України. Мін'юст України. 2022 рікк
  8. НАКАЗ від 08.02.2022 № 407/5 "Щодо деяких питань реалізації ювелірних та інших побутових виробів із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінного каміння і перлів, лому і окремих частин таких виробів під час примусового виконання судових рішень і рішень інших органів". Мін'юст України. 2022 рікк
  9. НАКАЗ від 02.03.2022 № 827/5 "Про внесення змін до Положення про територіальне (міжрегіональне) воєнізоване формування Державної кримінально-виконавчої служби України". Мін'юст України. 2022 рікк
  10. НАКАЗ від 03.03.2022 № 836/5 "Про внесення зміни до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи". Мін'юст України. 2022 рікк
  11. НАКАЗ від 04.03.2022 № 849/5 "Про затвердження Змін до схем тарифних розрядів за посадами осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України". Мін'юст України. 2022 рікк
  12. НАКАЗ від 22.02.2022 № 578/5 "Про внесення змін до Положення про Спадковий реєстр". Мін'юст України. 2022 рікк
  13. НАКАЗ від 11.03.2022 № 1118/5 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату". Мін'юст України. 2022 рікк
  14. НАКАЗ від 21.02.2022 № 561/5 "Про скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правового акта". Мін'юст України. 2022 рікк
  15. НАКАЗ від 14.03.2022 № 1138/5 "Про деякі питання забезпечення судово-експертної діяльності в умовах воєнного стану". Мін'юст України. 2022 рікк
  16. НАКАЗ від 16.03.2022 № 1159/5 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України". Мін'юст України. 2022 рікк
  17. НАКАЗ від 14.03.2022 № 1139/5 "Про внесення зміни до наказу Міністерства юстиції України від 28 квітня 2020 року № 1540/5". Мін'юст України. 2022 рікк
  18. НАКАЗ від 08.02.2022 № 416/5 "Деякі питання проведення верифікації актових записів цивільного стану". Мін'юст України. 2022 рікк
  19. НАКАЗ від 31.01.2022 № 277/5 "Про внесення зміни до Порядку проведення експериментального проєкту щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов та харчування особам, узятим під варту, в слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України". Мін'юст України. 2022 рікк
  20. НАКАЗ від 27.01.2022 № 247/5 "Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України ". Мін'юст України. 2022 рікк
- Антимонопольний комітет - Верховний Суд України - Вищий адміністративний суд України - Вищий господарський суд - Вищий спеціалізований суд - Генеральна прокуратура України - ДА електронного урядування - Державіаслужба України - Державні утворення на території України (1917-1920) - Держатомрегулювання - Держаудитслужба України - Держкомтелерадіо України - Держкордонслужба України - Держнаглядохоронпраці України - Держспецзв’язок - Держспоживстандарт України - Держстат України - Держфінпослуг України - ДКА України - Закони України - Законодавство Української РСР - Кабінет Міністрів України - Кодекси України - Конституційний Суд України - МВС України - МЗС України - Міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України - Міжнародні угоди України - Мін'юст України - Мінагрополітики України - Мінекономрозвитку України - Міненерговугілля України - Мінінфраструктури України - Мінкультури України - Мінмолодьспорт України - Міноборони України - Мінприроди України - Мінрегіон України - Мінсоцполітики України - Мінфін України - МІП - МНС України - МОЗ України - МОН України - МТОТ - Нацдержслужба України - Національне агентство з питань запобігання корупції - Національне антикорупційне бюро України - Національний банк України - Нацком.енергетики - Нацкомфінпослуг - Нацрада телерадіомовлення - НКРЗІ - НКЦПФР - Основний Закон України - Пенсійний фонд України - Постанови Верховної Ради України - Президент України - РНБО України - Розпорядження Голови ВР України - Розпорядження Кабінета Міністрів України - Служба безпеки України - Служба зовнішньої розвідки - Укрдержархів - Управління державної охорони - Фонд гарант.вкладів фізич.осіб - Фонд державного майна - Фонд соцстраху по безробіттю - Фундаментальне законодавство України - Центрвиборчком України -